"Шеврон" напусна България | webcafe.bg
Webcafe

Една пропусната възможност

Илиян Василев*
28.05.2014, 12:59 (обновена 30.05.2014, 08:22)

1 от 3 снимки Назад Напред

шистов газ, протест

Създаде се погрешно впечатление, че Шеврон се натискат и на всяка цена искат да ни завладеят, поробят или изнесат богатствата ни

От информирани източници научавам, че американската компания Шеврон, която спечели открит търг за проучване за нефт и газ в Северозападна България с програма за проучване и разработване на неконвенционален природен газ, затваря офиса си в България след близо три години на бездействие от страна на българските власти.

В новата стратегия на компанията, тя се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа, в които има благоприятен климат за реализация на нужните значителни, при това рискови инвестиции, - като Полша, Румъния и Украйна.

По оценка на американската Агенция за Енергийна информация България разполага с близо 480 милиарда кубически метра потенциални запаси от шистов газ и 180 милиона барела шистов нефт.

Другата възможност за добив на природен газ - от дълбоководието на Черно море - от блока Хан Аспарух е на прекалено ранен етап - дву- и триизмерна сеизмика, за да може да бъде оценен потенциала за добив, ако въобще той се окаже рентабилен.

Шеврон бе най-голямата международна енергийна компания, която някога бе проявявала интерес към проучване и добив на нефт и газ в България. Нейното оттегляне със сигурност ще се отрази негативно върху чуждестранните инвестиции и перспективите за проучване и добив на нефт и газ у нас и особено върху възможността за замяна на вноса с местни източници.

Кратък коментар

Новината не е изненада. Вероятно малцина знаеха, че Шеврон имат офис в страната и реално работеха, за да може в случай на отмяна на мораториума да възобновят своята работа по лицензията за проучване.

Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ. Българските избиратели гласуваха за своите представители в изборите за Европейски парламент и голяма част от твърдите противници на шистовия газ останаха много под чертата.

Същите сили не искаха до допуснат спора за бъдещето на добива на шистов газ и нефт у нас да се реши чрез референдум. Въпреки, че тяхната електорална представителност е нищожна - те влияят върху процесите и решенията на изпълнителната и законодателно власт, благодарение на мотивираната и организационна сила извън демократичния процес.

За разлика от други компании, Шеврон не можеха да я "карат" по български или по балкански, като прилагат добре отработените методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители. За това и предложиха значим бонус за разпределение от правителството между централни и местни органи - за да може то да им се спести необходимостта да отклоняват многобройните "креативни" внушения на централно и местно равнище за съдействие и улеснения.

Оставям настрана кампанията на екоактивистите срещу Шеврон и срещу шистовия газ - тя бе очаквана и съвсем не е специфична за България. Единствената разлика, че у нас зависимостта от руските енергийни интереси и най-вече „пленяването на държавата" от специфични интереси е в порядък по-висок от страни като Полша, Румъния и дори Украйна.

Проблемът със зависимостта от един доставчик за България е лесно решим въпрос, но никой реално не го желае. Толкова е прекършена волята ни, че дори не искаме отстъпки от цената природен газ, въпреки че Газпром в момент се съгласява на това с повечето си купувачи.

Създаде се погрешно впечатление, че Шеврон се натискат и на всяка цена искат да ни завладеят, поробят или изнесат богатствата ни. Новината от днес дава отговор на този примитивен доморасъл провинциализъм, експлоатиран успешно от заинтересовани групи. Не Шеврон имат нужда от България, а България има нужда от Шеврон, защото в света тече бясна надпревара за привличане на инвестиции и най-вече експертиза и технологии в сферата на проучването и добива на неконвенционален газ. Шеврон имат достатъчно перспективи по целия свят - не случайно се прегрупират и префокусират върху операциите си Австралия.

Шеврон имаха и едно отличително от другите големите международни компании качество, това че не зависят прекомерно от бизнеса си в Русия. Именно постоянното привличане на милиардите възможни печалби от бизнес с Русия накара редица енергийни грандове да обърнат гръб на Централна и Източна Европа.

Русия, която чрез своите активисти в България, успя да обезсърчи плановете на американската компания у нас, трескаво привлича инвестиции и опит, дори от Шеврон, в добива на шистов газ и особено нефт. Само за последните три месеца - всички големи руски компании сключиха договори с водещите западни компании именно в тази област.

Но изглежда такава е съдбата ни - у нас нещата да се случват само ако и доколкото това е изгодно на монополните доставчици. Това, че ще внасяме шистов газ от Русия вместо да го добиваме тук не е голямата беда - по-голямата е, че у нас вече няма работеща икономика, която да генерира приходи, за да си плащаме за тези енергийни доставки.

Не на последно място защото високите цени на природния газ убиват конкурентноспособността на българския износ. Но за това управниците нехаят. Предпочитат да повтарят нищо незначещи общи мантри за реиндустриализация без изобщо да разбират икономическите и финансови фундаменти на този процес.

Едно е да имаш здравословни съмнения и стъпка по стъпка да увеличваш знанието си и опита си. Друго е да сложиш маската на политически активист и чрез умението си да манипулираш и забраняваш на другите да инвестират да заработваш властови позиции и пари.

Новото правителство и новият парламент не направиха нищо, за да покажат готовност за търсене на истината за реалните рискове и възможности за проучване и добив на шистов газ. Уж мораториумът беше временен, а никой не си мръдна пръста, за да възобнови работата на Комисията от предишния парламент, която макар и бавно, но беше напипала верния път към постигането на оптимален баланс между рискове, знания и действия.

Само заместването на вноса на природен газ с местен добив ще остави в България над 1 милиард евро всяка година. Цели региони като Северозападния може да бъдат изцяло променени - като спре обезлюдаването и негативните демографски тенденции. Алтернатива на това няма. Да не говорим за реалните перспективи за добив на шистов нефт, който можеше допълнително да върне в страната други няколко милиарда евро, които сега плащаме на вносители на суров нефт.

Една възможност бе изпусната. А какво е успеха освен улавяне на мига и на възможността. Вероятно новината ще породи бурен ентусиазъм във външни националисти като Атака, или в русофилските среди. Дори еколозите могат да тръбят "победа", но моят въпрос е победа на кой над кого? И какво печели от това обикновения българин - работа, пари или песпектива?

Прилагам доклад за социално-икономическото въздействие на шистов газ върху развитието ни. В доклада не е оценен възможен значим ефект и от добива на шистов нефт. Но дори в този вид той дава ясна представа - какво са шансовете, които пренебрегваме

Само няколко извадки
- допълнителни 1,7% ръст на БВП за период от 30 години
- спадане на цената на природния газ с 25-30%
- увеличение с 25 милиарда евро на инвестициите в България
- 180 милиарда евро допълнително създадена брутна продукция
- 45,000 работни места

Нищо от това няма да се случи в България, а в съседните страни.

Както премиера Понта каза - ако трябва да избираме е по-добре Шеврон, отколкото Газпром.

Няма смисъл да търсим причините за неудовлетвореността си, за бедността и за липсата на перспектива извън собствената си отговорност и решителност за действие.

Докато не изгоним лъжепророците от Храма, няма да имаме бъдеще.

* - Текстът е публикуван в блога на Илиян Василев


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

54 deowin | 02.06.201418:01

>Атакуваш ме
>деградиш моята

Ласкаеш се.
Не би било зле да се научиш да изключваш егото си поне от време на време.
Светът не се върти около теб.
Нито около мен, естествено. Това е може би най-полезното нещо, което човек може да научи, поне що се отнася до междуличностни отношения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

53 dedo adji | 31.05.201411:59

Абе хора, я кажете кой плаща, че и аз да се вредя, щото пенсия скоро няма да получа, пък и като я получа, ще е минимална.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

52 Yovka Dimitrova | 31.05.201410:42

„„„„„Кой плаща за писане в никому неизвестен форум, колко плаща, защо го плаща? ““““Не се карайте,Путлер плаща на всички а Русия иска да ни пороби,като инвестира милиарди в „Южен поток“,от който БГ ще прибира милиони от транзитен гас,при полужение че България няма да инвестира и една стотинка а от Брюксел ни казват неможе ,защото руснаците са лоши.След като са лоши,защо запада не ни даде пример и спре да купува руски гас и петрол Въпрос За каква независимос ми говорите,както при соца,така и сега в ЕС,ни „пляскат“ през ръцете и ни казват какво да правим.Едно време и за атомната енергия се твърдеше че е безопастна,но видяхме какво стана в Чернобил и Фукушима.Моето лично мнение (с подкрепата на Путин) е да се видят последствията от фракинга. пп.Тац ,налага ми се да сменям колата ,и тъй като съм много алчен,ходя да работя събота и неделя Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

51 Крив Макарон | 31.05.201400:35

Казвам : "надрасна себе си" защото понякоа си толкова съсредоточен да атакуваш чуждото мнение, че ти се изплъзват дори тези простички сентенции, които показват известно уважение към събеседника.
Атакуваш ме, че не мога да докажа своите твърдения, което от гледна точка на статискиката или екпирементлно изведените наблюдения е вярно. Но все пак, опитвай се да прецениш и степента на информираност на събеседника си. Ако искаш поиграй си да се върнеш година и половина-две назад, и да провериш имената на хората, които споменавам в по-ранния си пост. Знам, че ще ти отнеме много време и усилия, но ще ти даде малко по-добра представа дали съм прав, или ако не съм, защо не съм прав. Иначе, ок, може да си балалайкаш колкото си искаш, аз нямам проблем с това. Остава да докажш, че имаш своя позиция по въпроса. Да деградиш моята е лесно, и знам, че знаеш как да го правиш. Просто си специалист в тази сфера Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

50 hidden_in_the_shadows | 30.05.201420:25

@део,

Аз разбирам, че има хора които пропагандират разбиранията си и регистрират акаунти с едиснтвена цел да пропагандират което им е изгодно. Но по-скоро ги виждам като членове на партията, бизнеса и т.н., за които е изключително важно "кампанията" да успее.
Не мога да си представя, че има хора които седят вкъщи и чакат заплата, за написани коментари. Всъщност мога, но дори и да има ще са няколко индивида, супер незначителна част от популацията на нета.
И това се превърна в някфа дъвка - хора с про-западни разбирания са "соросоиди", хора с про-руски - "рубладжии". В момента каквото и мнение да изкажеш, по който и да е въпрос - ти си платен и т.н. Не знам как си го представят хората - ама повечето МОЖЕМ да мислим самостоятелно и не ни е нужно да ни плащат долари или рубли, за да защитаваме тезите си и начина си на мислене.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 30.05.201420:12

hidden, в интерес на истината, най-вероятно многобройните, бързопоявяващи се положителни коментари под всяка статия за Бареков и ББЦ, писани от току-що регистрирани акаунти със съмнително еднакви ФБ профили, които след това не коментират нищо друго, са платени. Най-вероятно, естествено, не означава със сигурност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

48 hidden_in_the_shadows | 30.05.201418:52

Абе хора, спрете с тези "платени" изказвания. Има хора на едно мнение и други хора - на друго. Защо хората на противоположното мнение трябва да са задължително "платени". Кой плаща за писане в никому неизвестен форум, колко плаща, защо го плаща?
Когато ми дадете едно смислено обяснение за това "кой" плаща - тогава може да се води дискусия за "платени" коментари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 30.05.201418:04

Апропо, доста ми е странно, когато някакви хора тук ми казват неща като "този път надрасна себе си, и каза нещо точно".
Толкова ли не ви прави впечатление, че аз съм си абсолютно същият човек с абсолютно същите способности за рационално разсъждение и просто няма как да съществува неконсистентност в разпределението на правилни/неправилни твърдения, логичност и последователност, след като излизат от един и същи ум?
Аз, например, никога не съм наблюдавал подобен странен феномен сред останалите коментиращи - както твоите коментари, Макарон, така и тези на произволен друг коментиращ, са напълно консистентни с изградената ми въз основа на всичките ви коментари представа за вас. Никога не бих казал "тук ти надрасна себе си" или "тук се изложи", видимо просто защото се е случило да съм съгласен с изразеното мнение, защото, според мен, да съдиш един човек по това доколко мнението му съвпада с твоето, е изконно неправилно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 30.05.201417:21

>Те имат многомилионни фондове за рушвети и могат да упражняват натиск с години

Което е истина просто защото го каза и го вярваш, нали?

>не си бачкал в бг

Съм. И?

>участвах в серия от протести (поне 7-8 пъти), които се оказаха успешни

Поздравления, така е редно.
Съвсем друг е въпросът доколко позицията, която си защитавал, е рационална, но това няма никакво отношение към принципната коректност на подхода.
Все пак дори да протестираш срещу ваксините и да искаш политиците да въведат закони, с които се заместват задължителните ваксинации със задължителна хомеопатия, също би било напълно съвместимо с демократичните ценности, но това, само по себе си, не би направило подобна цел рационална.

>никой не ме е ангажирал с всичко това, действал съм по собствено убеждение

Не разбирам защо го казваш, след като очевидно не можеш да го докажеш, точно както не можеш да докажеш, че блогърите, в контраст, са платени.
Същото се отнася и към твърдението, че с месеци си се информирал, и към подразбирането, че така си добил ценз по въпроса.
Ако държиш просто да ти "вярвам", то имаме доста различни ценностни системи.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

45 Крив Макарон | 30.05.201404:52

Део, този път надрасна себе си, и каза нещо точно! Или оказваш натиск, или се махаш. По въпросите за шистовия газ избрах да окажа натиск, и по тази причина участвах в серия от протести (поне 7-8 пъти), които се оказаха успешни.
Но все пак, си запазвам правото да изказвам мнение по теми, които ме вълнуват. Както и да бъда критичен към техния автор, в случаите когато показва ниско ниво на разбиране, но пък за сметка на това ме задължава с позиция. И по-точно: собствената си позиция. Някак упражненията в морално грухтене от страна на зле платени блогъри ми стават досадни, при положение, че съм отделял поне 2-3 часа всеки ден в продължение на няколко месеца да се информирам по различни въпроси (както екологични, така също и икономически и технологични), за да съм способен да защитя пълноценно своите позиции. И нека подчертая: никой не ме е ангажирал с всичко това, действал съм по собствено убеждение!
   

оценка

+2 -0