В очакване на Ангела на съзиданието | webcafe.bg
Webcafe

В очакване на Ангела на съзиданието

Webcafe.bg, по Reuters
02.07.2012, 13:50 (обновена 02.07.2012, 14:01)
бог, човек,микеланджело

Без Хигс-бозона нито човек, нито Земята биха могли да съществуват

Досега той е бил наричан "ангелът на съзиданието" или, предизвиквайки особено силен присмех сред физиците, "божията частица".

Смята се, че Хигс-бозонът се е появил в хаоса на Големия взрив преди 13.7 млрд. години и е превърнал летящите отломки от този първичен взрив в галактики, звезди и планети. Откриването му, по всеобщо мнение на научната общност, би било най-големият напредък в познанията ни за Вселената от десетилетия насам.

Но до ден днешен, за четирите десетилетия на научни изследвания от първите предположения за съществуването му, никой не е заявявал, че е виждал нещо повече от намек за наличие на Хигс-бозон.

Това обаче вероятно ще се промени в близко бъдеще

В сряда, 4 юли, в изследователския център по физика на елементарните частици ЦЕРН край Женева, два отделни екипа "ловци на Хигс" - понятие, което те твърдят, че ненавиждат - се очаква да оповестят, че са регистрирали съществуването му в лабораторни условия. Или поне са регистрирали нещо, което невероятно прилича на него.

"Мислете за него като за пушеща патица," казва Оливър Бъкмюлър, ръководител на единия от екипите, наречен CMS. "Ако ходи като Хигс, изглежда като Хигс и квака като Хигс, то би трябвало като минимум да обмислим вероятността да разполагаме с забележителен нов член на семейството бозони."

Хигс-бозонът е жизненоважен компонент от т.нар. "Стандартен модел" - всеобхватната, съществуваща от 30 години научна теория как функционира вселената на най-базово ниво. Без него според американския физик Мат Страслър "нищо - нито човешките същества, нито земята, на която живеем, не би могло да съществува".

Родословието на един бозон

Защо точно бозон? Оказва се, че елементарните частици - конструктивните елементи на Космоса, биват два типа: бозони и фермиони, и Хигс се оказва в първата категория.

Според физиците частицата е подобна на вълна от нещо, което би трябвало да представлява иначе невидимо Хигс-поле; ако той съществува и е регистриран в лабораторни условия, това би осигурило надеждни доказателства, че свързаната с него сила е налице.

Бъкмюлър, подобно на всички учени в ЦЕРН, запазва мълчание какво ще бъде оповестено на 4 юли от учените, които са анализирали резултатите от много трилиони миниатюрни "големи взривове", получени през последните две години в Големия адронен колайдер на ЦЕРН.

"Всички ние ще се наложи да бъдем търпеливи и да почакаме до сряда," казва Полин Ганьон, канадски физик и член на конкурентния екип учени Atlas, която коментира вестта от голяма конференция по физика на елементарните частици в Австралия.

Миналия декември, CMS и Atlas заявиха на подобен семинар в обширния кампус на ЦЕРН на швейцарско-френската граница, че са видeли "за болезнено кратко" нещо, което би могло да е въпросният бозон, носещ името на 82-годишния британски теоретичен физик Питър Хигс.

Оттогава насам мощността на разположения под земята колайдер е засилена и честотата на сблъсък между движещите се почти със скоростта на светлината частици се е утроила - в опит да се получи по-конкретен резултат.

Усещането, че "нещо" е било видяно, се засилва не само от съобщението за семинара на ЦЕРН и видео-връзката на живо до конгреса в Мелбърн, но и от други свързани с това събития, планирани по цялото земно кълбо.

Колумбийският университет в Ню Йорк оповести, че ще проведе нощно пижама-парти с надеждата да види "фойерверки на субатомно ниво".

Различни форми на "божията частица"

В Лондон пък концертна зала, разположена срещу сградата на британския парламент, е резервирана за подобно (този път дневно) събитие. Японски, руски и китайски учени също обявиха, че ще следят съобщенията от ЦЕРН.

В американската лаборатория Fermilab край Чикаго, където учените прекараха три десетилетия в търсене на Хигс-бозона в своя колайдер Tevatron (затворен през декември м.г., след като Вашингтон спря финансирането му), е планиран семинар на същата тема.

На срещата на учените, според ежедневния бюлетин на научния център, ще бъдат представени окончателните "резултати за Хигс" от Tevatron - доста по-малък и не толкова мощен в сравнение с Големия адронен колайдер.

Какво обаче ще бъде съобщението от ЦЕРН - и Fermilab - засега остава твърде неясно.
За да могат да твърдят, че са открили частицата, учените трябва да имат гаранция на ниво "5 сигма" - с други думи, да са уверени, че има вероятност под 1 на 1 милион, че това не е случайност.

Хигс - както полето, така и бозонът, биха могли да се проявят в различни форми, твърдят експертите - и въпреки че може да е регистриран един тип от бозона, не е изключено да е нужно още време, за да се определи точно какъв тип е той.

Вероятно ще остане отворен и въпросът дали това е версията от "Стандартния модел", или нещо различно, което ще отведе учените към областта на научната фантастика и разговори за "Новата физика".

"Би могло това да се окаже единичен екземпляр - или да има сродници, и тепърва да предстои да установим какъв (фигуративно казано) е цветът на косата му или генетичният му код, за да разберем истинската му същност," заявява Бъкмюлър.

"В крайна сметка нищо чудно да се окаже и извънземно", казва той.

Oще: взрив  галактики  екип  звезди  колайдер  планета  планети  учени  хигс-бозон  церн  частица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2011, 18:26

5 h3b2 | 30.07.201217:01

http://esotericablog.com/?page_id=5261

теория за това което може да се случи ами какво ако не се случи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 20:38

4 Folkenstein | 03.07.201218:36

Добра статия, обаче наистина трябва да се престане с тези "мини големи взривове". Това е безумна заблуда за начина на работа на ускорителя. Става въпрос за достигане на енергии, били налични в дадент момент след Взрива. Очакваме да отразите и утрешната пресконференция толкова обширно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

3 Teodora Boqdjiewa | 03.07.201210:29

Ето това е извънземно ,направо X bosons

http://www.youtube.com/watch?v=46nMM_Zsap0

пуша
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 03.07.201210:24

религията е утешение за благородния ум...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

1 post deluvian | 03.07.201210:12

толко много глупости на едно място рядко може да прочете човек
що не публикувате направо научна статия, поне нещо смислено да прочетем. Какви са тия безобразни безсмислици тука, пижама парти, пушещи патици, и как ще почакаме до сряда да видим дали светът съществува, или изобщо не се е състоял;

а последното изречение направо изтрепа мухите:

търсят частицата, която да обясни съществуването на масата на материята, и извода, до който стигат е, че можело да се окаже извънземна;

а?

аз пък мислех, че може да се окаже жител на село Дърманци;
   

оценка

+3 -2