Служебният кабинет - бягство от отговорност | webcafe.bg
Webcafe

Служебният кабинет - бягство от отговорност

Живко Сталев
03.03.2013, 18:41 (обновена 07.03.2013, 13:03)
Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

В Конституцията тази вратичка трябва да отпадне

В днешните бурни и динамични дни на политическо развитие отново президентът е в центъра на общественото внимание. В България, както и преди, така и сега всяко по-голямо социално недоволство води непременно до политическа криза, което показва отново нестабилността на политическата система.

Основната причина за това е желанието, а и възможността, политическите партии и съставяните от тях правителства да подават оставка, за да избегнат политическата отговорност и да се скрият зад един служебен кабинет.

А именно в такива моменти е най-необходимо те да покажат воля и решимост да поемат отговорност за управлението на страната. Днес сме свидетели на една ситуация, в която партията, която би могла да има мнозинство в парламента, се отказва от управлението, за да не носи негативите му, а партиите, които са в опозиция, нямат мнозинство и не могат при това положение да поемат управлението на страната.

При сериозна криза партиите не искат или не могат да предприемат адекватни действия, за да задоволят интересите и нуждите на българския народ. Това показва още веднъж съвсем ясно, колко е голямо разделението межди партийните интереси и тези на гражданите у нас.

Партиите се занимават с тяснопартийни игри, както показа и референдумът за "Белене", който не доведе до желаната политическа яснота. Кому беше нужно да се харчат милиони за провеждането на референдум по тема, по която не могат да се изкажат ясно дори експертите?

Това за пореден път показа до каква степен политическите партии са се отдалечили от реалните нужди и потребности на гражданите. Проблемите в България са безработицата, специално сред младите хора до 29-годишна възраст, спадащата производителност, замразяването на възнагражденията, намаляване на конкурентоспособността на предприятията в България и сриването на доверието на чуждестранните инвеститори.

На тези предизвикателства политическата класа трябва да даде ясно начало на една разумна дискусия, последвана от конкретни мерки как да бъдат преодолени. Именно липсата на предложения и действия от страна на политическите партии са в основната на народното недоволство. И на фона на всичко това стигаме до абсурдната ситуация, в която нито една парламентарна политическа партия не иска или не може да поеме отговорността за управлението на държавата. Свидетели сме на едно безпрецедентно явление.

Достатъчно е да погледнем към съседна Гърция, където стачки и граждански неподчинения от години са на дневен ред и то в размери, непредставими за България. Обществената нагласа там е много по-негативна, да не кажем радикално настроена към политическите партии. Въпреки това почти всички партии се опитват да дадат разумни отговори на исканията на хората и да изготвят и провеждат съответните политики в интерес на държавата.

И тука се вижда слабостта на българската Конституция. В най-важни моменти за страната партиите могат да се скрият зад президента и едно служебно правителство. Едно служебно правителство с ограничени правомощия, защото действа без наличие на парламент, не може да проведе достатъчно адекватни мерки за преодоляване на настоящата криза.

За това и исканията на протестиращите за продължаване на работата на парламента са напълно обосновани. България е една парламентарна република, която се управлява от избрани в парламента политически партии. Тези партии имат отговорността и задължението да изготвят и провеждат политическите си програми в интерес на гражданите и страната.

Поради това в Конституцията трябва да отпадне възможността правителството да може да подаде оставка, без да бъде избрано от парламента веднага друго правителство. В случай че парламентът бъде разпуснат, правителството трябва да остана в действие до избирането на друго правителство от новия парламент.

Правомощията на президента за съставяне на служебен кабинет трябва да отпаднат, за да не представляват за парламентарно представените партии една удобна възможност да бягат от политическа отговорност за управлението на страната в кризисни ситуации.

Oще: граждани  конституция  криза  кс  оставка  партии  правителство  президент  промени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

17 Levitt Hostel | 07.03.201317:52

Защото не считам, че баба Гица от Тъбъдъткино или леля Хатидже от Рибново са втора ръка хора, просто защото нямат компютър и твоят специализиран софтуеър за тях ще е като нашествие на враждебни НЛО."


Niama da I'm e neobhodim nikakyv softuer da nosiat, toi shte e vgraden v dokumentite I'm sa samolichnost, a glasuvaneto shte se osyshtestviava po sushtia nachin, po koito tegliat pari Ot bankomat; Samo Che vmesto banknoti shte izbirat partii I politicheski lica
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

16 Manuela Gerenova | 07.03.201315:20

Аз не искам да обиждам никого. Само искам това безумие да почне да затихва. Защото не считам, че баба Гица от Тъбъдъткино или леля Хатидже от Рибново са втора ръка хора, просто защото нямат компютър и твоят специализиран софтуеър за тях ще е като нашествие на враждебни НЛО.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

15 Levitt Hostel | 07.03.201312:29

Идеята за интернет правителство и решаване на подобни неща във Фейсбук е нелепа, понеже така се лишава доста голяма част от обществото от така лелеяното участие във властта, което всеки напоследък иска."

Ne me obijdat podobni kvalifikacii, izrecheni Ot chovek, koito tvyrdi, che ulicata triabva da opredelia na kakva lihva bankite triabva da otdavat parite si.
I ideiata za internet pravitelstvo ne vkluchva tova upravlenie da se osyshtestviava prez facebook. Izgrajda se specialen softuer, koito garantira chrez kriptografski algoritym avtentichnostta na glasuvashtite. Primerno kriptografskia algoritym RSA e neprobivaem, koeto oznachava , Che glasuvaneto ne moje da byde falshificirano. Poslednoto osobeno smushtava takava avtorka, koiato Iska hem biz sea da e OK, hem ulicata da opredelia lihvite.
Izviniavai se za latinicata
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

14 Manuela Gerenova | 07.03.201307:45

Аз предлагам, тъй като претенциите към това каква да ни бъде Конституцията са твърде много, да нямаме никаква Конституция. Иначе не виждам как ще бъде задоволен капризният вкус на българския протестиращ.
Идеята за интернет правителство и решаване на подобни неща във Фейсбук е нелепа, понеже така се лишава доста голяма част от обществото от така лелеяното участие във властта, което всеки напоследък иска. За това тъй като сегашната демокрация идва твърде мейнстрийм, ще подходим хипстърски. Събираме се на агората и решаваме кое ни кефи и кое - не. С викове, писъци и тук-таме бой. Така всеки ще се чувства овластен и участващ в държавните дела, а и имаме шанс да си сменяме мнението кажи-речи всяка седмица. Уговаряме се всяка неделя по обед на площада и захващаме гражданските дела, независимо от кворума.
Също така предлагам да разпуснем полицията и органите на реда като цяло. Те само ще пречат на сътворената от народа пряка демокрация като не му дават да се бие. А това, съгласете се, ще разваля атмосферата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

13 Чинчифон | 05.03.201318:10

Конституцията е инструмент,подобен на кухненският нож.С него можеш да намажеш филийка за детето,но можеш и да заколиш тъщата.Така и Конституцията,защото всичко в обществото е продукт на природните закони,а не на партии или власт.Колкото са по-малко партиите,толкова народът е по силен и ЕДИНЕН,като е Китай,USA и други.Светът е техен!
И обратното-колкото повече са партиите,толкова народът е по беден,
а държавата-смачкана и жалка!Както е нашата и всички други,с натрапена отвън политическа система.При живите народи приоритет са образованието,науката
и здравеопазването,а не магистралите и игрищата.Те са гордост само за задръстените и алчни мегаломани!
Нищо лично,ГЕРБ! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 05.03.201310:34

Родриго

Хунта и интелигентност са несъвместими понятия. Сам си отговори защо.
А Турция не я давай за пример, защото ще те схрускат с парцалите патриотарите тука. Турция не може да е за пример, даже и за интелигентни неща Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

11 Levitt Hostel | 05.03.201309:40

,,Референдумът е също така демократичен избор, но си има област на приложение. Правителство, което има мнозинство при демократичните държави може да падне САМО ако това мнозинство се разпадне. "

Референдуми могат да се провеждат не само за избор на политически партии и лица, а и по отношение на важни решения и въпроси. Затова най-разумното решение е действащото в момента НС да гласува промени в изборния кодекс и в Закона за българските документи за самоличност, задължаващ българската държава в срок от една година да промени документите за самоличност на българските граждани, като в тях бъде вграден електронен подпис, а законът бъде променен в посока на допускането на електронно гласуване. НС да задължи също така всички министерства и местна власт в срок до една година услугите, които извършват да се осъществяват приоритетно по електронен път без териториални ограничения: означава, че българските граждани ще могат да получават всички документи, засягащи гражданските им права без значение в коят държава и континент се намират. Ако горепосоченото се изпълни до една година българската държава би притежавала най-модерната система за административно обслужване без териториални ограничения и най-модерната система за избор и участие на гражданите в политическата власт.

Решенията трябва да се търсят в изпълнение на горепосоченото, а не в задължаването на политическите лица да управляват против волята си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

10 янаки | 05.03.201307:18

„Означава насилствено за неграмотници, които ги мързи да четат.
Пряката демокрация е примерно управление чрез референдуми......”

Референдумът е също така демократичен избор, но си има област на приложение. Правителство, което има мнозинство при демократичните държави може да падне САМО ако това мнозинство се разпадне.

В Израел не е ли така?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

9 Rodrigo Diaz de Vivar | 05.03.201304:10

А и аз знам поне две хунти, които са вдигнали страните си на крака.
В Турция и в Чили.
Само че са водени от изключително интелигентни, далновидни и честни военни, а не от недоучили пожарникари.
Акцентирам на "интелигентни".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

8 Levitt Hostel | 04.03.201322:21

,,Няма такова нещо „опосредствано чрез политически партии или ще се осъществява пряко .......” Пряко означава насилствено,с революция, като болшевишката революция през1917 година. Тя демократична ли е?''

Означава насилствено за неграмотници, които ги мързи да четат.
Пряката демокрация е примерно управление чрез референдуми. Нарича се пряка , защото се осъществява непосредствено чрез пряко волеизявление.
   

оценка

+0 -1