Да се изучава ли вероучение в българското училище? | webcafe.bg
Webcafe

Да се изучава ли вероучение в българското училище?

Яни Янев
24.09.2010, 15:02 (обновена 25.09.2010, 16:19)
религия

Снимка: © БГНЕС

Как да запалим вярата?

Аз съм възрастен, по-точно, стар човек и в качеството си на такъв ми се иска да разкажа какво се правеше за възпитанието и образованието на децата в духа на Православната Църква в годините преди 9-ти Септември 1944 година. Разбира се, аз мога да говоря за това какво се случваше в моето семейство, едно от еснафските (на занаятчиите и дребните търговци) семейства, които, така или иначе, преобладаваха в градовете по онова време.

Възпитанието в религиозен дух започваше още от Светото Кръщение. Което не беше нещо за развлечение, формално и без последствия, както е сега, а събитие, което натоварваше родителите със задачата да възпитават децата си от най-ранна възраст в ценостите на християнството.

Между първите стихотворения, на които те ни научаваха, бяха двете стихотворения на народния поет Иван Вазов: "Аз съм българче" и детската молитва "Дядо Господи, прости ми...", която напълно в съвременен дух, завършваше с молбата ни Дядо Господ да даде: "...мир, любов на всички хора, и добро на наш народ."

По този начин нашите родители ни създаваха навици да се молим, нещо, което е, доколкото аз знам, единственият начин за общение с Бога.

За нашето възпитание в религиозен дух допринасяха и изданията за деца по онова време: „Детска радост", „Християнче", както и детското вестниче „Пътечка". Имало е и други издания , но за тези бяхме абонирани децата в нашето семейство. С подходящи разказчета и стихотворения ние се запознавахме с основните принципи на християнството: великодушие, милосърдие и любов към ближния.

Няма да коментирам значението на личния пример на нашите родители и близки.

Така че, преди да тръгнем на училище, ние бяхме запознати с основните събития в живота на нашия Спасител от Рождеството до разпъването Му и Неговото Възкресение. Бяхме запознати и с тези от притчите, които бяхме в състояние да разберем. Бяха ни създали навик да се молим всяка вечер преди лягане, което правеха, разбира се, и нашите родители. Мога да твърдя, че в предучилищната възраст биваха положени основите на нашето религиозно възпитание

Що се отнася до религиозното образование, което като всяко обучение и тогава беше предмет на училището, мисля че то се налагаше, тъй като в голямата си част родителите ни не бяха много образовани и в часовете по вероучение малките християнчета можеха да получат допълнителни сведения по книгите от Новия и най-вече от Стария Завет.

Сега, когато родителите са общо взето много по-образовани и при желание Светото Писание може да бъде във всеки дом, трябва да се прецени дали да се натоварват допълнително децата в училище с нещо, което те, с помощта на своите родители, могат да научат у дома си. Не говоря за тези, които чувстват призвание да станат свещеници. Когато навършат пълнолетие и осъзнаят твърдо своето призвание, за тях са отворени вратите на Духовната Академия и Богословския факултет на СУ.

Още повече, като се водя от опита на моето поколение, струва ми се, че образование в религиозен дух, без предшестващо възпитание, не може да постигне резултати. Божието Слово не е достатъчно да бъде разбрано и запаметено, както е при останалите учебни дисциплини в училището.

Опитът с насаждането чрез училището на комунистическата идеология в продължение на тридесет и пет години недвусмислено показа, че пътят на идеите към човешкото сърце не минава през черните дъски, тебешира и задължителните часове.

Ценностите на християнството могат да намерят своя път към сърцата на децата само чрез грижите и личния пример на възрастните още, образно казано, с майчиното мляко.

Там е пътят към възвръщането на нашия народ към вярата. Въпрос е доколко свещенослужителите от нашата Църква са в състояние да изпълнят тази мисия.

Не бих искал да съдя нашите свещенослужители, но ми се струва, че на тях им липсва съпричастност към проблемите на своите енориаши.

Бил съм на много погребения, при които се извършва опело от свещеник, но не си спомням нито един случай, когато той да да се обърне пряко към опечалените близки на починалия: родители, съпрузи, деца... и да поговори с тях като се опита да облекчи мъката им, да им помогне с Божието Слово да намерят сили да живеят с нея.

А това са хората, които най-лесно стават жертва на ловците на души от най-различните религиозни секти, които се нароиха у нас.

В Светото Писание много ясно е казано, че ако искат да служат на Бога, свещнослужителите трябва да служат преди всичко на ближните си.

По професия аз съм инженер и за първи път ми се случва да се опитвам в публичното пространство да изкажа мнение по въпрос, който е далече от моята професия. Правя го, защото от прочетеното и чутото в различните медии ми се струва, че много хора не разбират, че от 1944 година до днес много неща, да не кажа почти всичко, са се променили и новото време иска своите нови решения.

Оставам с надеждата, че в нашата страна има достатъчно хора на духа, чиито съвети ще бъдат чути и няма да се допусне с погрешно решение окончателно да бъдат отблъснати младите хора от духовното.

Oще: вероучение  вяра  образование  религия  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:26

16 Az sam az | 26.07.201118:17

Не , не трябва да има в училищата задължително , свободно избераемо ДА , НО ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ МНОГО ЗДРАВО НА БОЖИЯТА НИВА за да могат повече хора да се покаят , кръстят и спасят чрез Исус Христос . Не съм сигурен обаче ,че точно тази църква е способна да направи това защото делата и по нищо не се различават от тези на Мормоните , Иеховистите , Адвентистите , тоест дълбоко в нея е запечатан знака на сектанството . Иключително коварна е , от както е създадена през 325 година . Тази църква винаги върви ръка за ръка с власта и ползва силата на власта за да съществува като може и да мине и през трупа ти само и само да са те .Днес те се опитват да правят същото!! Това е единсвената църква която се нарича Христова а е избивала и изгаряла на клади хора само защото вижданията им са различни . НАЛИ ГОСПОД КАЗВА ,че само Той дава живот и Той може да го отнеме. Изгаряла е също апокрифни книги за да заличи изцяло "конкуренцията" си поради което сега имаме много оскъдни исторически данни за тези периоди . Манталитета не е променен . Тя е Секта която вика дръжте сектите и пак иска с власта да е заедно . Господ е един ,Той си има име , той е Отец , а при него се ходи с покаяние за греховете и кръщаване в Светия Дух . Единствения път КЪМ ОТЦА е чрез ИСУС ХРИСТОС ! ДЕЦАТА НИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ТОВА И ДА СТАНАТ ЧАСТ ОТ ХРИСТОВОТО ТЯЛО ! НО НЕ ПОПОВЕТЕ ДА ГИ НАПРАВЛЯВАТ В ХРИСТИЯНСТВОТО . Е , който иска да си праща детето при тях , то си е негов проблем .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

15 Stupido | 01.10.201014:06

Отче, за досегашните ти трезви коментари ДА!
Просто след тях няма какво да се добави Усмивка единственото кофти е че вЕрващите не чуват нищо друго освен звън на камбани (или врякащ брадат от некое минаре)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

14 ot4eto | 26.09.201013:51

Напоследък нямах време да пиша и само вметнах няколко аргумента против, задължителното обучение. Ето какво мисля обобщено:

- Противоконституционно е – Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

- Държавните училища са създадени за всички ученици с парите на всички данъкоплатци солидарно. Налагането на вероучение, неизбежно ще наруши правата на нерелигиозните групи, които плащат солидарно за училището и на религиозните групи, които няма да бъдат представени.

- Поради многообразието на религии и секти е практически невъзможно да се предостави учител за всяка една от тях, за всяко едно училище. Невъзможно е да се въведе задължителна и в същия момент справедлива система, при която всички страни да са удовлетворени. Неизбежно е да се стигне до узурпиране на местата за преподаване от по-масовите религии, за сметка на по-слабо изразените, да не споменаваме и атеистите и агностиците.

- Няма данни според които религиозността да е пряко свързана с намаляването на наркоманията и престъпността сред младежите. Едни от най-религиозните нации – Близкия изток, САЩ, Южна и централна Америка, са сред страните с най-голяма престъпност, за разлика от атеистична Европа. Истината е, че нациите които са по-добре икономически развити и живеят по-спокойно, имат тенденцията да бъдат атеистични и обратното.

Не казвам че въвеждането на атеизма води до по-добър живот. Просто нациите, които са по развити и живеят по-спокойно, имат тенденцията да стават по атеистични. Когато човек живее в несигурна обстановка, има по-голям шанс да се обърне за помощ към по висша сила. Този феномен е изследван дори от Зигмунд Фройд. Така че този основен аргумент на църквата за въвеждане на задължително обучение в училищата и детските градини (може ли да си представите, детските градини?!??) е напълно невалиден и не отговаря на реалността.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

13 Moksha | 26.09.201011:41

Православна Църква ООД е съществувала винаги на основата на една лъжа, а именно, че тя представлявя вярата. От 2000 години това се използва за печалба на пари. В дъното е един доста тоталитарен принцип, че няма как някой друг да се представя за носител на християнството. Явно са си заровили главата в пясъка, защото има купища конкурентни църкви. Например, Католическа Църква ООД с представител бившия SS-ефрейтор Райтцигер, Мормони АД, Адвентиски и Сие и прочие. Пита се, при толкова много носители на иситина, кой точно носи истината? И кой точно има право да представя християнството пред децата? Православна Църква ООД, Католическа Църква ООД или някой друг? А в законите на България никъде не записано коя църква е държавна, а и няма как, след като държавата е светска. Значи, първо учим децата, че държавата е светска, че религията е отделена от държавата, а после им обясняваме как в държавните училища задължително ще се учи религия. Всъщност всеки родител, който иска детето му да не изучава задължително религия ще има право да съди държавата, защото в нейния основен закон е записано, че никое църковно ООД, АД или друга подобна мошеническа организация, нямат право насила да облъчват не само децата им, но който е да е против неговата воля. И в случая Православна Църква ООД се опитва да действа против законите на страната. И вместо да се води какъвто и да е дебат, със случая следва да се заеме Прокуратурата. Ако някой иска детето му да има религиозно образование, негогово място е в религиозно училище, както е семинарията, с всичките последици от това - когато порасне да е или поп или нископлатен работник.

Православна Църква ООД изобщо не прави нещо, защото обича децата. Да, някои свещеници обичат деца, но не в смисъла на чистата обич. Но най-много обичат парите. Представете си някой, който цял е бил един паразит облечен в черно, само взимал, но недавал нищо на обществото. Нима вие вярвате на този човек, че той иска да направи нещо добро за децата ви? Това, което той прави е да зарибява вашите деца. При това с корисна цел - политическо влияние, което да носи печалба. Нито един участник в публична дискусия не каза какво всъщност да се направи, за да могат децата да бъдат конкурентноспособни и конвертируеми специалисти и работници, когато пораснат. Защото това ще изисква много усилия от родителите и властта. А в България по правило никой не иска нищо да направи и чака някой вместо него да свърши работите. И пропадането ще продължи, просто пропадащите ще имат и религиозно образование в портфолиото си. Никой не се нае да обясни, че проблемът с образованието на децата ще се реши когато: учителите са скъпо платени и преди назначаване се подбират по строги критерии; родителите дадат личен пример, че чрез знания и натрупването им наследниците им ще могат да живеят достойно; държавата даде пример, че цени умните и способни хора и ги назначава на управленски постове и се вслушва в съветите им; се обясни на децата, че има понятие като обективна истина и тя не зависи от това какво говори търговец в расо и возещ се в джип; децата разберат, че съвременият живот се гради на технологии и непрекъснато развитие, което означава да учат цял живот, за да може обществото да има стандарт и да няма войни и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

12 Moksha | 26.09.201011:38

ак всъщност се случват нещата в България? В България се работи по схемата "ези-тура", което ще рече, че винаги има само два пътя и два начина - добър и лош. И ако не избереш единия, ти следва да избереш другия. Ето пресния пример с желанието на църквата (ООД) да прокара изучаването на религия в училище. Как се прокарва то? Отново по схемата "ези-тура". Ези е догмата, че ако децата изучават религия, това щяло да ги направи по-добри граждани, да ги спаси от пороци и какво ли още не (накрая на приказката текват реки от мед и масло). При това нещата се поднасят така, че всеки, който не е за "ези" би следвало да е за "тура", т.е. за пропадане на децата, всичко най-лошо (накрая на улицата е ада и казана ври с дяволо около него). Друго решение, разбира се не може да има, а и да има, нагласите на нискоинтелигентното българско население са за схемата "ези-тура". Казано с прости думи - който не е с мен е против мен.

Някой посочва, че ези е верния път и всеки, който не споделя верния път е неверник, лош човек, той бива сочен с пръст и рисуван черен и с рога. А как всъщност стоят нещата истински, никой не казва. Просто ето, имаме нов месия - Православна Църква ООД, тя дава панацея, хората са щастливи и я чакат. Според представителите на Православна Църква ООД всеки, който е против изучаването на религия в училище е за това децата на растат е нездрава обстановка и да участват в полицейските хроники. Явно така се надяват да потушат дебата, защото кой ще иска да го наричат противник на децата на България. В целият този търговски монолог на Православна Църква ООД личи едно празно място. Това празно място е оценка на времето, в което живеем и оценка на нещата, които хората могат да направят за себе си. В момента живеем в епоха на технологии. Технологиите определят съвремения живот и стандарта на живот. Технологиите се правят от хора, които по правило не са религиозни и по каноните на Православна Църква ООД са атеисти (всъщност те са си такива). И без никаква вяра и подобни измислици, са направили нещата, които определят живота ни в момента. Ако представителите на Православна Църква ООД са истински вярващи, да си изхвърлят телефоните, да слязат от колите си, да не гледат телевизия, да не слушат радио, да не се лекуват в болници, да не използват електричесто и дори чайници. Защото всичко това е направено от хората избрали "тура". Вместо родителите и властта в България да се замислят как българчетата да станат конкурентноспособни в света и да могат да бъдат богати и осигурени, те явно предпочитат да чакат месия, който да направи децата им еднакви и подчинени. Но и родителите и властта да плод на система за мозъчна промивка и не могат да направят нито един верен избор в живота си. Следователно няма как децата да вярват на родителите си, защото последните са доказано бездарни. Ако не бяха такива, положението в България нямаше да е такова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

11 Moksha | 26.09.201010:35

Какво и защо стои зад идеята да бъде нарушен принципа на секулярното образование в България:

1. Желанието на т.нар. Православна църква да влезе широко в политическия живот, като целта е това търговско-събирателно дружество да материализира впоследствие това си положение. На гърба на децата, разбира се.

2. Населението на България, което е в 80% неинтелигентно, просто, непособно да анализира живота си, неспособно да отглежда децата си, непособно да прави избор и некадърно да чертае пътя на живота си.

Абсолютен мит е, че ако децата бъдат подложени на религиозно образование, те ще станат по-добри. Това е като да даваш на палаво дете хероин, с надеждата, че ще е по-спокойно и няма да прави бели. Децата подложени на религиозно образование не стават нищо повече от обикновена и сива тълпа. Днешният свят е технологичен и в такива условия на хората им трябват знания, а не затъмнение. Производството на идеологически обременени зомбита прави последните неспособни за реализация на пазара на технологична работна сила. Те винаги ще бъдат втора ръка хора.

За едните пари и политическо влияние, църквата е решила буквало да се изпикае на бъдещето на всеки, които има заложби и иска да стане нещо повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

10 Moksha | 26.09.201010:23

"Българолюб" е оксиморон. Но това, че някой се нарича така показва, че този човек е с изключително нисък коефициент на интелигентност. След някакъв коефициент на интелигентност, при който започвате да разбирате значението на светофара, например, ще установите следното. Българолюб може да е някой, който не е българин, но обича българи. Противното означава неоказана психиатрична помощ. Още повече, използването на подобно именце заедно със застъпената теза показва, че не може да бъдат обичани българи, които не са православни християни. Очевидно такива необичани българи са втора категория хора. Следователно "Българолюб" е релегиозен фанатик.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

9 иван | 26.09.201008:46

Българолюбе, съжалявам, ако съм те засегнал в коментара си. Много бих искал да си прав. Това, че съм на противоположно мнение, не ме кара да си мисля, че в мене е истината от първа инстанция.
Но нека да обсъдим нещата. Ти говориш за свещеници и богослови, образовани духовно, аз бих добавил: и с призвание и педагогически способности. Но могат ли да се намерят достатъчно такива хора, за всички български училища?! Възпитанието на децата в много голяма степен, ако не и изключително, зависи от личния пример, който им дават близките им, най-вече родителите в по-ранната възраст. Когато става дума за християнски ценности: великодушие, милосърдие, любов към ближния, нещата са по-различни от това, да научат и запомнят за дълго закона на Архимед, например. Възрастните трябва да се променят. Нима не е било така и в зората на Християнството. В едно безпътно време, не много по-различно от сегашното, Светите Апостоли са водели хората по пътя на Истината.
Да, Църквите са на мястото. Но кого ще намериш там?
Да, много от свещениците там,са верни на своето призвание, но като цяло Българската Православна Църква е много далече от своята апостолска мисия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

8 Българолюб | 26.09.201003:48

Иване много си противоричиш и си доста объркан и не знаеш какво искаш да кажеш май!Хем казваш че децата трябва да се възпитат от родителите си хем казваш чи в общество с девалвирани ценности децата не могат да бъдат възпитани по различно от родителите си!аз за това казвам че децата трябва да се просващават от духовно просветени люде още от предучилищна дали ще са свещенници или богослови важно да са образовани духом.И те като поодрастнат децата ще учат иродителите си а по късно и децата си!Така ще се тръгне!Няма как!А подкрепа от черквата имат нужда както възрастните така и децата особенно в този момент когато им промиват мозаците с Хари Потър и филми тип фентази за говорещи зайци и летящи розави единорози а на възрастните с разни баячки и астролошки по телевизиите като алена например.И мисля църквата ни си ена мястото само трябва да се огледаме къде е най близкия православен храм и да направим първата и най важна крачка по пътя към храма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 01:22

7 Stevie Christoff | 26.09.201001:28

БЕЗУМИЕ Е ДА СЕ НАТРАПВА НЕЧИЯ РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ,НЕ ЖИВЕЕМ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО,НЕ ВЕРОУЧЕНИЕ,А ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧАВА И НА ОСНОВНИТЕ ЦЕННОСТИ,НА КОИТО УЧАТ РЕЛИГИИТЕ,А СЪЩО ТАКА И НЕГАТИВНИТЕ ИМ СТРАНИ-НЕ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ ЧЕ БИБЛИЯТА ИЛИ КОРАНА СА МНОГО ПОУЧИТЕЛНИ НА СТО ПРОЦЕНТА,ЗАЩОТО В ТЯХ ИМА НЯКОИ ОПИСАНИ СЛУЧКИ,КОИТО НЕ СА И ЗА ДЕЦА,КАМО ЛИ ДА СЛУЖАТ ЗА ПОУКА/ПРИМЕРНО КАК ИЛИЯ ИЗБИВА СУМАТИ ЕЗИЧНИЦИ,ЗАРАДИ СВОЯ ЙЕХОВА,ИЛИ ДАВИД-СЪЩО,КАК ЛОТ Е ГОТОВ ДА ДАДЕ ДЪЩЕРЯ СИ НА НЯКВИ НАДЪРВЕНИ ТИПОВЕ,ЗА ДА СПАСИ ПРАТЕНИЦИТЕ ОТ ГИБЕЛ,ТОЕСТ ЗА ДА НЕ ГИ УБИЯТ...ТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАТРАПВА НЕЧИЯ РЕЛИГИЯ,ИЛИ МОДЕЛ НА МИСЛЕНЕ В УЧИЛИЩЕ...В УЧИЛИЩЕ ТЕЗИ НЕЩА СЕ ИЗУЧАВАТ И ОГЛЕЖДАТ ПОД РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ,ДОРИ БИХ КАЗАЛ ЧЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ ПОДЛАГАНИ И НА КРИТИКА,ТОЕСТ НА КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ,И УЧЕНИЦИТЕ ДА ПИШАТ КАКВО ОДОБРЯВАТ И КАКВО НЕ ОДОБРЯВАТ В РЕЛИГИИТЕ...А НЕКА ПАК СИ БЪДЕМ ТРАДИЦИОНАЛНА ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА...
   

оценка

+0 -0