Пет хвалебствия за българския избирател | webcafe.bg
Webcafe

Пет хвалебствия за българския избирател

Гергана Янкова-Димова
28.05.2014, 17:22 (обновена 26.06.2016, 10:12)

1 от 2 снимки Назад Напред

хора

Емоционално ли е реагирал българският избирател или рационално е решил да не отрича всичко старо?

Последните избори показаха, че българският избирател е несправедливо подценяван. Това твърдение звучи еретично, тъй като негласно споразумение гласи, че за българския избирател трябва да се говори или лошо, или нищо.

Той е обвиняван, че не мисли и само се разхожда до урните. Неграмотно зачерква 15 на грешната листовка

Зад тези на пръв поглед шеговити обвинения прозира дълбокият народопсихологически страх, че българинът е поставен много отдавна по път на политическа саморазруха, от който не може да избяга.

От гледна точка на теорията на модернизацията, българинът не е претърпял необходимия скок в автономното мислене, породено от индустриализацията и съпътстващите я образованост и грамотност. В плен е на провинциалното, инертно и патриархално мислене, характерно за аграрното общество.

От гледна точка на историческата социология, българското самосъзнание страда от липса на онези критични моменти на самоутвърждаване на суверена като Френската или Американската революции, Пражката Пролет или Унгарското въстание от 1956 г.

Географски се намираме в периферията на Европа и сме далеч от обмяната на идеи по време на Просвещението и Реформаторството. Времето между турското робство и тоталитаризма не е било достатъчно да се определи националното самосъзнание. От песимистичната теория на Хаджийски сме преминали директно в „българската меланхолия" на Фотев.

Накратко, българският избирател е обвиняван, че е в плен на структурни фактори, които не му позволяват да реаргира автономно на политическата обстановка.

Последните избори обаче показват, че българският избирател може да преобърне дългосрочни тенденции в пет различни насоки

Първо, изборите показаха, че за разлика от много европейски народи, българинът не е залитнал по национализма и ксенофобията

Последната тенденция се наблюдава не само в утвърдените демокрации като Англия, Франция, Италия и Дания, които може да са уморени да "плащат сметката" от разширяването на ЕС, но и в Унгария, смятана за отличник на пост-комунистическата демокрация, и в Гърция, която много кратно е спасявана от фалит.
В България „Атака", която е еквивалента на Евроскепрична партия, вече не се споменава, а толерантноста към малцинството направи ДПС почти втора политическа сила.

Тези факти показват, че напук на твърдението, че пияниците, които злословят срещу Европейския Съюз в селските кръчми, изразяват мнението на гръбнака на обществото, българският избирател има друго, европейско самосъзнание.

Второ, българският избирател върна на политическата сцена десницата, въпреки немощния ѝ обществен заряд

Не е ясно какво обуславя в по-голяма степен замирането на десницата- изчерпването на анти-комунистическата реторика, липсата на задружие между партиите и лидерите на Реформаторския Блок или неспособността да се направи политически капитал от протестите. Но едно е сигурно: поголовната липса на политическа харизма (Вебер) е съкрушаваща.Между строгото говорене на Кунева и несигурното представяне на Кънев, българският избирател се чувства неполаскан и пренебрегнат.

Да си представим българският избирател като пациент. Болестта на българския избирател е унижението от бедността. Как лекува Реформаторският Блок това унижение?  Влиза в болничната стая, заявява, че болестна е неизличима и трябва още по-горчиво лекарство. Какво прави Бареков?  О, Бареков чувства болката от унизеност, и предлага чуден лек. Разбира се, цяла бездна дели популизма от реализма, но съпричастността и умелото политическо говорене не са най-силните страни на Кунева и Кънев.

Всъщност, 6.45% от отишлите до урните са преглътнали, напук на всички очаквания, не само невниманието, а и надменността на десницата. Ето още един пример: Борисов казва: "Аз съм прост, вие сте прости, затова се разбираме." Реформаторският блок казва: "Вие сте прости, ние не сме." И електоратът чува: "Гледайте си работата."

Подтекстът е, че десницата осветлява, но не просветлява. И как се обяснява, че на фона на това демонстративно пренебрежение, българският избирател съживи буквално с изкуствено дишане десницата? Автономност.

Трето, българският избирател не възнагради подобаващо ББЦ

Реално погледнато, ББЦ трябваше да е победител на тези избори. Тази партия има завиден финансов ресурс, собствена телевизия и медийно обигран лидер. Най-важното е, че за продукта, който ББЦ продава на политическия пазар, има огромно търсене. Този продукт, а именно антисистемна партия с флуидна платформа и талантлив лидер, донесе победи на НДСВ и ГЕРБ, допринесе за метеорното изгряване на БББ на Жорж Ганчев и „Атака".

Новината е не, че ББЦ се представи успешно, а че спечели толкова малко в сравнение с предходните си образци. Българският избирател преобърна тази тенденция и промени формулата.

Четвърто, българският избирател не последва тенденцията да отпише ГЕРБ

ГЕРБ би трябвало да продължи пътя на забвение, очертан от НДСВ. Безславното падане от власт, отцепването на партийната група, парламентарното маргинализиране и появата на Бареков трябваше да превърнат ГЕРБ в замираща политическа сила.

Борисов направи много силно представяне на опечален и недоразбран победител. Той демонстрира, че е сърдит. Не сърдит, а бесен. И българският избирател естествено симпатизира на това истинско и вдъхновяващо изпълнение, забравяйки, че обидата най-вече е породена от притеснението, че Борисов не е шеф на държавата и център на вниманието.

Емоционално ли е реагирал българският избирател или рационално е решил да не отрича всичко старо? Автономността му в случая се състои в това, че той реши да не държи ГЕРБ на наказателната скамейка. Благодарение на българския избирател, ГЕРБ онова е център-нападетел.

Пето, българският избирател за първи път се опълчи срещу столетницата

Това е първият такъв недвусмислен наказателен вот, ако не се брои извънредната ситуация на Виденовата криза. Отцепничеството на АБВ не е в състояние да стопи твърдия електорат на КБ до такава степен. Последните избори доказаха, че избирателят на социалистите вече не е в плен на дългогодишни структурни фактори, като по-малко образовани, по-възрастни хора от по-малките населени места с дълбока носталгия по комунизма.

Вариациите в електоралните нагласи сочат към повишена автономност на мисленето

Като се има всичко това предвид, може ли да кажем, че ако последните избори представиха Европа като място на политическо сътресение, България се открои като положителен пример на стабилност и цивилизованост?

Oще: бсп  герб  дпс  европейски избори  избори  николай бареков  оставка  разум  реформаторски блок 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 10.06.201419:06

>1) Какво точно имаш предвид под „преки“ (наблюдения)?

"Прякостта" на наблюденията не е бинарно свойство.
Естествено, че ако си израстнал някъде и живял там от пеленаче до 50-годишна възраст, учил, работил, и участвал активно в обществото, то ще имаш по-задълбочени наблюдения, отколкото турист, който е минавал за седмица.
От друга страна, също естествено, може да си живял някъде цял живот, но да не си участвал изобщо в обществения живот, да си живял затворен в мазе, и да си излизал само до съседния магазин да си купиш бисквити и вода, при което туристът може би би имал по-задълбочени наблюдения от теб.
Така че "прякостта" на наблюденията не трябва да се тривиализира, като се търси някакъв банален, кратък списък от достатъчни условия.
Звучиш като достатъчно разумен човек, който вероятно е способен да прецени сам, като балансира субективността на възприятията и опита си.

>2) Поясни какво общо има вероятностното мислене

Че когато мислиш с термини като преки/непреки, черно/бяло, да/не, вероятността е голяма подходът ти да е принципно грешен, защото се основава на грешна дихотомия. Малко неща в света са с точно краен брой състояния, и почти никои в човешките взаимоотношения. А когато говорим за величини с безкраен брой състояния, то единственият рационален подход, който не те набутва в логическа заблуда, е вероятностният - разсъждения относно вероятностното разпределение на наблюдаваната случайна променлива.

>3.

Просто отбелязвах, че ако за теб този вид разговор е "безкрайна говорилня", и това ти е неприятно и нежелано, то правилното поведение от твоя страна би било да не участваш, вместо да участваш, но и същевременно да възнегодуваш срещу това, към което самият ти напълно равностойно допринасяш (takes two to tango и прочие).
В противен случай се набутваш в позицията на човека, който казва "педал нещастен, най-много мразя лични обиди". Или мразиш и не обиждаш, или не мразиш. Избери си консистентна позиция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

28 Зелен Бетон | 07.06.201402:46

Добре, значи продължаваме.

1) Какво точно имаш предвид под „преки“ (наблюдения)? Кои наблюдения според теб са достатъчно преки, за да се смятат за валидни, т.е. върху тях да може да се гради мнение?

2) Поясни, ако обичаш, какво общо има вероятностното мислене с нещата, за които говорим.
По принцип може да се намери връзка с него във всяка дискусия, касаеща вероятностни събития – но ти явно виждаш някаква по-специална значимост, след като го изтъкваш вече два пъти. Признавам си, първото споменаване го подминах, смятайки го за обикновено заяждане.

3) Що се отнася до безкрайната говорилня, имам предвид комуникация, която не носи особена стойност. Дължината на коментарите е отделна характеристика, която няма непременно връзка със стойността им.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 06.06.201417:27

>може дълги години да си наблюдавал нещо и пак да не си разбрал същественото
>може да си наблюдавал през призмата на някакви предубеждения
>И още куп други условности

Естествено.
Но ако не си имал преки наблюдения, то неразбирането е гарантирано.
Отново ти напомням за вероятностното мислене - да, личният опит очевидно не е гаранция, че някой е разбрал нещо съществено, но липсата му е гаранция, че не е. Следователно двете позиции не са еквивалентни, защото водят до съществено различни вероятностни разпределения.
Струва ми се, че ти това упорито не го разбираш или не искаш да го разбереш.

>безкрайна говорилня

Доста иронично в контекста на обема на твоите/моите коментари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

26 Зелен Бетон | 06.06.201402:21

deowin (25):

Не, няма смисъл. Затова не ти отговарям.

Би имало, ако ставаше дума примерно за икономическата ефективност на АЕЦ Белене. Тогава в отговор на твърдение, че централата ще бъде ефективна (или не) би имало смисъл да се попита на какви данни се основава то.

Забележи: данни.

Мнението на някого дали ксенофобията е значим формиращ фактор за характеристиките на българското общество е субективна убеденост, основаваща се на многобройни, акумулирани с времето впечатления и умозаключения. Не на данни (надявам се, че правиш разлика). Дори самите факти избледняват с времето и остават само направените въз основа на тях изводи.

Което значи, че е малко вероятно да могат да се посочат конкретни основания за такова мнение. Най-много човек да се сети за някоя и друга по-скорошна ситуация – което няма как да бъде изчерпателен или дори само достатъчно информативен отговор.

Смешно е да ти сервирам нещо аналогично на „дългогодишно пряко наблюдение върху други народи, което ми дава поглед върху относителния размер на българската ксенофобия в глобален контекст“.

Спокойно бих могъл да кажа същото. Но ще трябва да започнем да уточняваме: колко дългогодишно, колко пряко, колко и кои народи, и колко е глобален контекстът. И какво точно е значението на всяко от тези неща, за да може едно мнение да се смята за основателно.

Да не говорим за това, че може дълги години да си наблюдавал нещо и пак да не си разбрал същественото. Както и обратното.

Още повече пък – че може да си наблюдавал през призмата на някакви предубеждения, поради което да си си направил съвсем погрешни изводи. И още куп други условности.

Накратко, ако ти уйдисам на акъла, това означава да вляза в една безкрайна говорилня, която ще бъде чиста проба надприказване и от която не може да излезе нищо смислено.

Доколкото съм чел коментарите ти, подобни говорилни явно ти харесват – особено такива, в които комуникацията се отдалечава от първоначалната тема и минава на лична плоскост.

Е, аз пък ги намирам за досадни (особено тези, които се отдалечават от първоначалната тема и минават на лична плоскост). Затова не само че не започвам такъв тип диалози, а и не участвам в тях.

В този случай обаче нямам нищо против да направя изключение. Можем да продължаваме докогато решиш: ти си пиши това, което намериш за добре, и аз ще правя така.

Вярно, ще е загуба на време – включително за тези, които ще го четат (ако има такива). Но пък ще има и нещо полезно: ще се получи един нагледен пример как интернет се пълни с ненужно съдържание. После с удоволствие ще давам линк, ако някъде ми се наложи да илюстрирам този процес.

Ти решаваш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 05.06.201417:08

> Какво е това, което искаш да кажеш

Че има смисъл в това да те питам върху какво почива мнението ти.
На който въпрос ти така и не ми отговори с друго, освен че не знаеш какво да ми кажеш.
Като не знаеш - не знаеш.
Въпросът не е по-малко смислен от това, че ти не знаеш как или не желаеш да отговориш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

24 Зелен Бетон | 05.06.201403:01

deowin (23):

По принцип правилни разсъждения (макар че очевидно са встрани както от темата, така и от коментарите по нея). И какво би трябвало да следва от тях? Какво е това, което искаш да кажеш или да докажеш? Формулирай го по-простичко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 04.06.201417:26

>да се мерим на кого опитът и погледът са по-еди-какви си, за да решим кой е прав?

Отново банална логическа грешка.
Щом "прав" е субективно понятие (такова е) и опитът няма пряко отношение към това дали си "прав", то опитът няма значение - така ли?
Ами не, има значение.
Когато изказваш мнение, има значение колко си бил информиран, за да го формираш. Опитът дава информираност. По този начин е релевантен.
А кой е прав и кой е крив, и как дори свако Яне от Полски Тръмбеш е възможно да е е прав - тези приказки обикновено ги разправят хора, които нямат опит, за да омаловажат значението на това, което им липсва.
Аз просто питах дали ти си от тях.

И за пореден път ще повторя, щото вероятностното мислене май те ти е сила (далеч не си сам) - ако нямаш образование, опит, ценз, то това не означава непременно, че мнението ти е грешно, защото е формирано въз основа на силно ограничено количество информация. Но, да, има пряко отношение към вероятностното разпределение на повечето от характеристиките му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

22 Зелен Бетон | 04.06.201404:49

deowin (17):

Насмалко да пропусна последния ти коментар. Всъщност, по-долу бях пределно ясен и не виждам какво повече мога да кажа по темата. Пък и допуснах, че вероятно няма да се разберем. Не е проблем.

А на последния ти въпрос, върху какво почивало мнението ми – какво очакваш да ти отговоря? Да започна да ти изброявам всичките ситуации и разговори, в които съм трупал преки впечатления? Да ти изреждам наблюдения, да обяснявам разсъждения и умозаключения, да рина цитати? И какво – да се мерим на кого опитът и погледът са по-еди-какви си, за да решим кой е прав? WTF?

Мненията ми не само по този, а и по всички въпроси, се оформят от всичко, което ми е минало пред очите и през главата по съответната тема. Така, както се оформят мненията на всеки човек по всеки въпрос. Включително и твоите.
__________________

Оня (16):

Може и така да се погледне – това е друг тип критика на тезите в статията. Не ми се ще обаче да разглеждам пропорцията, за която говориш, като константа. Ако е така, това до голяма степен обезсмисля политиката изобщо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

21 John Smith | 02.06.201421:42

Свиньо , да не си сменил аповете....или си си забравил очилата ?
Оня и Бетона едно пишат, ти друго опонираш...никва връзка с темата...
Ти не беше наред с главата , ама последно време ептен изкукурига.....
Знам ,че живота е стресиращ и труден , ама наркотиците нема да ти помогнат
Сапри ги ПОМООООООЩ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 02.06.201419:02

Говорех за тия "10 % кръгли идиоти".
Всъщност, дефиницията на кръгъл идиот е субективна. Предполагам според твоята такива са само 10% от българите.
   

оценка

+0 -0