Как обикнах атомната бомба | webcafe.bg
Webcafe

Как обикнах атомната бомба

Ники Русиновски
02.09.2010, 17:38 (обновена 03.09.2010, 13:55)
Хирошима

Снимка: © Уикипедия

Хирошима след атомната бомбардировка

През 2006 г. екип на БиБиСи засне докуменатален филм за Чернобил по повод двайстата годишнина от ядрения инцидент в украинската АЕЦ. Филмът показва зловещите останки от призрачния град Припят 20 години по-късно.

Изненадващо обаче в него се цитират данни, че пораженията върху населението, флората и фауната са много по-малки - в някои случаи десетки пъти по -малки, от очакваните и предварително предсказани. Кадрите показват, че тревата и дърветата си растат необезкоявани в забранената 30-километрова зона, животните продължават да живеят там и сред тях няма мутанти. И даже хора - своеобразни сталкери - се осмеляват да влизат в заразената част.

Филмът предизвика бурна дискусия и обвинения, че е пропаганда, финансирана от ядреното лоби в Европа - обвинение, което по-късно се оказа вярно.

Атомното лоби е група от големи европейски компании, някои от които транснационални, които се занимават сериозно с атомна промишленост - предимно ядрена енергетика, по-малко военно производство и научно-изследователска дейност. Поради естеството на дейността им - скъпа и опасна - бизнесът им е огромен, а поръчките са на стойност милиарди долари.

След катастрофата в Чернобил атомната енергетика в цял свят задълго бе замразена. Дори и сега - четвърт век по-късно, все още сравнително малко държави градят и планират нови атомни централи. А тенденцията в ядреното въоръжение след края на студената война е бавно намаляване и съкращаване на ядрените арсенали.

На този фон атомният бизнес използва всякакви мерки - и не на последно място пропагандни, за да разшири влиянието си и да убеди аудиторията в безопасността и в полезността си за обществото. Във войната, от едната страна на която са огромно количество милиарди, понякога не се подбират добре средствата и се стига да откровена злоупотреба с истината.

Трудно е да се изброят всички манипулации, на които се подлагат данните, за да се постигне желаното внушение, но без претенции за изчерпателност или научност, ще си позволя да посоча някои очевидни неистини в тезите на атомните лобисти.

1.Хирошима и Нагазаки си съществуват и досега и то на същото място - не са умрели всички, няма радиация, няма мутанти, значи атомните бомби не са чак толкова опасни.

Атомните бомби над Хирошима и Нагазаки са били слаби - с мощност съответно 13 и 20 килотона. Въпреки това те са унищожили между 150 000 и 220 000 души общо. Според други източници двете атомните бобардировки над Япония са довели до 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

Модерните атомни оръжия се мерят в мегатонове, т.е. - хиляда пъти по-силни са. Още през 1961 г. СССР прави ядрен опит с 50-мегатонова водородна бомба. Тя е 2650 пъти по-мощна от тази в Хирошима. Ядрената гъба от този взрив на островите Нова земя достига 63 км. височина - почти две трети от разстоянието до Космоса, а сеизмолозите засичат трус от взрива, който обикаля 3 пъти планетата, преди да затихне. Изпитваното устройство е трябвало да бъде всъщност 2 и половина пъти по-мощно, но е било намалено по заповед на съветския лидер Никита Хрушчов. Освен това, съществува разработка на кобалтова бомба, която е в състояние да унищожи целия живот на Земята.

При това положение всякакви сравнения с Хирошима и Нагазаки са напълно несъстоятелни. Модерна атомна бомба с десетки мегатона еквивалент спокойно може да заличи държави с размера на България или дори Япония от лицето на земята. Наземен или въздушен взрив дори на една такава бомба в населени географски ширини ще има чудовищен ефект върху климата. В зависимост от типа на бомбата, ще бъде замърсено и съответно количество територия - за период от няколко десетки до няколко десетки хиляди години.

2.Атомната зима е просто малко вероятна хипотеза. Такива „зими" е имало многократно в историята, например при избухването на големи вулкани. Въпреки това човекът си съществува.

Атомната зима наистина е хипотеза, но е доста добре подкрепена научно и косвено - емпирично. Избухването на големи вулкани наистина се е случвало - само че е довело до огромни катаклизми в климата и вероятно историята.

Избухването на вулкана Кракатау в Индонезия през 1886 г. убива 36 000 души, предизвиква чудовищни цунами, 3-дневен пълен мрак на територия приблизително колкото България и глобално спадане на температурите с няколко градуса по целия свят заради вулканичната пепел, която скривала слънцето.

Учените намират все повече следи и доказателства, че повечето от развитите някога древни цивилизации, изчезнали мистериозно, са загинали вследствие на тежки климатични бедствия, довели до няколко години на пълна суша или обратното - потоп, предизвикани от изригвания на гигантски вулкани на хиляди километри от пострадалите, които вулкани са предизвикали точно парниковия ефект на атомната зима.

Водещата теория за изчезването на динозаврите и досега си остава падането на голям метеорит в Мексиканския залив. Загиналите при самия космическия сблъсък динозаври едва ли са били много, но последвалата от инцидента „ядрена" зима и ледников период са унищожили не само динозаврите, но и огромната част от флората и фауната на планетата тогава.

3. Чернобил - аварията освобождава 400 пъти повече радиация, отколкото атомните бомби в Япония, но няма мутанти, няма стотици хиляди загинали от лъчева болест, заболяванията от рак са се увеличили, но не в пъти, както се очакваше.

Нека да започнем с това, че доста от данните за Чернобил са точно толкова недостоверни, колкото и тези за Хирошима и Нагазаки. Ако японците обаче са се опитвали да раздуят нивото на пострадалите и жертвите, в Украйна е обратното - властите и по съветско време, и по-късно правят всичко възможно да омаловажат последствията от аварията. Последствията всъщност са чудовищни.

СССР хвърля за ограничаване на последствията от аварията така наречените ликвидатори - военни, местни жители, доброволци и цивилни. Обикновено те работят по разчистване и погребване на избухналия реактор за кратък период от време. Тези хора идват от цялата огромна страна - от балтйските държави до централноазиатските републики, и си заминават обратно след обичайно две седмици. Няма точни списъци, няма достоверни данни - нито за първите дни след аварията, нито за последвалия период. А тази ликвидация продължава така цели 4 години. Никой не знае какво се е случило с тези хора след това по родните им места.

Според някои данни само ликвидаторите от Украйна в периода 1986-1990 г. са 400 000 души. Смята се, че 70 000 от тях са починали. Няма достоверни данни за заболяванията и починалите от рак и други болести вследствие на аварията. Лекарите в болниците са били притискани от властите да пишат в смъртните актове други причини за смъртта, дори когато се е знаело, че този човек е починал от лъчева болест или е работил по ликвидирането на аварията.

Малко известен факт е, че макар да засегна голяма част от територията на Европа, аварията в Чернобил... дори НЕ Е ядрен взрив. (Ако взривът беше ядрен, от самата централа, прилежащият й град Припят, реката и всичко в радиус от десетки километри щеше да е останал само един гигантски празен кратер.) Взривява се ядрен реактор - но от екстремно високото налягане на парата в реактора, а не от верижна ядрена реакция. Всъщност избухва един огромен парен котел - но парата съдържа т. нар. горещи ядрени частици и е силно радиоактивна. Облакът с радиокативни отпадъци се разнася чак до другия край на Европа и замърсява целия континент, включително и България.

Заразените площи могат да се открият само косвено, затова и щетите от тях трудно могат да бъдат измерени. Сред радиоактивните елементи в облака има такива с период на полуразпад от 30 години. Теоретично след 40-50 години заразените с тях площи ще са напълно безопасни. Но в отлаганията има и елементи, които ще останат радиоактивни още поне 100 000 години.

Мутанти в общи линии няма, защото мутират не живите същества като цяло, а гените им. В едно или няколко поколения след ядрено замърсяване може спокойно и да няма мутирали хора, растения и животни на външен вид, но те ще носят в себе си мутирали гени. При съединяване със също такива мутирали гени на друг приносител резултатът малко или много ще бъде мутант  - видим външно или не. С течение на времето обаче тези мутации ще се задълбочават и ще стават все по-видими, ако въпросният вид продължава да обитава все същата радиационно заразена околна среда.

Радиацията във вашия град може да е нормална, но на 5 метра от твоето жилище може да има гореща частица от радиоактивен елемент. Може да има такава в стената на жилището ти, ако е строено след 1986 г., или да си консумирал такава чрез храната или водата си. Какви биха били последствията от това, трудно може да се каже.

Официално се смята, че Чернобил е допринесъл за увеличение с поне 3% на заболяванията от рак в Европа след аварията. С близо 100% са се увеличили заболяванията от рак на щитовидната жлеза и това е доказано пряко последствие от радиацията от Чернобил. И тези данни обаче са под въпрос, защото се смята, че Световната здравна организация е под натиск да омаловажава последствията от катастрофата в Чернобил.

След всичкото това човек би се запитал има ли изобщо смисъл от цялата тази опасна игра  с атома?

Има. Въпреки алтернативните източници и енергията от възобновяеми източници, ядрената енергетика има още бъдеще, особено предвид изчерпването на петрола, което неизбежно предстои в неприятно близко бъдеще. Тя не е нито чиста, нито евтина, както я описват поддръжниците й, но ще има дори още по-голямо бъдеще, когато и ако в един момент открием тайната на студения ядрен синтез.

Великите сили днес постепенно намаляват арсенала си от ядрени оръжия, но е слабо вероятно да го унищожат напълно някога. Това е неразумно и от глобална гледна точка - ако утре някой астероид реши да нацели Земята или ни нападнат враждебни извънземни, това ще е почти единственото ни средство за защита.

Дотогава обаче ядрените технологии и особено тези за военни цели си остават опасна играчка, която не бива да попада в ръцете на всеки луд, бил той лидер на тоталитарна държава, терорист или религиозен водач-фундаменталист. Една малка атомна бомба, взривена в Ню Йорк, може да ни лиши не само от гледката на небостъргачите в Манхатън, но и да причини глобално спиране на Интернет, огромни загуби на информация и финанси, икономическа криза по-тежка и от досегашната, Трета световна война или дори нещо още по-лошо, ако има такова.

Фактът, че след размяна на атомни удари ще останат живи само няколко човешки племена в джунглите на Африка някак си не изглежда твърде вдъхновяващо продължение на човешкия род.

Така че следващия път, когато ви говорят колко безвредна е всъщност атомната бомба или атомната енергетика, просто знайте, че това, което ви казват, е далеч от истината и обикновено става дума за пари. Много пари. Които някой иска да вземе от вашия джоб.

Oще: атомна бомба  ядрено оръжие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

10 Любо | 07.09.201010:33

Пренасянето на ужаса от едно оръжие върху съвсем различно приложение не ли също пропаганда ? Ядрената енергетика не е напълно безопасна като всичко друго на около което приемаме като неизбежно зло. Язовирните стени се късат. Само един случай у нас, някъде около Враца през седемдесете, отнесе може би повече хора от колкото Чернобил дирекно. Кумините на термичните електоцентрали бълват вредни газове. И всичко това е несравнимо с най-масовия замърсител и убиец - автомобила. Авиацията и без атомни бомби е способна на масово унищожение. Броя на загиналите при единични нападения над Токио и Дрезден с прости запалителни бомби е съизмерим и даже надвишава тези от атомните (не са успели даже да преброят точно труповете). Никой не пропагандира да унищожим всички самолети и забраним производството на нови. Няма и да сме по-добре и да се върнем в пещерите и да се отопляваме и осветляваме с огъня. Такава е човешката природа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2010, 17:56

9 Потребител | 04.09.201020:48

Скъпи авторе, надявам се, че си млад човек с желание, но без опит. Затова с най-добри намерения искам да те посъветвам - когато имаш претенцията да напишеш или изобщо да направиш нещо сериозно, желанието и ентусиазмът изобщо не са достатъчни. Трябва да се подготвиш стабилно. За да си изградиш мнение, трябва да се подготвиш стабилно. Това е базов принцип, един вид хигиена на мисленето и хигиена на писането като частен случай. Иначе се получават повърхностни, нелогични, непоследователни и просто безсмислени писания като настоящото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

8 лаик | 04.09.201014:56

До авторчето-и ние си имаме Дискавъри и Хистори,не се притеснявай,я по добре бегай да си платиш тока на ЕВН,ЧЕЗ или незнам кой друг,там е безопасно и скъпо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 13:04

7 Dimitar Vasilev | 04.09.201014:11

Следователно, след като авторът не е компетентен, смятам, че не е редно да пише такива статии. След като е написал толкова изчерпателна статия по темата смятам, че е редно да се консултира със специалист в областта. Може би това е работа на редактора, но като гледам и останалите статии в сайта ви мисля че той (редактора) не е съвсем компетентен в областта си. След като критикуваш някого (целия сайт е пълен със статии, критикуващи някого и по-специално правителството) следва самият ти да не подлежиш на критики, иначе става малко или много смешно. Така че моят съвет е просто да спрете да се заяждате за щяло и нещяло с политиците, а да обърнете внимание на детайлите около статиите си, за да имате наистина сайт, който си заслужава да бъде посещаван и в който човек може да прочете нещо интересно, а не само безпочвени критики пълни с фактически грешки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

6 Kiril Atanasov | 03.09.201014:49

Хубава статийка ... Усмивка малко в стил "Теория на конспирацията", но ми харесаха препратките към Цар Бомба и кобалтовата бомба Усмивка Личи си ,че автора е попрочел тук-там преди да пише, но като че ли е пропуснал малко по-подробно да проучи ползите Усмивка Но като цяло ми хареса Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2010, 14:45

5 djsupermax | 03.09.201013:42

@Димитър Василев - "много знаещият" според Вас автор е предупредил в текста, че няма "претенции за изчерпателност или научност", но благодари за забележките - както Вашите, така и на останалите коментирали. Колкото до годината - разбира се, че е 2006-та, не 1996-та, грешката е от невнимание и е вече оправена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 13:04

4 Dimitar Vasilev | 03.09.201013:18

И още една забележка към много знаещия автор - не съм запознат стози филм на BBC, но трудно 1996г. може да е посветен на 20-тата годишнина от Чернобил, тъй като аварията е 1986г. Така, че моля ви, понеже като гледам статиите сте много компетентни по всякакви въпроси (особено политика), редактирайте си статиите преди да ги публикувате....излагате се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 13:04

3 Dimitar Vasilev | 03.09.201013:12

Само искам да разясня малко на автора какво означава полуразпад, понеже се прави на много компетентен, а изглежда, че някои неща му убягват.Период на полуразпад е "времето, за което се разпадат половината от всички атоми на елемента се нарича период на полуразпад". Тоест, ако периода на полуразпад е 30 години, следователно след 30г. ще има 2 пъти по-малко атоми от колкото в началото. След още 30г., тоест 60 год. след аварията например ще са останали 1/4 от атомите, и т.н. Следователно периода на пълно разпадане клони към безкрайност, понеже винаги ще остават половината атоми, а не както уважавания автор е писал, че след 60г. (той е писал 40-50г., но вземаме предвид 20те които са минали вече) няма да има и следа от веществото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

2 Nikola Aslanov | 03.09.201013:05

Масовите съвременни атомни оръжия имат мощност 100-500 КТ (не мегатони). При това става въпрос за атомните оръжия на най-напредналите в сферата държави (САЩ и Русия). За страни които тепърва навлизат в тези технологии дори 100 КТ е добро достижение. Отделно - освен атомна бомба трябва да има и технология за доставянето й (според примера на автора - до Ню Йорк). С подобна технология реално разполагат само 4-те водещи държави в областта. САЩ и Русия имат и системи за отбрана срещу сратегически ракети които още повече биха затруднили евентуално нападение. Така че за малките държави атомното оръжие има предимно сдържащ ефект - всеки агресор би се замислил при условие, че атакуващата войска може да бъде сериозно ударена с ядрено оръжие. А кои нападат суверенни държави с измислени причини се видя в Ирак.
Що се отнася до Хирошима и Нагасаки - голяма част от жертвите се дължат на пожарите - по-това време в голяма част от японските градове сградите са с предимно дървена и хартиена конструкция. Всъщност най-големия брой цивилни жертви във войната е при американските бомбардировки на Токио със запалителни бомби.
Това не значи, че атомната енергия е безопасна, но това е реалния източник в близко бъдеще. Дано да напреднат технологиите за студен и термоядрен синтез, че без енергия е доста зле. А както писа колегата преди мен - тези пари дето ги взимат от нас отиват И за такива изследвания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

1 thefish33 | 03.09.201001:34

И какво като става дума за пари?Като си караш леката кола ежедневно, колко ти струва това годишно, правил ли си сметка?Доста пари, нали.Ако сега ти кажат "правим нова ядрена мощност в България и сваляме цената на тока с 50%" , как би реагирал ти?
Опасно?Да , опасно е.Опасно е да се лети със самолет, да се пътува със влак, и т.н.
Виждам ,че и ти, както и аз ,си гледал филми за Чернобил (аз съм гледал поне 3 варианта), поне разбрал ли си защо е станало това ?Че е имало малоумни , политически натискани ръководители на един експеримент ,свързан с безопасността на съоръжението, проведен от млади и не много опитни оператори?Или пък другият вариант , който разбира се съм чувал само апокрифен, а именно - че са направили опит да обогатят уран-235 до плутоний в граждански реактор и това е довело до прегряване и последвала парна детонация?Защото, ако беше станала ядрена такава, още щяхме да си стоим в пещерите... .Опасно е да живееш, и атомната енергия е опасна - да, но в безотговорни ръце, както всичко останало разбира се.
И на последно място, тези същите , които искат много пари за тези технологии, малко или много влагат и в разработката на нови енергиини източници.
Не съм лобист никому, само си правя логически изводи, след 20 години колко и какво ще ни осигурява ел. енергията и на каква цена.Петрола, както сам казваш му се вижда не неприятно близкия край, а края.Китай,Индия и Пакистан консумират в момента повече петрол, отколкото целия останал свят преди 20 години...
   

оценка

+0 -0