Къде е най-добре да си депутат | webcafe.bg
Webcafe

Къде е най-добре да си депутат

Webcafe.bg
02.02.2014, 17:59 (обновена 05.02.2014, 14:41)

1 от 11 снимки Назад Напред

инфографика

Четири поредни години народните представители замразяваха увеличението на заплатите си. Този път забравиха. В резултат възнагражденията им се увеличиха автоматично с 354 лева, което ще струва на данъкоплатците 1 019 520 лeва за 2014 г.

Защо се получи така? В последния ден от януари - на 31-и, нямаше внесен проект за решение, както се прави от 2010-а насам, за замразяване на депутатските заплати на ниво от 2196 лева.

Това означава да не бъдат индексирани както е по закон, и да отговарят на три средни заплати за страната.

Депутатите от БСП и ДПС не виждат причини заплатите им да стоят замразени. Пред bTV двама от тях - Румен Гечев и Йордан Цонев, коментират увеличението така: "... Тенденцията е да се размразяват доходите и да се повишават. Защо депутатите да са изключение?" и "Може би ви се струва, че мързелуваме? Аз лично работя по 12 часа."

И в другите страни от ЕС съотношението е такова

Депутатските възнаграждения в България се формират на база три средни работни заплати в обществения сектор. Но ако си мислите, че само у нас е така, погледнете инфографиките за съотношението заплата на депутат/заплата на евродепутат/средна работна заплата в страните от ЕС. (Данните са на Die Presse).

В повечето страни от общността съотношението е 1:3 на СРЗ към депутатско възнаграждение - в Белгия например, а някъде е и по-голямо. В Португалия то е приблизително такова, в Испания е 1:2.5, във Великобритания депутатите вземат близо 3.5 пъти над СРД, но в Ирландия и Гърция възнагражденията на избраниците надхвърлят четири пъти средната работна заплата, както и в Холандия, а във Франция увеличението е близо петкратно по-голямо.

Във Франция депутатите вземат повече от колегите си в ЕП

Достатъчно е да погледнем инфографиките, за да разберем, че за Нова Европа да си евродепутат е значително по-доходоносно. Разликите в заплащането на депутатите от националните парламенти и ЕП варира в пъти в полза на Брюксел.

Българските евродепутати започнаха да получават възнаграждение като на останалите в ЕП в мандата, който започна през 2009-а и приключва в края на май, когато ще са следващите евроизбори. Допреди 2009 г. сумите се равняваха на тези на колегите им в националните парламенти.

Именно в приключващия сега мандат се наложи ЕП да възприеме нова практика относно сътрудниците на депутатите. Въведена беше нова система на сключване на договорите и заплащането, при която парите се дават на асистентите директно от бюджета на парламента и не минават през евродепутатите.

Преди парите се даваха на депутатите, което доведе до скандални разкрития, при които беше установено, че някои от тях са назначавали свои роднини или са заявявали по-голям брой асистенти и са прибирали част от парите.

Над 21 хиляди евро получава депутат за заплати за асистенти и консултации на година, като средствата вече имат таван и не могат да бъдат надскачани. Отделно ЕП покрива и пътуванията със самолет бизнес класа или влак първа класа, плаща командировъчни за хотел и храна и др.

За депутатите от Югоизточна Европа това са добри пари, но не така изглеждат нещата за останалите им колеги.  В Ирландия например депутатите вземат повече от колегите си в Европарламента. Разликата не е особено голяма - в рамките на 600 евро, но е далеч по-малка от тази във Франция. Там народните избраници получават с над 5000 евро повече от получилите мандат в ЕП.

Същата е и ситуацията в Германия, където разликата е 4500 евро - депутат в Бундестага там е със заплата от 12 536 евро срещу около 8000 евро в ЕП.

В Холандия разликата е малко над 2000 евро в полза на избраните в националния парламент.

Oще: възнаграждение  възнаграждения  депутати  евродепутати  еп  народни представители  средна работна заплата  срз 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.