Дом | webcafe.bg
Webcafe
Илия Темелков
06.08.2013, 12:02 (обновена 08.08.2013, 11:06)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Местата са важни, спомените, които нахлуват в главите ни когато минем през подлеза или покрай пейката

За скромните си 22 години съм сменил не малко местожителства. Живял съм в общо три населени места, а само в последните 5 години съм сменил 4 квартири. За добро или лошо, планирам в следващата година и нещо да сменя и държавата.

Тази равносметка, колкото и отваряща ума към всички новости, съпровождащи смяната на постоянната обстановка, е особено натъжаваща.

Макар и да нямам опита на някой по-голям, за мен си животът ми е пълен със събития, които поради обективни причини са се случвали на места. Сигурно за всеки е така, но местата на мойте събития са доста повтарящи се, а най-важните са и доста близо едно до друго.

Повечето са в един скромен радиус в центъра на София, който, ако обиколя, вероятно ще мога да отбележа със спомен на всеки ъгъл.

Първата среща с най-ценното ми гадже, първата ми целувка, първата ми заплата, най-гадното зимно пребиване, най-жалките ми опити със скейтборд, най-дългият ми плач. Това са едни незначителни за света събития, които обаче са променили живота ми по някакъв начин.

Променят и местата, така че онзи подлез не е просто остатък от социализма, а мястото, където я целунах за първи път, а пък онази пейка не е просто пейка, а слушателят на един от най-ценните разговори в живота ми.

Казват, че котките не се привързват към хората, а към домовете. Честно казано, това е една съвършена глупост и моят котарак беше абсолютно доказателство за това. Той също смени 4 квартири за 5 години, като във всяка си намираше новите места за почивка, беснеене, пишкане и хапване, като никога не забрави любовта си към мен.

Мисля, че и с хората е така. Местата са важни, спомените, които нахлуват в главите ни, когато минем през подлеза или покрай пейката, също. Но животът продължава и хората и спомените остават, въпреки че местата се сменят.

Единствената малко по-сложна задача е да започнем да създаваме нови спомени, които да ни усмихват в сивото ежедневие.

Та, домът, независимо дали ще е апартамент или град, е там, където можеш да градиш спомени. Другото е архитектура и козметика.

Oще: българия  дом  живот  места  среща  събития 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 06.08.201323:45

най-дългият ми плач
#######################
бааа сигурно тая повърня е малко по-дълга muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

5 Феята на Смъртта | 06.08.201319:27

Руснаците имат една приказка, която казва следното:
НАЙ- ДОБРЕ Е ТАМ, КЪДЕТО НИЕ НЕ СМЕ.
И е адски вярна.
Домът е там, където се успокоиш и започнеш да мечтаеш. Човек може да е щастлив и в България, всичко зависи от гледната точка и начинът на възприемане на света. Има много германци примерно, които не са щастливи в Германия, въпреки стандарта на държавата им. Виждал съм етиопци, които са щастливи че са такива и си обожават държавата, въпреки че са бедни там. Щастието и доволството са доста разтегливи понятия, които трудно се рамкират: не можеш да изведеш формула за щастието. Статията е много хубава и разбирам автора, но лично аз смятам, че е напълно възможно, сменянето на България с друга държава в един момент може да се превърне като смяна на квартири...досадно, винаги в неподходящо време и свързано задължително със загуби по трасето. Всеки сам си търси своя Дом и може да го намери съвсем ненадейно, дори и в най- смотаното на пръв поглед място за живеене. Важното е, сърцето да те повика...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 06.08.201317:05

Като цяло, приятна статия.

>Другото е архитектура и козметика

Само с това не съм съгласен.
Обстановката, в която живееш - архутектурата, разположението, какви са хората около теб - понякога може съществено да промени начина ти на живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 06.08.201316:30

anywhere i lay my head is home китарист
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

2 veselavesela | 06.08.201314:06

Местата на твоите най-важни събития, както сам казваш са в доста скромен радиус. Няма да коментирам решението ти да търсиш щастието си извън България, но , повярвай ми, тогава няма да бъде само архитектура и козметика. Независимо от съхранените в сърцето спомени, а може би точно заради тях ще ти се иска да се потопиш отново с всичките си сетива в тази свидна атмосфера.
Носталгия....
Харесах статията. ДА! Добър попътен вятър!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

1 Nikitta | 06.08.201312:44

Отдавна не бях попадала на толкова приятна статия. Поздравления за автора Пляскане
Наистина е жалко, че хора като него искат да сменят държавата. Напълно го разбирам, защото и аз бих направила същото, ако бях на 22...

Пожелавам му успех, въпреки, че съм убедена, че ще го постигне, където и да отдиде!
   

оценка

+3 -0