9 години правосъдие | webcafe.bg
Webcafe

9 години правосъдие

Webcafe.bg
18.05.2015, 18:05 (обновена 21.05.2015, 07:34)
алабин

Така изглежда днес мястото, на което 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова загинаха на 19 септември 2006 г.

Едно дело за смъртта на две невинни момичета ще отиде в небитието. Никой не иска да се занимава с него вече девета година. Прозира желанието книжата да бъдат смачкани, изхвърлени и забравени. Прокуратурата демонстрира пасивност що се отнася до събирането на доказателства и завидна активност в старанието си да адвокатства на един от потенциалните виновници.

На 19 септември 2006 г. по 5-етажна постройка рухна в центъра на София, на ул. "Алабин" 39, и премаза две момичета, които преминаваха с автомобила си край нея. 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова загинаха на място. Виновни за смъртта им все още няма. Според някои пък, изобщо няма и престъпление.

Кофти късмет и толкова.

След инцидента пред сградата е открит камион ГАЗ, в който са натоварени строителни отпадъци. Сред тях е и нарязана стоманена греда, за която се предполага, че е от носещите елементи. Разчистването на отломките ще попречи на разследването да прецени кои материали от коя част на сградата са. Не е установено кой е виновен за престъпното почистване и замитане. Прокуратурата не е и опитала да установи това.

На закрито заседание от 8 май 2015 г. съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд връща делото за доразследване. В определението си на няколко пъти споменава нещо, което не е наред - пасивност от страна на прокуратурата да установи кой е виновен за трагичния инцидент.

Тази прокурорска пасивност беляза целия процес, чийто край не се вижда.

По време на разследването се сменят четирима прокурори и нито един от тях не повдига обвинение, прави го петият - Цветозар Вергов. Един от обвинителите - Първолета Никова, през 2010 г. прекрати делото с мотива, че няма престъпление. Шестият и настоящ прокурор е Милко Момчев.

Към момента единствените, които са обвинени за смъртта на двете момичета, са Георги Кирчев, собственик на сградата убиец и управител на "Хрисома", както и Петър Петров, ръководител на ремонта. Прокуратурата обаче изненадващо е издала постановление за прекратяване на делото срещу Кирчев.

Държавното обвинение се впусна да брани Кирчев, защото той не бил компетентен да причини срутването, въпреки че според показания на свидетел разпоредил бутане на колони в деня на трагичния инцидент. Въпреки предупрежденията, че къщата ще рухне, строителите отрязали 3 от колоните, за което получили допълнителна надница.

Това, че не разбираш от нещо, което ръководиш, прави ли те по-малко отговорен?

Освен това, според прокуратурата, показанията на свидетеля, който разказал за къртенето, били изолирани. Съдът подчертава, че те не са проверени и в този смисъл няма как да не са изолирани. Прокурорът изобщо не им обръща внимание, защото те уличават Кирчев, когото, както казахме, прокуратурата не желае да изправя пред съда.

Кирчев хем бил наясно, че е некомпетентен, хем нямал отношение към смъртта на пострадалите. Нямало причинно-следствена връзка между действията му и настъпилата смърт на двете момичета, казва прокуратурата. Той си разпорежда, сградата си рухва, те си умират. Кофти късмет, пак казвам.

Срутването било причинено от съвсем други фактори - конструктивни недостатъци на сградата и т.н. Експертизи обаче доказват, че без осъществяването на строително-ремонтните работи, сградата не би се самосрутила, независимо от състоянието, в което се е намирала преди започването на тези работи.

Като представител на дружеството-собственик на сградата, Кирчев е бил длъжен да се въздържа от възлагане изпълнението на ремонтни работи, след като те повреждат сградата, която е паметник на културата , без предварително снабдяване с разрешение за извършване на такива работи от Националния институт за паметниците на културата. Но той, човекът, едва ли разбира от паметници на културата, така че няма как да е отговорен, като е некомпетентен.

При предишното разглеждане на делото и СГС, и САС са дали подробни указания, но настоящият състав на градския съд подчертава, че и до ден днешен те не са спазени и не са събрани всички необходими доказателства.

Случайно или не, фирма "Хрисома" ООД на Георги и Мая Кирчеви, които са близки до експремиера Иван Костов, е един от големите длъжници на КТБ. Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро.

9 г. по-късно излиза, че Деница и Петрина са загинали, просто защото са били на неподходящото място в неподходящ момент.

Прокуратурата бездейства, явно защото е на същото мнение или прикрива нечии престъпни действия. И двете опции са твърде жалки - първо, защото държавното обвинение би трябвало да се опира на доказателства и второ, защото би трябвало да брани обществения интерес. Той едва ли е нечия немарливост, довела до смърт, да остане ненаказана, че дори и поощрена.

От шестима прокурори четирима не видяха престъпление и виновни за него, един уличи двама, а приемникът му ги редуцира до един. Накрая, вероятно, според всички съдът ще виновен, въпреки че предизвестената смърт на делото "Алабин" още не се вижда на хоризонта. Но съдейки по темповете и ентусиазма, които прокуратурата демонстира, тя поне е сигурна.

Oще: алабин  алабин 39  атанас атанасов  деница ченишева  милко момчев  петрина христова  прокуратура  рухнала сграда  сграда  сгс  съд  хрисома 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.12.2014, 02:32

2 тинчо | 19.05.201509:42

Говори се за некомпетентност, а няма кой да си прегледа написаното. Последните изречения са лишени от смисъл, заради липса на елементарен преглед, което прави цялото изложено мнение несериозно.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 19.05.201509:17

9 години правосъдие
....................................

Бих предложил на автора да промени заглавието. Това не са "Девет / числата в началото на изречение се пишат с ДУМИ!/ години правосъдие", а "Девет години липсващо правосъдие".
   

оценка

+2 -0