48 на сто от българите вярват на църквата? | webcafe.bg
Webcafe

48 на сто от българите вярват на църквата?

Николай Цолев
10.09.2010, 13:56 (обновена 22.09.2010, 11:34)
Кръстове

Снимка: © Getty Images

Отказвам да повярвам, че живея в държава, 48% от населението на която вярва в подобна организация

Вчера с изумление прочетох резултатите от социологическо изследване: 48% от българите вярват на църквата.

Имайки предвид, че организацията "Българска православна църква" е най-големият земевладелец в държавата и не плаща данъци и осигуровки, не е учудващо че може да си позволи да си плати за подобни резултати.

Дори вероятно са поръчали да не прехвърлят 50% процента, за да не е твърде подозрително.

За секунда обаче ще се опитам да приема, че резултатите са коректни и представителни, и ще се хвана за главата. Какво биха означавали тези резултати?

На първо място, че обществото ни е по-заблудено от колкото можем да си представим. Тази организация, която би трябвало да представлява "традиционната религия за България" (както е записано в срамния член 13 от Конституцията) е най-нереформираният остатък от тоталитарния 45-годишен режим в страната.

Организация, пълна с кадри от бившата Държавна сигурност и пълна с носталгия по отминалите дни. Дни, в които организацията им уж е трябвало да бъде репресирана, но всъщност религиозната й същност е била подменена с това уродливо ... нещо, което виждаме и до днес.

Дали наистина 48% вярват на Марин Минков (известен като "патриарх Максим"), изключително близък до тоталитарната върхушка и избран от нея на този си пост? Или пък на  Николай Севастиянов (Николай Пловдивски)?

Дали вярват на онези "църковни служители", които развиват търговска дейност на базата на всички привилегии, които държавата им е подарила без да се допита до гражданите си? Как е възможно човек да вярва на уж религиозна организация, която вече 20 години не е направила нищо друго, освен да се бори за привилегиите си, и не си мърда пръста за да участва в социално значими проблеми?

Аз лично, при все че се интересувам от тези неща, не съм чул организацията "Българска православна църква" да организира прояви в помощ на нуждаещи се. А уж това е една от дейностите й.

Всичко което чувам, е как заклеймява и анатемосва неща, които първо не разбира, и второ - не й е работа да се меси. Бесняха и се пенявиха срещу всякакви светски прояви като концерти и паради, и в същото време заложиха една бомба със закъснител в лицето на религиозната пропаганда в училище.

Отказвам да повярвам, че живея в държава, 48% от населението на която вярва в подобна организация. Ще приема по-скоро че е проява на помпане на мускули пред правителството, което за сравнение според проучването има подкрепа от 40%.

В смисъл, вижте ни, нас хората ни подкрепят повече от вас, не се опитвайте да ни разваляте рахатлъка че ще стане лошо.

Oще: правителство  социологическо изследване  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

42 лаик | 19.09.201013:10

За да разграничавам,добро от зло,правилно от неправилно,не ми трябва да чета библии,това че някой си мисли че този пасквил му помага по някакъв начин е едно на ръка,но това че някакви смешни хорица,облечени в черни одежди се опитват да ми казват кое е правилно и кое не е,е просто пълен идиотизъм,не защото аз съм много умен,а защото на всички е ясно,че това са субекти които са намерили доста добро препитание,служейки като проводник между великата истина и нас "грешниците"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

41 heat | 17.09.201012:51

Аз не мога да разбера защо повечето хора си мислят, че религията е нещо отделно от нас, вярваш или не всеки я носи в битието си повече от колкото си представя. Когато направиш нещо лошо, без причина или защото казваш че си изнервен това е проявлението на злото, от там почват конфликтите. Когато се чувстваш щастлив и просто искаш да помогнеш на някой - това е доброто начало. В непрекъснат кръговрат са 2те състояния на човешката психика, Библията само ни помага да разграничим едното от другото!

Ние постоянно четем полицейската хроника за убийства и изнасилвания, не е ли това злото? Ако направиш нещо необмислено в "състояние на афект"(както го определя съдебната система), тогава това какво е?
Доброто и злото са навсякъде около нас в ежедневните ни решения и контакти с други хора, религията ни казва да вършим повече добрини от злини - злото да контролираме, доброто да предизвикваме. Още учителя Дънов се е опитал да го каже това!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

40 boris | 17.09.201009:24

ot4eto

- Дали Бог иска да предотварти злото, но не може? Тогава не е всемогъщ. Дали може, но не иска? Тогава е зъл. Дали и иска, и може? Тогава откъде идва злото? Дали нито иска, нито може? Тогава защо го наричаме бог?
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ще отговоря на този господин Епикур, какво мисля аз по този въпрос.

Господ иска Човекът да победи злото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

39 boris | 17.09.201009:20

ot4eto
Привет.
И аз и учените много добре разбираме разликата между въображението и реалността. Както и повечето хора на тази планета.
------------------------------------------------------------------------------------------
привет, не е нужно да продължаваме темата, явно се изчерпа. Не бъди толкова сигурен в това. Едно време, хората са мислили че Земята е плоска, после са решили че тя не е плоска, а е сферична. Нищо не ни струва, да допуснем, че някога да се "окаже", че тя всъщност си е плоска, но изкривяването на пространството я прави да ни изглежда кръгла. Всичко това за същата тая Земя дето е била винаги под краката ни. Дето уж Слънцето се въртяло около нея, но по скоро тя се Въртяла около Слънцето, или по скоро било въпрос на гледна точка и двете неща могат да се приемат за верни.Всичко това е предизвиквало научни спорове през вековете за какво? За "сфера", "плоскост", за "елипси", всички те са абстрактни понятия, които не съществуват в действителност. Има Земя и Слънце, елипсата по която Земята се движи съществува само и еднствено в ума на хората и никъде другаде. Тя е също толкова фантазия колкото и Лакроон и баба Яга. Нютон е написал цял научен труд описващ траекторията на гюле, без да се замисля, че описва една пълна фантазия. Къде в природата съществува "траектория", можеш ли да ми я покажеш? Тоест Нютон не обяснява света а обяснява една общоприета представа за нещо дето го няма. Тя е само в ума ни. Ама след като е само там и никъде другаде, защо да е по-материална и по-"истинска" от въображаймият Бог дето се питам може ли да предсказва бъдещето? И какви доказателства имаш, че съществувам аз, а не си се побъркал и не си говориш сам? Единственото за което си сигурен е, че мен ме "има" щом си правиш труда да спориш с мен. Но за теб, за спора, няма никакво значение дали аз съм черен или бял, и дали съм материален човек или съм някаква програма интегрирана в метакафето, Защото за спора ти смен за теб са важни само моите доводи, а от тази гледна точка аз съм само едно "слово". Една поредица от думи. Несъществуваща реално поредица от думи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

38 ot4eto | 16.09.201017:55

Сигурно ставаме досадни, ако искаш да си пишем по пощата: ot4eto@gmail.com

Иначе ето ти един философ, който според мен изпълнява моралните ти изисквания - Епикур:

- Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение.
- При философски спор повече печели победения, защото умножава знанията си.
- Дали Бог иска да предотварти злото, но не може? Тогава не е всемогъщ. Дали може, но не иска? Тогава е зъл. Дали и иска, и може? Тогава откъде идва злото? Дали нито иска, нито може? Тогава защо го наричаме бог?
- От копривата извличай нишки, от пелина — лек. Навеждай се само, за да вдигнеш. Проявявай повече ум, отколкото самолюбие. Всяка вечер се питай каква добрина си направил. Винаги имай в библиотеката си нова книга, в избата — пълно буре, в градината — свежо цвете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

37 ot4eto | 16.09.201017:46

Привет.
И аз и учените много добре разбираме разликата между въображението и реалността. Както и повечето хора на тази планета.

Отново отговорът ми е - не знам. За да имам какъвто и да е отговор, трябва да дефинираме въображаемия герой - Бог. До къде му се простират възможностите, има ли невъзможно за него, няма ли? Какви дарби и ограничения има и тн? За различни хора Бог е различно нещо. Той е толкова противоречива концепция, че всеки има различна представа какво е той (както всички въображаеми неща, представите за тях са субективни и различни за всяко съзнание).

Второ няма как да надникнем в главата му. Иска ли да ни каже отговора, не иска ли да ни каже отговора и тн. Можем да предполагаме вечно на базата на хипотези.

Това е като да градиш палат върху картонени основи. Хипотеза върху хипотезата върху хипотезата и тн. Този начин на мислене може да те отведе навсякъде и в същия момент да не ти каже нищо.

Затова - нямам идея какво ще ми каже и дали ще познае. И обикновен човек да е срещу мен, пак не мога да ти дам точен отговор. Мога само да задавам въпроси. Мога да задам въпроси и за себе си:

Искам ли той да познае или не? Предварително решил ли съм да я хвърля или не. Какъв ми е химическия баланс в мозъка, какво ми е настроението и тн.

Кажи ми как да ти отговоря на този въпрос, като нямам никаква почва върху която да стъпя -
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

36 boris | 16.09.201017:13

въоброжаеми същества
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

35 boris | 16.09.201017:13

Вие учените трябва доста по-често да спорите със философите, които да ви обяснят, че реално нямате никакво разумно доказателство с което да докажете, че има някаква разлика между "въображаем" и "реален" свят. Тоест, че има разлика когато говорим за Земята и когато говорим за Баба Яга. Та тъй че и аз си позволявам да зъдъвам въпроси със съображайми същества.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

34 boris | 16.09.201016:55

ot4eto
Няма нищо свръхестествено в тяхната подредба. Ако си изучавал химия или биология ще се съгласиш с мен.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
в тахната подредба няма нищо свръхестествено, има свъхестествено в факта че има нещо което "ги мисли". Ми ако тези клетки са се слепили във формата на сфера, ти виждал ли си някъде сфера?


Относно въпроса ти, лесно, същия отговор, ако срещу мен стоеше леприкон, уникорн, Бог Тор, Йахве, Аллах или който и да е друг продукт на нашата фантазия. И отговора е .... не знам какво ще ми отговори.
------------------------------------------------------------------------------------------
Извинявай за некоректно постовеният въпрос имах предвид дали ще познае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

33 ot4eto | 16.09.201016:38

Няма нищо свръхестествено в тяхната подредба. Ако си изучавал химия или биология ще се съгласиш с мен.
Относно въпроса ти, лесно, същия отговор, ако срещу мен стоеше леприкон, уникорн, Бог Тор, Йахве, Аллах или който и да е друг продукт на нашата фантазия. И отговора е .... не знам какво ще ми отговори.

Ти имаш ли някаква теория какъв ще е отговора му?
   

оценка

+0 -0