Брюксел ни говори по маниер от соца | webcafe.bg
Webcafe

Брюксел ни говори като в соца

Webcafe.bg, по Revue Politika
18.03.2013, 17:17 (обновена 20.03.2013, 07:38)
Европейска комисия

Хиляди чиновници говорят на "европейски език"

Всяка седмица институциите на Европейския съюз и техните лидери бълват десетки документи и публични изяви от всякакъв вид. Обикновено целта им е да придвижат напред т.нар. европейски проект.

Законови регулации, предложения, зелени и бели книги, доклади, резолюции, изявления, речи и какво ли още не... Една от особените характеристики на всички тези документи е крайно специфичният език, на който са написани.

На пръв поглед езикът на ЕС има необикновена плътност, която се дължи на фиксираните му структури - различни фрази, "жаргонни" изрази и цитати, които биват рециклирани до безкрайност с незначителни вариации. Някои от тях са запечатани в първичното законодателство на съюза. Част от него произлиза от ключовите програмни документи, например - Договора от Лисабон или плана за развитие "Европа 2020".

Това са думи, които изглеждат като твърда основа. Благодарение на малко "copy-paste" тя позволява бързо изграждане на структурата на всеки един документ или официална реч, идваща от Брюксел или Страсбург.

Сред най-популярните предварително зададени "панели" е този, посветен на устойчивото развитие, основаващо се на силно конкурентна пазарна икономика, стремяща се към пълна заетост и социален прогрес, борбата срещу социалното изключване и дискриминацията, умния, устойчив и включващ растеж, както и Европейския социален модел... ако и вие сте започнали да се прозявате, разбираме ви.

Шаблонна и блудкава реторика

Дори в местата, където най-очевидните баналности отсъстват, езикът на ЕС се отличава със значителна скованост и крайно специфична реторика. Например, документът на Европейската комисия, озаглавен "Акт за единния пазар" от 2011 г., съдържа едно забележително изречение.

То звучи така: "Общият пазар, който сега се е превърнал във вътрешен за Съюза, в продължение на 50 години гради връзки на солидарност между европейските граждани, докато междувременно създава нови възможности за растеж за повече от 21 милиона европейски предприятия".

Европейският парламент - в отговор на „Акта за единния пазар" на ЕК - просто повтаря същото и редом с останалото подчертава "необходимостта "гражданите да бъдат поставени отново в центъра на единния пазар".

Следва заявката, че "единният пазар предлага широк спектър от възможности - що се отнася до заетост, икономически растеж и конкуренция", както и че трябва да бъде създаден "адекватна структурна концепция за него", за да бъде използван пълният му потенциал.

В Бялата книга за спорта от 2007 г. ЕК пък заявява: "Спортът привлича европейските граждани, като мнозинството от тях редовно участват в различни спортни инициативи. Той допринася за укрепването на важни ценности като отборен дух, солидарност, толерантност и феърплей, допринасяйки за личностното развитие и себереализация. Той насърчава активното участие на европейските граждани в Общността и следователно - допринася за създаването на активно гражданско общество".

Излишно помпозен език

Европейските институции и техните лидери очевидно са заклети фенове на гръмките формулировки. Съюзът редовно е представян като "ключов играч на глобалната сцена". Говори се за "европейска визия за планинските масиви" и "европейска визия за моретата и океаните".

В други случаи става въпрос за "възраждане на предприемаческия дух в Европа", както и за призив към "генерална политическа мобилизация за общи амбициозни визии и цели".

В комюникето от 2010 г. за стратегията "Европа 2020" Европейската комисия обявява: "Кризата е зов за пробуждане... Ако действаме заедно, можем да се справим и да излезем от кризата по-силни. Разполагаме с новите инструменти и новата амбиция. Сега просто трябва да накараме нещата да се случат".

Много изявления и текстове все пак демонстрират решителност за нещо ново. Във вече цитираната Бяла книга за младежта, която носи гръмкото подзаглавие "С младите начело", четем: "Европейският съюз трябва да бъде оформен според очакванията на европейския народ. Важно е консултациите за начина, по който ЕС и формата му на управление ще се развиват, да включват хората, на които принадлежи утрешната Европа".

Морализаторски и поучителен тон

Текстовете и речите на ЕС често преливат от догми и предложения, представени по морализаторски и поучителен маниер. Сякаш техните автори се вживяват в ролята на учители пред своите ученици. Наподобяват някакъв просветен елит, който знае най-добре какво е необходимо. А целта му е да разпръска благата и познанието сред простолюдието.

Четейки или слушайки част от "европейския език", хората на средна или по-зряла възраст няма как да не изпитат усещане за пътуване назад във времето, към тяхното детство. Особено ако живеят в бившите социалистически държави. Но в това няма нищо изненадващо, защото характеристиките на този език традиционно се асоциират с левите политически възгледи.

Левите партии някак си са изоставили този тон напоследък, за да се разграничат от предишния режим. В Западна Европа ситуацията е по-различна. Езикът е просто едно от многото доказателства, че движещата сила на настоящата посока на ЕС е лява. Благодарение на това структурите на Общността безпроблемно прокарват политическия си дневен ред.

Неспирното повтаряне на едни и същи изрази, догми и фрази е израз на тотално интелектуално обездвижване. Това показва липса на критичен поглед, наличие на леност, инерция и буксуване на едно място.

Пример е за липсата на самопризнание от европейските елити по отношение на недостижимите амбиции. Те доведоха ЕС до кризата, в която се намира днес, а в същото време са неспособни да намерят изход от задънената улица на програмираната централизация.

Oще: документи  европейски съюз  език  ес  писменост  пресцентър  програми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

1 скучко | 19.03.201316:52

Бе кажете си го с една дума: Да го духат!
   

оценка

+1 -0