Ние и Ориента | webcafe.bg
Webcafe

Ние и Ориента

Зорница Тодорова
31.08.2011, 16:07 (обновена 01.09.2011, 17:35)
хиджаб

Питам се каква може да е разликата между нея и мен, българката в Берлин?

Седя си в берлинското метро и си чета книжка. На една спирка се качва млада жена, покрита от глава до пети, само лицето й се вижда. Тревистозелен хиджаб, черно палто, копринена пола до земята и зелена чанта.

Красота. Цветовете са така добре съчетани, като че ли идва от модно ревю.

Сяда до мен, слага очила на "Прада" и вади книга на арабски. Страшна екзотика. Направо ще кажеш, че сме в Абу Даби, а не в центъра на Европа. Но реалността се намесва. Идва рус, височък контрольор и казва на южен немски диалект: "Молиме да си покажити билитчитъта и картити!"

Жената вдига учудено поглед. Аз тъкмо да й преведа на английски какво иска господинът и тя казва на перфектен немски: "Не знаех, че все още има хора, родени в Германия, които не говорят немски!"

Чудно нещо, мисля си. Не мога да разбера вече кой какъв е! Тия и двамата са родени в Германия. Ама от тях двамата кой е по немец: той, дето външно прилича на немец или тя, която е грамотна?

"През 19 век България излиза от сянката на Ориента" се казваше в един урок от учебника ми по история за шести клас. Бре, голямо нещо ще да е тоя Ориент, щом цяла България засенчил!

Ами добре тогава, като е излязла от него, къде е сега? Щото не е като да се е вдигнала и да се е преселила другаде.

Европейци сме станали, подсказва ми моето медийно Аз. Е какво като сме станали европейци, пита шестокласникът в мен. Ами, говорим чужди езици, ходим на опера и театър, имаме си метро, четем книги. С една дума, културни сме вече.

Разбирам. Значи ние сме си европейци, а те другите там са от Ориента.

Ами тая жена в метрото каква е? Не е ли и тя европейка? Не, отговаря убедено моята медийна половина. Тя е мюсюлманка, не виждаш ли, че носи кърпа? На нея мъжът й е камикадзе, чичо й е бил приятел на покойния Осама бин Ладен, а петгодишният й син си играе в детската градина с истински Калашников.

Моето шестокласно Аз е объркано. Тази жена идва на лекции, дискутира с нас и води феминисткия клуб в университета. Питам се каква може да е разликата между нея и мен, българката в Берлин?

Защото ако тя е част от Ориента, може би аз съм останала там.

Oще: арабка  берлин  българия  българка  германия  европа  немски език  ориент  хиджаб 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

39 Mile Manolov | 03.09.201102:46

само аналния секс може да се справи с тия ^^
нека го поощряваме Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

38 иван | 02.09.201119:44

Защо сте убедени, че действително е имало такава размяна на реплики между тази жена и контрольора.
Никой не може да очаква един контрольор да говори като университетски преподавател. Още повече в Германия, където съществуват регионални диалекти, които са една реалност. Така е и в много други страни.
Авторката пренася отношението към диалектите в България, които се смятат за признак на необразованост, в Германия, където съвсем не е така.
Просто тя си е измислила един казус и ни провокира по този начин.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.11.2010, 15:20

37 Хейтър Петър | 02.09.201118:59

"Умната" мюсюлманка би могла да парадира с образованието си пред "простия" баварец, единствено в общество доминирано от европейци, пък били те и глуповати планински овчари, попаднали в урбанистична среда. Защото съберат ли се на едно място прекалено много забулени, забрадени, зафесени и прочие "правоверни", колкото и да им е хубав немския, колективния интелект на тази тъпла става близък до този на средностатистически български политик. Пък нека да им е невероятно книжовен немския. Фактът, че ходят забулени, означава единствено страх, а не толкова уважение към традициите. В безкрайно либералните общества на североамерикаснките индианци традициите са дори на по-голяма почит, но това не им пречи да се обличат и държат по свой собствен избор, тоест по стереотипа на средата, доминирана от белите. Но за добре образованите и с блестящо немско произношение забулени близкоизточни феминистки (впрочем, това за феминизма ме кара дълбоко да се съмнявам в цялата история) не е достатъчно просто да бъдат приети като гости в една все пак чужда държава - те искат да влязат в къщата ти и да пренаредят мебелите, да разбият едната стена, да зазидат другата врата и тн. Неканените гости пристигат, обират де що помощи има (съмнявам се, че всички носят очила Прада) и на всичкото отгоре после искат да пренесат азиатщината със себе си под формата на дрехи, обичаи или дори шериатското право, което толкова отчаяно се опитват да наложат във всяка една държава. Но няма значение, важното е, че присъдата за убийство с камъни според шериата на невярна съпруга ще бъде постановена на перфектен немски от местния съвет на берлинските старейшини. А и нейде из тъплата ще стои една арабска "феминистка", клатеща одобрително глава. В крайна сметка какво е феминизмът пред волята на Аллах и перфектният немски ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

36 YOLE | 02.09.201114:47

Tая , умната , с чергата на главата , колкото и да се дуе , е обречена да живее в самота . Да е жива и здрава . А на кондуктора му пука на шлифера .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

35 cultov | 02.09.201114:33

Ако трябва да сме честни,не се притеснявай( визирам авторката)няма объркаване,случват се такива неща навсякъде,просто влагаш различна симптоматика в думи като Европа и Ориент..Бъди убедена обаче че тази същата мюсюлманка в Ориента ще бъде далеч по сдържана макар и все така добре облечена(разбирай и мебелировката, и на втория етаж)Там (особено в споменатото Абу Даби...) е наистина друг свят и догмите на религиозната култура са константа,която няма как да разберем а просто си я приемаме.Друг е въпроса...така си искат там,така да е!Като дойдат в Европа обаче демократичните ни ихтибари спрямо тях ги карат да гледат, и да знаят, повечко от допустимите културни граници,които иначе там у тях си, защитават яко да не кажа с джихат. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

34 Mile Manolov | 02.09.201112:33

европа е като заека у вица дето го срещнал лъва. заека после се оплаква на таралежа, че лъва му предложил да го яде или ебе... и ежко питал и кво стана? ми ко... изеде ме ^^
реднеците са бая по-умни с "интеграцията"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

33 solaar | 02.09.201111:31

Миле кво викаш - да чакаме да ни изколят докато остареят достатъчно и помъдреят ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

32 Mile Manolov | 02.09.201110:38

не ве просто муслитата им е много млада религията... помислете за християнството на подобна възраст кви ги е дробило. че си дочекат и те технио Лутер ма сака време. Факт неуспорим, че некога варварите некъпани са били точно у европа, а цивилизацията, математиката и етк са били при муслитата.. ма ко стана та така изпаднаа не е ясно ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

31 solaar | 02.09.201110:21

Имам едно наблюдение - по света, където всъщност има много повече религии от мюсюлманската само тя се сочи в момента за репресивна и агресивна. Някой да е чул или видял нещо подобно за будизма? Да има спор дали индийците да ходят увити с чаршафи или нещо подобно?
Значи има нещо гнило в исляма и никой толераст не може да го отрече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 11:13

30 Schizofrenina Shiz | 02.09.201109:14

Проблема не е у вас, пишещите недобре аргументирани, плоски, пристрастни статии, проблема е у липсата на критерии у тез дето не публикуват.
Историята, която е написана в началото от автора не показва реалното положение в Германия, а по скоро изключение и освен това... От кога говоренето на диалект те прави по малко германец, от чужденеца научил добре немски или от кога езиковите познания са белег към национална принадлежност? От кога се очаква кондукторите в метрото да са високо интелектуални филолози с брилянтен немски? Не ми се продължава с примери защо не съм съгласна с това "писание" щото не е статия, не е есе, не е нищо.
   

оценка

+0 -0