История for Dummies: Истинското величие на Симеон не е в меча | webcafe.bg
Webcafe

История for Dummies: Истинското величие на Симеон не е в меча

даскал Емил
15.06.2014, 14:17 (обновена 19.06.2014, 13:08)
симеон

Величието му не е в силата, а в перото

Защо Симеон е наречен "Велики"? Какво прави неговата личност така значима за българската история, освен армейските подвизи? Какво всъщност стои зад мита "Симеон І Велики"?

Досега в поредица от статии беше разяснено защо онази история с "трите морета" е меко казано пресилена, какво наследство оставя Симеон на своите наследници и как на практика военните му кампании изтощават държавата неимоверно, а накрая беше разгледан и митът за така желаната българска принадлежност на Цариград.

След като митовете бяха съблечени и разобличени с необходимите доказателства (колкото и този рационален подход да не отговаря на великобългарските шовинистични емоции), е време да стане ясно какво прави Симеон наистина велик български владетел. С други думи - какво го прави истински значим?

Преди да бъдат изяснени тези въпроси, би било добре да се има предвид, че прозвището "Велики" е дадено на Симеон не през Възраждането, а чак след Освобождението, и то вероятно вследствие на натрупване на идеята, че това е най-великият български владетел. Паисий Хилендарски го нарича "Лабас" - Светлият, а възрожденският историк Спиридон Палаузов пръв нарича управлението на Симеон "Златен век на българската култура".

Наследството на Симеоновите деди

Цар Симеон принадлежи към т.нар. Крумова династия, която управлява държавата от началото на 9-ти век. Тъкмо кан Крум залага началото на съвсем последователното и целенасочено привличане на славянските племена в пределите на българската държава. Този процес преминава през няколко етапа, като на практика създава предпоставките за създаването на специфична българска идентичност, която трябва да има три основни спойващи фактора: един език, една религия и общ законов ред.

Постепенно славяни и българи започват да се подчиняват на общи закони, тъй като славянската автономия (т.е. наличие на собствени закони) е премахната чрез няколко административни реформи през първата половина на 9-ти век.

През 60-те години започва процесът на постепенна и бавна, но сравнително устойчива християнизация на българското население, който процес на практика премахва религиозните различия между славяни и българи (Нали сме наясно защо е нелепо да ги наричаме прабългари?).

Така остава третият фактор - общият език. Общият език е условие за създаване на собствена култура. Също така възможността в църквите да се проповядва на собствен език гарантира известна самостоятелност и независимост от Константинополската патриаршия, която изпраща свои кадри да проповядват в българските територии. Именно културата пък създава възможност да се формира специфична идентичност, с която славяните да се припознават.

Църковно-славянският език - езикът на Симеоновата държава

През 893 г. първородният син на княз Борис, Владимир, е свален от престола, вероятно защото старателно се е опитвал да върне ролята на езичеството в българската държава. Според изворите Борис свиква народен събор, на който се взимат три особено важни решения:
1. Столицата се мести от Плиска в Преслав;
2. За български княз е посочен третият син на Борис - 27-годишният Симеон;
3. Църковно-славянският език е обявен за официален език.

С първото решение за преместване на столицата се дава ясен сигнал за късане с езическото минало, когато Плиска е столица. Преслав, намиращ се наблизо, е избран, за да може да се утвърди като християнския център на именно християнска България.

С второто решение българската държава "дава ясен сигнал на чуждестранните си партньори", както биха казали днес политиците или журналистите. За владетел е избран Симеон, който учи в Магнаурската школа - университет, създаден от Константинополската патриаршия, помещаващ се в изключителна близост до нея и подготвящ бъдещи високопоставени църковни и дипломатически кадри, които да служат изключително на православната идея, че водещ християните в този свят е именно константинополския император.

Третото решение оказва най-трайни последствия върху историческото развитие не само на България и народите, които влизат в нейните предели, но и на славянството по света. Защото да се обяви един език за официален през Средните векове, означава най-вече владетелската канцелария да издава всички управленски документи на този език.

Тъкмо тук Симеон прави големия пробив в исторически план, не без помощта на баща си. Защото тъкмо княз Борис кани учениците на равноапостолните братя св. Кирил и св. Методи в България, като им предоставя това, което днес може да се нарече "отлични условия за работа".

Симеон продължава делото на баща си и така Наум Преславски и Климент Охридски създават съответно Преславската и Охридската граматически школи. Само от Охридската школа за 7 години излизат обучени на славянски книжовен език около 3500 души.
Културният износ

След като държавата вече притежава всичко необходимо да започне да действа като независима от Византия, Симеон поставя на книжовните школи важна цел - да преведат всички необходими богослужебни книги, всички необходими законови сборници и най-важното - насърчава неимоверно създаването на автентична литература на църковно-славянски език.

Започват да се появяват български авторски произведения от автори като Константин Преславски, Йоан Екзарх, Наум Преславски и Черноризец Храбър, за когото се твърди, че е самият владетел. В Охрид пък Климент не спира да превежда и сам да пише църковни химни, жития на светци и похвални слова.

Цялата тази литература има две отличителни черти - разбираема е за всички славяни и в същото време голяма част от нея носи новосъздадената българска идентичност. И разбираемо тази българска по съществото си литуратура е всъщност идеалното пропагандно средство за епохата. При липса на т.нар. "средства за масова информация" единствено религиозната литература е онази "медия", т.е. онзи посредник между владетеля и негговите поданици, а и между българския владетел и поданиците на други държави.

Това създава предпоставки нововъзникващите славянски държави да започнат да търсят своите културни образци именно у Българското княжество. Така се стига до превръщането на България в истински славянски културен център.

Новият Йерусалим

Основна задача на Симеон е създаването на устойчива идея за българска иденнтичност. След като през всичките 90 години преди той да се възкачи на престола неговите деди водят политика на преодоляване на различията между българи и славяни, той е първият владетел, който работи за създаването на идеята за уникалността на българския народ. Неслучайно в един момент Симеон неофициално обявява Преслав за "Нов Йерусалим", с което намеква нещо особено важно - Черноризецът ясно заявява претенцията българите да бъдат новият богоизбран народ.

Така се прибавя и последният елемент от създаването на национална идентичност - перспективата за общо бъдеще.

До 913 г., когато Симеон започва да се фиксира необосновано върху завлядяването на Константинопол, той всъщност гради съвсем целенасочено едно българско царство със славянска култура и християнска религия. Така той съчетава три основни елемента на всяка власт - властовата концепция, развита в и почиваща върху традицията (българският елемент); културата на общ език (която трябва и успява устойчиво да привлича най-многобройния народ в Европа по това време); обща религия, предлагаща спасение, но и разчитащата единоначалието на властта, както на небето, така и на земята.

До 913 г. са всички сериозни постижения на старобългарската култура, която има множество измерения в литературата, но и в архитектурата, в изящните изкуства, а и специално в керамиката.

Основно мерило за цивилизационното развитие на едно общество е състоянието на керамиката, която то произвежда. Колкото по-сложна и изящна е, толкова по-развито е това общество. В този смисъл дори само примерът на керамичната икона на св. Теодор Стратилат, намерена при разкопки край Преслав, е достатъчен пример за изключителния напредък, който постига българската култура само за две десетилетия. Именно първите две десетилетия са на практика този период, който Спиридон Палаузов нарича "Златен век за българската култура".

В резултат на целенасочената политика на Симеон българската идентичност е толкова здрава, че на нея се позовават братята Асен и Петър, които макар да са най-вероятно кумани по произход, успяват да възстановят Българската средновековна държава след близо 200 години византийска власт.

Тази идея е толкова устойчива, че дори Паисий се позовава на нея в своята "История славяноболгарская".

Сега остава надеждата, че Симеон ще бъде повече помнен с това, а не с глупостите за трите морета, славните армейски победи (защото нищо не остава от тях като наследство), нито с обсесивно-компулсивното си желание да завладее Константинопол.

Oще: даскал емил  история  кирил и медоти  култура  литература  симеон  цариград 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

41 qhasper | 19.06.201420:49

Аз смятам, че Симо трябва да почне да пише статии в кафето. Толкова тъпучи има но тоя свят и не им стига акъла да проследяват нишката из страници с коментари. Ако Симо седне да напише някоя и друга пищна статия, ще има много по-голям шанс да достигне повече читатели. Не съм ли прав?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

40 sim4o | 19.06.201412:51

И като оставим Тъпучите Много щастлив Много щастлив , да се радват от сърце,че някакъв си "Даскал Емил" им пише статии, със съдържание "не като в учебника" (ОняДето Го..) и да опитаме да помислим , по същество ...
-------------------------
"Сашо | 16.06.201409:37
Например "Нали сме наясно защо е нелепо да ги наричаме прабългари?". ... Предполага се, че прабългарите (протобългари, първобългари и т.н. названия), които дошли на територията на днешна България, са били с пъти пъти по-малко от славянските племента населяващи този регион .."
--------------------------
Абсолютно така се предполага!

-------------------------------

"Xaoc | 17.06.2014 17:15 Отново тенденция да се вторачваме в дреболии. ...
Не знам за какви армии спорите, като има исторически данни. Прочетете! А в статията не пише нито за битки, нито за армии ... "
---------------------------------
И вярно в дреболии , се вторачваме ..


Ама хайде - както сме вторачени - да ги разгледаме ..

Имаме значи ДВА НАРОДА С ДВА ЕЗИКА .. и единият си изчезва в кратък исторически период - понеже е много по-малоброен от другият ..ей така, въпреки че е с господстващо положение в държавата и би трябвало, не той да е асимилиран, а той да асимилира ..

Историята дава ли ни подобни прпимери - ами дава ни .. в Китай , след манджурското завоевание, манджурите заселени на юг се претопяват.
Какво ли ще да е съотношението , за да изчезне, в кратък исторически период, цял един господстващ народ, "шепа прабългари" сред "море от славяни"
1:500?? 1:1000 ???

И за да разберем , колко горе-долу са "шепата прабългари" отиваме към изчисление на армиите..
Както бе казано .. "Xaoc | 17.06.2014 има исторически данни " ..

Да!
И отиваме към 100 000 120 000 българи ...
Това е "шепата прабългари"!

От минимално съотношение 1:100 та до 1:500 , за да имаме пълна и бърза етносна асимилация, отиваме на "морето от славяни" населяващи Мизия и Добруджа .. 10 милиона??? 50 милиона???

И разсъждаваме логжично, дали тгова е било възмогжно ..
А в любезно предоставеният от мене линк "Колко народа, покръства Борис" имаме изброяване на Историческите извори .. в които се вижда,че комай, по времето на Борис, в България, се забелязва ЕДИН народ ..
Ерго, и по времето на Симеон, ще да имаме ЕДИН НАРОД ..

Та така, по Статията и в рамките на Дискусията споделям съждения с приятелите съфорумци ...

А на Тъпучите малоумни .. пожелание да се излекуват от шизофренията, да не се страхуват толкова много от строителни работници, и да почнат да пишат Адекватно !!..
Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

39 sim4o | 18.06.201422:13

Абе неадекватник .. я отваряй - чети! Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

38 qhasper | 18.06.201402:03

Eee, Симо, бива ли така сега. КАК СИ ПОЗВОЛЯВАШ такива остри и тежки думи да използваш срещу мене, шъ сънувам кошмари Много щастлив Много щастлив Най-малко пък ти имаш повод да се възмущаваш от чуждите оценки, при положение, че всички тука вече знаят как раздаваш правосъдие на "тъпучите". Образът ти може да стане само по-комичен.

Статутът ми на свободен човек и наличието на пръсти ми позволява да пиша тука. Знам, че тоя "форум" го имаш вече за свой, толкова нещо си изписал все пак тука. Много си сладък като се палиш така, ама все едно гледам муха да блъска из буркан - напразно.

Аз съм любител на емпириката, затова съм се насочил професионално в инженерната посока, а не в историческата.

"писмени свидетелства, на тогавашните съвременници - това търсим като достоверна информация"

Това, че някой нещо е видял и написал, а други горе долу го потвърждават, е с коефициент на достоверност малко над "една жена ми каза". Затова не ме интересува чопленето на исторически теми, прекалено са отворени за интерпретация. Историята е интересна, но не е жизнено важна.

Освен това е ясно, че тебе повече те интересува да напомпиш егото и да си мислиш, че си най-правият, отколкото дадената тема. Винаги се хващаш за някакъв малък детайл от цялата статия и гледаш с него само да боравиш, щото стане ли дума за по-абстрактни и мащабни спорове ти омекват бързо коленете. пиши, пиши
   

оценка

+1 -8

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

37 sim4o | 18.06.201400:52

.. " qhasper | 17.06.2014 20:51

Симо, да ме караш да чета неща от сайт наречен bgpаtriot списван от някой си, за да се образовам, само ми говори за твоите критерии за достоверна информация .... "
----------------------------------------
Както винаги при твоето писане, приятелю тъп qhasper - за Статията и по Дискусията .. ни ред, но да проявяваш просташка наглост, нахалство, да даваш нетърсени глупашки оценки .. на това си цар, нали ...

1. До болка ти е нужно , да се образоваш, приятелю .. Знанието - то сляпото окато прави!

2. Защо, без да знаеш, и без да си чел, си позволяваш да бърбориш, да поучаваш, да даваш оценки ... не знам? .. Да опитам да позная - защото освен невежа си и тъпонахален?? .. Опитай се да се пребориш с желанието си, във всяка ситуация непременно да кажеш нещо.. ще ти е от полза, повярвай!

3. по същество - информация има навсякъде, на човек му са необходими две неща
-да чете и да взима данни от всякакви източници.
-да мисли логично

Що се отнася, до моят критерий за достоверна информация по темата за двата езика и двата народа - обявил съм го неколкократно .. Отвори ми постингите и ги прочети, ама бавно, и ще го разбереш.
Хайде, да не ти изтощавам интелектуалната мощ потретвам - писмени свидетелства, на тогавашните съвременници - това търсим като достоверна информация, а в любезно предоставеният от мене линк, са цитирани няколко произведения на древни автори.
Или за тебе достоверен източник не е Теофан или Теофилакт Симоката, или Константин Порфироген .. а някакъв си Даскал Емил???

Абе, от къде се пръкнахте толкова тъпи идиоти накуп??
Поздрави
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

36 Yovka Dimitrova | 17.06.201422:02

Гъс-пор-чо на бира пий едно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

35 qhasper | 17.06.201421:39

пиенето също е дрога
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

34 Yovka Dimitrova | 17.06.201421:36

„„Ти последната си цигара от предишната доставка на дилъра си ли му даде? ““.Паяк искам да те поправя за 26 коментар ,не „дилъра“ а „наркодилъра“
О Гаспере не прекалявай с дрогата и пиенето пуша алкохолик
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

33 qhasper | 17.06.201420:51

Симо, да ме караш да чета неща от сайт наречен bgpаtriot списван от някой си, за да се образовам, само ми говори за твоите критерии за достоверна информация, когато ти се образоваш.

Никой народ, гледайки назад в историята си, няма да стигне до заключението, че е шибан народ. Всеки ше извърти така нещата, че да се изкара по-по-най. Тва да чоплим дребни факти преди хиляди години, за да се изкараме сега като нещо велико е най-малкото безполезно начинание.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

32 sim4o | 17.06.201419:47

...Boicho Boichev | 17.06.2014 13:51

Колкото до числеността на българите-за армията на Аспарух има само косвени сведения ... "
----------------------------
Абсолютно вярно!!

Логиката е следната .. колко ли ще да са били ромеите, водени лично от Императора, победили предната година арабите ...
Минимално, колко са били ..

И минимално - колко ще да е била българската войска в Онгъла - почти с консесус, по историческите форуми, битува числото 30 000 - 40 000 войска ... демек, поде 80 000 - 100 000 население ...

Поне толкова!

И отиваме към "шепата прабългари-тюрки, разтворили се, в славянското море" ...
Като обяснявам КОМУ трябва "шепа прабългари" и "славянско море" .. НА ДАСКАЛ ЕМИЛОВЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ .. ФОРУМНИТЕ ИДИОТИ ..

Оня Дето Го .. и подобна невежа тъпоумна сган. Защото , ако разгледаме Историята на Човечеството и видим , как така имаме "разтваряне в ... море" на господстващ етнос ... то виждаме,че за подобно явление на асимилация трябва да имаме съотношение поне 1:50 .. та и до 1:100 ..!

И?? с каква численост е било "славянсото море " в Мизия?? .. Да не забравяме и че ПИСМЕНО СВИДЕТЕЛСТВО, ЗА ДВА НАРОДА , С ДВА ЕЗИКА НЯМА !

Та това ми се ще да поразсъждаваме ..
А спамерите??? .. ами хайде да не им обръщаме внимание на идиотите .. нека ей така, пишат глупости и се закачат ...

Поздрави

Много щастлив
   

оценка

+2 -0