Предшественикът на българския нацизъм | webcafe.bg
Webcafe

Предтечи на българския нацизъм

Аркадий Павлов, Segodnia.ru
12.06.2013, 11:43 (обновена 13.06.2013, 15:56)
паметник, качулки

Съветската армия не срещнала никаква съпротива от българското население

Публикуваме коментара на този руски журналист като различната гледна точка, с която, макар и в Webcafe.bg да не сме съгласни, я представяме, верни на принципа, че не е добре да се говори в един глас.

В България също имаме немалко пропагандни "образци" - къде по-добри, къде по-лоши. В този материал виждаме как в единия абзац българският летец Димитър Списаревски е нацистко издание, а няколко абзаца по-долу, но вече за друга пропагандна цел, е извършил подвиг.

Илюстрацията към материала е нашарения паметник на Съветската армия. Ние сме избрали друга, отново на същия паметник.

Разбира се, това, което виждаме в Прибалтика, където неонацистката идеология е залегнала в държавните устои, възраждане на неонацистките симпатии в България е невъзможно.

Налице са обаче редица обезпокоителни тенденции, които се вписват в опитите на страните от Източна Европа да намерят своята идентичност.

Скъсвайки със съветското минало, много от тях свързват своето бъдеще с нацизма - Естония, Латвия, Западна Украйна. Легионери-есесовци са издигани в ранг на герои. Правят се техни паметници, в тяхна чест песни се пеят и т.н.

В годините на Великата Отечествена война България беше в противниковия на СССР лагер. Партизанските движения в Гърция и Югославия отслабиха българската войска, а някои български военни части, особено предани на фюрера, като например българската противотанкова бригада от войските на СС, воювала на страната на немците чак до печалния край на Третия райх.

Но тези факти не скриват други, доста по-положителни проявления на българския народен дух.

Първо, през цялото това време в България е действало партизанско движение, желаещо победата на Съветския съюз.

Второ, на територията на прогерманска България не е имало масови убийства на евреи. Българите са помагали на евреите, а не са ги убивали, помагайки на нацистите, както това ставаше в Украйна, Полша и Прибалтика.

Трето, повечето българи не са искали да воюват на страната на немците. Стъпилите на българска земя съветски войски не са срещнали абсолютно никаква съпротима. Най-вероятно единственият случай на гибел на съветски войници от българска ръка е било унищожаването край българското Черноморие на съветската подводница "Щ-211".

(Същата онази подводница, за която руският посланик Юрий Исаков настояваше да се построи край Варна. В качеството си на зам.-министър Марин Райков е заявил, че това би могло да стане, само ако публично се обяви, че същата подводница е потопила българския кораб с еврейски бежанци от Румъния. Бел.р.)

Четвърто, българите, живеещи на територията на СССР (потомци на преселили се през XIX в.), са се записали в Червената армия, за да се сражават срещу фашизма. Дезертьори сред тях не е имало. В самата България 32 000 войници от българската армия са дали живота си в борбата с хитлеризма.

Но с преминаването на България в лагера на Запада в края на 1980-те, в страната се наблюдава тенденция за прославяне на други герои - тези, които са воювали за Германия и Хитлер.

Янко Янев е български философ и есеист, идеолог на дурховното възраждане на българската нация. Днес много български публицисти му посвещават свои статии, наричайки го "героичният човек" (така се нарича едно от произведенията на Янев). Но ето ти беда: Янев е изповядвал национал-социалистически възгледи и дори е емигрирал в Третия райх през 1930-а, където е и загинал по време на англо-американските бомбардировки през 1944-а.

Философията на Янев действително е любопитна. Той посвещава много свои размисли на понятия като "родина" и "отечество", възпява духовното, а не материалистичното, призовава хората да бъдат с желязна воля, а не буржоа мекотели. Но в изпълнение на повика за желязна воля, Янев демонстрира възхищение към "расовия човек" и съчувства на хитлеровците. И българите трябва да отделят мършата от стадото (в оригинала е руски идиом: "... надо бы болгарам отделять мух от котлет), отдавайки дължимото на философската мисъл на Янев, като посочват неговите политически национал-социалистически пороци. За съжаление, това не се случва.

Димитър Списаревски - още един "герой" на подобно объркване. Обучен в редиците на Луфтвафе на тактиката на водене на въздушен бой, този български летец извършва таран на американски бомбардировач, който е бомбардирал позиции на германски и български войски.

Списаревски загива. Забравят го. Но в прозападна България в негова чест са наречени младежки отбори, поставят барелефи, изпълняват т.нар. "Марш на Списаревски". Българите го обясняват с това, че по време на полетите на англо-американската авиация са загинали много мирни жители, и именно поради гледката на невинните трупове Списаревски е излетял в небето, за да защити българските жени и деца.

Да се съгласи човек с това може, но с голяма уговорка. Все пак, София сама си е виновна, че, присъединявайки се към хитлеристката коалиция, е предизвикала върху себе си ударите на авиацията на САЩ и Великобритания.

В България изобщо преразглеждат отношението си към събитията от 1940-а г. Налага се гледната точка, че не СССР, а западните съюзници са победили фашизма; че България, оказала се между двама тирани, Хитлер и Сталин, не е имала избор, и т.н. В началото на 1990-та дори искаха да премахнат паметника на знамения Альоша! Властта искаше, но народът беше „против", и така каменният Альоша си стои на предишното място. Разбира се, успяха да върнат на град Толбухин, носещ името на съветския военочалник и Герой на Народна Република България Фьодор Иванович Толбухин, предишното му име - Добрич. И оттогава явно не смятат Толбухина за герой.

За разлика от Прибалтика и Западна Украйна, в България има добро отношение към руснаците. Обикновените българи не са такива русофоби като своите управници, макар че последните правят всичко възможно българите да забравят вековните връзки на българско-руската дружба и заобичат капиталистическия Запад (въпреки гибелта на мирните жители по време на полетите на западната авиация и подвигът на Д. Списаревски). И в името на тази цел малко неонацистки настроения ще помогнат.

Така мислят в София. И така мислят на Запад. Нали навсякъде, където стъпва кракът на западната политика, веднага разцъфтяват две явления - неонацизмът и тероризмът, в зависимост от местната специфика.

Oще: българи  германия  димитър списаревски  запад  нацизъм  прибалтика  русия  руснаци  ссср  съветска армия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

21 Harry | 14.06.201309:47

"Втората Световна Война исбухва по вина на Сталин и типичните за комунистите мегаломански амбиции. Идеята му е била да въвлече Германия и Великобритания във война и след като се отслабят взаимно двете армии Сталин се е готвил да прегази цяла Европа!!! "
Не , мозъчен бълвоч е версията на победителите, на която си повярвал, за добричките съюзници и лошия Хитлер.
Човека е казал истината, главната цел на ВСВ е установяване на комунизъм в цяла Европа, а втората цел е грабеж; първата работа на Ленин е цялото злато на царска Руслия е събрано с нечувани жестокости и е откарано през Скандинавия в Америка, където е и до сега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2013, 08:50

20 koliok5 | 13.06.201315:56

Gannicus | 12.06.201318:48
"Втората Световна Война исбухва по вина на Сталин и типичните за комунистите мегаломански амбиции. Идеята му е била да въвлече Германия и Великобритания във война и след като се отслабят взаимно двете армии Сталин се е готвил да прегази цяла Европа!!! "

По-нататък не четох мозъчния ти бълвоч Много щастлив За това, колко си грамотен - въобще няма да го коментирам... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

19 Harry | 13.06.201312:33

Не Бойчо, това са приказки за деца! Иатината я казах по-долу, Тависток разработи "технологията на терора" когато терорът достигне определо ниво на наситеност, хората се пречупват и са готови на всичко, само и само да спре. Така се измислиха "бомбените килими", същата империя ги използва и във Виетнам, с ужасяващи поражения за цивилните, което си е военно престъпление, но победителя не го съдят, нали. Чърчил е казвал за нас, че ще ни дават от горчивото лекарство, докато ни дойде умът.
Технологията на трора се изпозва до ден днешен, включително и у нас, сега.
Чети Бойчо, чети, но не пропагандата, само истината прави човека свободен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

18 Boicho Boichev | 13.06.201311:15

Колкото до бомбардировките на София и другите български градове-пак не казваме цялата истина и се правим на жертви.Първоначално американските и английските бомбардировачи само са прелитали над българия, като целта им е била нефтените полета на румъния-Плоещ.Предупредили са България да не се намесва.Нашите обаче обстрелват и свалят няколко летящи крепости, и тогава започват бомбардировките на българските градове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

17 Любо | 13.06.201310:21

За българската противотанкова бригада виж: http://ru.wikipedia.org/wiki/Болгарская_противотанковая_бригада_войск_СС_(1-я_болгарская)
Интересно е, че за това малко значително явление има непропорционално много други материали на руски. Имаше някъде и романтични спомени на уцелели участници на български.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

16 Radenko Kostadinov | 13.06.201309:30

Посредствеността и нивото на статията са очевидно наивни и не биха могли да послужат дори за приемане на "гледна точка". Само едно ще допълня, относно мнението на Boicho: такава военна част е имало и даже е влизала в пряк бой с Червената армия, защитавайки немско село. Има оцелели ветерани, успели да се завърнат живи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 13.06.201309:03

За всеки една идея по-запознат с историята е известно, че русофобството като явление има своето начало още след Кримската война, и разцъфтява с буйна сила след Съединението. В този смисъл тезата на автора, че капитализма е виновен за политически провокираните русофобски настроения е несъстоятелна.
А общите ми впечатления от статията, следващи начина на формиране на тезата, излагането и извежането на заключение, е че тя не заслужава особено внимание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

14 Boicho Boichev | 13.06.201308:57

Ето как стават белите!От един нещастен опит да се организира вече към самия край на войната-април -май 1945г. някакво подобие на българска част в състава на немската армия-с цел да развие някаква дейност измисленото "задграничното правителство " на Александър Цанков - от мухата става слон-българска сс "бригада"!пълна лъжа и измислица-такава военна част на е имало и никога не е влизала в бой!Но поради ей такива измислици и недомислици-като "българската сс бригада" и "символичната война" обявена от царство България на САЩ и Англия-ългария е победена страна сле Втората сватовна война ,въпреки пролятата кръв на хиляди българи в съпротивата и във войната против хитлеристка Германия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

13 Boicho Boichev | 13.06.201308:46

Атанас Буров - който не обича Русия, той е враг на България
« 1875-1954 »

"Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой, че ги засяга, че ги обижда, убий го – грях няма.
- Кои са те?
- Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби.
Турция ни има зъб и ще ни изяде. Ето защо казвам – който не обича Русия - независимо какво управление има тя – той е враг на България. А който говори лошо за войската ни – заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма значение какво знаме развява – червено или зелено, трикольор или оранжево знаме – но щом е армия, тя е светиня, като майката, като родината."

Атанас Буров
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

12 Любо | 13.06.201308:27

Статията е абсолютна боза в стила на съветската имперска пропаганда. Нямах търпение да отида по-далече от половината и ще избера да коментирам само два факта от многото.
Редовна българска част не е воювала с германците. Така наречената българска противотанкова бригада (далече под размера на бригада даже преди масовото дезертиране) е била формирана практически насилствено от българи останали по-различни причини на териториите контролирани от Райха (военни на обучение, студенти, цивилни работници) и минимален брой доброволци по политически причини. В действията си тя е била оперетна версия на армията на сталинския герой товарищ Власов.

"... американски бомбардировач, който е бомбардирал позиции на германски и български войски" - има публикувани онлайне снимки от американските архиви на бомбардировките на София с изключителна резолюция, покриващи целия град. Направени са от самолет следващ формацията от бомбардировачи за оценка на резултатите, а и също така да се предотврати безопасното разтоварване на бомбите по полето далече от огъня на зенитната артилерия. Гъсто населените жилищни райони са забулени в дим и прах, а районите с казармите и железопътните линии са непокътнати. Денят е кристално чист (далече от попаденията) и не може да става и дума за навигационна грешка. Пропуска се и, че пилотите ни обучени от Луфтвафе са продължение на опита на Луфтвафе придобит секретно и далече от очите на наблюдателите по мирните договори на съветски полигони през трийсете години.".

И една препоръка към автора. С много хленчене по миналото и повтаряне на старите митове и лъжи нито ще се възкреси империята нито ще се намерят нови привърженици. На руския Интернет вече има публикации написани от позицията на историята и отразяващи пълната взаимно преплетена сложност на събитията, а не в черно-бялото на пропагандата. Така ще разберем по-добре руснаците.
   

оценка

+3 -0