И "Единна Русия" ще минава през катарзис | webcafe.bg
Webcafe

И "Единна Русия" ще минава през катарзис

Webcafe.bg, по материали от руски издания
07.10.2013, 12:35 (обновена 07.10.2013, 13:17)
владимир путин

За първи път Владимир Путин не беше на конгреса на партията си "Единна Русия"

Партията на властта в Русия - "Единна Русия", ще изключва от партийните редици тези свои членове, срещу които е заведено наказателно дело. Мярката ще засегне и тези партийци, които по някакъв начин са опетнили своята репутация: например, попаднали са в емисиите на медиите във връзка с поредното разобличение на блогъри.

Специалната поправка в партийния устав беше приета на приключилия вчера XIV конгрес на създадената от Владимир Путин политическа формация. "Работата е в това, че по отношение на нашите членове могат да бъдат извършени провокации, а също така и да се изфабрикуват всякакви лъжи. А може да има и реални подозрения. И сега, от една страна, ще можем да не се оказваме в центъра на критиката, а от друга, да съхраним хората си, ако тази информация не се потвърди и съдът произнесе оправдателна присъда над тях", обяснява заместник-спикерът на Държавната Дума Сергей Железняк.

Но дали ще бъдат лишавани от партийно членство тези, които се окажат заподозрени в плагиатство на дисертацията си като депутата Владимир Бурматов например, който беше на конгреса или тези, които са изнесли доста свои авоари зад граница като друг депутат - Андрей Исаев, Железняк не пояснява. Той казва, че такива случаи в "Единна Русия" се броят на пръсти, тъй като партията "сериозно се прочистваше в последните няколко години".

Това, разбира се, не е съвсем така. Членове на "Единна Русия" от цялата страна почти всяка седмица попадат в криминалната хроника. Или някой от тях ще бъде заподозрян в Алтай в укриване на данъци в размер на над 2.5 милиона рубли, или кабинетът на общински съветник от "Единна Русия" в Екатеринбург ще бъде обискиран във връзка с подозрение в мошеничество, или по подозрение в организиране на масови безредици - дагестански депутат, също от "Единна Русия".

От партията възложиха на специална отчетно-ревизионна комисия да следи за процеса на очистване на "Единна Русия" - т.е. да проверява има ли заведени наказателни дела срещу някой от членовете й, което до този момент правеше Сметната палата на партията.

Депутатът Олга Баталина уверява, че до момента с изключването на хора, опетнили своята репутация, са се занимавали регионалните партийни структури, но сега имиджовата реформа ще ще контролира пряко от Москва.

Лишаването от партийна книжка не е единственият проблем, който вълнуваше делегатите на конгреса, събрали се в Гостинния двор в Москва. За първи път конгресът беше воден не от Владимир Путин, а от Дмитрий Медведев.

Той седеше на първия ред пред специално издигнатата сцена, зад малка маса като от списание. Отдясно на Медведев седеше бившият спикер на Госдумата Борис Гризлов, който отдавна не се беше появявал публично, а отляво - секретарят на партийния Генсъвета Сергей Неверов.

Нито главата на Чечня Рамзан Кадиров, нито министърът на отбраната Сергей Шойгу, нито председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, които са в бюрото на Висшия съвет на партията, кой знае защо отсъстваха от конгреса.

И макар този конгрес да беше наречен "конгрес на регионите", губернаторите, които бяха на него, също могат да се преброят на пръстите на ръката. Макар в партията, по думите на Медведев, за последната година да са влезли около 50 000 души, нови лица на конгреса практически нямаше.

На заседанията и в кулоарите най-много се говореше за проблемите. На 25 октомври Държавната Дума ще приеме бюджет с дефицит, и Медведев честно предупреди, че той ще бъде "много труден", след което помоли съпартийците си да го приемат навреме, въпреки разногласията.

Много губернатори в този момент помръкнаха. Все пак, партийното ръководство хем чака от тях добри резултати по избори, хем от друга ги кара да орежат разходите с 5%. "Това е световна криза и ние сме длъжни да реагираме - определено понижението на производството, регистрирано на международните пазари, е характерно и за нас, но 5% все пак не е критично", казва в кулоарите Александър Ткачов.

Нямаше как да не огорчи и ръководителите на регионите и готвената пенсионна реформа. Дмитрий Медведев увери партията, че тя ще се прави "много акуратно", а гражданите ще получат допълнителни гаранции за сигурността на техните пенсионни спестявания. Много от делегатите споделиха, че в такива условия на тях ще им бъде все по-трудно да съхранят мнозинството гласове на избори. Дори и да изключат всички измамници и крадци от партийните редици.

Oще: владимир путин  единна русия  изключване  конгрес  партия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.