Видимо недоволни | webcafe.bg
Webcafe

Видимо недоволни

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
03.09.2014, 18:32 (обновена 14.10.2016, 12:42)

1 от 4 снимки Назад Напред

криско

Ако свикнем потомците си, че именно Криско е пророкът на еднопосочното послание и главният фактор върху менталното им развитие, вече сме извършили непростима услуга на посредствеността и сме завишили незначителната му лидерска роля до чудовищност.

Голямо недоволство падна тези дни. Поводът беше едно парче, посветено на "доволството" и вече седмица дискусията около него не стихва. Стожерите на морала негодуват от долнопробния му характер, а апологетите на либерализма защитават правото всеки да е долнопробен колкото си ще. В крайна сметка и двете страни са видимо доволни от патардията - едните показват, че бдят над ефирната чистота, пък макар и с известно закъснение, а за другите е добре дошла ненадейната реклама, която скрива лигавото позьорство зад фасадата на лошо момче.

Ако някой отдавна трябваше да е изразил загриженост за излъчването на парчето „Видимо доволни", то това не е СЕМ, а Главна дирекция „Пожарна безопасност". Шестнадесет пъти повторение на заканата „палим", при това някои от тях произнесени с маниакално заекване, не са шега работа. Композицията автоматично се превръща в химна на пироманите.

Доколкото разбираме обаче от медийния регулатор изтъкват други причини за притеснение. Главната опасност идвала от цинизма в отношението към секса, на който свиквали младите слушатели.

В интерес на истината изобщо не ни беше хрумвало, че в композицията става дума за реален коитус. Дори така да е, Криско и Мария Илиева са толкова еротично несъвместими (включително и в представата на тийнейджърите), че цялата история по-скоро е мокрият блян на ръкоблудеца, отколкото описание на възможен акт между двамата.

Ако се замислите, нито в един момент лирическата героиня не потвърждава разказа, споменава единствено, че пребивава в някакво фикционално измерение, в което протагонистът я „вижда редовно". А и това „палим" не се явява нищо повече от евфемизъм за самотното търкане (в такъв случай „Пожарна безопасност" да не бърза с реакцията, достатъчно е само едно напомняне от страна на Катедрата по урология).

Дано горните думи не се сторят на някого цинични спрямо секса. Дяволът не е в буквализмите, а във възможността за интерпретация. В един художествен текст (каквито и спорни качества да притежава), биха могли да се открият невероятна палитра от възможни прочити и това е най-важният урок, на който можем да научим потомците си.

Ако ги свикнем, че именно Криско е пророкът на еднопосочното послание и главният фактор върху менталното им развитие, вече сме извършили непростима услуга на посредствеността и сме завишили незначителната му лидерска роля до чудовищност. Да не говорим, че очевидно смятаме децата си за глупаци.

А иначе, ако будната общественост се чувства отпочинала след отпуската и е готова да запретне морализаторски ръкави, държим да напомним, че сексуална девиация и завоалиран цинизъм биха могли при желание да се открият във всяка песен, независимо от авторовата интенция.

Например в хита на Атлас „Кукла" се говори за обречената любов на самотника към неговата неодушевена (надуваема?) компаньонка и психозата по невъзможното й съживяване. Цяло едно поколение живя с идеята, че е напълно в реда на нещата да си интимен с пластмасов трикотажен манекен.

В „Колело" на ПИФ има намек за сексуално похищение; пряко насърчение за разговор с непознати и следването им в безименни улички заради нереални обещания („със мен ела, аз правя чудеса" е много по-опасно послание към подрастващите, отколкото крископодобните биха могли да измислят).

Хитът на D2 „Не мога да спра да те обичам" може да бъде разглеждан като алюзия за изнасилването („ти недей да плачеш, знам че те боли").

Рокаджиите от Конкурент възпяха твърде лековато проблема на еректилната дисфункция в „За любов ти дай ми време", а Щурците имат открит хомосексуален намек в „Среща" („аз те чакам, но моля те - ти да минеш по другия бряг").

И преди СЕМ, Светия Синод, Центъра за сексуално здраве или Ловно-рибарския съюз да са самосезирали по случая, нека напомним, че способността да мислиш адекватно и да формираш вкус и мнение на базата на предлаганото ти многообразие е най-важният урок не само за тийнейджъри и той (за добро или лошо) не се преподава само с песни.

Oще: георги лозанов  криско  мария илиева  музика  поп музика  секс  сем  цинизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

27 Borracho | 06.09.201411:49

Хакнах акаунта на *риско вчера, разочарован съм. Всичките снимки въ телефона му бяха на голи мъже. И на майка му (облечена разбира се)..... Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

26 delight | 05.09.201415:03

Макарона доказана безсмислието от забраните.

1. Ако този текст на Азис те скандализира, какво би казал за "Хоп" пак на Азис. За по-вулгарен текст аз не се сещам, което е съвсем субективно.
2. екстаза, наказанието, болката... Следва трилогията "50 нюанса" да бъде подложена на аутодафе. Много щастлив
3. От забрана и цензура няма смисъл, защото така само се възбужда интереса към "забранения плод".
4. Всичко е много субективно. Едни се изчервяват от софт порно, на други им се повдига от прекален морал.
5. Важни са семейството, средата и личния пример, но в крайна сметка тийновете в клуба се кълчат на модерните парчета. А модерното е такова за един сезон, малотрайно е, от ден до пладне.
6. Тази година е Криско, лято 2015 гаранция няма да е Шостакович.
7. Животът си тече, а млади и стари все остават неразбрани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

25 Крив Макарон | 05.09.201413:31

Не виждам проблем в изпълнението "Идеал Петрофф". Споменете си за Азис и Устата и тяхното изпълнение "Точно сега". Там Азис пее:

"Искам те, вярвай ми точно сега
както никоя друга жена...
Погледни ме, запали ме,
погали ме, накажи ме..."

И това беше подмината във вихъра на еуфорията от наближаването на датата за присъединяване към Евросъюза. На никой не му хрумна да морализира. Виждате ли, в какво е проблема в същност? Тогава обществото имаше идеали към които да се стреми, и на никой не му пукаше толкова много. Но сега явно сме в криза на идеалите, и на преден план излизат морализаторите, налагащи ограничения.
Просто Криско е джудже на изтрещяването, спрямо наложените "авторитети". Невинно дете, което се забавлява изучавайки усещанията при допир на половите си органи. Докато при Азис става въпрос за подмяна на мъжката самоличност със женска, и зов към партньора да извърши насилие, което да предизвика екстаз чрез болката и нанесеното унижение... Нещата са като да съпоставиш коледна фоейрверка със ракета "Съюз". Фонът зад събитията, обаче, е различен, и това е по-същественото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2014, 17:12

24 maleficent | 05.09.201412:04

Е, да, имаше и тез червени домати, и дърт козел млада върба лющеше и ръгай чушки в боба... и се хилихме като репи, ама не ги одобрявахме и не им станахме фенове, щото имахме здрав фундамент. Щото имаше преобладаващо здрави семейства, имаше коректно образование, много повече качествена музика и пр. А сега подрастващите и младите стъпват директно на тая помия и я възприемат за свой гуру, като подражават на всичко което виждат и чуят.

За едно си права, Мануела, няма никакъв смисъл да се забраняват - забраненият плод е още по-сладък. Но е дълг на всеки родите да запълне основата за младите, а не да ревем и питаме "кой ни сра в гащите".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

23 Manuela Gerenova | 05.09.201410:10

Абе, хем е така... хем не съвсем.
Едно време чалгата не беше голи каки с огромни балони пеят за нещастна любов или за див купон. Едно време имаше тигре, тигре, имаше плафончетата изгаси (от там научих какво е плафонче), имаше Радка-Пиратка. И като се съберяхме по лагерите се пускаха, защото а) мнозинството печелеше и б) толкоз ни беше акълът. По логиката за възпитанието и музиката ние трябва да сме на пещерно ниво.
Рапът никога не е бил и никога няма да бъде особено възпитателна и полезна за деца музика. Въпреки това я слушат много деца. И всъщност за повечето от тях това с възпитанието и музиката не важи, защото и те си порастват ОК.
И още нещо - няма как телевизорът да ти възпита детето, мисля, че ти можеш да го потвърдиш по-добре от мен. След мейла до СЕМ възмутената гражданка беше написала още едно възмутено писмо, публикувано из електронните издания. Ами, аз останах с точно това впечатление - че госпожата много иска да остави детето си да се възпитава от телевизията, но пустата лоша телевизия не дава нищо възпитателно. Темата за родителите, оставящи все повече децата си на самотек, е обширна, но е тясно свързана с хленчовете каква музика се излъчва.
Съвременната музика, особено рапът и чалгата, са насочени в две ленти - едната е темата за любовта. Там нещата са ясни - убий ме, обичам те - гръмни са, ща взема. Втората насока е като тази във "Видимо доволни" - епикурейство на макс, дай да се напием, да се изч*каме като за последно, да сринем града от купон, да шашнем всичко живо к'ви сме луди. Не е най-възпитателното, но го има от години. Не разбрах защо точно тази песен предизвика подобен шум.

П.П.: Против съм всякакви ограничения и забрани за излъчване на определено нещо по простата причина, че на една цензура лесно може да бъде отговорено с друга. Днес забраняваш нещата, дето ти ги считаш за вредни, ама утре може да дойде някой, който пак да забрани Бийтълс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2014, 17:12

22 maleficent | 05.09.201403:43

Каква ефирна чистота бре Усмивка Как па от цялото бунище точно тази песен ще изберат? Що не забранят Криско? Цялата работа може да е много по-проста - Мария е разбрала, че много се е окепазила и продуцентите й са уредили премахването на песеничката. Усмивка
Така си спомням как пак за няма нищо е забранили албума на Хиподил "Надървени въглища" луд!?!?!

https://www.youtube.com/watch?v=1RQlo8WMWvM
Поздрави ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

21 Абе | 04.09.201422:48

Ману, не мога да се съглася с последното ти твърдение. Или поне не съвсем. Да, музиката не е средство за възпитание, в смисъл, че никой не си поставя за цел да възпитава чрез нея. А всъщност е!

Това е изкуството (макар да ми е трудно да причисля някои произведeния в тази категория), което де факто оказва най-голямо влияние на подрастващите. То предизвиква възникването на цели субкултури. През познатите ми поколения преминава една нишка на разграничение между индивидите, особено в тинейджърска възраст, по поведение, стил на обличане, начин на говорене, отношение към света и обществото и прочее. Всичко това, определяно от различните, господстващи в момента музикални стилове. Някога са се делили на бийтълси и стоунсмени, помня, ние се деляхме на метълисти, дискари, нюуейфаджии, пънкари, брейкаджии. Сега има понятия като чалгаджии, хаустъри, рападжии, все още дори са останали рокаджии (предимно пораснали, че и вече остаряли деца). И след всичко това да твърдиш, че много, много рядко оказва влияние върху възпитанието...

Така че, понеже виждам как тинейджърския мозък много лесно се влияе от това как изглеждат, как се държат изпълнителите, за какво се пее в песните, какво има в клиповете, то смятам че всъщност музиката възпитава. И съответно трябва да внимаваме в какво! И да не си затваряме очите за меркантилността, простащината, вулгаризмите, сексизма, насилието в тях.

И да, има песни, че даже и изпълнители, които не трябва да се допускат до ефир!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

20 Диян Янков | 04.09.201422:09

между другото така .. разтърсих се в тубата и намерих въпросната песничка ..
останах приятно изненадан .. едно че съм я чувал/слушал ..без да знам, че за нея иде реч.. две , че ми харесва как звучи мимето в нея Много щастлив ама пък и послание да търся в текста или анализи некви да трябва да се правят .. мислим дека няма нужда .. от муата слон да правим ? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

19 Manuela Gerenova | 04.09.201419:17

Аз няма да спра да повтарям, че за мен музиката не е средство за възпитание. Или е, обаче много, много рядко.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

18 Svelini | 04.09.201418:57

Във връзка с чалга текстовете, които пеят децата и такива изпълнители като Криско и Мария илиева.
   

оценка

+0 -0