Каналът на века ще замени Босфора | webcafe.bg
Webcafe

Щур - и великолепен проект

Webcafe.bg , По материали от чуждия печат
22.06.2011, 14:58 (обновена 14.07.2011, 12:09)
Босфора

Дали ще има морски канал, заобикалящ Истанбул, който да замени Босфора...

Стоманените корпуси на петролните танкери, товарните кораби и други плавателни съдове, преминаващи покрай двореца Долмабахче в Истанбул, контрастират рязко с архитектурната изтънченост на османската сграда.

Загрижеността за естетиката обаче е само една от многото тревоги, свързани с постоянното преминаване на такива огромни кораби по пролива Босфор през сърцето на града с население от 14 милиона души.

На фона на сериозните инциденти през изминалите десетилетия, както турските, така и международните наблюдатели отдавна изразяват притеснения за възможна катастрофа, в случай че с някой плавателен съд се случи сериозен инцидент или се взриви в пролива, свързващ Черно с Мраморно море.

Плановете на правителството, обявени тази година, за изграждане на морски канал, заобикалящ Истанбул, може да осигурят по-спокоен сън на жителите на търговската столица на страната, като изведат корабите от претъпкания естествен канал.

Минаха обаче седмици без да се съобщят детайли по първоначалното, щриховано съобщение, и възникват въпроси доколко сериозни са плановете. Дори премиерът Реджеп Тайип Ердоган нарече проектът "щур и великолепен", когато го обяви в кампанията преди парламентарните избори на 12 юни.

Луис Матеус, ръководител на базирана в Женева корабоплавателна компания, заяви, че плановете още са в начален етап. "Мисля, че от изграждането му ни делят десетина години," заяви той.

Дори Ахмет Вефик Алп, архитект, който подкрепя плана, споделя това мнение и смята, че и други амбициозни инфраструктурни планове, които се обмислят, представляват сериозно предизвикателство. "Тези проекти може да са много опасни, ако към тях не бъде подходено както трябва от страна на правителството," каза той.

Ердоган обяви на 27 април, че каналът ще е дълъг между 45 и 50 километра и ще минава западно от Истанбул. Широчината му ще бъде 150 метра, а дълбочината 25 метра. Той не даде други подробности и не уточни маршрута.

Правителството казва, че се опитва да избегне съобщаването на конкретни детайли по проекта, за да избегне нереална промяна в цените на имотите в засегнатия район, но според критиците предложенията са недостатъчно разработени и са огласени прибързано преди изборите. "Ще построим канала на века, проект от такъв огромен мащаб, че да бъде несравним с Панамския или Суецкия канал," каза премиерът.

Един канал несъмнено може да има някои предимства. Ограничението на броя на корабите, които могат да преминават през Босфора, и извънредните пълни забрани при мъгла, означават, че някои съдове понякога чакат на опашка с дни, за да преминат през пролива.

Каналът ще може да поеме огромни танкери с капацитет два милиона барела петрол, вместо сегашните от типа Суец-макс с максимален капацитет един милион барела, на които се позволява да преминават през Босфора.

Професор Алп обаче отбелязва, че е недостатъчна информацията за това как който и да е канал ще може да се справи с по-високото ниво на Черно море, което създава силно южно течение през Босфора. Някои наблюдатели дори смятат, че каналът може да освобождава във въздуха токсичния сероводород, ако се наруши пластът с мъртва, безкислородна вода в Черно море, където сега този газ се намира.

Проблемите на отдавна отлагания ж.п. тунел "Мармарай" под Босфора, който трябваше да бъде укрепен, така че устойчивостта му на земетресения да бъде увеличена, и да се справи с откриването на важен археологически обект - изтъкват рисковете при работа в района.

Проектът за тунела изостава от график с четири години и значително надвиши предвидения бюджет заради спънките.

Все пак, най-големият проблем може да се окаже, че търсенето, което да оправдае такъв проект, е прекалено слабо. Според Матеус темпът на износ на петрол от Приморск и други руски черноморски пристанища сега се обслужва достатъчно добре с танкери Суец-макс или по-малки кораби.

Русия освен това все повече пренасочва износа си на петрол към пристанищата в Балтийско, вместо в Черно море, и може да извършва допълнителен износ по тръбопровод. "Няма да доведете още много, много големи кораби, освен ако търговският модел не се промени," казва Матеус.

Отгоре на всичко Договорът от Монтрьо от 1936 г. осигурява на международния търговски флот на практика безпроблемен достъп до Босфора, поради което ще е трудно корабите да бъдат принудени да плащат такса и да се пренасочат към друг канал.

Бейсил Карацас от американска компания за корабен брокераж казва, че Турция трябва да намери деликатен баланс. "Таксата трябва да бъде достатъчно висока, за да изплати разходите по строежа, но не и толкова висока, че да стимулира транспорта на петрол по тръбопровод от Черно към Средиземно море," казва той.

Oще: босфор  век  истанбул  канал  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 25.06.201113:18

да се идентифицира двойката е фасулска работа, разпознайте мъжа с каската, разкрийте го, поканете го на интервю, или не е интересно, уфф, аман от режисирани теми за мухояди
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

14 Shash | 24.06.201117:32

Ахуаху Смее се Ти на колко години си? Как така попадаш само на сайтове с тъпи клипчета и повтарящи се новини? Защо аз например разглеждам интересни списания, форуми и блогове и не ми е притрябвало да се закриват 99% от сайтовете? Както и друг път съм казвала - подбирайте си съдържанието, което достига до вас, да няма толкова скучни странични неща и може и да се получи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

13 axyaxy | 24.06.201113:35

skd911 | 24.06.2011 10:33

бате прочети ми коментарите по другите теми и виж дали защитавам мафиотите ;) трябва да си ХИПЕР НАИВЕН за да вярваш, че другите са добри ;) просто не си се сблъскал ;) за мен 99,99% от хората са лоши но прикрити ;) аз знам сайтове в който руснаци убиват хора и ги слагат клиповете като вид забава.. наскоро гледах дори 16 годишни как убиват и се смеят.. американците пък снимат убийства в Африка и Мексико и ги слагат за да ги продават като шок видео.. има стотици хиляди педофилски файлове..дори съм гледал деца с коне, кучета, дори и 5-6 годишно с малък леопард който го ебе.. но това е една малка част от което се знае и е в интернет.. а колко има които не знаем .. леле... лошо ще ти стани.. като си обикновен човек кое те притиснява че ще си следен?? аз не се притеснявам..ти кво чакаш да се убие някой и тогава да се задейства?? ми ако ти си убития?? кви са тия глупости.. Чуди се следене трябва да има, но да е добре контролирано.. когато всичко се следи ще има по малко престъпления, а най-малкото е че мафията ще плаща повече корупция което ще я отказва в повечето случаи.. а и така ще се знае кой прикрива мафията.. просто се иска смяна на системата, защото капитализма стимулира корупция и мафия.. като махнаха прима картите кво?? за да има контрол трябва да има лимит 2-3 карти за граждани, 5-10 за фирми.. но това не е така защото ни управлява мафия,а а мафията управлява заради капитализма.. където има капитализъм, там има и мафия ;) дори и да има мафия е по-добре да се следи, така поне могат да изнудват престъпниците за пари.. ти да не мислиш че тво компютър не се следи?? Смее се над 90% от компутрите се следят, но не от полиция, а от мафиотски хакерски групировки ;) почти няма компютър на света който да не е следен от мафиотски хакери ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

12 skd911 | 24.06.201110:33

@axyaxy

Знаеш ли границата между мафиот и добър човек е много тънка. Ето ти сега например говориш като типичен защитник на мафиотите....... сигурно се чудиш защо ли........ ами защото никой добър човек не си мисли че другите по презумпция са лоши и трябва да бъдат непрекъснато следени.

Защо например вместо да следят хората, да се занимават с нещо по ползотворно. Да речем когато някой убие човек да му дават истинска присъда, а не 2 години условно ?!

Освен това следенето и липсата на анонимност по ниакакъв начин не пречи на престъпленията. Примерно като махнаха анонимните СИМ карти, спряха ли телефонните измами...... намаляха ли....... НЕ, но за сметка на това вече могат да следят всеки нормален човек, къде ходи и какво прави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

11 axyaxy | 23.06.201121:48

ами да се следи кой кои компютри проверява и кога и какво.. и когато някой краде инфо или тормози, да може да се намери и да има на кой да се оплачиш Усмивка сега всичко е голяма каша и се оплакваш точно на тия дето те тормозят.. това е жалко
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

10 stg | 23.06.201120:48

axyaxy, предполагам ще трябва да се избере комисия от блока която да определи кой от тия 1000 сайта да остане и да определи добри хора дето да следят, как си ги представяш ти тия неща по точно ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

9 axyaxy | 23.06.201118:44

по-принцип съм за закриване на 99,99% от сайтовете.. за какво са 1000 сайта с едни и същи новини, или 1000 сайта с едни и същи клипове?? или 1000 сайта продаващи едни и същи песни и филми за едни и същи пари?? Другите пък са някакви аматьорски сайтове които заливат пространството и пречат на търсенето.. Допълнително свободното правене на страници води до страници с педофилия, гледал съм такива, и страници в които се снимат убийства като шокови клипове, и такива съм гледал.. в интернет е пълно с помия и трябва да се премахне.. Допълнително съм напълно против интернет анонимността.. Така ще има по малко заплахи, педофили дебнещи деца, по-малко нелегално качени клипове и снимки.. Така ще има по-малко измами, и фалшиви обяви.. Лошото обаче е, че системата се управлява от мафиоти, и те ще следят всеки гражданин против мафията, а самата мафия ще стани още по-мощна.. Ако добри хора следят, аз лично давам да ми се следи компютъра, но ако мафиоти следят, съм напълно против
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

8 Скапаняк | 23.06.201118:17

Право пише авторът! Така разкрих авторката Ко/у/динова, която уж не знае, че Политковская не е рускиня, а еврейка и на всичко отгоре е родена в САЩ. Законспирирани рускини има сред нас, пратенички на Позитано...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 11:30

7 klk | 23.06.201116:39

При добро желание, може да си анонимен.
IP адреса не е всичко. Има проксита, има TOR.
Има начини.
Има колкото искаш сървъри оставени със стандартни пароли или дори без пароли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

6 fALLEN | 23.06.201113:14

георги, в случая става дума за друго нещо.
   

оценка

+0 -0