Наистина няма смисъл, г-н Тотев | webcafe.bg
Webcafe

Наистина няма смисъл, г-н Тотев

Ненко Цъцаров
11.06.2013, 15:46 (обновена 12.06.2013, 14:05)
Ботев (Пловдив), агитка, фенове

Снимка: © Sofia Photo Agency

Агитката на Ботев (Пловдив)оттегли подкрепата си към града за Европейска столица на културата заради гей филмов фестивал

На 10 юни официалният фенклуб на Ботев (Пловдив) оттеглиха подкрепата си към града за Европейска столица на културата 2019 г. В декларация до заместник-кмета по културата на Пловдив, Стефан Стоянов, както и до самия кмет на Пловдив, Иван Тотев, те посочват като мотиви провеждането на гей филмов фестивал в града.

Фестивалът започна с прожекции на 9 юни в различни местни заведения, а филмите са предоставени от "Гьоте институт", посолствата на САЩ, Австрия, Великобритания и чуждестранни ЛГТБ организации.

Феновете са против това Пловдив да стане "гей столица", тъй като с такива прояви градът се превръща в "кошче за боклук". За тях този фестивал е "пропаганда на хомосексуалност", ЛГБТ обществото е съставено от "наркомани и бездомници", които се опитват да "изродят" децата. Феновете дори са качили снимка на зам.-кмета по култура сякаш да му кажат, че знаят кой е и не може да избяга.

Дотук нищо необичайно - футболен фенклуб не подкрепя изяви на ЛГБТ обществото, нещо съвсем нормално в нашите географски ширини. Интересното идва при реакцията на кмета Иван Тотев.

Още в същия ден той заявява пред пловдивска медия, че този фестивал не бил съгласуван с общината и институциите и още не следващия ден щял да "издърпа ушите" на фондацията-организатор, понеже го вкарвали в неловка ситуация.

Кметът продължава с: "Мотото на кандидатурата ни за културна столица е "Заедно" и ако не сме всички зад тази кандидатура, то тя няма смисъл. Категорично съм против събития, които разединяват пловдивчани.

Трябва да организираме такива, които носят обединение, а не разединение". Уж мотото е "Заедно", пък някак си вижда нещо лошо в това различните да се показват. Може би ако е толкова против събития, които разединяват пловдивчани, трябва да забрани провеждането на футболни срещи в града.

Както знаем, там едни големи части от пловдивчани са разединени, агресивни са преди, по време и след тези мачове, а немалко пъти се е стигало и до сблъсъци и вандалщини. Тези футболни срещи не са ли разединяване на обществото - две агитики отделени от ограда и полицаи?

Въобще много е интересно, че кметът заема страната на агресора, а не на репресираните. Всъщност именно феновете са тези, които се опитват да пропагандират каквото и да било.

Декларацията им е обсипана с неистини относно ЛГБТ обществото. Много е любопитно, че "Бултрасите" се имат едва ли не за моралните и културни стожери на морала и културата. С техните изяви ли ще си спечелим званието Европейска столица на културата?

Разбирам, че кметът трябва да е загрижен за проблемите на всички свои граждани, но той трябва да бъде обективен и да защитава тези, които са в правотата си, а не да се опитва да бъде неутрален и да премахне проблема с премахването на ЛГБТ изявите.

Може би е редно господин Тотев да се аргументира с какво допринасят за културата футболните агитки. С агресия? С невежество? Те са точно обратното на култура и подкрепата им към града не е дори нужна.

Но една друга подкрепа е нужна и тя е ОТ града КЪМ ЛГБТ обществото, за да покаже, че не сме някакви ориенталци, а здравомислещи хора.

За финал ще кажа, че ако кметът толкова много иска пловдивчани да са обединени, ще е добре да се опита пообразова малко тези фенклубове, като им организира лекции за това какво представлява ЛГБТ обществото или прожекция на някой от филмите на фестивала, няма да е зле и ако той самият присъства, може и да понаучи нещо.

Не му прави чест да се застъпва за необразованата и неинтелигентна част на обществото, видно от явната им пропаганда и невежество. С такива хора ли иска да се асоциира? Ако мисли, че със забраната на фестивала занапред и потъпкването на една част от обществото, пловдивчани ще бъдат "заедно", тогава наистина няма смисъл.

Из декларацията на феновете

Привържениците на "Ботев" са гневни на общинската фирма "Пловдив 2019", издигнала кандидатурата на града и отговаряща за събитията от кампанията.

"Те доскоро търсеха съпричастността ни за начинанието. Най-подло обаче решиха да вмъкнат тихомълком деградирали организации и хора - нещо, с което ние сме твърдо против", се казва в официалната позиция на фенклуба.

Според запалянковците организацията подкрепя "деградирането на хората на иначе цялото наше безморално общество". Те се заканиха да не допуснат напълването на града с "объркани и психично болни хора", включително чрез улични протести.

"Нямаме никакво намерение да търпим това унижение и се противопоставяме на това ваше решение да превърнете Пловдив в гей столица. Искаме ясно да кажем на всички, че градът ни няма да стане кошче за отпадъци", допълват бултрасите.

Фенклубът посочва, че фестивалът не е добър пример на подрастващите и е "строго погазване на българските традиции и канони". 

Сдружението на футболните привърженици в България, което наскоро поиска да се премахне "какъвто и да е вид цензура по футболните стадиони", също подкрепя бултрасите.

Oще: ботев (пловдив)  гей  гей фестивал  иван тотев  лгбт  пловдив 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2013, 12:53

23 Bez maytap | 19.06.201303:11

Дотолкова небалансирана статия рядко ми се случва да чета в съвременните медии. Не, че другите са балансирани, но тази е от статиите, които държат първенство по небалансираност и пристрастност. Такъв догматичен тон е обиден за читателя. Като някакъв средновековен проповедник авторът налага на читателя своята "правота". От средновековния проповедник го отличава само онова, което счита за "добро" и "лошо". Със същия патос, с който тогава са обругавали "богохулството" (защото тогава обществото е било теоцентрично), сегашният проповедник обругава "гей-хулството". Откъдето може да се направи предположението, че според автора на статията и нему подобните ЛТТБ-тата са толкова важни, колкото е бил Бога в средновековието и че обществото ни е на път да стане (или пък вече е станало) гейцентрично. Добре, че има хора като феновете на ФК "Ботев", които да им нарушават спокойствието!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.06.2013, 09:33

22 Satavaxan | 17.06.201311:22

Няма закон или пък морално правило, задължаващо когото и да било не просто да харесва обратните, но дори и да бъде толерантен към тях.
Всеки има право да харесва или не когото и каквото прецени!
И никакви пропагандистични мантри не могат да ограничат или забранят това.
Единствено е забранено да бъдат репресирани поради това, че са такива, т.е. обратни.
Същевременно, за пореден път възниква въпроса, защо за гейовете липсата на репресия означава едва ли не право и свобода да парадират и да навират в очите на обществото т.нар. си "различност"?
Склонността на обществото да ги приема (доколкото я има) не означава, че трябва и да толерира и едва ли не да приветства (както рикае автора) изцепките им.
Като цяло, обществото у нас не харесва гейовете, не харесва педерастията! Не е и длъжно!
Но тези уклони не се репресират, се забраняват, не се санкционират.
Но предвид общата обществена нагласа, би следвало с тях и да не се парадира.
Защото именно това е което най-вече дразни хората.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 14.06.201317:13

>да укротиш егото си
>превъзнасяйки се

Какво его, какво превъзнасяне?
За себе си или за сравнение между нас двамата дори дума не съм обелил. Ако греша, цитирай ме.
Зли духове ти се привиждат май. Гузната съвест често причинявала такива видения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

20 Mile Manolov | 14.06.201308:17

положението отива от порно към гей порно.. народа се вълнува от подобни неща ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2013, 07:01

19 CYLON1912 | 14.06.201307:07

Явно и автора на статията е педеруга щом така плюе и обижда нас феновете на най-стария и обичан Бг футболен клуб носещ името на национален герой! Бесен Да ние сме против пропагандиране на педерастията и постоянното им натрапване иначе не ни пречат,повече жени за нас нормалните мъже Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

18 Radenko Kostadinov | 14.06.201302:32

deowin,
а аз ти предлагам да укротиш егото си, превъзнасяйки се до позиция, че другите имат нужда да им разясняваш какво е нивото им на разбиране за даден проблем, още по-малко имаш право да се самонадъхваш до някаква хейтърска нирвана, че едва ли не всички, освен теб, са със слабоумни аргументи и тесногърди предразсъдаци! Не си го позволяваш за първи път, а досега никой не е разбрал какви личностни качества използваш пред себе си за убеждения, за да те довеждат до такава егоцентрична мастурбация. Съжалявам за грубия отговор.

И да, аз дискриминация в ежедневието си досега към човек, който е взел свой личен избор за ориентацията си, не съм видял. Никой не е почукал на нечия врата, за да му кажат, че не може да живее с такъв или онакъв партньор. Подкрепям с две ръце идеята за една модерна Флоренция - либералност за сексуална ориентация, религия, изкуство... Но обществена реакция винаги ще има в момента, в който една група започне да бие тъпани и крещи около себе си, че всеки около тях, който не ги разбира и приема, е необразован и немодерен! Нарича се провокация, а реакцията към нея ни най-малко не е проява на омраза или дискриминация.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 13.06.201321:01

Radenko, когато не разбираш къде е проблемът, може би е време за малко интроспекция.

>не съм видял досега някой да им отказва да ги обслужи

И същевременно:

>неестествени хормонални отклонения

Не виждам съществена разлика между твоя начин на разсъждение и "мразя расизма и негрите".
А, да, освен това, че твоите предразсъдъци са базирани не на личен вкус, а на смехотворно погрешен псевдонаучен "аргумент". Същият тип необразован, слабоумен аргумент, като този на расистите от преди 50 години, които са спорели, че смесените бракове трябва да продължат да бъдат забранени от закона, защото децата от такива бракове щели да бъдат генетично увредени, нежизнеспособни изроди.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

16 Radenko Kostadinov | 13.06.201319:48

Авторът журналистическа статия ли се е опитал да сътвори или просто е дал воля на личните си вопли и недоволство? И мога ли да го попитам докога ще използва тази провокация като довод: всеки, който не подкрепя едни неестествени хормонални отклонения, то значи е нискоинтелигентен ориенталец...?! А ако не се съгласиш с досадно повтаряната мантра, че гейовете са дискриминирани, то значи ръсиш омраза?! Да, имам познати около себе си с различна ориентация и никога не съм си и помислял да ги убеждавам какъв "сладолед" трябва да си изберат... но не съм видял досега някой да им отказва да ги обслужи в кафене, да не им дадат достъп до кино, концерт, да им ограничава по какъвто и да било начин свободата да бъдат себе си. Дали обаче съм видял непрекъсната намеса в личния живот на останалите, за да им се натрапва колко цивилизовано и модерно е да не си нормално и естествено родено човешко същество?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.03.2013, 15:02

15 Dimitrov Todor | 13.06.201308:18

ха ха ха ааа... ами където има ГЕй БЕРИ за кметове така става!!!!!!!!!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 12.06.201319:30

Aпропо, ако предпочитате да живеете в държава, в която хомосексуалността активно се преследва от закона, то препоръчвам един от стожерите на свободното слово, страната на силната държавност - Русия:

http://thenewcivilrightsmovement.com/russia-poised-to-pass-bill-making-it-illegal-to-tell-children-gay-people-exist/politics/2013/06/11/68483#.UbihEHdQrdU
   

оценка

+0 -4