ГЕРБ - това е Бойко, Бойко - това е ГЕРБ | webcafe.bg
Webcafe

ГЕРБ - това е Бойко, Бойко - това е ГЕРБ

Николай Бареков
11.01.2010, 18:55 (обновена 11.01.2010, 20:20)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

ГЕРБ – това е Бойко Борисов. И никога не е било по-различно. А може ли да бъде другояче в неговата си партия? Вторият национален форум на ГЕРБ най-после избра и формално своя патрон за лидер. 

Какви са изводите, които можем да направим от скромните наглед факти, че Бойко Борисов оглави собствената си партия? Дори на церемониално ниво предаването на властта от досегашния и.д. Цветан Цветанов на неговия патрон Бойко Борисов показва йерархичното подреждане в генералската партия. На върха самотен стои Генералът. До него на една прегръдка разстояние е адютантът, негов пръв помощник и дясна ръка Цветанов. В ГЕРБ за добро или за лошо наистина засега само те двамата имат значение. Вчера напълно в традицията на воинската чест Цветанов за пореден път се врече във вярност на водача. Припомнете си само един скорошен факт. Макар че министърът е Цветанов, операциите на МВР ги планираше лично Борисов от дома си.

Каквото и да става оттук нататък, на ГЕРБ трябва да се гледа като на класическа партия от лидерски тип. Демокрацията в партията стига само до волята на нейния лидер. Особено в управлението това има огромно значение за основния въпрос: кой носи отговорността. Борисов го заяви ясно – това е той. Съобщи на своите, че знае кои са проблемите на властта – корупцията и самозабравянето. Най-големият враг на ГЕРБ бил самият ГЕРБ. Това прозвуча като тежко предупреждение. Дори и формално от вчера единствената отговорност за всичко в държавата ще си носи премиерът и лидерът на управляващата партия. При създалата се ситуация това е най-доброто решение. От вчера ГЕРБ е много повече класическа партия, отколкото беше досега. Разширяването и умножаването на апарата в партията със създаването на още едно властово ниво, това на общинските ръководства, е класически белег на бюрократичното партийно строителство.

Ще загуби или ще спечели образът на Борисов от влизането му в ролята на партиен лидер? Това е наистина труден въпрос, но премиерът изглежда е избрал своя път на политик и ще си го извърви до края. Момчето вече изглежда пораснало. Досега той умело бягаше от образа на партийния лидер и го експлоатираше за пиарски цели, като го играеше бунтар срещу системата на старите партии, които народът не понася. Цялата отговорност вече ще си е негова. За успеха му има значение само резултатът от управлението и никакви рекламни хватки не могат да повлияят на образа на Борисов, освен неговите собствени успехи или неуспехи като министър-председател.

Неслучайно уж на шега той си пожела трийсет години да ни управлява. Единственият вариант Бойко Борисов да запази ГЕРБ, е да го избираме на власт, защото в опозиция лидерските партии губят харизмата на своите водачи и бързо приключват. Ако много го ядосат, накрая Борисов си запазва правото просто да ги разтури. Нека неговите хора не забравят едно. Да гледат Цветан Цветанов и да се учат от него. Вторият човек в ГЕРБ знае отлично урока, че нито за него, нито за останалите в тази партия има бъдеще в политиката без техния вече формален лидер. Добре е да не го забравят, ако искат да се задържат по-дълго време в нея.

Oще: бойко борисов  герб 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.