Кой ще е следващият антигерой? | webcafe.bg
Webcafe

Кой ще е следващият антигерой?

Webcafe.bg, по The Daily Beast
26.03.2013, 18:00 (обновена 28.03.2013, 07:20)
Владимир Путин

Снимка: © Sofia photo agency

Путин има нужда от друг злодей след Березовски

Популярна шега от миналото десетилетие гласи, че ако Владимир Путин не бе обявил олигарха Борис Березовски за свой враг, трябваше да си изобрети нов злодей.

В реториката на Кремъл Березовски е идеалният Бейн на путиновия Батман: злият еврейски мошеник, криещ се в лондонския си палат, чакайки подходящия момент да узурпира добрия Цар Влад.

Всеки път, в който Путин имаше проблем, държавните медии обвиняваха Березовски за него: чеченски терористи са отвлекли учениците от цяло училище в Кавказкия регион? Березовски стои зад това. Pussy Riot? Сто процента и те са замесени с Березовски.   

Березовски се превърна в символ на идеологията на Путин, бидейки нейната антитеза

Той изначално е представител на дивите "90-те години на XX век, изпълнени с олигарси, Елцин и мизерия," съпоставяни със "стабилната" ера на Путин. Березовски винаги е бил перфектният контраст, оправдаващ напълно ролята си на велик мошеник, твърдящ от убежището си в Лондон, че стои зад революциите в Украйна и Грузия и че ще направи всичко, за да отърве света от Путин.

Поне през последното десетилетие, след като и последните му съюзници в руския парламент бяха отстранени, не е съвсем ясно дали вече той въобще разполагаше с някакво влияние над Русия.

Но за сметка на това и двете страни продължиха да поддържат ролите си: Кремъл се преструваше, че Березовски е всемогъщия господар на злото, а самият той продължаваше да действа, сякаш това наистина е така.

Винаги е имало слухове в типичния за Москва конспиративен стил, че Березовски всъщност работи съвместно с Путин и че двамата просто играят сложно замислени роли. Тези твърдения са силно съмнителни, макар и действително да има нещо откровено театрално в тяхното съперничество, което напомня за двете страни на едно и също представление.

Сега обаче Березовски е мъртъв, а Кремъл е изправен пред проблем: кой ще запълни ролята на супер злодей, подчертаващ геройството на Путин? 

Най-лесно би било да се нарочи друг олигарх от списъка с грешници

Владимир Гусински, пропъденият в изгнание през 90-те медиен магнат, все още се навърта наоколо. Съюзниците на осъдения да лежи зад решетките петролен магнат Михаил Ходорковски все още са на свобода на Запад и не крият неодобрението си към Кремъл.

Проблемът на Путин обаче е, че неговият имидж на смел боец срещу корупцията на олигарсите вече отдавна е в руини. Управлението му се смята за точно толкова корумпирано (ако не и повече), колкото и управлението през 90-те.

Неговата парламентарна партия "Единна Русия" масово бива определяна от доста хора като "партията на мошениците и крадците". Слуховете за яхтите и замъците, собственост на приятелите му и на самия него, вече не изненадват никого.

Би ли могъл Путин да се обърне към собствените си редици и подобно на Сталин да открие троцкистки звена сред вътрешните си кадри, които да подложи на чистка? През последните месеци ставахме свидетели на подобни ходове сред някои важни министри и бюрократи на ръководни постове, оповестени на живо пред руската национална телевизия като част от войната на Кремъл срещу корупцията, царяща вътре в него.

Ала това е опасна игра - подкрепата на Путин сред бюрокрацията и силите за сигурност е налице, защото корупцията на всички управленски нива - особено сред най-близките съюзници на Путин - бива имплицитно опрощавана.

За момента надеждите сред руския елит са, че антикорупционната кампания е преди всичко козметична. Ако тя действително придобие реални параметри, цялата система е заплашена от саморазпад - и  дори самият Путин може да се превърне в една от жертвите й. 

Борбата срещу "вражеското малцинство" под формата на "узаконено мнозинство"

Откакто протестното движение срещу корупцията и демократичния дефицит на управлението на Путин стартира през 2011 г., една от любимите думи на Кремъл е "мнозинството".

Мнозинството от руснаците, както неспирно повтарят политиците от "Единна Русия", подкрепят Путин; мнозинството руснаци се противопоставят на възможността руски деца да бъдат осиновявани от американци; мнозинството руснаци са срещу хомосексуализма.

Всичко това оформя едно "малцинство", което може да бъде дефинирано като враг: гей актистите, хипстърите, Pussy Riot.

Ала тези хлапета са хилави врагове, почти твърде незначителни в сравнение с имащия излъчването на Мефистофел Березовски. Освен това априори е проява на слабост да се самоопределяш като мнозинство, изправено срещу някакво малцинство.

Когато Путин все още бе президент на "стабилността", той се намираше над политиката - подобно на цар, който би могъл да обедини цялата нация. Да бъдеш президент на мнозинството обаче означава, че вече си загубил част от тази нация, която вече се намира в някое закътано ъгълче на твоето царство.

Все по-отчаян, Кремъл започна да обвинява американците за всичко. След Студената война обаче всичко това звучи като безнадеждна отживелица. Достатъчно руснаци пътуват в чужбина, за да знаят, че светът не е една огромна анти-руска конспирация. 

И все пак има все още последна надежда за Кремъла за подходящ "злодей"

Бил Браудър е американският инвестиционен банкер, който първи се съюзи с Путин, натрупвайки богатство в Русия през 90-те години и началото на новото хилядолетие, преди да се отрече от президента и да се превърне в негов критик в чужбина.

След смъртта в руски затвор на адвоката на Браудър - Сергей Магнитски, банкерът непрестанно лобира пред западните правителства да ограничат възможностите на корумпирани руски управляващи да влизат в Западна Европа и да притежават активи там - ахилесовата пета на системата на Путин.

Сега Браудър с бързи темпове се превръща в новия Березовски на Кремъл. Като финансист, свързан със събитията през 90-те години и американец, живеещ в Лондон, Браудър удобно попада в полезрението на Кремъл.

Според някои про-Путин активисти, протестният лидер Алексей Навални е "проект" именно на Браудър. Освен това има нещо в имената на Браудър и Березовски, което чисто звуково ги кара да си приличат, правейки американския банкер логичен "наследник" на покойния олигарх.

Сигурно не е случайно, че миналата седмица националисткият политик Владимир Жириновски изнесе реч в Москва, в която не спря да крещи, че "едно име, започващо с "Б", според него принадлежи на злия гений, подкопаващ могъществото на Русия".

Първата мисъл на мнозина бе, че става въпрос за Березовски, ала впоследствие стана очевидно, че под въпросната буква се визира не някой друг, а точно Браудър.

Oще: pussy riot  бил браудър  борис березовски  владимир путин  герой  единна русия  злодей  олигарх  партия  президент  русия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.08.2012, 11:03

9 джачинта | 30.03.201312:04

По-важно е страната да запази своята цялост.
А демократизацията си е работа на руснаците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

8 янаки | 30.03.201309:04

Всичко е относително – за САЩ и за „общността на демократичните народи, които изповядват американските ценности", както и за The Daily Beas, включително, Путин е зловещ КГБ-еец.

Но за Русия и за руснаците е президентът, който не допусна Руската Федерация да се разпадне.

И аз бих предпочел, ако се направи аналогия, тоталитарна България, пред България, свита в северозападната част на територията на днешна България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

7 TheSpider | 27.03.201316:33

Това, че Русия е клоака е ясно.
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

6 Alice | 27.03.201316:21

в крайна сметка всичко има своя антипод - и във физиката, и в политиката, иначе как да се подчертае значимостта и на едното и на другото, ако няма контраст и противопоставяне
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 27.03.201313:59

Хареса ми заигравката със героя на Гьоте, където обяснява:
"Ала тези хлапета са хилави врагове, почти твърде незначителни в сравнение с имащия излъчването на Мефистофел Березовски." Много щастлив

Цялата тази статия има твърде диалектичен характер, точно според формулата "единство и борба на противоположностите". Колкото е бил лош Березовски, точно толкова, дори по-лош е Путин...После се почва: "партията на мошениците и крадците", "слуховете за яхтите и замъците, собственост на приятелите му ", "подобно на Сталин да открие троцкистки звена сред вътрешните си кадри, които да подложи на чистка". Страхотно добре аранжирана със слухове и сравнения статия.
Но по законите на диалектиката, зад онези които критикуват Путин, стои...отново Путин! Озъбил се по същия жесток и човеконенавистен начин и се готви за нападение, но носи име Обама, Буш и/или Клинтън.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

4 don Pozo | 27.03.201313:01

Много мразя антитата. Тъпи, ограничени, безмозъчни. Никога, ама никога не боравят с цифри и факти. Изливат някаква необяснима злоба. Вероятно мразят себе си заради неравностойното си ниво.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 27.03.201311:37

Гражданин/2/,
Моля те,остави Антикомунист да коментира на спокойствие всичко,което му дойде на ум!Благодарение на могъщият му интелект половината ми приятели вече се обявиха за комунисти!Трябват му най-много 1-2 години и той сам ще създаде общо европейска компартия! Много щастлив
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 10:27

2 Гражданин | 27.03.201310:49

Към Антикомунист !
Преди да пишеш първо научи и помисли : средната пенсия в Москва е 500 евро,
а в провинцията малко по-ниска
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

1 Антикомунист | 27.03.201310:21

Горката клоака Русия,никой не ги бръсне от 25 години насам.
Никой не ще да емигрира там и да работи за копейки(средната заплата в Русия е под 120 евро месечно).
Русия е в топ 10 на най-бедните страни в света,редом до Хаити,Китай,Зимбабве,ДР Конго,Централно Африканската република,Лаос,Камбоджа,Чад,Буркина Фасо и Беларус.

Дори и африканци не искат да емигрират в кенефът наречен Русия,а наводняват западна Европа,Канада,САЩ и Австралия...

Що ли?
   

оценка

+1 -8