Едно такова ми е протестно | webcafe.bg
Webcafe

Едно ми е протестно

Михаела Самарджиева
13.12.2012, 18:34 (обновена 17.12.2012, 10:26)
Орлетата

Снимка: © Sofia photo agency

Не знам кой ден е, но определено в момента съзнанието ми трескаво обмисля коя опция е по-добрата, дали да послушам Ъпсурт, които пеят "чай да ги попари всичките" или да прибегна до добрата, стара руска "Вепр", все пак е карабина и би била на моя страна.

Май се спирам на идеята за самозареждащата се руска джаджа, братушките са готини, а и не си се представям с врял чайник в единицата тролей, как обливам всички намръщени физиономии в ранната зимна утрин.

Светът ми е крив днес, а като гледам лицата наоколо, на спирката на Попа, май не съм само аз. Навън вали, има задръстване и обичайните романтични неща за това време на годината са си факт, а аз стоя и се гледам във витрина за топли понички, докато покрай мен преминава група с плакати, свирки и лозунги, нещо от сорта "всички на оръжие", "искаме старите пейки, за да има къде да спят наркоманите на Попа" или "не искаме метро, дайте ни луканка". Примерно.

Между другото всички от цветната тълпа изглеждат доста cool, дори и усмихнатите баби, които ме подканят да се присъединя към шествието.

И аз протестирам, разбира се, но те не знаят това, протестирам срещу това, че вече втора седмица оня тип не ми звъни, протестирам заради невзетия изпит по медийно право и, разбира се, най-актуалният ми протест е от тази сутрин и е насочен пряко и изключително агресивно към бримката на чорапите, която май е супер ок с факта, че на мен ми е едно такова протестно към нея.

Не ме разбирайте погрешно, аз не съм кифла, която седи и се гледа във витрината за понички, мечтаейки един ден да е поне за малко кроасан. Аз по-скоро съм кифла, която се гледа във витрината за понички и си спомня латински сентенции от рода на "a verbis ad verbera" - от думи към удари или"vulgus pessimus rerum interpres" - тълпата е най-лошият съдия.

Но май в случая невероятното не е, че момиче с много татуировки и няколко пиърсинга знае латински сентенции, а това, че на протестите в България нещо им куца. То даже не им куца, а направо нещо им се клати.

По принцип да излезеш и да протестираш си е супер ок, даже си е направо мега яко, но протестите - както и всичко останало - загубиха малко от духа, от автентичността си. Преди българите излизаха веднъж на сто години, но си беше качествено, сещате се за какво говоря - разбит парламент, сблъсъци с полицията, а сега протестите станаха по-чести от новините за ограбени трезори.

Замислих се сериозно по темата и установих, че на стената си във ФБ имам повече покани за протести, отколкото за партита. Което води не накрая на гората, а по-скоро до идеята, че протестът се превърна в новата парти вълна на младите хора.

И за да не сме коне с капаци, трябва да кажем, че има готини хора, готини протести и хора, които наистина знаят за какво протестират, но има и такива и те са един голям процент, които ме срещат и ми казват : "Маци, к'во ще пра'иш довечера, аре на протест", а аз си слагам роклята с голия гръб, парти очилата, подкрепям се с едно голямо с лед и тръгвам на протест, защото това е новата парти вълна напоследък и единственото, което се чува отвсякъде е „усилиииииииииии, готино е да се пие и да се крещи". Идеалното петък вечер прекарване, а и скъпо не излиза много, така че всичко е наред!

Зареяна в мисълта си и на прага на младостта и лудостта си, реших да попитам няколко случайни и не случайни хора не дали това е новото парти увеселение, защото подозирах, че при наличието на медийно представяне на мнението им няма да са крайно откровени, а по скоро какво мислят по въпроса с протестите в България по принцип.

Мисля, че съм на прав път, защото писателят Калин Терзийски ми каза: "О, миличка, това е чудесно, аз по принцип съм един много протестиращ човек", а аз се успокоих, че да се пита за протести е почти като това да се правят такива, тоест лудницата е налице, купонът също, а резултатите... еми това може да прецените вие.

Има ли смисъл да се протестира и подкрепяте ли групи и каузи за протести във Фейсбук?

Колко често след такава подкрепа излизате на улицата?

Куца ли им нещо на протестите у нас? Ако да, какво?

Димитър Калчев, студент, автор:

"В 2/3 от случаите има смисъл от протести и затова обикновено подкрепям такива инициативи във ФБ. Излизам на улицата, само ако каузата си заслужава и досега това се е случвало само няколко пъти. А относно какво куца на протестите ще кажа, че хората ходят на протести, които пряко ги засягат и не ги е** дори ако засягат децата им или техни близки, да не говорим за съграждани или нещо в по общ план... И то излизат само когато опре ножът до кокала, освен това се подвеждат от медиите и не винаги са в час с каузата и смисъла на протеста."

Вилислава Чорбаджийска, 23 години, фотограф:

"Разбира се, че има! Това, че повечето пъти нищо съществено не се променя след протест не би трябвало да го обезсмисля. Напротив, ние живеем в (уж) демократично общество с (уж) демократично управление, където гласът на хората би трябвало да е водещ и след като виждаме и усещаме с всичките си сетива, че се случва обратното протестът е задължителен.

Дори според мен би трябвало да се трансформира в революция!!!! Иначе почти всеки човек използва ФБ и тази социална мрежа, може да има и други по-сериозни функции от някаква тъпа клюкарница, където хората злобеят, завиждат и така нататък, затова каузите там за протести ги подкрепям с две ръце. Когато подкрепя нещо в социалната мрежа, разбира се, че след това излизам и на улицата, всеки път!!!!

И за последно мога да кажа, че на протестите нищо не им куца. На хората им куца - куца им съзнанието! Докато продължават да гледат телевизия и биват успешно отклонявани от всъщност същественото, ще продължават да куцат по пътя си. Но за щастие все повече хора изключват манипулативните машинки и отварят очите си и започват да мислят със собствените си глави.

Затова всеки път излизам на улицата, заставайки зад идеята без маска, борейки се за по-добър и спокоен, миролюбив живот - не само за мен и моите близки, но и за живота на хората в цялата ни страна... защо не и за целия свят!"

Диана Трифонова, 22 години, студент по журналистика

"Да протестирам, защото това е един от методите да покажеш несъгласието си с дадено нещо и е предпоставка за промени. А във ФБ мисля, че няма смисъл. Важни са делата, а не броят на лайковете. В някои случаи им куца нещо на родните протести - да, в други не.

На купените протести, които са маскарад, който прикрива интересите на политик/ партия/ икономическа група всичко им куца. На другите, като този на Орлов мост им липсва известна доза смелост."

Йордан Симеонов, 22 години, няма любим цвят

"Идеологията на протеста си е съвсем в контекста на демокрацията. Всеки има право на свободно изразяване на мнение, следователно протестът си е наше гарантирано право, но да си призная не намирам смисъл в протестирането. В последно време протестите са модерни. Всеки иска да протестира, но най-често не знае защо. Ако не си доволен от "нещо", за да протестираш(според мен поне) трябва да предложиш по-добро "нещо". За протестите напоследък по-добрата алтернатива явно не е необходимост.

За съжаление да, подкрепям инициативи във ФБ. Случва се, защото съм поканен от някой познат, когото не искам да обидя, споделяйки колко безсмислени са според мен. Излизам на улицата да протестирам доста рядко. Не се случва често протест в истинския смисъл на думата. Имам си уред, вграден в главата, с помощта на който измервам сериозността на каузата, както и необходимостта от излизане на улицата.

А на протестите, еми куцат им много неща. Безцелни са. Пък и отекват като глас в пустиня. Крайната им цел, най-често и то според мен, е недостижима. Единствените протести, в които май ни бива са тези на природозащитниците. Отвреме навреме успяваме да спасим от застрояване известно количество зеленинка."

Моника Пехливанова, 43 години, работи в книжарница

"Аз отдавна не протестирам, разбира се, даже при промените мои съученички се събличаха голи, излизаха, скачаха и така, но аз не. Та според мен тези млади хора, отиват не на протест, а на купон, да се веселят, да се видят с приятели, да пийнат, да се полигавят и да се приберат. Дискотеката или протеста, за тях е все едно, даже е едно и също, което не е хубаво, ама хич."

Владислав Спасов, 31 години, компютърен инженер

"Разбира се, че има смисъл от протести, иначе как да изразим недоволството си от сегашната корпоративно-капиталистическа система, която очевидно е крайно дистанцирана от хората и подкрепя единствено корпорациите за сметка на хората. Аз подкрепям със всички сили инициативите във ФБ и винаги отивам на улицата, поне винаги когато не съм възпрепятстван от поредната капиталистическа тъпотия.

Според мен дори на протестите у нас не им куца нищо - идеални са си. Хората куцат и то прекалено много - разбираемо е това при положение, че биват мачкани и смазвани от системата, хората просто нямат време за протести. Ако искаме истински протест, хората трябва да спрат да гледат телевизия, където изкарват протестиращите като бавноразвиващи се, без обща идея кауза или водач. В пряката демокрация, водачи няма, водач е мнението на целия народ! Журналистите са корумпирани до мозъка на костите си, особено тези, които отразяват такива събития."

Радина Бачева, 22 години, работи в театър "София"

"Има смисъл да се протестира, когато не си доволен от случващо се в обществото. Не само че има смисъл - мисля, че в днешното време на гражданско общество(което в БГ за съжаление все още не е израснало "първите 7 години") е задължително да изказваш мнение по въпроси, по които си компетентен и заинтересован.

Редно е демократичните общества да бъдат градени заради народа, а не посредством него. Подкрепям каузите във ФБ, поне тези, които ме вълнуват като личност и гражданска позиция. Излизам да подкрепям, чрез протест, пак същите каузи. Истината обаче е , че понякога ми се е искало да отида, но ме възпират ежедневните ми задължения и навици. На някои от протестите от последните месеци им куцаше организацията и обществената позиция, която лидерите (?) излагаха - чисто като не формулирани искания, не докрай разбрани закони и промени в тях и т.н."

Симеон Христов, 21 години, представител на НПО

"Има голям смисъл да се протестира, а аз да, подкрепям каузи редовно и в повечето случаи, в които подкрепям каузи, излизам на улицата. А на протестите куца правилното лидерство и даването на обективна гласност на протеста. Липсват атрактивните флашмобове и съпътстващи културни инициативи, като цяло артистичният глас на протестите. Запомнящите се каузи са рядкост."

Изводите всеки да си ги прави сам.

Oще: българи  българия  групи  екология  кауза  каузи  лидери  протести  фейсбук 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

7 Петър Николов | 15.12.201215:42

Добре де, разбрах, че авторката държи всички да разберем колко е секси татуирана, нестандартна юристка (май бъдеща) и че има някакви познания, относно някакво си пушкало. Стана ми ясно, че се чувтВУва значима, пишейки разни статии по разни места, защото изглежда е станало някак си модерно.
Но не ми е ясно къде е (гледайте сега каква дума) поантата на въпросното второразрядно съчинение? Каква е същината, ядката, грудката, сърцевината и същественината (последната дума май си я измислих) и най-важното какво, аджеба се опитва да каже? Или вее съм тотално затъпял от четенето на подобни...не знам как да ги опредля или нещо в това съчиненийце куца. Имам предвид нещо друго освен определено посредствения стил, префърцунените вметки за собствената й личност и убийствения хумор (да, уби ми всеки зародиш на настроение).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.06.2011, 12:48

6 Фанете ме за кура | 14.12.201219:04

Не разбрах авторката кои "хора" визира, защото има разлика м/у "хората" и българите. Би трябвало да й е станало ясно на авторката, че българите са като маса страхливи нещастници. Всеки си казва ейййй Левски или пък ейййй Ботев велики хора, ама като опре ножа до кокала следва скатавка. Излизат да протестират за пълни глупости, за цигарите, за гейовете, за пушачите и за непушачите, за някакви курви и лесбийки, за на баба ми хвърчилото. Похвърлят няколко домата с/у парламента или президенството и се разотидат на свинско и винско. Но никой не е излезнал да протестира с/у мутрите примерно!? Ако утре авторката я бият на улицата мутри никой няма да протестира, всички ще подминат с наведена глава сакън да не би да ги подберат и тях, че много много гледат и после ще разправят "еййй пък днеска кво видях копеле, един/една го ритаха едни мутряги на Попа". Затова авторката да се вземе в ръце и да не си задава тъпи въпроси на които отговорът е ясен като кристална топка. Не може да очакваш революция от бабаити със заешки сърца. И в този ред на мисли си пуснете Нокаут :

"Духайте! Писна ми от хора в униформа!
Всеки ден крача до роботи
Псевдо интелектуалци и
лимонки патриоти
Които мечтаят за обществени звания
Народни водачи на кръчмарски въстания
И всеки ден чувам поредния зов
За искрена омраза породена от любов
Към безмислени лозунги, измислена фикция...." Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

5 скучко | 14.12.201214:23

...едно ми е никакво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 14.12.201213:23

Едно ми е свинско и винско... Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 14.12.201212:47

Незнам от медицинска точка как стоят нещата, но за мен една добра дефиниция за шизофрения е това всяка година кажи-речи да си избираш едни управляващи, а после да протестираш против същите тях с претенцията, че си някакъв фактор с гражданска позиция по проблемите на обществото.
Въпроса "Кой ми сра в гащите" има винаги много труден отговор....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 14.12.201212:32

21-годишен мъж от Шумен се раздели с най-ценното си от яд, че съседите му си хвърлят боклука безразборно през прозорците.

Преди петнайсетина дни Денислав Б., който живее с баща си в общежитие за социално слаби в града, изпаднал в ярост, че от прозорците хвърчат всякакви боклуци, излязъл навън и смело с нож си отрязал пениса почти до дъно.

Хвърлил вече непотребното парче настрани, но явно се шокирал от шурналата кръв и силната болка и почнал да вика за помощ. Дежурният пазач в общежитието на ул. "Шуменска комуна" в Шумен веднага повикал линейка. Екипът на спешната помощ безуспешно търсил отрязаното достойнство на младия мъж, за да опитат да го зашият на мястото му.

Пред лекарите младият мъж дал противоречиви обяснения за необичайната си постъпка. Ту твърдял, че се вбесил на комшиите си заради боклука, ту я обяснявал с протест с неясно съдържание и неясно срещу кого. Подхвърлял и че дяволи му нашепвали какво
точно да стори.

Денислав бил приет за спешна операция в шуменската болница. Приложили му т.нар. метод за погребване на остатъка от пениса в скротума. След изграждане на пластика били възстановени само отделителните функции на органа, но възпроизводителните били безвъзвратно загубени.

След престоя в болницата Денислав временно бил приет за консулт и лечение в Държавната психиатрична болница в село Царев брод.

Той живее само с баща си, който е с ампутиран крак и е алкохолно зависим. В отглеждането му ги подпомага и чичо му. През цялото време, докато бил в болницата, младежът изпитвал страх, че баща му ще го изостави и няма да има кой да се грижи за него.

Те тфа е протест,другото е пълен ташак.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

1 kakao | 14.12.201212:02

Не дочетох писанието. Два път ''супер ок'' в три абзаца говори достатъчно за безсилието на авторката.
Освен това прекаляването с марихуана води до затъпяване и инертност, които подозирам са в основата на вопъла. Ами не протестирай, бе! Бъди овцата без мнение, която чака да решават вместо нея Объркан
   

оценка

+0 -0