След 37 години отново шведски поет спечели Нобеловата награда за литература | webcafe.bg
Webcafe

И поетите-шведи доживяват до Нобел

Webcafe.bg , по сп. Time
07.10.2011, 13:17 (обновена 11.10.2011, 11:37)
Нобел за литература 2011,  Томас Транстрьомер

Томас Транстрьомер спечели Нобеловата награда за литература с поезията си, посветена на мистерията на човешкия разум

Тазгодишната Нобелова награда за литература бе връчена на Томас Транстрьомер - шведски поет, чийто сюрреалистични творби, посветени на мистерията на човешкия разум, са го превърнали в един от най-значимите скандинавски писатели от Втората световна война насам.

От Шведската академия заявиха, че са отличили 80-годишния поет, защото "чрез своите концентрирани и чисти образи, той ни дава свеж досег до реалността".   

Нобеловият комитет този път преодоля съмненията си за удостояване на шведи

През 1990 г. Транстрьомер преживява инсулт, който го оставя полупарализиран и неспособен да говори, но въпреки това той продължава да пише и през 2004-а публикува стихосбирката "Великата загадка". До ден-днешен той продължава да свири и на пианото си с една ръка.

"Събуждането е като скок с парашут от сънищата. Свободен от задушаващата турбуленция, пътуващият потъва в зеленината на утрото," пише в стиховете му. "Нещата се раздвижват. Трепкащата чучулига си мисли, че познава дебелите корени на дърветата - тези поклащащи се подземни фенери. Но над земята има зеленина - тропическо изобилие от повдигнати ръце, слушащи сърцебиенето на една невидима помпа".

Транстрьомер е роден през 1931 г., публикувал е първата си книга "17 стихотворения" през 1954 г. Завършил е психология в Стокхолм и от 1960 до 1966 г. работи в изправителен център за малолетни престъпници.

Шведът е получавал множество награди преди Нобеловата - Neustadt , Övralid, „Петрарка",  "Златен венец", наградата на фонд Грифин.

Транстрьомер е дългогодишен фаворит за наградата от 10 милиона крони (около 1.5 милиона долара), а през последните години шведските журналисти чакаха пред апартамента му в Стокхолм в деня на обявяването на Нобеловата награда за литература. Сред най-известните му стихосбирки са "Прозорци и камъни" от 1966, в която той черпи вдъхновение от многото си пътувания, и "Прибалтика" от 1974.

Неговите творби са превеждани на повече от 50 езика и са вдъхновение за поети от целия свят, особено в Северна Америка. "Той пише поезия от 1951 г., когато дебютира като издаван творец. В действителност обаче творчеството му е сравнително скромно като обем," разкрива Питър Енглунд, постоянният секретар на Академията. "Той пише за големите въпроси. За смъртта, за историята и паметта, за природата," допълва той.

Първият швед с Нобел за последните 37 години е работил и като психолог

Транстрьомер е първият швед, който получава наградата за литература след Ейвинд Йонсон и Хари Мартинсон, които споделят приза през 1974 г. Енглунд отбелязва, че академията е особено предпазлива при награждаването на шведски писатели, тъй като се страхува от обвинения в пристрастност. "Затова мисля, че бяхме много разумни и не сме постъпили прибързано," заяви той в четвъртък.

От 50-те години насам, Транстрьомер изгражда трайно приятелство с американския поет Робърт Блай, който превежда много от творбите му на английски език. През 2001 г., издателската къща на Транстрьомер в Швеция - Bonniers, публикува кореспонденцията между двамата писатели в книгата "Въздушна поща". По-рано тази година, Bonniers издадоха колекция с творбите на поета за периода 1954-2004 г., по случай осемдесетия му рожден ден.

Роден в Стокхолм през 1931 г., Транстрьомер израства сам с майка си - учителка, при която живее след развода й с баща му, работил като журналист. Той започва да пише поезия докато учи в класическата гимназия "Сьодра" в Стокхолм, и дебютира със стихосбирката "Седемнадесет поеми" на 23-годишна възраст. По-късно завършва психология в Стокхолмския университет и започва да разделя времето си между поезията и работата като психолог. 

Дори букмейкърите смятаха Транстрьомер за стабилен фаворит за наградата

Британската букмейкърска компания Ladbrokes разкри, че е имало пик от късни залози в четвъртък, който е превърнал Транстрьомер във фаворит с коефициент 4/6 за наградата. "Още в началото на залозите той беше вторият фаворит и през цялото време остана на високи позиции сред залагащите" заяви говорителят на фирмата Алекс Донъхю.

"Вчера сутринта той се превърна в абсолютен фаворит сред серия късни залози, някои от които идваха от Швеция" съобщи той, допълвайки, че моделът на залагания не е предизвикал никакви подозрения. "Колкото повече наближава дадено събитие, толкова повече хора имат идея какво ще се случи - винаги е така... определено не намекваме, че има нещо нередно в това".

Нобеловата награда, смятана за едно от най-високите призвания в литературата, се връчва само на живи писатели. Решенията на академията често предизвикват разгорещени дебати сред литературните експерти.

Някои от предишните нобелови лауреати за литература са непознати дори за специалисти-литературоведи, докато други са радващи се на масово признание автори, удостоени с множество други награди.

Сред утвърдените писатели, които никога не са печелили Нобелова награда, са имена като Лев Толстой, Марсел Пруст, Джеймс Джойс и Греъм Грийн.

Израелец спечели Нобела за химия за откриване на квазикристалите

70-годишният израелски учен Даниел Шехтман взе посмъртно Нобеловата награда за химия за 2011 г. Отличието му бе присъдено за откриването на квазикристалите. В тях се откриват мозайки на нивото на атомите - симетрични модели, които обаче никога не се повтарят.

Конфигурацията в квазикристалите навремето е била смятана за невъзможна и колеги се подигравали на Шехтман за откритието му. Смятало се е, че атомните структури са повтаряеми. Наложило се изследователят да води ожесточена битка срещу установените научни принципи.

Шехтман работи в Израелския технологичен институт в Хайфа. На 8 април 1982 г. под електронния му микроскоп се появява изображение, противоречащо на законите на природата. Във всички твърди тела атомите са "опаковани" в кристали в симетрични модели, които се повтарят отново и отново. Изображението на Шехтман обаче показва, че атомите в неговия кристал не могат да бъдат повторени.

Откритието на учения е изключително спорно. Защитавайки находката си, Шехтман е принуден да напусне екипа, в който работи. Откритието му обаче променя из основи разбирането на химиците за твърдата материя.

Апериодичните мозайки, като тези в средновековните ислямски мозайки в двореца Алхамбра в Испания, са помогнали на учените да разберат как изглеждат квазикристалите на атомно ниво. В тези мозайки, както и в квазикристалите моделите са симетрични - следват математически правила, но никога не се повтарят.

Когато описват квазикристалите на Шехтман, специалистите използват понятие от математиката и изкуството - златно сечение, известно още като божествена пропорция.

Квазикристалите са открити в естествено състояние в Русия през 2009 г. "В момента учените експериментират, като използват квазикристали в различни продукти от тигани до дизелови мотори", се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

Нобеловата награда за химия и сумата от $1.5 млн. ще бъдат връчени на Шехтман на церемония в Стокхолм на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на основателите на наградите - Нобел.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Oще: акамедия  литература  награди  нобел  томас транстрьомер  физика  химия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.06.2011, 13:51

2 Pozzi | 10.10.201108:07

Правописна грешка в заглавието на статия за литература...Приключих с четенето още там. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2011, 11:04

1 Коректен | 08.10.201110:03

"...70-годишният израелски учен Даниел Шехтман взе ПОСМЪРТНО Нобеловата награда за химия за 2011 г."

"Нобеловата награда за химия и сумата от $1.5 млн. ще бъдат връчени на Шехтман на церемония в Стокхолм на 10 декември, ..."

Е как става това?
   

оценка

+0 -0