Бъдеще бездействащо | webcafe.bg
Webcafe

Непробудните студенти

Webcafe.bg
22.10.2014, 18:40 (обновена 26.10.2014, 16:40)

1 от 4 снимки Назад Напред

окупация

Снимка: © atropa workshop

Къде са студентите сега, когато отново без предупреждение и обяснение им вдигнаха семестриалните такси?

„Искат всичко, но не и да работят" - така озаглавихме преди време статия, описваща незаслужено големите очаквания на американските тинейджъри за тяхното т.нар. бъдеще. В България не е нужно допитване сред 355 000 души, за да установим същото - материалното е висша цел, но средствата за постигането й са доста неясни.

Видите ли, влизат в университет и няколко весели години по-късно ги спохожда що-годе легална версия на „Вълкът от Уолстрийт" - или някоя дойна службица по кръвно-капков път. Разликата е в степента на удобствата, които тези тук и онези отвъд Атлантическия океан си представят, както и в подробността, криеща се само в гласна, с която имигрант се различава от емигрант.

Достатъчно е да прекарате известно време на летището или автогарата, за да видите колко много мозъци изтичат в състояние „Облаче ле бяло" зад граница, а техните генетични програмисти, наречени родители, бършат сълзи и обясняват: „Там е много по-добре" (да се разбира - където и да е).

А какво остава тук?

Ако питате тези хора, тук става все по-зле, по-мизерно, скотско някак си - за младите, де, за тях иде реч. Само че, поглеждайки цифрите, в България нивото на младежката безработица (до 35-годишна възраст) намалява. И забележете - не сме на последното място в ЕС, а дори държим този показател малко под средното ниво.

Следователно възможности има, колкото и нископлатено и черноработнически да звучат, има и 30-тина висши учебни заведения, където може с различна степен на трудност (не от 2, а от 0 до 6) да получите заветния документ. Но нещо куца. „Липсващото звено" по Бай Ганю, а именно тарикатлъкът.

Някои си го признават по телевизията: „Не ходя на лекции, защото не са ми интересни. Искам работа за поне 1500 лева и, ако може, нищо да не правя по цял ден". Пак там - новинарските емисии въртят едни и същи сюжети с главни действащи лица „младите българи": катастрофи заради алкохолни оргии, побоища, преписвачи, чалгата в Студентски град, злоупотреба с интимни видеоклипове и снимки във Facebook.

За разнообразие има и добри примери, но все пак крайно недостатъчни.

Останалото е куха самоувереност, облечена с D&G-менте или опасана с чанти-диагоналки.

Докато се питахме толкова ли е зле бъдещето на България, заченато с философията „Учи, мама, та да не работиш", в редакционната поща получихме линк към сайт за купуване на дипломи, който изглеждаше толкова приветлив за „потребителите", че се усъмнихме.

Факт е, че дипломи за „вишо" се продават, верните отговори на матурите се купуват, а в някои апетитни специалности има квоти за „наши хора".

Няма да говорим за недъгавата образователна система, която е една от причините за деградацията в българското общество, форматирайки мозъци от ранна детска до детеродна възраст. Нееднократно специалисти, заети в областта, напомнят, че образователната система е сред най-консервативните механизми в държавата (може би наравно със съдебната система).

И сред най-сложните за промяна

Ето защо след дадена възраст гимназистите, които са бъдещи (евентуално) студенти и пълноправни граждани на републиката, тоест избиратели и данъкоплатци - са такива, каквито са. Или по-скоро каквито сме всички ние - образованите по сходен начин, българи.

Тоест: спорадично активни, подвластни на политическа и обществена манипулация, скептично настроени към институциите и заобикалящия ни свят, мнителни, песимистични и обществено пасивни.

Студентите, които изобщо не са ранобудни, ами са напълно заспали или може би просто конформистки мълчаливи, изчезнаха и тази година, когато без абсолютно никакво предупреждение, таксите на доста от специалностите в СУ бяха вдигнати, без каквото и да е обяснение.

Това не е ли повод за протест? За действие?

Повишаване на студентските такси стана причина за аналогични протести в предишни години. Водач или пост в Twitter чакат сега? А и защо да говори ректорът? И без това му е трудно да намери достатъчно попълнения в и без това раздутите специалности. Никой от студентите не го потърси за мнение. Никой не пита дори какво ще се прави със средствата, събрани от студентите, къде ще се инвестират...

Обяснение могат да ви дадат в администрацията на Алма Матер - и то ще опира до една дума: "държавата".

Абстракцията „държава" отново е виновна за нещо, което бърка лично в джоба на всеки студент или на неговите родители. Както абстракцията „бедност", която връзва ръце и лепи палци върху обявите за образование или работа в чужбина.

И двата случая звучат горе-долу така: „Не искаме, ама няма друг начин, защото така".

Дефинирани са само амбициите и желанията, но докато ги чакаме да се сбъднат, ние сякаш гледаме отстрани, от резервната скамейка, между преценката за обреченост на умния и незнанието на глупавия. По средата има празници, избори и протести, които умират в зародиш.

И притихнали студенти, които по дефиниция трябва да са най-гръмовната и несъгласна част на обществото.

Oще: висше образование  млади хора  образование  протест  ранобудни студенти  софийски университет  студенти  су 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

25 VK | 25.10.201419:38

Протестите(дето стана дума) наистина са манипулирани, но не и по начина който на някого му е изгоден, за да си докаже теориите. Има една проста логика- на кого е изгодно? Ако намериш посоката в която са пренасочени, може и да намериш верния отговор. Или може би по-правилно е посоките.
Но, ако предварително имаш готова теория, а после тръгваш да намираш доказателства за нея...точно това е пътя към конспиративното блато.
Това е проблема на всичките "конспиратори" - сложили са каруцата пред коня. За всичко може да намериш доказателства, ако си убеден в твърдението, което защитаваш.
Доколко са верни ....въпросът е, че вършат работа.
То тези, които пускат "кьорфишеците" не са балами, а професионалисти и си разбират от работата. Всичко изглежда почти вярно. Иначе няма да клъвне толкоз народ. А и уловката е, че "ти го разбираш, щото не си прост, като другите, дето не виждат". Никой сам няма да се постави в числото на балъците, все пак!
Има и откровено идиотски теории, но и те са в играта, и те не са случайни...

А за онази заигравка с ника....Сори , макло не се получи ! Не беше идеята лична нападка. Просто не употребих точните думи . Би трябвало да бъде "да не станат" .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

24 Conspirator | 25.10.201418:23

ВК,предполагам,че ник-а ти не означава водоснабдяване и канализация.Самоиронията понякога помага,но е трудно разбираема.Ако бях именувал ник-а си Кооператор редовно щяха да ме пращат в ТКЗС.
Иначе,конспиративна теория е тази,която не подлежи на разумно и логично обяснение и точно поради тази причина се прилага масово.Огромното болшинство от хора реагира отчетливо само на студ и глад.Или са привърженици на Левски или ЦСКА,което горе-долу е едно и също.
Не мога да разбера,какво толкова те притеснява изказването на различен тип мислене,та всеки път трябва да призоваваш доктори на помощ.
Демокрация не се гради с доктори.Още по-малко с ВиК-а специалисти и Конспиратори.Ник-ът понякога се поставя,за да привлича и провокира внимание,а не е дословно обяснение за съдържанието на коментарите.
Няма по-страшна конспирация от това мозъкът ти да бъде еднополюсен.Предава се по рождение. Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

23 VK | 25.10.201417:32

"Аз също горещо подкрепях danswithme,докато не разбрах/бързо/кой се опитва да манипулира протеста и да налага измислен от НПО организации елит."

КОЙ ли ? Много щастлив

"Докато лансирате измислени елити с ектремистки наклонности се оформя една широка маса от разумни и трезвомислещи хора.Рано или късно ще станем мнозинство и ще подредим държавата си."

Дано да не станете мнозинство(конспираторите), че нема толкоз дохтори Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

22 Conspirator | 25.10.201414:19

Фрида,що за елит са Антоанета Цонева/с късата подстрижка/Антон Генов/Радха-винода дас/и Радан Кънев/Конфино/?
Аз също горещо подкрепях danswithme,докато не разбрах/бързо/кой се опитва да манипулира протеста и да налага измислен от НПО организации елит.
Леко,с пиниз,няма да успееш да ме наредиш до малоумниците на Сидеров.Той,завалията още не разбрал,че противопоставянето пролетариат-капитал вече не е ''фешън''.Кара си като Жириновски/Ейделстейн/на колониализъм и не може да ''стопли'',че глобализмът се нуждае от ново грандиозно противопоставяне по религии.
Рано или късно България ще има свои елит и свои Орбан.Неизбежно е.Хубавото е,че хора като теб действат като катализатор.Докато лансирате измислени елити с ектремистки наклонности се оформя една широка маса от разумни и трезвомислещи хора.Рано или късно ще станем мнозинство и ще подредим държавата си.
Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

21 John Smith | 25.10.201414:02

" Аз не виждам проблем в субективността на моралните норми. " Шокиран
Той и Чикатило е разсъждавал така. Свиньо, докато е време , иди на психиатър!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

20 Manuela Gerenova | 25.10.201412:49

Да не говорим, че такcите в България ca отноcително ниcки в cравнение c Европа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

19 Frida | 25.10.201411:19

ами -конспи-
елитът никога не върви след тълпата - особено съставена от нищожества - това първо
второ - елементарно но изгодно е да се свързва студентското недоволство единствено с таксите - простонародно е някак - сиромахомилно и тарикатски едновременно
трето - ранобудните дигнаха на крак цялата система - от народната хм полиция - която барикадира цяла централна софия - въпреки незначителния им брой - през ръководното и преподавателско тяло на университета- като лъсна нравственото и интелектуалното му убожество - та до най-гласовитите медии - микрофонисти и перодръжки на т-нар- преходен - модел - незаслужено запаметени в -оня списък-
изобщо шепа млади умни и смели хора но и малко наивни в преценката си за състоянието на народния дух - показаха че не може да се действа както сте си свикнали
а пък конспи - ти си вервай на боленчо и неговите директивно спуснати конспирацийки - от теб и без туй нищо не зависи
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

18 Conspirator | 25.10.201400:59

Преброиха се.На Нова година бяха трима.Делегацията за разговори и ''подкрепа''водена от Радан Кънев /Конфино/беше шест пъти по-многочислена от ''будните''.
Майната им/му/ на другите/православието/.
Може и така да се каже.
Бесен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 25.10.201400:02

пак изпадате в битовизми
окупацията на университета имаше друга цел и тема - не увеличениет на таксите в съответствие с нарастващите разходи във връза с увеличение на цените
но поне се огледаха - познаха и преброиха будните - майната им на друягите и техните преподравателин
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 24.10.201420:47

>Цената .. трябва да отговаря

Мисля, че разбирам основната ти идея и откъде идва фрустрацията ти.

Според мен разминаването между наблюдаема реалност (примери за която даде и самият ти) и това, което ти се струва, че е редно и трябва да е реалност, става по-малко объркващо, ако забележиш, че цитираната по-горе твоя мисъл е пример за частен случай на по-общата идея "редно е да има справедливост в цените (на каквото и да било, вкл. на труда)", съчетано с виждането, че съществува обективна, универсална етика, в която понятието "справедливост" е дефинирано еднозначно, и, естествено, че самият ти си напипал тази дефиниция.

Друга възможна гледна точка, към която се придържам и аз, понеже я намирам за по-спокойна и по-малко предразполагаща към вътрешни противоречия, е виждането, че цените всъщност не е редно да включват елемент на "справедливост". Не заради някакви етични съображения, а просто защото е непрактично - това, което е справедливо за мен, може би не е справедливо за теб, и обратното. Аз не виждам проблем в субективността на моралните норми.
И докато няма нищо лошо или деструктивно в това да използваш собственото си виждане за справедливост когато се разбираш с някой за цена, то съвсем не е правилно да мислиш, че имаш право да го налагаш върху другата страна, било то и просто от съображения за симетричност.
   

оценка

+0 -0