Как се претегля един астероид? | webcafe.bg
Webcafe

Как се претегля един астероид?

Webcafe.bg, по сп. Time
07.06.2012, 16:35 (обновена 08.06.2012, 09:37)
космос, вселена

Важно е. 1999 RQ36 може да се разбие о Земята

Сред всички неща, които въобще не ви вълнуват, вероятно теглото на астероид 1999 RQ36 би било на челните позиции.

Ала да предположим, че знаете, че учените предсказват осем близки (и потенциално смъртоносни) срещи на тази космическа скала със Земята в периода между 2169 и 2199 г. Предположете, че знаехте, че изчислението на точното тегло и маса на този астероид би помогнало на учените да проследят неговата траектория и да определят какви точно ще бъдат щетите, ако той се разбие в Земята.

Тогава щеше ли да ви интересува?

Ако отговорът на този въпрос е положителен, тогава трябва да бъдете спокойни, че учените в НАСА наистина са определили как да измерят параметрите на 1999 RQ36 и с точност да определят теглото му. Това повдига два въпроса: колко точно може да бъде теглото на този астероид и как, по дяволите, астрономите са успели да го разберат на първо място?

Астероидът 1999 RQ36, чиято дължина е 560 метра, е познат като "земеприближен астероид" - т.е. както името му предполага, той не остава в безопасната зона между Марс и Юпитер, позната като астероиден пояс. Вместо това, следва елипсовидна орбита около Слънцето, достигайки невероятната близост от 133 милиона километра до слънчевите огньове, след което се отдалечава на 202 милиона километра.

Това означава, че той пресича по-закръглената орбита на Земята с дължина 150 милиона километра два пъти по време на всяко свое пътешествие - веднъж по посока на Слънцето и веднъж, докато се отдалечава от него. Това, от своя страна, е достатъчно основание този астеорид да си заслужи почетно място в програмата на НАСА за наблюдение на земеприближени обекти - позната още като Spaceguard - своеобразен списък на всички астероиди, които представляват дори теоретична заплаха за планетата.

Фоторобот на основния заподозрян за потенциален сблъсък със Земята

Първата стъпка при определянето на теглото на 1999 RQ36 е изчисляването на точната му траектория през времето. Пътят, който следва един обект с орбита, се определя както от неговата маса, така и от гравитационните привличания на всеки приближен до него обект. В случая с 1999 RQ36, сред тези обекти попадат слънцето, луната, планетите и други астероиди.

Използвайки данните, събрани през 2011 г. от обсерваторията Aricebo в Пуерто Рико, както и други наблюдения, извършени през 1999 и 2005 г. от обсерваторията Goldstone в калифорнийската пустиня Мохаве, астрономът Стив Челси от ракетната лаборатория на НАСА в Пасадена успява подробно да засече орбитата на 1999 RQ36 през последните 12 години.

Следващата му стъпка е да изследва всички гравитационни ефекти, за да определи движението на скалата единствено в зависимост от нейната маса. Веднъж, щом постигнал това, той открил, че орбитата на астероида се отклонява от математическия модел с общо 160 километра.

Незначително отклонение, но все пак не пренебрежимо малко

В мащабите на Космиса, 160 километра за 12 години е много по-малко от грешка при закръгляването и на практика не означава нищо. Ала практически нищо не означава абсолютно нищо и очевидно някакви допълнителни фактори тласкат астероида към това отклонение. Вероятното обяснение на този феномен е ефектът Ярковски - слабата двигателна мощност, генерирана при абсорбирането на слънчева светлина от астероида и повторното й излъчване под формата на топлина.

Когато Челси пресмята наново данните, той открива, че ефектът Ярковски наистина тласка астероида, ала в нереалистично малка степен.

"В пиковата си точка," обяснява той, "когато астероидът е най-приближен към Слънцето, силата на Ярковски, оказвана над 1999 RQ36, е около 14 грама, което се равнява на теглото на три гроздови плодчета".

Плътността на астероида не е толкова голяма, че да е фатална заплаха

Дори тази степен на точност обаче не е достатъчна за Челси, за да проведе прецизно изчисленията си за теглото на астероида. За да направи това, той се нуждае от допълнителни данни от наблюденията на космическия телескоп на НАСА Spitzer, които са извършени над 1999 RQ36. Spitzer разполага с инфрачервен филтър, което на практика означава, че може да измерва топлината, която излъчват космическите обекти.

Данните за температурата му ще дадат представа за това колко плътен е неговият реголит - рехав хетерогенен покриващ слой. Това, от своя страна, ще помогне при уточняването на изчисленията по ефекта на Ярковски.

Планетарният физик Джош Емъри от Университета в Тенеси, Ноксвил, анализира данните от Spitzer и прехвърля информацията на Челси - и така при наличие на изчерпателна информация за температурата, орбитата и размера на астероида, той най-накрая е способен да изчисли неговото тегло. В крайна сметка се оказва, че 1999 RQ36 тежи 60 милиона тона.

Това е твърде голяма маса за свободно летящ обект, ала разпределена върху толкова голямо тяло, тя формира плътност на обекта близка до тази на водата. "Вероятно става въпрос за много пореста смес от по-малки скали и прах," предполага Челси. Ниската плътност е добър знак в контекста на земеприближените астероиди, тъй като това означава, че всяка евентуална технология, създадена в бъдещето за разрушаване и разсейване на подобни космически тела, ще има по-голям шанс за успех.

НАСА обаче не са приключили с 1999 RQ36

През 2016 г. космическата агенция планира да изстреля в Космоса роботизирана сонда, която трябва да се приземи на астероида, да извлече проба от него, след което да я върне на Земята. Тази мисия ще предостави повече детайли за структурата на обекта, както и информация за произхода на самата Слънчева система.

Астрономите ще бъдат изключително доволни, ако разполагат с малка проба от астероида в ръцете си. Да се надяваме, че това късче скала ще бъде единствената част от 1999 RQ36, която някога ще успее да се добере до Земята.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

16 strawsPulledAtRandom | 10.06.201211:57

"...де ни задмина кат пътни знаци у Врачанския Балкан..."
----------
Смее се Смее се

Любо, мерси за обяснението. Не се сетихме, че се и върти, мамка му и астероид.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

15 fALLEN | 10.06.201200:09

аааа, сори, грешка. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

14 Iratais | 10.06.201200:04

Сламка - жив и здрав и ти брат Усмивка! Дръж са и недей са отказвай. Кой не е тренирал той не е праил бели Усмивка. Яз имах проблеми със раменната става по едно време. Де викаше един старец планинар де ни задмина кат пътни знаци у Врачанския Балкан - "Движението е живот, па покоя е смърт..". На 74 години човек стъпа кат ученик Усмивка.

Фолъне - говора за Студентски град. Яз така си му викам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

13 fALLEN | 09.06.201223:56

като цяло тоя ефект и да го има, цялото начинание да се предвиди как и дали ще се отклони дадено тяло си е чиста квантова механика. демек на тоя етап - нула възможност да се предвиди новата траектория... но нека се блъскат хората...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

12 fALLEN | 09.06.201223:53

iratais - ти кога точно си бил в щутгарт (май е крайно време да се научиш да му пишеш правилно името на тоя град), щото ми приличаш на един. може и да те познавам, ще се окаже. Усмивка

по темата за сега няма да пиша, че съм си си дърво, дето се вика. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

11 Любо | 09.06.201214:18

Ефектът на Ярковски поражда сила когато нагрятата от слънцето повърхност се превърти на тъмната страна на астероида и почне да излъчва обратно топлината, подобно на ракетния двигател изхвърлящ изгорели газове. Силата е доста малка, но докато двигателя на огромните ракети с многотонна тяга действа само за около минута и половина, ефекта на Ярковски работи непрекъснато в продължение на години и бавно натрупва изменения в скоростта и орбитата на астероида . Излъчването е най-интензивно от топлите териториите преминали през линията на залеза след което повърхността бързо изстива, завъртва се и дава място на нова топла повърхност на същото място така, че ефектът има насочено действие. Пълното разбиране включва дълбоко познаване на физиката, а аз просто се доверявам на специалистите като виждам какво могат да постигнат в космоса. Изчисляването на промените е даже още по-сложно. А защо е необходимо ? Защото може да направи цялата разлика астероида само да забърше горните слоеве на атмосферата ни или да ни удари директно откривайки неизчерпаеми възможности за оцелелите новинари.
Преди година пенсиониран астронавт направи изявление, че да се отклони астероид е все още научна фантастика и, че трябват бюджет от милиарди и години работа за да се превърне в реалност докато бюджет няма , а работата не е и започнала. Така, че е добре да знаем с точност какво ще се случи или не за десетилетия напред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

10 strawsPulledAtRandom | 08.06.201222:40

Животно е Шокиран Шокиран Шокиран Вярно, дано приличаме на него.
Браво и на теб, че си сериозен. Аз пък напоследък съм много мързелив. Скъсах малко влакна на гърдите преди няколко месеца и затова временно поспрях с фитнеса и пробвах малко катерене в зала с приятели. Готино е. Обаче пък там навехнах крак и в момента пак подкарах фитнеса Смее се Треперят ми гащите докато правя лежанка, ама без нея не може. Иначе мерси за предложението за раницата, но в залата има няколко и си ги ползвам. Виж пудовките така и не се научих да ги вкарвам в тренировките, но нямам и време... Гледам в един ден да правя от всичко по малко - клек, тяга, лежанка, ръце + малко раница, едни висящи колани има за корем, няколко минути интензивно на някой от аеробните уреди и за пудовките не остава време. като цяло, виждаш, че съм отебал тренировките за маса, а по-скоро карам за ОФП. Осъзнах, че само фитнес не е съвсем полезно - ставаме много тежки и схванати. Като бях на 20 не го усещах, но сега... Като ми се оправи крака и почвам пак да се мъча да катеря.
Айде, по-здрав - ама щом правиш по 5-6 дни в седмицата, няма друг вариант Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

9 Iratais | 08.06.201216:58

Сламка - не съм спирал баце Усмивка. Почти всеки ден. Много ми е кофти тука че нема лостове. Тия дни вече се затопли времето и мое да одиш с леко яке та е идеално за тренировка навънка. Ма пусто нема катерушки за големи. Бех си свикнал у БГ-то лятото в Борисовата или зад Пощата у Студгарт ако се сещаш има пак лостове. Убавото е че фитнеса де ода си е бая голем - има басейн доле у приземния етаж, после зали за скуош отгоре, за аеробика (фраш с каки вечерно време), колоездаческа зала (сума ти велоергометри наредени) и на най-горния етаж е грамадна фитнес зала.
Гледам иначе да комбинирам българската торба, пудовките и фитнеса. Почивам 1, макс. 2 дена седмично. С торбето обаче си излизам навънка на полянката пред квартирата и действам там. Ти кво напраи с торбата Усмивка? Поръча ли? Мога ти дам мейла на Иванов - тренера де сега тренира националния на Щатите и де го е патентовал това там. Той човека ми писа кат си поръчвах мойта ако искам да ми я даде в БГ-то кат си ода ма яз не можах да изчакам че ми беше мерак много. От него директно може ти излезе по-тънко отколко немците я дават. Ако ти са занимава де. То сигур само това ти е на главата Усмивка.
Е ти едно клипче да видиш ка ги гърчи хамериканците Много щастлив :
http://www.youtube.com/watch?v=XMZMMPwdrCw&feature=g-all-a&list=PL791C6489CEC0463D

Дърт човек ма машина баси. Дано кат одъртеем малко барем да мязаме на него. Глей кво праи с пудовките:
http://www.youtube.com/watch?v=ic0zBejMm6o&feature=g-all-u
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

8 strawsPulledAtRandom | 08.06.201214:44

Брат, ти вярно се амбицира да търсиш Усмивка Жалко, че нямам време да осмисля добре нещата, дето си написал, а и по физика съм си слаб. Нищо, важно е физиката ти да е силна Плези се . Ходиш ли да помпиш напоследък?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

7 leibstandarte | 08.06.201213:31

Интересно наистина в каква форма е и дали и как се върти около себе си. 'щото аз както си го представям този ефект на Ярковски (за пръв път го чувам), е много важно за крайния ефект както самата структура и свойства на обекта, така и как и къде го грее. 'щото ако това се върти не като планета около себе си, а не се върти, или като кършум си цикли, може слънцето да го грее предимно в една част и така да няма неутрализиращи се вектори на изпущането после. Особено ако е шуплесто и не разпределя бързо топлината в цялото тяло. Пръв си признавам, че съм лаик, но и на мен ми стана интересно.
   

оценка

+0 -0