Страсти без размисъл | webcafe.bg
Webcafe

Страсти без размисъл

Драго Симеонов
15.05.2013, 16:21 (обновена 17.05.2013, 12:36)
Мислене

Истинският ден за размисъл идва след изборите

Прави ли ви впечатление, че истинският Ден за размисъл обикновено идва след изборите. Онзи, който избирателният кодекс предвижда в съботата преди вота, не се използва по предназначение.

Той е само формален опит да се постави разделителен вал между бесовете на кампанията и миражните кули на демократичното гласуване. Неуспешен опит, както става ясно. Моментът, в който страстите са достигнали своето кресчендо, е абсурдно да бъде нарочван за трезва преценка.

За сметка на това пък цунамито на разсъжденията ни залива два дни по-късно и в понеделник сутринта не спираме да мъдрим каква я мислехме, каква стана. Много акъл, но не навреме. Единственото, което ни хрумва обикновено е, че такава стана, защото малко я мислехме преди това. Не ние; другите.

Убедени сме, че изборите са разумен процес, в който лично ние сме достигнали до прозрението на мъдростта, а огромният проблем на останалите е, че не следват нашата логика. Най-черни са естествено негласувалите, защото тяхната инертност е отнела нашия успех.

Ето как в Голямото мислене след изборите всеки се чувства прав и ужасно наранен от останалите, които не са споделили правотата му. Стотици хиляди малки диктаторчета се сърдят, че участието им в демократичния процес не се е увенчало с пълно налагане на тяхната визия.

Това, да ни прощавате, не е много разумно. То е само емоционалната сянка на кампанията, увеличена до чудовищност от залеза на илюзиите. Ние приемаме за мъдро само онова, което потвърждава нашето собствено усещане за нещата и всичко останало ни се струва недомислено.

Но в такъв случай защо търсим някакъв общ разум в изборите, защо сме убедени, че малко е мислено, при това в неправилна посока, когато всъщност става дума единствено за съвкупност от индивидуални усещания, които се блъскат едно в друго поради огромния хаос от неясно формулирани политически тези. И това за пореден път ни прави нещастни.

Ако умеехме да анализираме наистина трезво извън оковите на собствените си утопии, щяхме да си дадем сметка, че драматизираме излишно. Избори като избори - едновременно безкрайно глупави и в същото време безпощадно логични. Но не са ли всички малко или много такива?

Добре дошли в демокрацията. Наистина ли е необходимо цялото това тръшкане до небесата? Всъщност то е напълно разбираемо. Преди десетина дни написахме, че май гласуваме само за да защитим правото да се чувстваме нещастни.

Като наблюдаваме следизборната меланхолия, можем да добавим, че просто празнуваме успеха си в тази посока.

Oще: гласуване  ден  избори  размисъл 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

5 Елисавета Домовчийска | 18.05.201313:58

Че Бареков е плазмодий, това за никой не е тайна. Нещата стоят доста просто - тази телевизия е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Как той има толкова пари и дали не е човек на някой, тези въпроси никой не е отговорил досега. Обаче има една обективна истина и е крайно време някой да я каже, въпреки, че уж обективните други медии мълчат - Делян Пеевски е син на Ирен Кръстева, депутат е от ДПС, и притежава телевизия ТВ 7, плюс цялата им медийна група, а освен това в предишния парламент подкрепаха Бойко Борисов, но в хода на тази кампания се извъртяха на 180 градуса и вече подкрепят БСП. Първо нищо ново относно политическата им ориентация - ДПС винаги са подкрепяли мнозинството, ако то е имало нужда от тях, те са клиентелистка партия и единствения начин да оцелеят е да са винаги със властта. Единствения случай, когато ДПС са били извън властта е било, когато управляващата партия просто е нямала нужда от тях, за да има подкрепата на парламента. ДПС са една клиентелистка партия с ясен политически вот. Делян Пеевски си е купил присъствие като КЛИЕНТ в тази партия и съответно неговата партия при предишния парламент беше неутрална, но медията му по-скоро при управляващите, а сега е при новата конфигурация за изборите и по-скоро е за новите управляващи. Какво има да го коментираме изобщо Бареков - той е едно журналистче с остър език и добра визия, перстпективен, амбициозен. БИ трябвало да не пъчи толкова своята амбиция, защото най-малкото дразни, когато в ефир като водещ командва своите репортери и им казва иди там иди тук и внимавай, че съм ви и директор и мога да ви накажа. Тъпо и мегаломанско. Като самия Бареков. Той си е една мегаломанщина поначало, сега е на страната на новите управляващи - ДПС и БСП. Сполай му. Обаче има тепърва много път да извърви към истинската журналистика, каквото и да твърди. Незнам какво е капут, но е факт, докато ББ беше силен, Бареков го подкрепяше. Да вървиш със силните не е израз на независима журналистика. Толкова за качествата на Бареков.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

4 Зеленото човече | 17.05.201311:28

Абе не знам кой нормален човек ще размишлява за кого да гласува именно в деня на размисъл. Но когато го има трябва да се спазва. Този плазмодий Бареков е време да се скрие. Мисли си, че е много велик, но стана толкова противен и антипатичен на хората, че няма накъде. Може някои малоумни идиоти да му се връзват на приказките, но по-интелигентните добре му хващат играта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

3 Елисавета Домовчийска | 16.05.201314:36

Разсъждения типични за току що изкласил тийнейджър. Че кой изобщо нормален възрастен проектира своите възгледи за политиката, системата и прочее върху цялото общество. Още първия абзац ме поставя в позиция да кажа на автора - слез на земята и разбери, че не всичко в твоя живот зависи от теб. Селави. Нататък даже няма и да го чета. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

2 Bezpartien | 16.05.201311:03

Кой каквото си е надробил,да си го сърба.Защото на чужд гръб и 100 тояги са малко.Със чужда пита помен да правиш.

ТОВА Е СМИСЪЛЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!

Гражданите трябва сами да са виновни за управлението.
Най-добрия начин, човек сам да си е виновен за управлението, е да гласува.
Всички пълнолетни граждани имат право да гласуват, коя партия да ги краде следващите четири години.Така че място за оплакване няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 16.05.201310:56

Е за т'ва чакам да почне новия сезон на ри(в)алититу!
   

оценка

+0 -0