Отиваш в Космоса? Я се прегледай | webcafe.bg
Webcafe

Отиваш в Космоса? Я се прегледай

Webcafe.bg, по сп. Time
23.12.2012, 15:31 (обновена 25.12.2012, 09:30)
Андре Кейперс

Снимка: © NASA/ESA

Важно е здравето на космическите туристи

Космическият туризъм още не е една от типичните дестинации за семейна ваканция, ала това не означава, че лекарите не трябва да започнат да обмислят предварителните медицински прегледи преди едно такова пътешествие.

След като Ричърд Брансън започна да продава билети за близо $200 000 за място в космическия си кораб SpaceShip Two, който би трябвало да бъде изстрелян в Космоса през 2014 г., космическият туризъм вече не изглежда толкова далечна перспектива.

Или поне на това се надяват Брансън и други компании за търговски космически пътувания. Федералната авиационна администрация на САЩ (ФАА) също наскоро отпусна субсидии на Boeing, Space Exploration Technologies и Sierra Nevada Corporation с цел разработването на надеждни кораби за космически пътешествия.

Вероятно могат да се спечелят много пари от най-новия хит на екзотичните дестинации


Някои експерти са изчислили, че печалбите през първите десет години от лансирането на туристическите пътешествия в Космоса могат да достигнат от $600 милиона до $1.6 милиарда.

Ако това се окаже вярно, тогава е само въпрос на време преди бъдещите космически туристи да започнат да се редят на опашки пред лекарските кабинети, за да получат медицинско разрешение за космически полет.  

"Това е една напълно обозрима възможност," коментира Мили Хюз-Фулфорд, професор в катедрата по биохимия и биофизика в Калифорнийския университет в Сан Франциско, член на екипа учени зад научен труд, посветен на уникалните проблеми, пред които са изправени извършващите прегледи преди пътуване в Космоса медицински специалисти.

Подобни проблеми са ефектите от пътуването в Космоса върху тялото, сред които морска болест, мускулни травми и излагане на радиация, която повишава риска от ракови заболявания.

Научният труд включва в себе си списък с медицински състояния, свързвани с космическите полети, извлечен от здравните досиета на астронавтите, както и редица медицински състояния, които биха могли да се влошат в космоса и потенциални лечения за тях.

"Още сме в началото, но сега е време да кажем: "Пригответе се, това ви чака"


Фулфорд може би е по-развълнувана от бъдещите възможности на пътуването в Космоса в сравнение с повечето учени, тъй като самата тя е изпитала това изживяване.

Пътувала е с едната от совалките на НАСА през 1991 г. като специалист по научното оборудване на борда на мисията STS-40, посветена на биомедицински изследвания.

Понастоящем тя изучава ефектите на микрогравитацията върху имунната система и инфекциите - интерес, провокиран от големия брой здрави астронавти, които са започнали да боледуват по време на космическите мисии Аpollo.

По думите на Фулфорд, ако астронавтите биват масово поразявани от инфекции в Космоса, важно е да се разбере как космическите пътешествия се отразяват на имунната система. Целта е да бъдат открити начини да се направят тези пътувания по-сигурни за обикновените граждани, които може би не са в толкова добро здравословно и физическо състояние.

При един обикновен космически турист например, лекарят може да бъде изправен пред медицински предизвикателства като: "Може ли пациент с пейсмейкър да участва в суборбиталния полет Virgin Galactic?" и "Какво е максималното допустимо време за престой на космически хотел за пациент с остеопороза, преди ефектите на гравитацията да окажат влияние на костите му?".

Идеята е да се открият начини все повече хора да могат да бъдат включени в космическите пътешествия


"Трябва да мислим за това, че ще летят граждански лица, а не само и единствено изпратени на мисия астронавти. Ако допуснем възможността само и единствено напълно здрави хора да могат да летят, тогава това ще доведе до драстичен спад на хората, които проявяват интерес към тази услуга," коментира друг от авторите на гореспоменатия научен труд, Марлийн Гренън - доцент по съдова хирургия и ангиология към Калифорнийския университет в Сан Франциско.

"Трябва да помислим и за хората със заболявания, които биха искали да летят. Ако всеки човек може да отиде на космическо пътешествие, ще има много заболявания, които ще се "държат" различно в Космоса, затова трябва да придобием по-добро разбиране за тези състояния в условията на микрогравитация".  

Дори по-малко острите симптоми като морската болест и загубата на апетита са често срещани при ветерани-астронавти, така че докторите трябва да бъдат подготвени да оценяват по-малко опитните туристи за всеки здравословен проблем, който може да бъде задълбочен и да постави човек в неоправдано рискова ситуация при пътуване в Космоса.

Ако даден пациент е болен от рак например, е много възможно пътуването в Космоса да го изложи на радиация, която би довела до нарастване на тумора. Една предварителна оценка би включвала предупреждаване на пациента за този риск и дори препоръка да отложи пътуването.

Камъните в бъбреците също са често срещано явление сред астронавтите, което се дължи на дехидратация, така че наличието на полезни съвети за пътуващите, сред които и приемът на повече течности в Космоса, също трябва да се обмисли.

Колкото и  далечна да звучи тази подготовка, все повече организации като ФАА и работната група за туристически космически полети към Медицинската аерокосмическа асоциация предлагат медицински препоръки за космически полети и започват да изготвят проектни предложения за регулация на туристическите пътешествия.

При все това департаментът по туристически транспорт в Космоса към ФАА все още не е представил специфични медицински критерии или изисквания за бъдещите туристи, вероятно защото прекалената регулация води до спадане на потребителския интерес и пречи на разработването.

Отговорността за здравето на космическите туристи е споделена между лекарите и превозвачите


Това само по себе си е още една причина медиците да заемат по-важна роля във формирането на очакванията за оценяване на потенциалните космически туристи, коментират Фулфорд и колегите й.

Това се дължи и на факта, че лекарите, които одобряват пациенти за космическо пътешествие ще имат споделена отговорност по издаването на това разрешително (и за всеки потенциален здравословен проблем, който възникне по време на полета) с компанията за космически туризъм, която е продала билета на съответния пътник.

"Определено има тенденция към повече работа в областта на космическата медицина, а и специалистите в тази област постепенно наваксват с това, което се случва в туристическия космически транспорт," коментира Гренън, която изучава ефектите на микрогравитацията върху сърцето и кръвоносните съдове.

"Важно е тези ефекти да бъдат разбрани, особено що се отнася до по-продължителните полети и изследователски мисии. Чувстваме, че използваме познанията си с пълен капацитет и наистина допринасяме за това пътешествията в космоса да бъдат възможно най-сигурни и безопасни".

Може би изглежда сякаш малко избързват, ала Фулфорд вярва, че никога не е твърде рано да започнеш с подготовката и прогнозира, че космическият туризъм може да бъде активен след шест-седем години.

"Толкова сме затъпели от притеснения за финансовата криза, че никой не гледа в бъдещето с мисълта, че живеем във велики времена. Ала това наистина е така и мисля, че е време да се порадваме на този факт. Трябва да приемем, че сме част от прогреса на човечеството, който ще ни отведе отвъд вечността", вярва тя.

Oще: астронавти  дестинации  здраве  космос  лекари  пациенти  прегледи  ричард брансън  совалки  туризъм  туристи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.