Партия ДЕОС - идеята на хората от социалните мрежи | webcafe.bg
Webcafe

ДЕОС ex machina*

Станислав Касчийски
23.03.2014, 15:49 (обновена 25.03.2014, 08:06)

1 от 3 снимки Назад Напред

деос

Снимка: © Станислав Касчийски

Жустин Томс, Дарин Стойков и Емил Георгиев - трима от основателите на бъдещата партия.

Приемаме хора от чужбина, напълно онлайн. Нисък членски внос. Хоризонтална структура. Оценяваме хората според участието им в идеята. Елате при нас, заедно да променим България.

Едва ли "новият политически субект", wanna-be партия ДЕОС някога биха пуснали такава реклама. Но в общи линии това е идеята им.

Научих за тях около срещата с блогъри, която направиха преди десетина дни. Опитах се да се ориентирам повече по туитовете, които се появиха в таймлайна ми в социалната мрежа, но не успях, затова проверих сайта им. Още повече се оплетох, когато разбрах за хоризонталната структура, която целят. Замислих се как би могла да съществува в политическа партия, каквато те твърдо са решили да станат, след като по закон най-малкото трябва да имат ръководни и контролни органи. Видях че познавам някои от хората, които стоят зад този нов проект, и реших да проверя какво всъщност предлагат. Отидох на една от техните срещи с потенциални нови членове.

Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) всъщност е група от хора, всичките изтъркали жълтите павета на #ДАНСwithme, които са се зачудили как могат да направят успешна партия, която да е построена на основата на ценности, модерни за онлайн обществото.

Публичност, хоризонталност и възможност за пряко участие в политическия живот са неща, които предлагат на потенциалните си членове. Идеята им е да публикуват подробни финансови отчети на интернет страницата си (за всичките 300 лв., с които разполагат досега) и всеки да може да види как взимат своите решения и как определят своите позиции. Засега това са го измислили със сайта Discuto.io, който позволява на всички членове на партията, което е и удобно за тези в чужбина, да коментират всяко решение, което трябва да се вземе и да гласуват за различни варианти. Crowd-sourced политика или нещо такова.

Срещата е в 15 часа, в събота, в подземията на столично кино. Отивам навреме и когато най-накрая откривам къде по дяволите е това място, изведнъж се притеснявам, че вместо да видя как учредителите на wanna-be-партията се срещат с бъдещи членове, ще ми се наложи да вземам пространно интервю с трима от тях. Не това беше идеята ми и за щастие, докато започне срещата, освен мен на масата стоят единадесет човека, ако не броим детето на една майка, което заспа на едно кресло отстрани. Почти случайно им е на гости и един от първите лица в австрийската партия НЕОС, която сама по себе си е тема за отделен текст. Но да кажем, набързо, че те са избирали кандидатите си с онлайн клипове, за които хората са гласували. Година след основаването си са вкарали 9 човека в австрийския парламент, с 5% изборен резултат.
Но да се върнем на ДЕОС.

Проект 500

И шестте човека, дошли да се запознаят с партията, се записаха за нейни членове след края на срещата. Гостът от австрийската НЕОС взе лист, за съпругата си, българка.

Седем нови члена след двучасова среща е далеч от коефициента, с който се разширява партията на Бареков, но когато питам Дарин Стойков, пиар специалист и един от основателите на ДЕОС, какви са конкретните цели на партията, той ми отговаря импровизирано "проект 500". До 9-юни инициативният комитет, официално основан на 9-ти март, трябва да успее да събере 500 души, които да участват заедно в учредително събрание на партията. В следващите три месеца трябва вече и да предоставят списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове. Логичният въпрос, който зададох, беше какво ще правят ако не успят да съберат хората. Твърдят, че ще пробват пак. Няма да участват на европейските избори. Не искат да се развиват толкова динамично. Надяват се да успеят за следващите парламентарни, когато и да са те.

"Няма ляво, няма дясно. Не съществува нищо такова."

Смятат това за остаряло деление. Трудно ми е да се ориентирам къде стои този политически субект на картата, какво предлага, за каква политика ще се бори. Може и аз да съм виновен, че не съм разбрал, но изглежда накъде ще тръгне политически партията зависи от конкретни решения, които ще се вземат от всички членове. Разчитат единствено на непристъпването на някои основни ценности като проевропейска насоченост, толерантност и демократични устои. "Когато бяхме 20 човека се привиждахме в АЛДЕ (Алиансът на либералите и демократите за Европа, либералната партия в ЕП), когато станем 500 можем да се припознаем в ЕНП (Европейската народна партия в ЕП, включваща християндемократи и консерватори), казва Жюстин Томс, един от основателите на партията, занимава се с онлайн маркетинг и преподава в НБУ.

Когато им се налага да обяснят какво се е случило на срещата с Антония Първанова, на която тя ги е поканила, споменават и срещата си с Радан Кънев, която пък те са поискали. Тогава един от членовете - Гаврил Димитров, се изказва за реформаторския блок. "Те са потенциални партньори, няма какво да говорим". Бързо обаче "съпартийците му" го скастрят и с поглед, и с думите: "Това ще го решим на общо събрание".

Така и го разбрах. Те не правят класическа партия. Те са направили платформа, от която да бъде изградена такава. А каква партия ще излезе от това зависи от хората, които ще решат да влязат в нея и да допринесат с времето си, експертизата си и желанието си да променят нещо.

Нещо като къща, която още не е дом

Това повдигна и още един въпрос, над който явно не бяха мислили и за който не успяха да ми дадат точен отговор. Прозирам възможността "да ги хакнат". Още сега могат да се регистрират при тях 2500 човека, да дадат 10 лв. членски внос и да си разполагат с интересната платформа, както си решат. Докато разсъждават над въпроса, изпускат едно "За КТБ 25 000лв са нищо пари". Имали са идея всеки нов член да се препоръчва от двама стари, но някой се е сетил, че така е било по времето на БКП и бързо са се отказали от хрумването.

"Ние градим една къща, но не е задължително да живеем в тази къща. Не си представяме живота в политиката", казва Жюстин. Мисля си "ето и те се учат да говорят като политици". Тогава се намесва отново Дарин, който къде на шега, къде на сериозно казва, че вече се вижда в такава светлина.

Срещата ми с тях не разсея инстинктивните ми съмнения, че няма да успеят. Имат още да мислят как хем ще имат хоризонтална структура, хем ще имат лидери, за пред медиите. Това, мисля, ще зависи от новите хора в партията. Всичко зависи от тях.

Нямаше как да разбера дали споделям политическите им възгледи, но определено ми допада пътят, по който са тръгнали. На следващата им среща може да пратя някой познат, който би могъл да им помогне с присъствието си.

*Deus ex machina на латински език означава „бог от машината“

Oще: facebook  граждани  деос  емил георгиев  жустин томс  инициатива  партия  протести  фейсбук  хоризонтална структура 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.