"Весела Коледа" Vs "Весели празници" | webcafe.bg
Webcafe

"Весела Коледа" Vs "Весели празници"

webcafeВаня Ефтимова
23.12.2015, 16:08 (обновена 26.12.2015, 09:12)
коледни подаръци

Не е нужно да приемаме политически коректните честитки. "Весела Коледа" си е "Весела Коледа"!

На вас прави ли ви впечатление, че тази година пожеланията за "Весела Коледа" започват да отстъпват пред по-неутралното "Весели празници"?

Дори моловете, тези тънки барометри за тайните нужди и желания на обикновения българин, често предлагат, вместо "коледни намаления" или "коледни разпродажби", "празнични" такива.

Няма съмнение, че замяната на "Весела Коледа" с "Весели празници" следва американския пример. Според моите непредставителни наблюдения новата тенденция се налага главно от местните филиали на големите световни вериги или фирми.

Само че в този случай ми се струва, че това е практика, която не е необходимо да приемаме.

Та нали у нас след 1989-та точно откритото празнуване на Рождество Христово и сменянето на Дядо Мраз с Дядо Коледа бе един от знаците на промяната и новооткритата свобода?

Приемането на неутралните поздрави не е ограничено само до България.

Преди няколко години дори левият британски вестник Guardian излезе с голям коментар по темата. Заключението беше, че масовите опити за префасониране на вековната традиция изглеждат смешни, нелогични и дори леко помрачава това, което би трябвало да е най-празничното време на годината.

Американската практика на замяна на поздрава "Весела Коледа" с "Весели празници" има дълга и често мъчително-абсурдна история.

Струва си да се вгледаме за минута в нея, за да разберем колко по-различна е българската реалност.

При това - за добро!

Никой не твърди, че изведнъж отвъд океана са престанали да слагат огромни елхи, че живите сцени на Рождество Христово по паркове и градинки са изчезнали или надуваемите Дядо Коледовци на всеки ъгъл вече не съществуват.

Точно обратното - моето лично впечатление е, че от година на година коледните украси в американските градове стават все по-пищни.

По-скоро на корпоративно и професионално ниво много хора са раздвоени какво точно да си пожелават и празнуват.

Фирмите вече по правило изпращат картички с Happy Holidays или Season's Greetings, училищата правят Celebrations, колегите разпиват на Holiday Party, кметствата украсяват Holiday Tree.

Вярно е, че през декември и други религии празнуват, а не само християнството.

Евреите имат Ханука, будистите Денят Бодхи, хиндуистите отбелязват деня на бог Ганеши, а американците от африкански произход Кванзаа. Затова има резон в очакването, че не всички празнуват Рождество.

За мнозинството американци обаче декември е месецът на Коледа и затова избягването тя да се честити ясно на обществени места е поредният знак, че страната е тръгнала по грешния път.

Репортажите на консервативната FOX News за "войната срещу Коледа" са почти толкова традиционни през декември, колкото и запалването на светлините на елхата на Rockerfeller Center в Ню Йорк сити.

Ако в някое градче в Западна Оклахома в детската градина са се отказали тази година (по каквато и да е причина) от коледно тържество, очаквайте да видите петминутна история последвана от триминутен хаплив коментар по темата.

Посланието неизменно е "Истинската Америка изчезва!"

Понякога FOX News дори няма нужда да си измислят абсурдните ситуации. Тази зима Starbucks пусна червени хартиени чаши за кафе, но без никакви препратки към Коледа. Всеки трябвало да си измисли неговия празник този сезон.

Не е нужно да сте фенове на FOX News, за да установите, че ситуацията с избягването на Рождество е леко лицемерна.

Християнството е един от стълбовете на американската история и култура - като се започне от пуританите през аболюционистите и Сухия режим до "И нека Господ ми помага" в президентската клетва.

Вярно, не винаги с добро, но винаги присъстваща.

Тези, заради чиито чувства думичката "Коледа" така старателно се избягва, често също попадат в неудобна ситуация.

Мои приятели от египетски произход, които от десетилетие живеят в САЩ, например имат цял арсенал от анекдоти за колеги, започващи изречението с "Весела....хм...ааа...(кашляне)...(пауза)...(почесване зад ухото)... Празници!"

Коментарът насреща е: "Сякаш не знаем, че става дума за Коледа!"

Уж всичко се прави, за да няма разделение, но де факто другите пак, лицемерно и тихомълком, са изолирани.

Точно тук е, може би, разликата с България. Една от хубавите стари български традиции е да празнуваме взаимно празниците си.

Друг мой познат в Калифорния още разказва с гняв историята как синът му занесъл боядисани яйца за цялата група в детската градина по повод на православния Великден, но учителката бързо ги прибрала.

Когато разгневеният татко отишъл да се разправя, тя отвърнала съвсем сериозно: "Ами вие как ще се почувствате, ако друго дете утре донесе сладки за неговия религиозен празник!"

Неговият контрааргумент: "Ще се почувствам добре, защото синът ми ще е научил нещо за чужди култури!" бил възприет като чисто заяждане.

В много от смесените региони на България обаче това е традиция от поколения насам.

Съседите разменят баклава за Курбан байрам и козунаци за Великден.

Нямам и нищо против ако колеги и приятели ми пожелават "Честита Ханука!" или "Хубав Рамазан байрам!" защото, поне за миг, имам чувството, че ми позволяват да празнувам заедно с тях техния празник.

Сменянето на "Весела Коледа" с "Весели празници" не е краят на света. Всички пак ще празнуваме тази седмица.

Но не мога да се отърва от усещането, че загубването на културната идентичност ни прави бавно и полека все по-несигурни в собственото си място в света.

А когато е подкопано усещането за принадлежност и традиции, ставаме също гневни и готови да прегърнем радикални мисли. Това обаче със сигурност не е в смисъла на никой религиозен празник.

Весела Коледа!

Oще: весела коледа  весели празници  коледа  коледно настоение  коледно настроение  политическа коректност  празненство  празник  празници  празнуване  празнуване по коледа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

9 iii_krv | 25.12.201510:59

Пенелопова, щом рефлукса е нещо като повръщане, то е логично антирефлукса да е ускорено движение на съдържанието на храносмилателния тракт в обратна посока- т.е. да си го кажем направо и без заобикалки - дрисня!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

8 Виктория Пенелопова 07 | 24.12.201517:57

Далаче, знам какво е рефлукс, но би ли обяснил що е то АНТИрефлукс? Все пак, разбирам, че ти се повръща, с което съм съгласна. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 11:05

7 Кучешко далаче | 24.12.201517:45

И при мен тръгна някакъв антирефлуксен позив докато четях по диагонал тази дрисня. Кой има време да ходи по моловете и да си отбелязва с чертички весела коледа срещу весели празници и т.н. Чак се стигна до световния заговор и новия световен ред, мани. Поздрави и весела ханука, честит 1ви май и наздраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 24.12.201517:28

НА какво слагате минуси, на фактите и реалността?! Много щастлив

Как се наричат хората, скъсали с реалността??? Много щастлив Много щастлив Луди!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 24.12.201515:49

Ето ви новина:

"Пет години затвор за празнуващите Коледа в Бруней: Сомалия и Бруней забраниха празнуването на Коледа"

Разбира се, такива новини се тиражират, за да не се чуят истинските новини - В съюзническите и приятелски страни на демократичния Запад - Саудитска Арабия и Катар, ако празнуваш Коледа, те чака смъртна присъда, същата Саудитска Арабия, която построи 1300 джамии в българия, която приема български мохамеданчета за "студенти" за обучение по ислам...

Сега драга ми авторке, можеш да честитиш колкото искаш хануки и байрами, ... и на танте Меркел.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

4 jens xp | 24.12.201512:02

Г-жо Ефтимова, няма по-недостойно нещо (и фалшиво) за един публицист, от неназоваването на нещата с истинските им имена, както и отказът да се посочат ясно причините за дадено обществено явление!! В САЩ "коледа" е политически некоректна много отдавна, но обяснете на читателите си ЗАЩО! Или се връщаме към времето, когато можеше да се поднася информацията само иносказателно? Но защо тогава да ви четем изобщо, и то за неща които знаем въпреки вас??
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 24.12.201512:02

А иначе подмяната на "Честита коледа" с "Весели празници" дойде от евреите в САЩ, там те имат най-силното лоби и успяха да го наложат със закони, защото Христос е обида за евреина, и не искат да чуват думата кристмас - Христос се роди.

На много места в САЩ и Англия, ако украсиш отвън дома си коледно, градската управа те глобява, Белият дом не се улрасява коледно, но за Ханука се пали публично големия еврейски свещник, лично от президента.

Така еврейският елит демонстрира, че е по-силен от християнската общност.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 24.12.201511:55

Нямам и нищо против ако колеги и приятели ми пожелават "Честита Ханука!" или "Хубав Рамазан байрам!"

Каква глупотевина, все едно да честитиш рожден ден на някого, щото комшията му има рожден ден!

Много щастлив Много щастлив

Сакралните празници, драги ми глупав и с промит мозък авторе, не са купони, към които всеки е добре дошъл, да си прекараме весело и да изпафкаме по джойнт! Ако мохамеданина празнува Рамазан байрам, присъствието на християнин е нелепо. Тия междуверски поздрави наистина с абили практика по нашите земи, но са неканонични по всички религии. Обаче няма случай евреи да казват "Честита коледа", юдейската религия мрази и зклеймява Иисус Христос, ще е грешен юдеин, ако каже на християнин "Честита коледа".

И въобще, защо се изказваш по въпроси, които нито разбираш, нито си си дал труд да се ограмотиш?
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 02.02.2014, 11:57

1 SBowler | 24.12.201510:54

"RockeRfeller"?! "Selebrations"?! Шокиран

Неграмотността в този пасквил не е само на ниво граматика...
   

оценка

+1 -1