"За Хаити може, а за българите - НЕ?!" | webcafe.bg
Webcafe

"За Хаити може, а за българите - НЕ?!"

Мартин Осиковски
04.02.2010, 19:46 (обновена 04.02.2010, 20:16)
хаити, благотворителност

Така се казва една нова група във Фейсбук, на която попаднах днес. Нейните членове (към момента малко над седемстотин) са убедени, че има нещо нелепо в това да се помага на Хаити, защото в самата България живеят предостатъчно хора, които се нуждаят от помощ.

Според един от феновете изобщо е тъпо да се помага на "някакви си негри, дето само се множат и мизерстват". На друг пък му е писнало от "толерантност", защото "маймуните от Хаити" не са по-важни от "бъдещето на българските деца". Има и призив да се помага на "белите деца, защото те са бъдещето на нашия народ и на нашата раса". И разни други работи все в този дух - само поразгледайте стената на групата.

Приятна гледка, нали?

А сега най-напред искам да отбележа, че групичката е достатъчно малка, за да не й се обръща внимание. Когато се съберат десетина-двадесет хиляди човека, тогава ще има за какво да си говорим.

Второ, смятам, че вчерашният концерт по bTV беше нещо необичайно тъпо. Но не заради каузата, а заради тоталната липса на въображение от страна на продуцентите.

Трето, включих се в кампанията на Българския червен кръст и смятам, че всеки би трябвало да го направи.

А сега да се опитам да обясня защо "за Хаити може, а за българите - не". Според мен нещата са обидно прости. Всеки месец аз получавам X лв. заплата и Y лв. хонорари. Нека за целите на този пост да положим, че X=1,000 лв., а Y=500. Това прави 1,500 лв. месечно. От тях пак всеки месец ми се удържат автоматично 10% пряк плосък данък, т.е. ежемесечно ми се налага да внасям по точно 150 лв. в държавната хазна. Пак ежемесечно - заради обичайните покупки и т.н. - внасям и едни други 20% под формата на косвен данък. Това прави още 300 лв. и сума сумарум 450 лв. на месец.

Такъв е скромният ми принос за общото българско благо. Затова когато някой (примерно патронът на дадена коледна кампания, но не само той) започне да ме убеждава да заплатя "своето левче", почти побеснявам. Извинявайте, но къде отиват моите (и на още много хиляди други като мен) 450 лв. месечно?! Ето затова за българите и за българските дечица "не може".

Защото ние, искаме-не искаме, всеки месец пращаме за тях есемесчета във вид на данъци и следователно искаме да бъде сервирано ястието, за което е платено. Сори, така стоят нещата.

Да не говорим колко порочна, политически погледнато, е практиката с националните благотворителни кампании. Сякаш в тази държава няма политици, на които им се плаща, за да вършат работа, ами хората трябва да се бъркат веднъж за плосък данък, веднъж за косвен данък и трети път за не знам какво си. Това не е благотворителност! Това е нахално обирджийство и резултат от практически несвършена или много лошо свършена работа. 

Затова "за българите не може" и не трябва да може. А защо за Хаити може? - Ами защото са извън сметката и ако човек има желание и един-два свободни лева, нищо не му пречи да го направи. Да не се забравя: Хаити никога не е бил перо в националния бюджет, за Хаити никой българин никога нищо не е плащал. Сега може да го направи на добра воля - и да се позанимава с благотворителност в точния и истински смисъл на думата.

Толкова за тази група.

"Вие бяхте поканен да се присъедините към групата "За Хаити може, а за българите - НЕ?!" Ще се присъедините ли? - Потвърждавам/Отхвърлям".

Отхвърлям.

Oще: благотворителност  фейсбук  хаити 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 22:44

7 waniia | 05.02.201023:20

Поредното супер лицемерие!!! Ще пратя есемес, когато започнат да правят Българска Коледа не само по Коледа, а всеки месец...Ани Салич беше толкова драматично лицемерна като водеща, та чак ме накара да превключа на друг канал, за да не гледам...Нашите деца и техните родители мрат и без земетресения...дори и може би повече от хаитянските, но...нали са наши, може да мрат Реве или много тъжен Повръща ми се от отвращение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

6 lk | 05.02.201016:30

Да, наистина е въпрос на избор дали да се прати СМС или не, но едно е да пратиш СМС, друго е да помогнеш на някого - в случая на жителите на Хаити. А това, че се залага на сълзливи нотки, за да се съберат пари, не знам дали е истинска помощ. За истинска помощ бих признала отиването на място и помощ лично - като лекар, доброволец или по друг начин - както вероятно ще отидат някои българи. По същия начин се събираха пари за децата от Могилино. Към днешна дата още не са построени ,къщичките, във Варна и децата чакат - акт 16, рампи, и други бюрократщини. Аз също съм пращала СМС-и, но като видях какво се получава в края на краищата - вече не пращам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 15:57

5 krasim | 05.02.201016:16

В отговор на господина който подържа ''подпомагането''за хаити а не за българите,ще кажа,че всеки е свободен във своят избор къде и как да вложи и за какво да си даде парите,но...все пак не е малко презвзето ако си решил да подпомагаш някой,който и да било да парадираш със своето мнение което е различно от другите,ако си решил да помагаш го направи заради самата помощ в което ти самият вярваш,а не да се правиш на велик ''благодетел'' на Хаити.Никой не отрича правото ти на мнение и избор,но и във България или в Хаити и на двете места има нужда съвсем явно от подобно подпомагане,и в двете държави същесвуват и данъци и такси,но въпреки това не сме се оправили с тях.Да помогнеш където и да било е чудесно стига да е на свободна воля,но е оплювай и тези които мислят ,че е добре и там където живеят да се променя настоящите условия за бъдещето което е общо за всички ни....както всяка подобна кампания с благотворителност,бюрокрацията е доста и дано достига навреме и на място,по правилен начин където и да е адресирана,това според мен е по-важното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 15:08

4 invisiblechild | 05.02.201015:12

хубаво де, авторе, а нали знаеш как част от тези ти данъци отиват в Европейския бюджет и как от ЕС отпуснаха стотици милиарди евро на Хаити за помощ? И как далеч преди това земетресение ЕС е спонсорирал Хаити ежегодно, защото там и преди си беше ебаси мизерията?

тез парици да не би баба ми да ги е плащала? европейския данъкоплатец (да се чете, ти) ги е плащал. така че не ми излизай с тия глупости - всяко дарение за благотворителност е пълно малоумие и спонсориране на мързеливци, които, вместо да работят, чакат помощи.

(да се чете - и за хаити не може, и за българи не може.)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2010, 09:48

3 miro97 | 05.02.201004:41

Г-н Авторе, несъмнено сте прав! Само дето съм сигурен , че ако вашето дете имаше нужда от някоя сума с много нули за спасяването на живота му /дано никому,никога не се случва/ , Вие щяхте моментално да смените погледа върху събитията от живота. И мисля не би имало проблем да помолите по всеки възможен за Вас начин за едно левче от хонорарите и заплатите на сънародниците.
Тогава същите бизнесмени ще са добре дошли , нали?! Но както сам казахте правилно "хонорара" ; приемам , че като цяло сте в час ама сега Ви движи само той.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2010, 20:29

2 Ortho | 04.02.201023:08

Абсолютно съм съгласен, че за българчета НЕ може! И не въднъж съм споделял това мнение! Защото е вулгарно, бизнесмени с неизяснени доходи да се правят на благотворители. Ами не е нужно! Достатъчно е да си плащат данъците! Политици да ме призовават да дам ОЩЕ един лев - ами просто не си сменяйте парламентарната колата за 1 г. - спестените пари ги дарете за децата. Ами тези кампании - дайте хляб на едно дете - ами ако същото това телевизионно време се използва за реклами, то събраните пари ще са мнооого повече! Телевизията ги дарява и готово. А ако всичките тези усилия и рекламни кампании се насочат към това хората ДА СИ ПЛАТЯТ ДАНЪЦИТЕ, пари ще има за детските домове! Не искам държавата да ми вменява задължението да и върша работа, за която си плащам чрез наложения ми от нея данък!
А колкото до Хаити - там нещата и преди земетресението са си били приблизително такива! Дали ще даря пари или не - избора си е мой! Поне данък Хаити не ми е събирало!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2010, 22:38

1 Momchilpb | 04.02.201022:42

Не сам вярвал,че може да прочета такова нещо в 21 век!Твърдо против!
   

оценка

+0 -0