От вибратори до високия Шекспир | webcafe.bg
Webcafe

От вибратори до високия Шекспир

Гергана Димитрова
28.09.2012, 16:53 (обновена 01.10.2012, 07:44)

1 от 4 снимки Назад Напред

Пиеса за вибратора

Пиеса за вибратора

Зимата на големите очаквания, пише Дикенс. Такъв е и предстоящият театрален сезон, който обещава да бъде един от най-горещите, а дай, Боже, и един от най-силните.

Защото всички най-големи сили се събират в България, а трупите са си поставили свръхамбициозни задачи. Дали театрите ще успеят да надскочат себе си? Онова, което са заявили като намерения, потвърждава онова, което забелязахме, че се случва от една-две години насам. А то е, че театърът ни хвърля старите си задръжки и се опитва да придобие нов облик. По-модерен, повече обърнат към публиката.

Големият въпрос е дали ще успее да задържи доброто професионално ниво - борбата за оцеляване вече е пряко пропоционална на бройката продадени билети. Затова не бива да се изненадваме, че диапазонът на новите заглавия е много широк - от вибратори до високия Шекспир.

Другата тенденция е, че киното излиза на мода в театъра. Това означава, че режисьорите залагат на сигурно, като поставят на сцената доказали се хитове, които познаваме от големия екран. Така беше миналия сезон - с "Отблизо ("Театър "Възраждане"), а сега предстои премиерата на "Пиеса за вибратора" (филма "Хистерия"), следват - италианската класика с Марчело Мастрояни и София Лорен - "Брак по италиански", както и "Армията на Бранкалеоне" на Марио Моничели.

Най-много впечатлява, че Шекспир ще бъде пълен господар на сцените, което не се бе случвало отдавна. Това означава, че трупите вече разполагат с достатъчно подходящи актьори и режисьори, за да поставят Тhе Тоp of the Best.

И тук ролята на големите режисьори е особено отговорна, защото от това как поставят днес Хамлет или Ричард III, утре ще зависи дали ще си спомняме с добро за Хамлет на Леонид Йовчев, за Ромео на Явор Бахаров и Жулиета на Радина Кържилова.

През сезон 2012-2013 г. у нас се събират всички големи имена в театралната режисура, така че очакванията са големи, още повече, че те имат доста разнопосочни планове.

Големите

През миналия сезон Александър Морфов заедно с Камен Донев  "избиха рибата" с руския соц, ухаещ на комуналка - "Животът е прекрасен" от Николай Ердман. Сега главният режисьор на Народния се е насочил към Шекспир, с когото отдавна флиртува и с чиито текстове има богат опит не само у нас, но в Русия и в Израел. Пиесите на британския класик му дават възможност да се разгърне и да рисува в мащаб, макар и с по-волно отношение към тях.

Този път Морфов си е "резервирал" "Както ви харесва", която има славата на доста коварна комедия. По традиция пиесата се поставя като музикален спектакъл и именно това е подводният камък, който може да отвори пробойна, от която би потънал и "Титаник" (справка - не особено сполучливата постановка на "Както ви харесва" в Театъра на армията). Казваме "резервирал", защото Морфов може да започне работа по спектакъла най-рано през ноември. Дотогава трябва да излезе премиерата "Хамлет" в Народния, очаквана с нетърпение.

От 14 години Явор Гърдев обмисля "Хамлет" и ето, сега след като намери своя датски принц в лицето на Лео Йовчев, усилено репетира от няколко месеца в Народния. "Хамлет" се очертава да стане един от най-мащабните и амбициозни проекти за сезона, защото в него участва голям екип от 30 души с най-добрите актьори на Народния.

Ще видим дали Гърдев ще успее да надскочи себе си, и по-точно предишния си проект на голяма сцена - "Крал Лир" с покойния Наум Шопов. Какъвто и да резултатът, "Хамлет" ще бъде зрелищен, защото за декорите и костюмите се грижат най-големите ни имена - Никола Тороманов и Даниела Олег-Ляхова, както и Венелин Шурелов, който напоследък се специализира във видеоинсталации. Офелия ще играе изгряващата звезда Весела Бабинова, а режисьорът Мариус Куркински е запазил за себе си ролята на Клавдий.

Участието като актьор не означава, че Мариус Куркински се е отказал от режисурата. Напротив в момента усилено репетира "Суматоха" по Радичков, чиято премиера се очаква на 1 октомври в Малък градски театър „Зад канала". Главният ловец Гоца ще разтяга лакърдии в изпълнението на Александър Кадиев, който от другата страна на канала - в театър "София", бе доскоро Калин Врачански.

В битово-приказният спектакъл участва още Албена Михова, Никола Мутафов, Стоян Младенов, звездите от сериалите - Антоний Аргиров и Евгени Будинов, както и Христина Караиванова, Владимир Зомбори и Иво Аръков. Със "Суматоха" Мариус продължава да задълбава в народпсихологията на българина - тема, върху която той направи ред постановки, включително и  "Балкански синдром" от Стратиев пак в "Зад канала".

След ангажиментите си в Германия, Теди Москов обмисля няколко проекта у нас. Единият е сценична версия на филма на Марио Моничели "Армията на Бранкалеоне" в Народния. Възможно е обаче да се спре и на "Животът е сън" по Калдерон или "Пурпурният остров" по Булгаков.

Отдавна не бяхме гледали нов спектакъл на Лилия Абаджиева в София и трупата на едноименния театър ще запълни този пропуск, като я е поканил за "Парижката Света Богородица", адаптацията на Димитър Стоянович. Известната режисьорка отново работи в тандем със съпруга си - сценографа Васил Абаджиев. Ангажирала е за главната роля Калин Врачански в образа на гърбушкото Квазимодо, но коя ще бъде циганката Есмералда още не се знае.

След три години отсъствие от България у нас се завръща Галин Стоев. Режисьорът, който от години живее в Белгия и Франция, не изневерява на себе си и отново ще работи в тандем с драматуржката Яна Борисова върху нейна нова пиеса. Те сигурно ще повторят успеха си от "Малка пиеса за детска стая" и "Приятнострашно", още повече пак са поканили Стефан Вълдобрев, но този път ще участва и Атанас Атанасов.

Въпреки многобройните си ангажименти, режисьорът-актьор Камен Донев почти всяка година успява да постави по някой свой текст и сега не прави изключение. Той ще репетира "Амазонка" на сцена "Сълза и смях", в която ще видим Албена Колева, Стоян Алексиев, Пламен Пеев и Вяра Табакова.

Нова генерация

Състудентът на Явор Бахаров и Радина Кърджилова - младият режисьор Стайко Мурждев ат няколко месеца се раздвоява между София и Пловдив (където е на щат), за да изпълни всичко замислено от него. На 10 септември излезе в Пловдивския театър премиерата на мащабния му "Крал Лир" от Шекспир.

В ролята на стария крал влезе Стоян Алексиев, а неговите три "дъщери" се играят от Анастасия Лютова, Елена Атанасова и познатата като певица Мариана Йотова. На своя състудент Явор Бахаров той е поверил ролята на Едгар. Участват още Дамян Тенев като Едмънд, Ивана Папазова, Петър Тосков, Симеон Алексиев, Стефан Попов, Георги Вачев, Стилиян Стоянов, Троян Гогов, Ивайло Христов, младия Христо Пъдев и др. Сценографията е на младата надежда на българския театър Огняна Серафимова, костюмите са на Ирина Кружилина. Музиката е на Петър Дундаков

Стайко Мурджев планира още два проекта. Единият е свързан със "Зад канала", където той ще направи сценична версия на хитовия психотрилър на Антъни Мингела "Талантливият мистър Рипли", действието в който се развива в Италия през 50-те. Кой ще е мистър Рипли още не знае. Другият е в театър "София" и отново е свързан с пристрастеността му към руската класика. Това е "Маскарад" по Лермонтов, който от десетилетия не е поставян у нас.

28-годишният Крис Шарков вече усилено репетира "Терапевтът"от Елена Алексиева. В ролята на професионалния терапевт на кучета е Владимир Пенев, който освен това ще трябва да се занимава и с психоанализата на техните собственици, в чиито образи влизат Жорета Николова, Илияна Коджабашева, Александра Василева, Цветан Алексиев и Марин Янев. Сценограф - Венелин Шурелов, костюмите са дело на Елица Георгиева, а музиката е на Асен Аврамов. Следващият му проект вероятно ще е "Напразните усилия на любовта" от Шекспир в театър "София".

Българска следа

Доста нови български заглавия ще се играят и това е друг "белег" на предстоящия сезон. Стефан Цанев излиза с две свои непоставяни пиеси - "Децата на света", в която ще видим отново Доротея Тончева. Другата е - "Духът на поета", пресъздаваща въображаем разговор между Стефан Стамболов и Захари Стоянов ( Христо Мутафчиев и Валентин Танев).

Театър "София" пуска изцяло направен български мюзикъл "Скачай". Иван Добчев и Маргарита Младенова подготвят своя авторски проект - "Медея, моята майка", съвместно със Стефан Иванов за сурогатното майчинство. Така че за всекиго ще има по нещо. Както ви се хареса...

Oще: постановки  режисьори  сезон  театър  трупи  шекспир 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.