Червено-кафяв марш | webcafe.bg
Webcafe

Червено-кафяв марш

Иван Куцаров
12.02.2015, 19:10 (обновена 17.02.2015, 12:09)
луков марш

Снимка: © lukovmarsh.info

Миналата година Луков марш бе забранен, но все пак шествие се проведе с поднасяне на венци пред къщата на генерала.

Категоричното осъждане на всеки тоталитарен режим и неговите сподвижници - от комунизма до фашизма, не е и не може да бъде политически въпрос, а цивилизационно разбиране. Поради това възхваляването на терористите Иван Буруджиев и Виолета Якова, които убиват генерал Христо Луков пред погледа на малката му дъщеря, не е по-малко престъпление от експлоатирането на неговия образ от крайни националисти.

Вместо да търсим обединението около българските герои, на 14 февруари, за пореден път червено-кафявата мъгла ще употреби образа на генерал Христо Луков за своите политически интереси.

Над 45 години пропагандната машина на БКП отъждествява хиляди български герои и патриоти с нацизма и фашизма в съзнанието на поколения. Легализацията в обществото на окупацията от Червената армия минава през наслагването на етикетите „монархо-фашисти", „нацисти" и „антисемити" на голяма част от българския елит преди 9 септември.

Употребата им създаде вакуум, който, заради липсата на рационална историческа оценка на мракобесния комунистически режим след 1989 г., доведе до възхвала на спорната политическа биография и на генерал Христо Луков от екстремистки десни елементи.

Поради това и днес не говорим за героя, а само за един създаден и експлоатиран политически продукт.

В обществото генерал Христо Луков е известен като водач на Българските национални легиони. Въпреки че няма нито един документ, който да го свързва с антисемитизъм, той е обявен за такъв.

Поддръжниците на тезата, че генерал Луков е антисемит се аргументират с текстове от програмата на легионерите при обсъждането на Закона за защита на нацията от 1941 г., участието на отделни членове и формирования, част от БНЛ, в побои над българските евреи и наградите, които той получава от Вермахта.

В интерес на историческата правдивост е да се отбележи, че всички евреи на територията на Царство България са спасени от депортиране в лагерите на смъртта. От другата страна на тези обвинения към генерал Луков стои безупречна кариера в служба на Царство България, продължила над 30 години.

Кой е той?

Христо Луков е роден 1888 г. в град Варна, през 1907 г. завършва Военното на Н. В. училище. Като строеви артилерийски командир, според легендата, в края на Първата световна война той се прославя с подвиг в Кюстендил - спасява града от сръбска окупация само с помощта на няколко овчари, след като неговата рота дезертира заради бунтовете сред войската, които комунисти и земеделци провокират. За това и до този момент обаче не съществуват категорични доказателства.

След войната офицерската му кариера продължава като командир на Четвърти артилерийски полк и началник на Артилерийската стрелкова школа. Като военен министър в правителството на Георги Кьосеиванов, генерал Христо Луков успява да реформира и създаде нова и модерна армия, която да защитава българските интереси.

Генерал Христо Луков е носител на множество ордени за храброст, които не са следствие на политическата конюнктура, а на неговите подвизи и служба на Отечеството. Сред тях са Генералският кръст от 1-ва степен на орден "За военна заслуга", той е двукратен кавалер на ордена "За храброст" (I и II клас на четвърта степен на най-престижното отличие), Немски железен кръст ( II степен), кавалер на "Св. Александър" ( IV и III степен).

Като военен стратег, той е автор на множество научни трудове в областта на артилерията, някой от които и до ден днешен се изучават като основни.

Генерал Христо Луков е виден антикомунист и патриот, затова е определен от Москва за заплаха и е в списъка на БКП на основните "врагове на народа".

Комунистическите терористи Иван Буруджиев и Виолета Якова, работещи в шивашки цех и част от партизанското движение, проследяват генерал Луков от кино "Роял" до дома му - скромна къща на ул. Артилерийска 1 (днес ул. Тракия) - и го убиват, докато той влиза да прегърне малката си дъщеря, която е отворила вратата, за да го посрещне.

През 1970-те години излиза филмът "Черните ангели", циничен пропаганден прочит на историята, който представя двама терористи като герои, спасили България от "фашистката гад". Смъртта му е политически акт, който е част от подготовката за "комунистическата революция", чиито идеи не срещат подкрепа в обществото.

В своите „Свидетелствам под клетва" Дянко Марков, потомствен политик, репресиран и депутат от СДС в 37-ото и 38-ото НС, разсъждава над няколко факта, които не се включват при обществената оценка на генерал Христо Луков.

Дянко Марков казва, че превратът на 9 септември е можел да бъде избегнат. И че един от хората, които са могли да предотвратят падането на България под съветска окупация е именно генерал Христо Луков. Вещ военен, генерал Луков е виждал как Германия губи войната в периода 42-43 и поради това, по думи на неговия съвременник Кирил Ганев, е обмисляно излизане на България от войната със съгласието на Германия.

В този период генерал Луков води множество разговори с чужденци и с "англо-американски представители", както е видно от полицейския доклад и архивно дело 1358. Той се среща и с доказани антикомунисти и неподдръжници на участието на България на страната на Германия, като Никола Мушанов и Екзарх Стефан. Тези срещи са интересни именно поради това, че и двамата са сред основните обществени лица, които се застъпват и спасяват българските евреи от депортиране.

Насаждането на етикета "фашист" и "антисемит" за повече от 45 години, последван от неадекватния анализ на историята след 1989 г., позволи на крайно десни екстремисти да използват генерал Христо Луков като своя марка, която пропагандира и представя пред света именно такъв негов образ.

Благодарение на това един български герой е експлоатиран от червено-кафява мъгла, която много преди пакта Молотов-Рибентроп и разделянето на Полша има повече сходства, отколкото различия.Присвояването на Христо Луков от крайнодесни екстремисти консолидира крайночервените такива, което води единствено до несъществуващата и до ден днешен ясна представа за образа на един герои. Негови са думите "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".

Oще: български национален съюз  генерал христо луков  злоупотреба с историята  историческа истина  кой е христо луков  комунисти  луков марш  националисти  пропаганда  фашизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

66 Pavur Pezev | 16.02.201510:49

Четете история овце,ама не оная на комониздиде,а истинска.Ще ми разправят те,че Германия нападнала СССР.Ами нали ако Хитлер беше нападнал СССР,над Масква щяше да се вее байряк със свастика,а вместо това Путиновите Орди вяха Савецкия парцал над Райхстага.Т.е. Путин напада Германия.И друга лъжа путинска-атомни бомби над Япония.Абе овце промити,как американски самолет ще направи това бе-бил фръкнал от Марианските Острови.Ми те са малки бе,овце русофилистични,как ще има летища за бомбардировачи там.Кое е най-близко до Япония-ми Владовосток бе.Всъщност руснаците са бомбардирали Хирошима и Нагасаки,а наще комонизди пишат,че били американците.Аз заминавам за Бангладеш и няма да се върна в тая русофилистична кочина.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

65 Frida | 15.02.201522:49

а така, ограмотявайте се, просвещавайте се, мислете военно-тактически, че идат тежки военни години
кво опълчение ше бъдете, ако нямате тренинг и представа за военните рискове иприятелския огън.
ей ся четох за шестдневната война - битката за голанските възвишения. значи сирийците се окопали яко на върха и стрелят по селищата край Кинерет. изобщо не обръщат внимание на колоната с военна техника която идва да ги унищожи.
Израелците прихващат команди на руски - блядъй чернажопъйе, куда въй стреляете!? но, късно, всеки получава гранатав люка и така се свършва с великата сирийска армия и нейните савецки инструктори.
а итогите от сирийската стрелба са -поразени са 9 курника, 3 културни клуба, 150 автомобила и 200 трактора, няколко къщи и две изгорели зеленчукови градини.
а сирийското радио съобщава за падането на кунейтра 6 часа преди първия израелски войник да стъпи там!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

64 sim4o | 15.02.201522:01

Damyna Georgieva.100001200575366 | 15.02.2015 09:13

... "Била съм тъп, соросоиден боклук...
------------------------------------------
Много щастлив ... Много щастлив Много щастлив

-----------------------------------------
... "И да ви кажа - след 3 месеца заминавам за Германия и не смятам да се връщам! "
---------------------------------------
Реве или много тъжен

Сакън !!!

На кого ни оставяш ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2014, 19:07

63 miki rurk | 15.02.201515:56

лабчо кибапчо има ли? нещо ведомстено, ако може и разходите за 10г напред да са платени... хахаха не е лесно да се докараш, да си толкова жалък, честито Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2014, 19:07

62 miki rurk | 15.02.201515:37

а завистта видях много ясно, така както са ми прозрачни някой хора. Толкова ясно го показаха, че нямаше на къде повече. Кажи колко агента изпрати на мисии и каква беше тяхната цел?? каква е целта бе??????????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2014, 19:07

61 miki rurk | 15.02.201515:23

Само едно ще кажа - всяко ухо долно което надуша, ще бъде яростно освирквано!!!
Не ме интересува от луната ли е, от марс ли, ламборджини ли кара, или рибарска лодка!!!!!!! Принципно съм забелязал, че мишките най лесно се поддават на вербовка. А пък особено някви, дето ще ми се хвалят колко ги били шибали във Фб и ми ходят със зарядните, мога да ги изпратя с камъни. Да ходят да правят вятър на шефа си! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

60 Алилуйщина | 15.02.201511:35

Damyna Georgieva-54


Като гледам,освен постоянни обиди,друго нищо съществено.Обидите към теб са вследствие на твоите към нас.Увъртането да се избегне аргументиран диспут ясно говори за една плоска пропаганда. Толкова ли е сложно,вместо общи приказки да отговориш на „овцете“ с въпроси,подчертавам-засягащи твоят коментар…

Същото е,аз да изтряскам в интернет пространството коментар от типа-Американците са най-големите „демократи“ У света и който се изрепчи,етикецията готова-чете фашистка/история/литература…Все пак признавам-толкова нахакан и същевременно толкова плиткоумен индивид за пръв път срещам.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

59 Шрайка | 15.02.201510:12

Damyna Georgieva, 15.02.2015 09:13

Ей такива коментари най-много ми харесват. Какъв патос! Каква извисеност на мисълта! Браво! Капацитетът ти е смразяващ, ама няма нужда от толкова демонстрации. Опитай с акъл. Не е трудно - просто трябва да го имаш...

П.П.
По–спокойно! И ако си на по– висок етаж от втория, слагай решетки на прозорците!
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

58 John Smith | 15.02.201510:08

Георгиева, явно по времето на комунизма сте живели много тежко...
Предполагам даже, че сте била в някоя руска каторга...може би Колима Идея
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

57 Pavur Pezev | 15.02.201509:25

Джон,да го отчетем.Ама си смърди отвсекъде.Даниел Митов е мекере и ойро-атлантски коксакър Много щастлив
   

оценка

+0 -1