Добре че беше Криско | webcafe.bg
Webcafe

Добре че беше Криско

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
01.12.2015, 20:03 (обновена 26.01.2017, 19:31)
Криско и Гери-Никол

Въпросът за участието на Гери-Никол във видеото поставя един по-голям проблем на преден план: до каква степен съществуващата Държавна агенция за закрила на детето е способна да върши работата си и каква точно е работата й

Трябва ли непълнолетно момиче да се разхожда по форми на телевизионните екрани? Мнозина биха казали "не". За сметка на това видеото й чупи рекорди в YouTube именно по тази причина. А скандалът докара нейния чорапогащник на дупки дори до сутрешния блок на една от трите национални телевизии. Успех, с който дори музикалният й учител Криско не може да се похвали.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) сезира СЕМ заради „неподходящото" съдържание на видеото, в което непълнолетната (но не и малолетна) певица Гери-Никол танцува провокативно в оскъдно облекло. Причината е, че според ДАЗД съдържанието на клипа е „вредно или неподходящо за психичното, емоционално и нравствено състояние на конкретното дете".

Абсолютно неразбираемо е защо агенцията избира да сезира СЕМ, а не арменския поп. СЕМ няма правомощия нито да облича непълнолетни девойки по чорапогащници, нито да спира съдържание от ефира. Единственото, което може да направи, е да наложи глоба на медията, излъчила неподходящо за аудиторията съдържание.

Аудиторията на Гери-Никол обаче не е тази на гледащите турски сериали, затова и парчето е в нета - там, където е и задникът на Ким Кардашиян и пенисът на Джъстин Бийбър.

Казано с други думи - Съветът за електронни медии няма какво да направи, за да възпрепятства излъчването на видеото онлайн. Все пак СЕМ се произнесе, за да уточни, че нарушение с излъчването на видеото няма, скандал не съществува и само ДАЗД може да каже дали има нарушение и то - от страна на родителите.

Така СЕМ върна топката в полето на Държавната агенция.

Въпросът за участието на Гери-Никол във видеото поставя един по-голям проблем на преден план: до каква степен съществуващата Държавна агенция за закрила на детето е способна да върши работата си и каква точно е работата й.

Днешните децата се запознават рано с всичко от света на възрастните - алкохол, цигари, наркотици, секс. Тази година, например, броят на тежките случаи на интоксикации заради алкохол или наркотици при децата между 10 и 18-годишна възраст се е увеличил четири пъти спрямо предходната.

По данни на националната статистика 60 процента от учениците у нас са правили опити да пушат. Редовни пушачи са около 28 % от тях. Над една пета от децата палят първата си цигара на 10-годишна възраст, а над 60% правят секс преди въпросното пълнолетие, за което вдига шум Държавната агенция за закрила на детето. Всъщност сексът започва на 16. България е на първо място в Европа по раждания и аборти от момичета между 15 и 19 години.

И къде на този фон е Държавната агенция?

Цялата активност около Гери-Никол изглежда комична. Младата певицата се появи в подобен вид и в предишното си видео. А и нека да поспорим кое е по-непристойно: 11-годишната Крисия с накъдрени коси и гримирана като фолкпевица или заголеният задник на Гери-Никол?

Естествено, че няма правилен отговор.

Държавната агенция за закрила на детето започва работа през 2001 година и цялата й дейност е класика в жанра "държавна агенция" - стратегии, концепции, критерии, стандарти, лицензиране... В същата 2001 година е застинал и сайтът на Агенцията.

Все пак от него разбираме за следните инициативи в полза на обществото:

- хартиени лястовички по повод Световния ден на детето и 26-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

- „Дърво на правата на децата" в шест български града - вероятно необходими, за да кацнат на тях хартиените лястовички.

- Видеоклип за правата на децата, посветен на Конвенцията на ООН, гледан 436 пъти в YouTube. Не се съмнявайте, че видето скучно, тягостно, неясно дълго и с крайно съмнителен ефект.

Въпреки слабия интерес към аудио-визуалното произведение на Агенцията, то не е изключение - каналът й в YouTube изобилства от зле направени и високо непопулярни видео клипове със средна гледаемост - 7-8 пъти.

Всички те - платени с парите на европейските данъкоплатци по Оперативна програма „Техническа помощ". Хвърлени на вятъра пари за анимирани рисунки с цветен молив и соц патос в молива.

Само за две видеа тази година са платени 48 800 лева. И това е малка част от средствата, които агенцията харчи за отпечатване на информационни материали, социологически проучвания и анализи на нагласи. Само за 2013 година ДАЗД е разполагала с бюджет от 1.3 млн. лв. и е била бенифициент по оперативни програми за близо 9 млн. лева.

За да не оставате с впечатление, че в работата на агенцията липсват конкретни действия, връщаме лентата малко назад. Преди две годините агенцията се самосезира заради 15-годишната Десислава Николова, чиято снимка от протестите срещу правителството на Орешарски обиколи медиите. Агенцията реагира по медийни публикации, според които Николова пуши забранени субстанции, пие и се явява на протестите, без да я придружава родител. Съответно - всички протестиращи родители бяха посъветвани да не водят и децата си.

Отскоро Агенцията се грижи и за обезопасяването на ЖП гарите в опит да предотврати смъртоносните селфита. Не, това не е шега, а така ни се иска да беше.

Повод за искането е сигнал от близки на 15-годишно дете, което загина в края на месец август, поразено от волтова дъга на гара „Разпределителна" - Подуяне. Според ДАЗД трагичният инцидент поставя въпроса за контрола на достъпа до опасните жп райони.

Реално въпросите са други - защо не са обезопасени проводниците, защо няма охрана, ако мястото е опасно - но те не са от компетентността на агенцията.

Опитът на Агенцията да преодолее опасните селфита, като обезопаси местата, е смехотворен, защото всяка улица, висока сграда или язовир крие рискове да се превърне в място за „естремно селфи".

Целият капацитет на Агенцията

Държавната агенция за закрила на детето започва да функционира през 2001 година с цел ръководство, координиране и контрол на държавната политика позакрила на детето в България. Създадена с приетия през 2000 година Закон за закрила на детето.

Прегледът на председателите показва, че назначенията на ръководителите са чисто политически - "махаме вашите, сядат нашите", въпреки че политиката по закрила не децата не би трябвало да е партийно зависима.

Председателския пост в Агенцията днес заема Ева Жечева. Бивша депутатка от СДС, когато и Бисеров и Цонев бяха в него, тя е и първата на този пост през 2001 година. Само шест месеца по-късно е освободена при идването на власт на Царя със скандал за прекомерно висок наем на офис на бул. "Витоша".

На председателското място тогава сяда съпругата на лидера на ДПС Лютви Местан. Ширин Местан е председател на ДАЗД в периода 2001-2009 година. Неин заместник е Христо Монов от БСП. В периода на нейния мандат избухва скандалите с дома в Могилино. Именно този казус постави на дневен ред темата за грижата на децата в институции - тема, която впоследствие се превърна в основна кауза на агенцията.

След Ширин Местан позицията заема Надя Шабани с идването на ГЕРБ на власт. През 2012 година тя подава оставка и председател става заместникът й - Калин Каменов (ГЕРБ). Каменов е освободен през август 2013 година (в разгара на протестите срещу кабинета "Орешарски") без предизвестие, въпреки подкрепата, с която се ползва от неправителствените организации в сферата, за да освободи поста отново на Жечева, която управлява Агенцията и днес. Именно Жечева е автор на призива да не се взимат деца по протестите.

Кой върши "черната работа"

Когато става дума за ДАЗД, повечето хора си представят социални работници.

Истината е, че социалните работници, които се занимават с децата, определят и провеждат конкретни мерки по закрилата им и контролират изпълнението, се намират на друго място - в Агенцията за социално подпомагане към Министерство на труда и социалната политика. Те настаняват деца в институции и решават кога да бъдат изведени оттам, занимават се с отпускането на социални помощи и др. Към тази агенция има и дирекция „Закрила на детето".

В такъв случай не е ясно какъв е смисълът да има две агенции, които оперират в една и съща сфера, освен чисто и просто бюрократично натоварване за писане на стратегии, анализи и проучвания за сметка на европейския и държавния бюджет. И, разбира се, поръчването на видеа, които никой не гледа, докато председателят на ДАЗД дава интервюта.

Oще: агенция  агенция за социално подпомагане  бсп  георги лозанов  герб  гери-никол  деца  дзад  дпс  държавна агенция за закрила на детето  ева жечева  закон за закрила на детето  закрила на детето  калин каменов  криско  медийна регулация  министерски съвет  министерство на труда и социалната политика  момиче като мен  мтсп  политически назначение  правителство  сем  скандален клип  скандално видео  социални работници  труд и социална политика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

10 Galina Aleksandrova | 06.12.201513:46

Пълнолетието не е хормонална, семейна, морална или друга граница - а най-обикновена законова. Нито ставаш по-умен, нито по-зрял, нито по-отговорен. Това е една цифра, която дава работа на агенцийки като ДАЗД.
По този повод предлагам пълнолетие в България да се навършва на 33. Така хем всички интелектуалци, живели под похлупак, има няяяяякакъв шанс да са натрупали малко житейски опит, да са направили сефтето и, о, БОЖЕ, да не живеят с мама и татко.
Впрочем, малко е тъпо да се говори за клип на Гери-Никол и да се има предвид етнически манталитет на ромите. Щото надали ражданията и абортите под 16г в България са сред белите български момиченца, още по-малко богаташките щерки като Гери, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 03.12.201507:17

Педихлопова е права - искаме да видим Крисия гола... Педофилията я измислиха комунистите. Ко лошо има в младата, непровиснала и нецелулитена плът, а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

8 Виктория Пенелопова 07 | 02.12.201521:45

peta_wawa, ако можех да ти поставя 100++, бих го направила. Точно така, въобще не става въпрос за Герита, Крисковци и пр. еднодневки. Става въпрос за тлъстите тьоти от Агенцията за защита на децата, които са мухлясали чиновници, без визия, без активност, без физиономия, без авторитет...И най-лошото - податливи на политическо влияние, което, всъщност, обезмисля съществуването им. Крайно време е някой /А КОЙ???/да се заеме с тези "каки", да им потърси отговорност за парите, които вземат за нищоправенето. И..някой сърцат и отдаден човек да започне системно да се грижи за българските деца.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 02.12.201517:50

Да, много добра статия, добре че беше Криско, но ето пак всички гледат в задника на Гери-Никол, вместо в госпожа председателката на ненужна агенция с раздут бюджет. Тя на това се и надява, как всички ще гледат в папионката на Г. Лозанов и надупчените чорапи на Гери-Никол, а тя ще отчете дейност и ще се отпусне в кабинетчето поне за още годинка. Може и нови клипчета да поръча. А когато я попитат кой отговаря за 12-годишните с бебета и кой не е ги е закрилял тях, сигурно ще си избърше ръцете с оплетените правомощия с дублиращите звена в министерството. Класика, така се преживява в тази държава ...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 14.08.2015, 14:32

6 Alejandro | 02.12.201517:36

Толкова се опитва да копира Майли Сайръс, че ще ми избоде очите ! Българските "клип-майстори" се счупват от работа по новите клипове на нашите звезди - пускат си , Тейлър Суифт, Майли Сайръс, Ники Минаж, Джей Ло и клипът е готов ! Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.11.2015, 15:58

5 Ани | 02.12.201516:23

Ясно е че въпросът е повдигнат с Криско и Гери-Никол защото всеки си пада по мръсните клюки за някоя популярна (не известна) личност. Стратегията за привличане на внимание е добра...

Относно това което наистина заслужава внимание: Наистина има изобилие от организации които са ненужни защото не правят нищо и защото просто са създадени като "маска" пред ЕС.

Също така, има и изобилие от млади момичета които пушат, пият и си мислят че ще предизвикат позитивно внимание от момчетата в класа с разпокъсания чорапогащник и късата пола. Картинката е жалка...и тъжна.

Това което и двата случая имат общо е че "ние" (хората) притежаваме силата за да можем да предизвикаме промяна. Друг е въпросът колко от нас наистина вярват в това. Аз лично вярвам. Докато населението не се обедини за да вдигне един истински протест (или няколко) и да създаде поне малко морални ценности за младото поколение, то тогава ситуацията ще става все по-жалка а в България ще остават все по-малко Българи.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

4 Гризли | 02.12.201515:50

Е, че от Гери-Никол няма какво друго да се очаква, освен предизвикателно поведение, стана ясно още от участието й в онова телевизионно шоу. Още там се държеше като разпоретина, дори журито й каза, че такова държание изобщо не подхожда на 16-годишно момиче...

Но толкова си може момичето, толкова показва... Искало е да направи модерен клип и се е получило. Обаче за телевизия Планета...
Първото парче с Криско й се получи, второто (уж самостоятелно) не се получи, вече е време за Митьо Пайнера.
Там нещата ще й потръгнат - направила е клип за гледане, а не за слушане - значи мястото й е точно в Планета...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 02.12.201514:27

Статия на интелектуалец който иска да ни убеди че е такъв.За мен това си е настъпление на педофилията в префинен вариант.Тоест прикрита.Перверзията е най новата демократична ценност на преситеното общество.Докарай го до ситуация на живот в концлагер пък да мисли за педофилия.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 27.12.2014, 14:17

2 Sarky Bubbles | 02.12.201511:16

Коя по дяволите е Гери Никол? УФ, все тая. Иначе, въпросът към ДАЗД е наистина адекватен. Подобни въпроси трябва да се зададат и към много други и именно това е дебата тук. Много правилно бе насочено мнението натам, не към откровено посредствената поп музика в момента. Не разбирам, защо хората се учудват от Гери Никол. Все пак, ментор и е криско (няма да му пиша името на този с главна буква). Спомням си, когато бях ученик, как въпросния криско излезе по една от музикалните телевизии и 20 минути говори за видио, което качил в интернет, как прави секс. Па уж не го бил качил той, а негов познат. За мен криско няма никакав прогрес. Промяна да, но нивото му не се е вдигнало. Той все още си е актьор в аматьорско порно и чалга диджеи. И, защо да очакваме друго от пасмината на която е ментор. крискоу shit!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 10:32

1 Stefan Stanchev | 02.12.201509:19

Много добър материал с много неадекватно заглавие.
   

оценка

+4 -0