Момичето падна | webcafe.bg
Webcafe

Момичето падна

Калина Петрова
15.06.2016, 16:44 (обновена 19.06.2016, 12:27)
депресия

Снимка: © Getty Images

Едно момиче падна. Повечето български медии се самоубиха.

Всички знаете вече, нали? Знаете името й. Знаете къде живее. Можете да разпознаете терасата й. Знаете колко счупени клона има дървото под нея. Какво става с тялото й, също знаете.

Едно момиче падна. Повечето български медии се самоубиха. Чака се "ексклузивно" пряко включване от редакциите, където да се "случи" търсенето на професионален и човешки морал. Трудно ще е. Него отдавна го няма.

Първо включване

Инцидент с паднало от жилищен блок момиче. Оказва се, че е познатото "златно момиче" от ансамбъла по художествена гимнастика. Версиите, макар и непотвърдени, тутакси започват да внушават опит за самоубийство. Всички гледни точки и конспиративни теории са задействани.

Достигнато е желаното ниво на "ексклузивност".

Зрителят е нахранен с информация, която сериозно допринася за психичното му здраве. Даден е широк хоризонт на хората, които имат евентуална емоционална нестабилност. Журналистическата мисия е изпълнена, "спазени" са отговорностите на медиите, посочени в етичния им кодекс, нали?

2.3. Неприкосновеност на личния живот

2.3.1. Уважаваме неприкосновеността на личния живот на всеки.

2.3.2. Ще избягваме публикуването на снимки и записи, направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни.

2.3.3. Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност.

2.3.4. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.

2.3.5. Само особено важен обществен интерес може да оправдае намесата на медиите в личния и семейния живот.

Второ включване

Загрижени близки и далечни познати смело размахват "ексклузивни" диагнози. Посочени са вече и виновни. Напрегнати хора се надпреварват да сипят версии и обяснения.

Публиката продължава да се храни. Наяве излизат отговорности, отношения, федерации, треньори, психолози...

Засиява в поредната си космическа слава и Нейно превъзходителство Н. Р. (така, с инициали, описват в полицейските бюлетини и престъпници, и жертви, герои в хрониките им всеки ден). Казва ни как обичайно болните от депресия скачат от някой балкон, предписва психиатър.

Медиите вече имат "ексклузивен" рейтинг.  Момичето, дето падна, продължава да е в болница, близките му също са там.

Трето включване

От него вероятно няма да има сигнал. Нещо във връзката ще се разпадне. Но нека си го представим.

Момичето, което падна е живо. В съзнание е. Има хора, които се молят то да оцелее -  да оцелее физически, да оцелее психически. Все още реалните причини за падането не са известни, но думата САМОУБИЙСТВО е навсякъде.

Това момиче има право на шанс да се изправи и да продължи да върви по пътя си, независимо от това каква е причината за падането му. Има право да ходи по улицата, без тези, които го срещат, да знаят, че няма далак.

Тези, които имат право на диагнози, са дали клетва - задължава ги да информират за физическото и психическото им състояние пациентите и техните близки.

Журналистите имат професионален и човешки морал, нали? Но ако все пак третото пряко включване се състои, на тях отдавна няма да им е интересно. Тогава най-много да се сетят да попитат момичето, което падна: Как се чувстваш? Радваш ли се, че си жива? На кого искаш да благодариш? Какво си мислеше, докато беше в реанимацията?

А колко струва да си закърпиш душата - няма да получи червения печат "ексклузивно". Отговорността за това кърпене започва в момента, в който решиш да разкажеш личната история на един човек, който няма как да ти каже съгласен ли е да го направиш.

Четвърто включване

Казвам се Калина. Преди три години по същото време правех първите си стъпки след месец в Клиниката по психиатрия във ВМА. След няколко дни с опасност за живота. След седмици, в които се хранех само с лъжица, движех се само в няколко квадрата, излизах в двор с телена ограда за не повече от 30 мин. Виждах семейството си за броени минути два дни в седмицата. Да, след опит за самоубийство. Да, днес съм спокойна и смела. Знам, че мога да продължа да вървя по улицата, защото не се срамувам от нищо. За разлика от момичето, което падна, за мен преки включвания нямаше. На мен журналистите помогнаха. Дано някой се сети, че може да помогне и на нея.

Всички знаете вече, нали? Знаете името й. Знаете къде живее. Можете да разпознаете терасата й. Знаете колко счупени клона има дървото под нея. Какво става с тялото й, също знаете. На колко от вас им пука?

Едно момиче падна. Повечето български медии се самоубиха.

Oще: lifecafe  ансамбъл по художествена гимнастика  гимнастика  депресия  журналистика  знаменитости  илиана раева  кино  лешояди  медии  модни тенденции  нешка робева  опит за самоубийство  пътувания  самоубийство  спорт  фотогалерии  художествена гимнастика  цветелина стоянова 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.06.2016, 22:58

13 Peter Ayolov | 16.06.201623:01

И Вие също пишете за това и продавате реклами. Лоши хора. :(
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

12 Шамито | 16.06.201615:43

Щом не съм оценена защо да живея.Сбъркана ценност дете.В живота винаги трябва да преодоляваш и доказваш.И винаги ще имаш своите фенове.Да дадеш живот за несбъднати мечти е игра на рулетка.Ха познайте кой ще спечели?Кръв а не сълзи ми капе дете от твоята постъпка.Стига да не е бутната от шестия етаж.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 16.06.201612:25

Едно момиче падна. Повечето български медии се самоубиха.

Това изчерпва 99% от коментарите в медиите и социалните мрежи.
Моето мнение е с един нюанс по-различно - мисля, че трябва да се говори открито и без притеснение за депресивните състояния, но не чак след като се случи подобна трагедия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

10 Nikkor | 16.06.201610:19

Горкото момиче. Само това мога да кажа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

9 Veselina Jecheva | 16.06.201609:34

и на мен хейтът в медиите ми идва в повече. всеизвестно е, че за да станеш спортист на световно ниво, трябва да тренираш зверски, всеки ден, да понесеш много лишения. да се говори за болни амбиции е нелепо, това е част от играта. нали затова са отишли - да дадат максимума от себе си. иначе ще са просто добри, едни от многото.
дори да е изключена от отбора, това е напълно в правата и задълженията на старши треньора. на него това му е работата, да прецени кой е най-подходящ. откъде знаят хейтърите, че другите момичета не са били по-подходящи? в цял свят има депресии и самоубийства. безспорно е трагедия, но не трябва да се преекспонират нещата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

8 pixie | 15.06.201623:14

Не знам какви са причините за случилото се, сигурно са важни. Това, което е много по-важно в случая, е момичето да се възстанови по-скоро и да е добре. И това е новината, която всички искаме да чуем кратко и ясно от журналистите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 15.06.201622:58

Добре, да кажем журналистите ще млъкнат, а как ще затворите устите на хората във фейсбук? Като имате предвид, че за журналистите е сензация, пълнеж на новините и тема за чесане на езици, но все пак има някакво относително приличие на отразяване и изразяване, а във фейса - народната трибуна - всеки пише каквото му е на душа и се изразява както му харесва, и хейтът трудно може да се овладее. Журналята прекаляват с дъвкането и преекспонирането на темата с дни и от всички гледни точки, но са длъжни да информират за случилото се, това им е работата. И, да, те имат вина за разпространението на новината, но тя едва ли и без тях щеше да остане скрита. Не защитавам журналистите, но не знам фейсбук да има етичен кодекс.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

6 peta_wawa | 15.06.201621:24

Това не е краят на тази история, но наистина ми се иска не журналистки да ровят с мръсни пръсти, не Н.Р. с богатата си душевност на талпа 4 Х 4 да се произнася психолог или психиатър е нужен тук, а спортната федерация да разгледа добре процедурите си и момичетата от отбора, които най-добре знаят какво става, да инициират промени към по-добро.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.05.2013, 19:17

5 Драгойчо | 15.06.201620:59

Тоест, #4, вие знаете със 100-процентова сигурност, че момичето се е хвърлило заради начина на работа в националния по художествена гимнастика? Със сигурност не е заради това, че още на 8 години е загубила майка си? Ако беше станала секретарка или сервитьорка, със сигурност нямаше да опита самоубийство? Ей така, знаете ги тези неща с абсолютна сигурност? Въпросите са реторични. НИКОЙ не знае със 100-процентова сигурност. Затова, вашето искане да посочим с пръст треньорите или ръководителите на националния отбор, е безумно.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 15.06.2016, 19:26

4 Dimitar Iliev.10208369691393394 | 15.06.201619:35

Не сте прави и това е. Аз искам пък българските медии да тръбят и да не забравят този случай на 3-ия ден. Защото трябва да има промени в шибаната ни художествена гимнастика. Защото, ако продължава така, наистина ще се окаже една безумна проекция на съветските напъни за злато на всяко цена. Защото това момиче не скочи от 6-ия етаж заради медиите, а заради идиотщините в този спорт. Защото това девойче е в ръцете на тази безумница Илияна Раева от съвсем невръстно дете. Защото дори баба й Цветанка вярва, че внучката и се е подхлъзнала на улея на терасата... Защото аз бях на терасата и видях, че дори и с височина от 70 см. няма как човек да се преметне без да иска... Ето, това е истината и не ме интересува дали Калина Петрова си мисли, че някой трябва да мълчи. По-добре да се помолим за Цветелина, която е жива и дай, Боже да се възстанови изцяло.
   

оценка

+5 -5