Защо да няма втора джамия в София? | webcafe.bg
Webcafe

Защо да няма втора джамия в София?

Webcafe.bg 08.06.2010, 08:31 (обновена 08.06.2010, 19:01)
Джамия

Снимка: © Getty Images

Ню Йорк одобри проект за джамия и ислямски център на две крачки от т.нар. Кота нула - мястото, където се намираха кулите-близнаци на Световния търговски център

Бихте ли одобрили строеж на втора джамия в София?

Защо да няма, ислямът е като всяка друга религия  
В никакъв случай  
Все ми е тая  

Ню Йорк одобри проект за джамия и ислямски център на две крачки от т.нар. Кота нула - мястото, където се намираха кулите-близнаци на Световния търговски център. Те бяха разрушени при атентати на радикални ислямисти на 11 септември 2001 г., които причиниха смъртта на повече от 3000 души.

Защо проектът е одобрен от градските власти? Ами защото одобрилите го смятат, че молитвеният дом точно там ще помогне да се преодолеят негативните стереотипи, от които продължава да страда американската мюсюлманска общност.

Във Великобритания обявиха кампания за по-добро разбиране на исляма. Нейната цел не се различава от тази на разрешения ислямски център в Голямата ябълка - да разруши насадените стереотипи, които карат хората да смятат, че ислям и терор е едно и също. С материали от кампанията ще бъдат облепени таксита в Лондон, влакове на метрото и автобусни спирки.

Какво става в България: след декемврийската подписка за референдум за новините на турски език, инициирана от „Атака" - възпряна от премиера Борисов, сега ВМРО прави друга - срещу членството на Турция в Европейския съюз.

В същото време мюсюлманската общност у нас е разбунена от решението на ВАС да възстанови Недим Генджев на поста главен мюфтия и председател на Висшия мюсюлмански съвет. В държава като България, където по Конституция малцинства няма, не е добре да има брожения сред най-голямата етническа група - тази на българските турци.

През март миналата година, когато столичен кмет беше още Бойко Борисов, Върховната административна прокуратура излезе с резолюция, че на този етап в София не може да започне строителство на Мюсюлмански център и нова джамия. 

Центърът трябваше да се изгради в столичния кв. "Малинова долина". Мюфтийството е купило земята за 500 000 долара от собственици, на които е била реституирана. Парите са дарени от международната организация "Ислямска конференция". 

Аргументите на Главното мюфтийство бяха, че проектът е изцяло за нуждите на Висшия ислямски институт, който сега се намира в сгради в окаяно състояние. 

Проектът за Мюсюлманския център включва административна сграда, образователен, конгресен и медицински център, общежития, джамия, спортна зала, библиотека и супермаркет. Ако няма подходяща сграда, институтът не може да получи акредитация за ВУЗ. 

В Резолюцията на ВАП се казва, че "според действащото законодателство, разрешение за изграждане на религиозен храм в този имот може да бъде издадено само след предварително изменение на действащия ПРЗ в частта - предназначение на имота". 

От ВАП се мотивират, че в Дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община "не са постъпвали инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж на религиозен храм, отреден за "Център за образователна, социална и административна дейност" в "Малинова долина". Не са постъпвали и по местонахождение на имота в район "Студентски". 

Резолюцията на ВАП дойде, след като партия „Ред, законност, справедливост" внесе сигнал до Главния прокурор - на среща с Борис Велчев в края на ноември 2008 г. от лидера на РЗС Яне Янев. 

Проектът беше спрян и с  мотива ДАНС да провери произхода на парите. Проблемът е, че 37-те декара терен са купени преди време от Оманския държавен резервен фонд (State General Reserve Fund - SGRF). Същият, който е голям акционер в Корпоративна търговска банка, където са депозирани близо 50% от парите на държавните компании в България. 

Така че освен в земята за центъра, Оманският фонд е инвестирал в куп бизнес проекти в България. Не е новина, че след като изкупи акциите на „Екуест", по този начин придоби и курорти и туристически проекти, планирани от „Екуест", сред които и замразения „Супер Боровец". 

Значи, властта проявява двоен стандарт: добре дошли като инвеститори, но не и като строители на джамии... 

В САЩ направиха обратното. След атентатите на 9/11 беше приет закон, който позволява в страната, където пазарната икономика е бог и господар, да се спират сделки с чуждестранни инвеститори „в името на националната сигурност" или когато има данни, че е застрашена.

Законът е известен като Закон за чуждестранните инвестиции и националната сигурност (Foreign Investment and National Security Act). Той позволява на държавата да се намеси и да спре сделки, ако прецени, че е застрашена националната сигурност. 

Но мюсюлмански центрове обаче си се строят.

Oще: атака  джамия  ислям  молитвен дом  мюсюлманска общност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

14 ideyazabulgaria | 22.05.201116:15

8- 12% мюсюлманско малцинство в България си има достатъчно джамии още от турско време. Българският народ e проявил достатъчна толерантност, като не разруши джамиите и ги остави като исторически паметници. България сега е страната в Европа, която има най много джамии на глава от населението, а мюсюлманското и малцинство не надхвърля по численост това на другите европейски страни.. Никоя европейска страна не остава религиозните паметници на малцинството да надхвърлят по численост религиозните паметници на мнозинството. Религията е в основа на цивилизацията и нарушения баланс между религиозните храмове на действащите цивилизации водят до сериозни цивилизационни промени и нанасяне ущърб на основната цивилизация. Това за което говориш ти свободата на личността и стопанската инициатива е присъщо на обикновения либерализъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

13 yoda_science | 08.01.201113:14

Защо не се вижда, че районите отцепени от България българите изчезват. Къде са в Тракия, северна Добруджа, виждаме какво става в Македония сега. Защо няма равнопоставеност - 1500 джамии в България и 1500 църкви в Турция. Сега искат в столицата за да претендират за власт и влияние. Как е възможно да купуват къщи и имоти с нормалните заплати от 400 -500 лева. Отговорът е - с външна помощ. Щом е външна, значи и интересът е външен. Нашият интерес значи е това да не се допуска. Според мен всички, които се спонсорират от външни ислямски звена да получават статут на чужденци в страната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 13:44

12 DIO | 10.08.201013:48

и една джамия им е много на празноглавците! Ако толкова им е домъчняло да им пеят от ;комина; по 5 пъти на ден да заминават в любимата си турция с хснджь аь хе яе
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

11 rado84 | 22.06.201016:49

В никакъв случай не одобрявам. Единственото, което бих подкрепил с две ръце е изравняването със земята на сегашната джамия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

10 r_p_mc | 10.06.201002:33

имаше подобни спорове в Германия за турско у.ще и А.Меркел има много сериозна обосновка, защо не разрешава такова нещо.
Не е лошо повечето хора да прочетат и да се поинтересуват малко, за да могат да дадат точни и ясни аргументи, защо не искат, а не да говорят наизуст. Имало една защо им е втора, ми щото искат, ислямизация на Бг, естествено, че ще са по-обединени от нас в религтията си, повечето български християни се обзалагам, че ще знаят имената на семействата от BB Family, ама ако ги питам кой са Свети Три Светители и какво е поучителното в тяхната история, ще има мълчание, щяло да е срам предвид историята, ама гледам само ние сме заседнали в тая история, щото евреите не им пречи да карат немски возила ...
Аз съм против, защото при 12 процента от цялото население и 1500 джамий, се падат по няколкостотин човека на джамия, което е напълно достатъчно. Против съм и изграждането на мюсюлмански център, защото трябват по-скоро образователни програми, които ще ги научат на български език, щото с тоя мюсюлмански център границата между българи и турци ще става все по-голяма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2010, 14:28

9 Stanka | 09.06.201010:24

НЕ ЖЕЛАЯ ВТОРА ДЖАМИЯ В СОФИЯ, един християнски град !!! СТИГА ВИ ЕДНА ! ПРЕСТАНЕТЕ С ВАШИТЕ ПРОВОКАЦИИ...АХМЕД ДОГАН ВИ ПОДСТРЕКАВА !ИСКАМ ТОЙ ДА ОТИДЕ ПРИ АХМЕД ЕМИН, ЗАЩОТО ТОЙ ГО ИЗПРАТИ...ЗАЩО ПРОКУРОРАТУРАТА МЪЛЧИ ЗА МИЛИОНИТЕ НА АХМЕД ДОГАН ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 08:12

8 daskalica | 09.06.201008:20

А знаят ли читателите, че в кв. Враждебна в София има висше мюсюлманско училище? Кой се обучава в него? За какво? За къде?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

7 Данъкоплатец | 09.06.201000:23

Ами да сложат по едно бере с барут под минарето и после да правят ходжата космонафт ? В София само втора джамия нямаше,страно,защо не напрявят някое училище само а и джамия им трябва ?А хората около нея дето им се повръща от врякането на ходжата какво ще правят ?Такива сгради не трябва да се строят изобщо в България ама нали сме си педерази ,пак ще се продадем накрая Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2010, 14:47

6 Yorgo | 08.06.201023:25

Първо: Относно тероризма и Исляма - те не са едно и също, защото едното е по голямо от другото - Исляма, радикалния Ислям, както някои го наричат или по правилно да се нарече "Ортодоксалния Ислям" включва тероризма, защото по канон той е част от учението на Корана и няма как това послание да бъде изкоренено или отстранено. http://vimeo.com/10974519
Второ: Поредната американска глупост, защото то техните нямат край, носи следното послание: Ако искате да си построите храм някъде е необходимо: Първо да разрушите това място и Второ да убиете няколко хиляди души, например не е достатъчно ако жертвите на тероризма ви са под 100. Едва тогава, за да успокоим вътрешното ви напрежение, ще ви предоставим мястото за джамии, центрове или каквото си поискате.
Трето: След глупавите инициативи за интеграция, днес Европа тръгва по друга хлъзгава плоскост - да изучим и разберем Исляма, ами то след като е забравила учението на Христос и това, че е нейна отговорността да учи, нищо чудно, че е стигнала до там да се учи, а пък че Исляма е една сатанинска подигравка с Библията, това не е толкова важно. В този дух нищо чудно ако утре децата в Европа вместо да изучават Библията в училищата, започнат да учат Ислям, както е в Турция, нищо че по конституция Република Турция е светска държава, което предполага наличието на разнообразни етнически и верски групи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

5 Almudena | 08.06.201018:48

Абе хора, кой го предлага това ??? Не им ли стига едната джамия ? В Ню Йорк имало това и онова, ами София колко е по/малка от Ню Йорк ??? Колко пъти Ню Йорк е по–голям от София ??? И стига сте ни исляминизирали !!! СТИГА !!! Да си живеят турците и циганите и други мюсюлмани спокойно, има достатъчно джамии, никой не им пречи за нищо !!! Който не му харесва това в България, да иде там, където ще е по-добре. Никой никого не спира. Има достатъчно голяма демокрация. Там, където има повече джамии там да идат да живеят, няма да им се сърдим !!! Това е. НЕКА ДЪРЖАВНИЦИТЕ ДА МИСЛЯТ ПО-ДОБРЕ !!!!!
   

оценка

+0 -0