Акция "Нацистите" | webcafe.bg
Webcafe

Акция "Нацистите"

Светла Енчева
09.06.2010, 12:39 (обновена 04.01.2015, 15:38)
бусманци, протест

Снимка: © bulgaria.indymedia.org

Протестът на 6 юни в Бусманци

И аз като Мартин Лутър Кинг имам една мечта. Мечтая си в праведния сън на най-популярния ни министър - Цветан Цветанов, да му се присъни чуден папирос. А на папироса, с огнени букви, изписани членовете от 162 до 169 от Наказателния кодекс - за престъпленията срещу националното и расовото равенство, изповеданията, политическите свободи.

В този момент министърът се сепва и се събужда. Знае какво ще направи: ще обяви началото на акция „Нацистите".

Министър Цветанов се облича набързо и отива на работа, за да разпореди спешно старта на акцията. Още същия ден са арестувани огромна част от нео-нацистите, които от години тормозят хора с политически убеждения, цвят на кожата, етнос, сексуалност, външен вид или прическа не по вкуса им. Дават се на прокуратурата медиите и Интернет сайтовете, в които се проповядва расова, етническа или религиозна нетърпимост. Поставя се срок от една седмица за премахване на расистките и ксенофобски коментари в Интернет, в противен случай се търси наказателна отговорност на собствениците на съответните медии и сайтове. Съдът не се почесва, а признава съществуването на множество случаи на престъпления срещу правата на гражданите и дава адекватни наказания на извършителите.

В резултат на акция „Нацистите" много хора вече могат да се разхождат спокойно по улиците. Мъжете без бицепси не се страхуват да не бъдат убити, когато отиват в парка. Младежите с леви убеждения могат да отидат на митинг без да бъдат размазани с метални тръби. Чернокожите не ги бият и не ги наричат „маймуна". Ромите си отдъхват, че няма да бъдат кастрирани или направени на сапун. Гей парадът се провежда, без да се налага организаторите да се чудят откъде да съберат пари, за да платят на Охранителна полиция.

В този момент се сепвам и се събуждам от мечтата си. Забравила съм да напиша на мъжа си есемес, че съм се прибрала благополучно и не са ме пребили онези с железните тръби за наказание, че съм организирала митинг в защита на чужданците. Поправям пропуска.

И ме обхваща носталгия за времето преди неделя, 06.06.2010. Инициаторите на митинга за защита на правата на чужденците бяхме убедени, че можем да го организираме на практика без пари. Защо да си поръчваме винилови транспаранти, след като можем да се простим с някои стари чаршафи, да ги нарежем и да пишем върху парчетата? Защо да откриваме банкови сметки, след като всеки съпричастен може да допринесе с каквото иска и може? Защо да плащаме на Охранителна полиция, след като полицията така и така е длъжна да ни пази, а ние сме били на среща в СДВР по искане на общината и сме обяснили какви хора не бихме искали да бъдат допускани наоколо?

Беше толкова приятно изненадващо, че някой, когото дори не познаваш лично и не е свързан с организаторите, е произвел голямо количество баджове, друг е направил плакат вкъщи, трети е разпечатал листовки, четвърти си е направил тематична фанелка по своя идея. И толкова обнадеждаващо, че е възможно в името на каузата за защита на правата на чужденците различни групи да направят компромиси, за да може да се привлече по-широка обществена подкрепа.

Еуфорията продължи до момента, когато разбрахме за пребитите младежи. Защо се случи, къде сбъркахме? Нали съвестно и доброволно изпълнихме всички изисквания на общината? Нали, когато пристигнахме, отидохме да се представим на полицията и бяхме осигурили няколко момчета за коменданти, каквото беше предварителното желание на СДВР (въпреки че полицията, присъстваща на митинга, не прояви интерес да разбере кои са те)? Нали един от съмишлениците ни, който ни помагаше с организацията, още към 10.30 ч. предупреди полицаите, че около мястото, където десетина минути по-късно е станал инцидентът с трамвая, се навърта съмнителна група? Нима трябваше да платим, за да си свърши полицията съвестно работата?

Случилото се в трамвая и официалните интерпретации на институциите след това (начело с МВР, оглавявано от Цветан Цветанов) са поредният пример, че тези институции в България гарантират не правата на гражданите, а собственото си укрепване и възпроизводство.

Когато се представя инцидентът като конфликт между някакви анархисти, се гарантират топлите отношения с единствения сигурен коалиционен партньор - откровено националистическа и фашизоидна партия.

Когато се държат в „дома" в Бусманци хора, които по закон не бива да са там, се гарантира издръжката на този огромен комплекс от сгради и на персонала, който работи в него. А може би дори хартисват пари, ако се вярва на твърдението на директора на Дирекция „Миграция", че издръжката на един от „настанените" струвала 1000 лева на месец. 1000 лева на месец - това са един милион и двеста хиляди лева държавни пари за сто чужденци на година. А задържаните доскоро бяха близо двеста - смятайте! За тези пари, чужденците в „дома" дори не получават право на достъп до тоалетната нощем, а храната им е, по израза на директора на лагера Йотко Андреев, подходяща за „временно настаняване", а не за „постоянно пребиваване".

Когато големи групи чужденци се държат (понякога практически цял живот) без легален статут или с легален статут, но без право на здравеопазване и на безплатно средно образование, се работи по създаването на маргинализирани групи, за които после да се казва, че „създават проблеми" и така се укрепват ксенофобските нагласи.

Когато същите тези хора нямат гарантирано право на законова защита от административен произвол, стават податливи на корупция, от която е възможно да се облагодетелстват институциите, които упражняват въпросния произвол. Когато нямат гарантирано право на защита от расистки и ксенофобски посегателства, въпрос на време е да се стигне до ответно насилие.

Казах, че тези хора нямат гарантирано право на защита... а ние имаме ли? На митинга в защита на чужденците имаше и скандирания: „Всички сме нелегални". Да, изглежда, че май в собствената си страна всички сме чужденци.

И всичките сме нелегални.

Oще: бусмаци  побой  протест  чужденци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

9 darcas | 13.07.201111:13

Ние нямаме условия за живот за българите, тръгнали сме да протестираме за условията на чужденците - на който не му харесва, да не идва тука. Никой не го е докарал насила в България и никой с нищо не му е длъжен. Може да са мизерни условията, но все пак имат покрив над главата, повечето от тях в родните си страни и това не са сънували.
След като държавата е вдигнала ръце от българите и не им осигурява минимални условия за оцеляване, същите условия важат и за чужденците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

8 Ateista | 01.09.201006:03

Съгласен с Пламен Иванов.
Авторката - прегледай се,не си в ред,ама никак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

7 Пламен Иванов | 05.08.201020:41

"В резултат на акция „Нацистите" много хора вече могат да се разхождат спокойно по улиците....Чернокожите не ги бият и не ги наричат „маймуна". Ромите си отдъхват, че няма да бъдат кастрирани или направени на сапун. ..."

Хубав сън, ОБЕЧЕ ВКЛЮЧИ В ТОЗИ СЪН ОЩЕ 5-6 ЕПИЗОДА:

Например, че циганите са започнали да плащат здравни осигуровки, а не само да ползват болниците и поликлиниките!? И са спрели за бият докторите и сестрите или да щурмуват моргата, ако някой циганин умре в болница!

А защо не сънуваш още, че циганите са започнали да си плащат тока, водата и парното като българите!? А ако нямат пари за това, просто спрат да ги ползват, както правят бедните българи, които нямат пари.

А защо не сънуваш, че циганите са започнали да си дупчат билети в рейсовете, а ако нямат пари за това, ходят пеш.

А защо не сънуваш, че циганите вече са спрели да убиват самотни пенсионерки по селата за да им вземат пенсията от 60 лв. или 4-5 кокошки!?

Или че вместо да пируват по 2-3 дни на шумни сватби, накичени с банкноти, се трупат на тълпи пред училищата и искат да учат! Те и децата им...

Изобщо, много има още за сънуване! Или тези сънища не ти допадат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2010, 12:00

6 PureImpact | 10.06.201014:23

Говорим си врели-некипели... Именно защото има подобни институции и някакъв граничен контрол, България няма проблем с имиграцията. Условията и устройството на този Дом вероятно имат нужда от актуализация и подобрения, но бивайки в ЕС България тепърва ще започне да става дестинация на много съмнителни субекти, измежду истински бежанци бягащи от нещо. Нямам желание из 3-я свят да тръгне мълвата, че има една доста либерална бивша комунистическа република, която приютява куцо и сакта без да задава много въпроси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 22:57

5 beavis | 10.06.201001:35

Подкрепям протеста и ако бях в България, щях да дойда на него. Срамно е, че в 21 в. в България функционира подобна институция.

Същевременно смятам, че връзката на инцидента с протеста е силно преекспонирана и практически несъществуваща. Просто нацитата са намерили начин да се срещнат с кОмитата и протестът за чужденците няма нищо общо. Не искайте от мен да съчувствам на младежи с леви разбирания, които драскат сърпове и чукове по стените - все ми е едно дали е това или пречупени кръстове. Технически погледнато, жертвите на комунизма са с много милиони повече - само благодарение на Русия, без да слагаме в сметките Китай. Двойният стандарт към едните и към другите уроди е една от най-големите несправедливости на съвремието - просто защото победителите от войната не ги съдят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

4 rado84 | 09.06.201021:03

Аз не ходя по митинги и други протестни изяви. И както се оказва - добре правя. Който не иска да бъде пребит дали от скинове, дали от полиция - седи си вкъщи или на друго място и си трай. И без това ме боли фара за чужденците - който както може да се оправя. В България всички отдавна са на този принцип.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 17:32

3 миха | 09.06.201017:35

не вярвам ограниченията в свободата на словото, па било то "расистки и ксенофобски коментари в Интернет" да доведе до нещо различно от репресии, репресии и пак репресии. ще се навъди цяла каста тълкуватели на въпросните коментари и нищо чудно един ден да се озовем в едно място с три стени и железна решетка, след като сме платили от собствения си джоб заплатите на тези, които са ни вкарали там
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 14:45

2 Светла Енчева | 09.06.201015:12

Казваш, че никакво решение не предлагам. Напротив, инициативният комитет на митинга излезе с много смислени и изпълними решения и дори ни беше обещано от Красимира Симеонова, член на комисията по човешки права в парламента, че всички те ще се реализират, че и повече, отколкото сме искали.

Чужденците в България не молят за помощи, те искат да могат да работят и да си плащат данъците. Дори и да искаха помощи обаче, те със сигурност щяха да са по-малко от онези 1000 лева, които се полагали на чужденец в Бусманци. Легализирането на тези чужденци, които са интегрирани, знаят езика и има кой да ги вземе на работа, ще подпомогне икономиката. Даването на право на безплатно образование на децата на чужденци със статут на дългосрочно пребиваване ще спести адски много средства (и нерви) в дългосрочен план.

В България все още нямаме сериозни проблеми с имигранти и е добре да не правим така, че да си ги създаваме. Така че нацистчетата с нищо не са били предизвикани от чужденците, освен, че са ги виждали по улиците (някои намират различния цвят на кожата и различната религия за адски предизвикателни). Между другото, според статистиката, 14% от българските граждани са с висше образование. И 25% от чужденците. Може би някой иска да станат по-необразовани и по-крадливи от нас, за да се намират нови основания на побоите срещу тях и тези, които ги защитават?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2010, 12:00

1 PureImpact | 09.06.201014:08

Без съмнение тъжен ден за българската демокрация... Но какво предлагаш да правим с тези хора. Да им дадем общински жилища, паспорти и соц. помощи? Никакво решение не предлагаш, само хокаш "лумпените". Тяхната гледна точка кой ще я каже, мислиш че са избрали крайната мярка щото са безмозъчни фашисти ли? Така е лесно, вместо да се види защо тези момчета са се озлобили до такава степен
   

оценка

+0 -0