Блясъкът на тези луди диаманти | webcafe.bg
Webcafe

Блясъкът на тези луди диаманти

Webcafe.bg, по материали от чуждестранни издания
02.08.2013, 11:43 (обновена 02.08.2013, 13:22)

1 от 4 снимки Назад Напред

Диаманти

Снимка: © Getty Images

Заради тези полиморфни алотропи на въглерода са се водели войни и са убивани хора

Eдна дръзка кражба на бижута наскоро, извършена посред бял ден на френската Ривиера, хвърли светлина върху бижутерската къща Левиев, собственост дискутирания и дискретен израелски магнат Лев Левиев.

В България Левиев е известен като "Диамантения крал", който през 2001-а беше проявил интерес да купи "Мобилтел", но впоследствие сделката се разпадна, след като консорциумът от израелски банки отказа да я финансира.

Състоянието му е оценено от Forbes на 4.1 млрд. евро. Тази година неговата фирма организира изложбата "Изключителни диаманти" в прочутия хотел "Карлтън" в Кан. Там беше извършен и обирът на скъпоценности за 100 милиона евро.

Всъщност кражбата се оказа неочаквана рекламна кампания за нея. Все още малко известна, тази марка луксозни бижута днес е в центъра на вниманието на всички.

Марката Leviev няма бутици във Франция и просто бе направила спирка в Кан, за да представи продукцията си и да стане известна за французите. За да стъпи на европейския пазар, Левиев избра Лондон през 2006 г., преди да се установи в Ню Йорк, на прочутото авеню "Медисън", както и в Дубай и Сингапур.

Бижутерската къща Leviev се хвали, че продава най-изключителните скъпоценни камъни в света, идващи директно от мините на компанията Lev Leviev Diamonds (LLD). Обработени от специалистите на бижутерската къща, диамантите са част от уникални колекции. Те са модели, които човек не може да намери никъде другаде, твърди компанията.

Старт от Узбекистан

Този модел на напълно интегрирана бижутерия (от добива на диаманти в мините до продажбата им в бутиците) е резултат от работата на 57-годишния израелски милиардер, роден в Узбекистан и собственик на почти целия капитал на бижутерската си къща.

След като започва като обикновен "резач" на диаманти в Тел Авив, където семейството му се установява, Левиев става един от най-влиятелните производители на диаманти в столицата на скъпоценните камъни, за каквато вече е сочен Тел Авив редом с Антверпен.

Лев Левиев бързо влиза в престижния клуб на дистрибуторите на De Beers, тоест на тези производители на диаманти, подбрани най-щателно от най-влиятелната компания, която контролира производството, цените и продажбите на почти всички диаманти в света вече десетилетия наред. В един момент обаче му писва те да диктуват условията и през 90-те години той дръзва да предизвика изключителния монопол на южноафриканския гигант.

Направо от извора

И Левиев започва да гради своя собствена империя, като отива направо при извора. Благодарение на добрите си връзки с бившите републики от СССР, той слага ръка върху работилниците за обработка на скъпоценни камъни, после поема контрола над мини в Ангола, Конго и Намибия.

С тези сделки той предизвика обвиненията на неправителствени организации, че е натрупал богатството си върху окървавени диаманти. Прилагайки стратегията, наричана "от мината до господарката" (от добива на диамантите в мините до купуването им от и за богатите дами), Лев Левиев за няколко години превърна LLD в един от гигантите в сектора.

Макар да натрупва богатството си в отрасъла на добива, обработката и търговията с диаманти, той се старае да диверсифицира бизнеса си. През 1996 г. купува Africa Israel Investments, холдинг, който превръща в конгломерат, инвестирайки в химическата промишленост, в медиите и в недвижимите имоти. В САЩ става собственик на сградата, в която е била редакцията на "Ню Йорк таймс".

Освен купуването на най-скъпата къща в британската столица през 2008 г. (53 милиона евро), той не си позволява други ексцентрични прояви. Като изключим покупката през май 2011 г. на розов диамант на търг на Sotheby's за 11 милиона долара. Ценен камък, който, според слуховете, е бил част от откраднатата колекция в Кан.

Oще: бизнес  диаманти  израел  кан  кражба  лев левиев  скъпоценности 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.