Дните на Ахмадинеджад са преброени | webcafe.bg
Webcafe

Дните на Ахмадинеджад са преброени

Webcafe.bg , По Daily Beast
24.11.2010, 17:08 (обновена 24.11.2010, 17:42)
ахмадинеджад

Снимка: © БГНЕС

В Иран се обзалагат колко още ще издържи "шахид" Ахмадинеджад

Иранските парламентаристи - включително бивши негови поддръжници - са се заели с импийчмънт на президента Махмуд Ахмадинеджад за нарушения на закона, заради които би могъл да се окаже в затвора.

Напоследък една шега се чува много често в Иран. Чуждестранен журналист се качва в такси. Докато колата обикаля из улиците на Техеран, попадат на запушено кръстовище, където се строи чисто нова магистрала. Журналистът пита шофьора: "Какво е името на тази нова магистрала?" Таксиджията гордо отговаря: "Това е магистралата "Шахид Ахмадинеджад"," което буквално означава "мъченикът Ахмадинеджад".

Облози кога изтича времето му

Естествено, бомбастичният президент на Иран все още си е напълно жив. Но от момента, в който Махмуд Ахмадинеджад се закле и пое президентския пост миналата година, иранците залагат точно колко време ще продължи вторият му мандат.

Това не е въпрос само на откраднатите избори, които върнаха Ахмадинеджад на власт, или на  продължилите месеци демонстрации след тях. Това е усещане сред повечето иранци - дори сред съюзниците на Ахмадинеджад - че след като протестите са свършили и "Зеленото движение" е (поне за момента) укротено, удобният съюз, оформил се между враждуващите ирански консервативни фракции ще се разчупи - и с него ще падне и Ахмадинеджад.

За тази възможност се заговори още миналия месец, доколкото висши членове на иранския парламент - много от които бивши поддръжници на Ахмадинеджад - заплашиха президента с импийчмънт.

Наистина

Сега се появи вестта от Иран, че парламентът, където преобладават десните, наистина се е опитал да свали Ахмадинеджад заради 14 случая на нарушения на законодателството, включително незаконна търговия на 76.5 милиона барела петрол за около $9 млрд. и изтегляне на близо $600 млн. от валутния резерв на Иран без одобрение от парламента.

Това са сериозни обвинения, които биха довели не само до импийчмънт, но и вероятно до арест и престой в затвора. Но според съобщения от много консервативни вестници в Иран, парламентаристите са били възпрени от внасяне на обвиненията и искането за импийчмънт за гласуване в пленарна зала чрез директна намеса на самия върховен лидер - аятолах Али Хаменей.

Последният скандал между президента и парламента идва в момент, когато иранската икономика, вече олюляваща се от успешната целенасочена политика на санкции на Обама, се подготвя за предричаните от мнозина катастрофални последици от плановете на Ахмадинеджад да сложи край на държавното субсидиране на горива, храни, енергоснабдяване и базови стоки като мляко, олио и брашно.

Субсидирана със 100 милиарда долара икономика

В продължение на десетилетия президентите на Иран - от Али Акбар Хашеми Рафсанджани до Мохамед Хатами - са се опитвали да променят системата на субсидии, която се оценява на около $100 млрд. годишно. Но те винаги са били възпирани от заплахата от масови протести.

В крайна сметка, в страна, изолирана в продължение на три десетилетия от външния свят, правителствените субсидии са единственият начин за оцеляване за милиони иранци - както бедни, така и представители на средната класа.

Според изследване на Международния валутен фонд, масовото иранско домакинство, печелещо около $3600 годишно, получава средно $4000 на година под формата на субсидии.

Въпреки че програмата за субсидии тепърва предстои да бъде окончателно прекратена, цената на основните стоки и услуги в Иран вече се повиши рязко. Според Los Angeles Times, цената на килограм телешка кайма е скочил от $6, когато Ахмадинеджад е започнал първия си президентски мандат, до $14.50 в момента. Междувременно миналия месец се повиши с 1000 процента за някои ирански домакинства.

Иронията на правилната политика 

Иронията в случая е, че Ахмадинеджад без съмнение постъпва разумно, като пристъпва към премахването на правителствените субсидии. Субсидиите се равняват приблизително на 30% от държавния бюджет на Иран. Това е просто неудържим дял за икономика, която миналия месец е отбелязала спад на валутата си с потресаващите 13% спрямо долара.

Петролната индустрия на Иран, най-рентабилният източник на доходи, е в пълен хаос след скорошното изтегляне на четири петролни компании - Shell, Total, ENI и Statoil. Индустрията с килими, някога оценявана на $500 млн., е изчезнала поради засилените международни санкции.

Правителството твърди, че 22% от иранците са безработни (според експерти цифрата е по-близка до 40 процента), три четвърти от тях на възраст под 30 години. Около 40 процента от иранците живеят под границата на бедността - 1 долар на ден.

Инфлацията официално е 10 процента, но много икономисти смятат, че е по-вероятно да е към 24 на сто. С оставаща стабилна цена на петрола и нарастване на международната изолация на Иран, правителството просто повече не може да си подволи да продължава да плаща близо една трета от целия си бюджет под формата на субсидии.

Пари в брой за подпомагане

Но въпреки че Ахмадинеджад прави правилните стъпки за страната, именно начинът, по който действа  - с реални декрети - кара парламента да настръхне. За да облекчи част от икономическите трудности, които без съмнение изпитват иранците, Ахмадинеджад лично раздава милиони долари на семейства в нужда.

Според иранския вестник Payvand, около 60 милиона души (от население от 75 млн.) ще получат около $40 месечно, за да се компенсира неизбежното увеличение на цените.

Не само че решението на Ахмадинеджад да раздава пари в брой на иранците спъва икономическия растеж (МВФ пресмятат, че икономиката на Иран ще отбележи ръст от 1.8% тази година), но и настойчивостта му да действа едностранно и без каквито и да е напътствия или надзор от парламента е създала чувство за паника сред иранските търговци.

Причината за това е, че никой вече няма доверие на президента по икономически въпроси, не и след постоянното му и целенасочено погрешно представяне на икономическата ситуация в страната.

Отговаряйки на захаросаната правителствена статистика за състоянието на икономиката, която Ахмадинеджад редовно изтъква като доказателство за неговото добро икономическо управление, великият аятолах Насер Макарем Ширази заяви от името на повечето иранци, че правителствените данни "противоречат на това, което хората виждат със собствените си очи."

Миналия септември Рафсанджани публично порица Ахмадинеджад за отношението му към санкциите, които съсипват икономиката на Иран, като - по негови собствени думи - "шега."

Всичко това кара много иранци да се чудят докога шахид Ахмадинеджад ще остава начело. И въпреки че за момента президентът може да разчита на защитата от върховния водач на страната, враговете му в парламента се чувстват все по-окуражени от спадащата популярност на Ахмадинеджад.

И наистина в понеделник законодателите в страната започнаха да разпространяват петиция за открит дебат по въпроса за неговия импийчмънт. Необходими са им 74 подписа, за да постигнат целта си. До момента те вече имат 40 - и броят им се увеличава...

Oще: декрети  икономика  импийчмънт  инфлация  иран  махмуд ахмадинеджад  парламент  петрол  субсидии  шахид 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.