Планът на Путин | webcafe.bg
Webcafe

Планът на Путин

Webcafe.bg, по Foreign Policy
15.06.2014, 01:08 (обновена 17.06.2014, 12:38)

1 от 2 снимки Назад Напред

Владимир Путин

Снимка: © Getty Images

Ако Путин реализира стремежите си, Русия ще бъде значително променена през 2035 година.

Външната политика на Русия има два преплетени спонтанни рефлекса: кофти неща се случват, когато на Русия не е позволено да защитава съседите си, и още по-лоши неща се случват, когато тези съседи започнат да търсят защита другаде.

Но може би пък Русия има планове за тези непослушни и неблагодарни съседи

Серия от карти - за първи път публикувани от московския вестник "Експрес-Газета" през юли 2012, доста преди началото на сегашната украинска криза - наскоро отново излязоха на бял свят. Те изглежда отразяват окончателния замисъл на Москва за Украйна и Русия в близко бъдеще. Към 2035, Русия не само ще е анексирала Крим (вече реализирано!) и региона на Донбас в Източна Украйна, в момента оспорван между лоялни към Киев сили и проруски бунтовници.

Тогава Кремъл също така ще е превзел и териториите на някогашна царистка "Нова Русия" в източна Украйна, свързвайки се с Транснистрия, източния регион от Молдова, лоялен на Москва, и тотално ще е отрязала достъпа на Киев до Черно море.

"Експрес-Газета", известна като склонен към сензации таблоид, се позовава на неназовани "геополитически експерти", начертали картата на база "отворена и свободно достъпна" информация от изследователски центрове, както и (парадоксално) от публикации на стратези като Алвин Тофлър, Збигнев Бжежински и Самюъл Хънтингтън.

Картите изглеждат като картографска илюстрация на мечтите и амбициите на Русия, отразяващи надеждите и разочарованията на поне малък сегмент от руското обществено мнение. Някои хора в Русия, съдейки по картата, се надяват през 2035 г.

Европа да е разпокъсана, все по-ислямизирана и под контрола на възраждаща се Германия. Нищо от тези неща не би се случило, загатва публикацията във вестника, ако Русия все още беше свръхсилата, която е била преди разпадането на Съветския съюз през 1991.

В книгата си от 1899 "Тълкуване на сънищата" Зигмунд Фройд дефинира желанията като реализация на потиснати пориви чрез несъзнаваното под формата на мечти, сънища и халюцинации. Тази карта изглежда като невъзможен блян на Русия, разочарована от отслабените й позиции в света и търсеща удовлетворение от европейските си съседи чрез реализиране на геополитическите си фантазии.

Западна Европа

В нагласа, която реално не се е променила от комунизма, и вероятно е засилена от антизападните позиции след края на Съветския съюз, Русия приема Западна Европа като морално и икономически банкрутирала - изгнила, упадъчна и близка до своя край. Затова и картата обещава разпадане на почти всички големи европейски държави, започвайки от Великобритания. След като Шотландия избира независимостта в референдум през 2013, Северна Ирландия усеща привличането на републиката и се обединява в единна Ирландия, на практика свеждайки Обединеното кралство само до Англия и Уелс.

Според "Експрес-Газета", икономическата криза ускорява и децентрализацията на Испания, от която се отцепват Каталуния и регионът на баските, като останалата част от страната се превръща в Испанска конфедерация.

Съседна Франция губи част от териториите си, които също отиват при баските, но основният въпрос е "мултикултурният разпад" заради неуспеха в асимилирането на "дивите цветнокожи" - емигрантите от френските бивши колонии.

Картата твърди, че ситуацията ще се утежни до степен, в която френското правителство да депортира етнически малцинства в югоизточен ислямизиран регион, наречен "арабския Пиемонт", със столица Марсилия. (И понеже това не е достатъчно, Корсика се отцепва и става независима, а Германия анексира наново Елзас и Лотарингия.)

Белгия също няма да я бъде, разделена по етническо-лингвистични критерии. Фламандците на север се обединяват с Холандия в Холандски съюз, но картата не твърде щедро оставя френскоговорящата Валония извън френски контрол.

Централна Европа

Италия също е разделена на две, на база икономически критерии: Северната лига контролира страната до границата Тоскана-Лацио. Рим е част от Южна Италия, която е твърде слаба, за да предотврати отделянето на Сардиния и Сицилия.

Босна и Херцеговина - продукт на американската дипломация - изчезва, като е разделена между Сърбия и Хърватия. За компенсация, Турция получава разширяване на (предимно мюсюлманска) Албания с Косово и съседни части от Сърбия и Македония, създавайки Велика Албания. Реваншистката Унгария най-накрая има шанса да си върне част от териториите, които е изгубила след края на Австро-унгарската империя през 1918, и реанексира Войводина от Сърбия - и част от Трансилвания от Румъния.

Горката Полша. Някога надежден славянски приятел, после стабилен комунистически съюзник, а сега клоняща към Запада, Полша е наказана за нелоялността си към майка Русия, като е разцепена на части. На запад, Германия получава крайбрежна Померания и вътрешна Силезия. Берлин дори си връща източна Прусия, принуждавайки самата Русия да изостави северната половина от тази територия.

Изглежда странно, че Русия охотно би се разделила с част от най-западната си територия, но пък очевидно друг аргумент натежава над свещеността и неприкосновеността на руските граници: да бъде демонстрирано на Варшава колко глупаво е да излиза от защитния чадър на Русия.

Накрая, що се отнася до тази част на Европа, малка част от западна Украйна обявява независимост. Някога най-източната част от Чехословакия, Карпатска Рутения, е имала шанса да стане независима за ден, преди да бъде присъединена към Унгария през Втората световна война. Може би точно оттам Анди Уорхол, роден в Рутения, е стигнал до концепцията си за "15-те минути на слава"?

Източна Европа

Разпадащият се Европейски съюз позволява на Русия да си осигури контрол над областите с предимно руско население в прибалтийските държави. Естония губи основно населения с руснаци град Нарва и района около него, а Латвия губи региона Двинск около малкия град Даугавпилс. А, и Москва подчинява Беларус и я прави регион на Русия.

Подобно на Полша, Украйна е наказана за греховните си западни пориви: не само че Русия анексира източната и южната й част, но и западът се разпада, като независима Галиция (която дори успява да отхапе източния ъгъл на Полша).

За да компенсира загубата на Трансилвания в полза на Унгария, Румъния получава Молдова - с изключение на частта, която остава за Русия. България, която бяга от традиционното си място до Русия в прегръдката на Брюксел - е наказана от Турция, като от нея бива отхапана област около пристанищния Бургас, където да се разположи турското малцинство.

Кавказ

Как изглежда реализацията на руските мечти в Кавказ? Странно, но североизточната част от региона става свидетел на зараждането на Кавказко емирство. Може би това е стратегическо отстъпление, което свежда до минимум загубата на територии и разпространението на ислямския сепаратизъм до Чечения, Ингушетия и Дагестан.

Грузия също плаща скъпо за това, че се противопоставя на Русия и се опитва да се присламчва към Запада: Русия директно анексира ренегатската провинция Абхазия. Изглежда според картата грузинците охотно участват в това - защото на тази карта те все пак запазват контрола над Южна Осетия, другия руски протекторат на тяхна територия. Но това не е краят на проблемите на Грузия. За да си осигури достъп до съюзника си Армения, Русия прокарва коридор направо през грузинска територия, дефакто разделяйки я на Западна Грузия и Кахетия.

Статията в "Експрес-Газета" мъдро включва предупреждението, че "не всичко" по тази карта ще се случи точно както е предсказано. Естествено, това е истина; но е и малко лукав ход. Хората са свикнали да вярват на карти. Тази картографска фантазия работи в полза на руските външнополитически разочарования, като предсказва бъдещо поражение за всички "врагове" и бъдеща победа за Русия. Времето до 2035 може и да изглежда като много дълъг период на чакане, но това също не е случайно: предсказанията набират по-голяма популярност, когато са за момент по-надалеч в бъдещето.

Ако искате, смейте се

Колкото и безумна да изглежда тази карта в момента, сравнена с начина, по който нещата изглеждаха през 2012, ситуацията на терен изглежда върви точно в тази посока.

 

Oще: владимир путин  държави  конспирация  план  путин  русия  съседни държави  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.06.2011, 17:42

4 spensnяta | 08.10.201411:15

Авторе, а една екзотична ,,ориенталска,, ,,симпатична,, държава , бивша Империя до 1922 , коя друга държава (балканска) иска да присъедини към себе си, културно и териториално, има съответно партия и изключително силни икономически лостове , както и дипломатически. Коя държава има амбиции да възстанови ,,великата,, Османска империя, авторачета на това сайтче , айде на Русия по-малко внимание обръщайте , а повечко на една друга държава с много по-силна диктатура и много по-голямо подтискане на човешките права, която пряко засяга България , че даже и ...... граничи с нея....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 17.06.201411:42

Не го мислете Путин, има и други карти. Има например карта на Румъния Маре, включваща Варна, сръбски карти до Искър, и всеки гологъз Хасан реве за Велик Туран от китайската стена до адриатика, даже и тези, които не знаят къде се намират те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

2 Калми | 16.06.201416:52

Всички хипотези, разгледани в статията са достоверни, защото първо се връзват логически с други съществуващи документи и прогнози дори на врагове на Русия, и второ - защото досегашното развитие на международната обстановка започва да ги потвърждава по всички направления. В случая намирам иронията на автора за неуместна...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 16.06.201412:32

"Експрес-Газета", известна като СКЛОНЕН КЪМ СЕНЗАЦИИ ТАБЛОИД, се позовава на НЕНАЗОВАНИ "ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИ", начертали картата на база "отворена и свободно достъпна" информация от изследователски центрове, както и (парадоксално) от публикации на СТРАТЕЗИ като Алвин Тофлър, ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ и Самюъл Хънтингтън………”

Когато става дума за информация за стратегията на Путин за бъдещето на Русия, немислимо е да се намерят по-надеждни информационни източници от: СКЛОННИ КЪМ СЕНЗАЦИИ ТАБЛОИДИ, НЕНАЗОВАНИ "ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИ" и СТРАТЕЗИ като ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ. ..... Аз бих прибавил и българските Средства за масово „ОСВЕДОМЯВАНЕ”.
   

оценка

+4 -1