На неонацисткия призив срещу ромите реагираха едва трийсетина младежи | webcafe.bg
Webcafe

Какво да правим с националистите

Татяна Ваксберг , Дойче Веле
09.05.2011, 11:55 (обновена 11.05.2011, 08:26)
Дете с националния флаг

Снимка: © Sofia Photo Agency

Къде е границата между национализъм и родолюбие...

Трийсетина анонимни младежи се оказаха единствените, които отликнаха на неонацисткия призив срещу ромите. Пресата коментира това като провал, заради голямото разминаване между очаквано и реализирано.

Акцията беше обявена като протест "срещу циганизацията на България" и като общонационално събитие, което трябваше да протече едновременно в няколко големи градове.

Твърдеше се, че организаторът е Национално-радикалната партия и че протестите се координират и инспирират от групи във Фейсбук. Срещу това остро реагираха Българският Хелзинкски комитет, други неправителствени организации и омбудсманът Константин Пенчев, който сезира главния прокурор.

Много сме, силни сме...

Според репортери на БГНЕС обаче на протеста пред Народното събрание са се явили само трийсетина деца и тийнейджъри, които отказали да се представят пред медиите и не издигнали никакви искания.

Национално-радикалната партия твърдяла, че не е организирала такова събитие, а в Столичната община не било постъпвало искане за провеждане на протеста.

Не е ясно какво точно означава това - че националистите в България са трийсет човека или че са много повече, но са зле организирани? Този въпрос е основен за всякакъв по-нататъшен дебат по въпроса.

Не е ясно също и друго: дали националистите не са излезли на улиците от обикновен мързел, или не са го направили от страх, че властите могат да реагират лошо? Дали са се уплашили от шумната реакция на правозащитниците и омбудсмана или просто са предпочели да се отдадат на по-вдъхновяващи занимания в неделя следобед?

Докато социолозите не са отговорили на този въпрос, сред българските демократи остава да виси въпросът за това как трябва да се реагира на национализма. Дали и най-малката му проява следва да се заклеймява като недопустима или обратното - дали не трябва да се снишим докато отмине бурята.

Впрочем, тези които мислят, че трябва да се снишим, изобщо не допускат, че се задава буря, освен ако не става дума за буря в чаша вода.

Впрочем, България не е единствената страна, изправена пред въпроса как не-националистите трябва да реагират на национализма. По-голямата част от Западна Европа е минала през тези въпроси и не е намерила абсолютния консенсусен отговор.

Едни смятат, че за Националния фронт на Льо Пен например не бива да се пише кой знае колко по вестниците, а други смятат, че трябва да се пише, само че априори осъдително.

За разлика от България, където за националистическите изблици на "Атака" се пише и говори повсеместно и неутрално, в медиите на развитите демокрации тази трета възможност изобщо не съществува.

Там е възприета една изходна теза, която е sine qua non - за национализма се пише и говори така, че да не остава никакво съмнение в това, че думата е с негативна конотация, а действията и стремежите на националистите са недопустими и осъдителни.

Този абсолютен минимум стои напълно встрани от демократичната българска публичност. Ние все така не знаем какво мислят основните партии като ГЕРБ или БСП за нещо, което се нарича "протест срещу циганизацията". Не знаем и това дали тези партии споделят мисълта за циганизация на България и дали могат да ни разяснят какво разбират под този израз.

Това дори не е липса на формулирана политика, това е липса на отношение към въпрос, основен за демокрациите. И ако неонацисткият протест сега така щастливо се провали, може да дойде време, в което той ще успее. И тогава не е ясно кой и какво ще може да му противостои.

Oще: бхк  българия  организации  протест  роми  фейсбук  циганизация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

85 sake | 11.05.201114:59

Воле,всички момичета харесват руси мъже със сини очи,ти не си изключение мило момиче,след известна практика,може да смениш идеала си... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

84 YOLE | 11.05.201114:51

На кан Аспарух само едното око е било синьо ,понеже го ритнал коня. На русите турци им изтървахме края.Понеже една чинчила скача по клавишите и малко ми пречи,съм допуснал важна неточност. Моето аз го приеми така- ,АЗ"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

83 sake | 11.05.201113:23

Воле,няма лошо.Бъди жи и здрав.Ако ти е интересно провери -турските владетели и ще видиш ,че всички са руси със сини очи,дори и Мустафа Кемал Ататюрк,изключение прави Баязид -Светкавицата,майка му е българка.
Не знам,може би и хан Аспарух да е бил рус със сини очи.
Признавам си,харесвам жени със руси коси и сини очи,моята е такава.
Имаше една песен,но ти си малък на години:"Кой разплака доброто момиче". Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

82 LaForce | 11.05.201113:03

Хелзингският комитет фондацията отворено общество и другите подопечни на сорос са антинародни организации- осъзнайте го. под предтекст че защитават човешките права те ги отнемат от нас - хората на който трябва да принадлежи държавата, систематично ни делят на групи по всякакви измислени принципи и ни отнемат имуществото и правата. Управляващите в момента са изцяло подвластни на същия сорос - не се страхувайте обаче- трябва да ви обхване ЯРОСТ, не примирение
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

81 Николай Дренчев | 11.05.201111:51

Дали Бойко Стефанов има огледало пред компютъра, та като пише така цветисто дали вдъхновението му не идва от образа отсреща Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

80 YOLE | 11.05.201111:25

Саке . Нека не превръщаме искрите в огън . Това е говорилнята .Знам , че си висок, рус ,със сини очи ,но аз съм много висок , много рус , със много сини очи. За това срещате се ,сблъсквате се , обръщате гръб и кой от където е .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

79 Бойко Стефанов | 11.05.201111:10

И ако някой евентуално търси доказателство, къде и как се подвизава бай ви Ганьо...

Веднага си личи, доказателството е точно тук пред вас.

Значи на площада излезли 30 набедени за ядосани, вероятно предварително надрусани младежа, за да направят предизборния миш-маш на някой бай Ганьо от парламентарно представените.

А тук, точно пред вас стоят други, непарламентарни но представени бай Ганьовци, които никога не са излизали на площада за нищо, но са АДСКИ КАТЕГОРИЧНИ в патриотарския си шовинистичен национализъм.

Магарета и маймуни, които сочат с копито и с розов задник другите и им казват, че те са магарета и маймуни.

Няма сила и логика, която да накара коко шебека от първа клетка в зоокъта да разбере ясно, че в клетката е той, а хората минават да го видят как си лапа пишката и кряка на семки и банани.

Това е положението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

78 sake | 11.05.201110:08

Воле, не бива така, ако го няма Д-р Бойко Стефанов, кой ще ни разсмива...ха,ха,ха Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

77 YOLE | 11.05.201109:27

Бойко ,Бойко . Много си умен . Трябва да та обесим !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

76 Бойко Стефанов | 11.05.201109:02

Има перфектен начин да следиш, кой те лъже в очите, като ти говори.

Който вдига лозунги и ползва модерни термини, задължително без да разбира тяхното съдържание, това е роден български (не друг) политик - т.е. Известният на всички бай ви Ганьо.

Ганьо по душа, но не нормален гражданин на държавата, в която живее. Той иска да извлече келепира от всяка ситуация и е готов да вдига лозунги, дори ако трябва единият от тях да си го набучи в ануса, а друг транспарант да си го натика в ушите и с уста и нос да прави кристалбаланс на още пет сменяеми лозунга.

Ентусиазмът на бай Ганьо е неизчерпаем. Където се очертава келепир, той е задължително там. На бай Ганьо хубаво скандалче му дай, той знае точно къде да постави едни и другите и къде да застанат третите.

Така че, който вдига лозунги и ползва неразбрани от него термини, това е келепирджията докато другите се стараят да се разберат взаимно.
   

оценка

+0 -0