ДАНС vs. Адвокатите | webcafe.bg
Webcafe

ДАНС vs. Адвокатите

Адвокат Николай Хаджигенов
29.11.2011, 14:21 (обновена 29.11.2011, 16:01)
Цветан Цветанов в носия

Снимка: © Gerb Sliven

Отдавнашна мечта на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е да тури под контрол адвокатите...

Краят наближава... Тихомълком и по терлици с едно-две съобщения по медиите премина информацията, че според последните изменения на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) на ДАНС са длъжни да докладват за клиентите си: счетоводители, съдебни изпълнители и нотариуси.

Споменаха я в. "Дневник" и няколко от онлайн медиите и това е. И всичко заглъхна за пореден път. Ей така от нездрав интерес, провокиран от реплика на приятел на приятел в лицевата книга (Фейсбук) отворих страницата на ДАНС да видя, за какво аджеба иде реч.

Да си призная честно, не бях особено изненадан да открия, че на практика всички професии, работещи с клиенти, са длъжни да се регистрират в ДАНС и да им снасят информация. Звучи ли ви познато, а?

Това обаче нищо не е! В изброените професии под т. 26 изрично са посочени лицата, които по занятие извършват правни консултации? Демек, ние! Адвокатите!

Отделили са ни най-много място и внимание, като на близо десет реда са описали в кои случаи сме длъжни да докладваме за клиентите си. Нещо повече, изготвили са правила за докладване и критерии!

Повярвайте ни, изброяването включва всеки един аспект на адвокатската професия и отношенията адвокат - клиент! Понеже сме убедени в грамотността на читателите си, съвсем накратко, бихме искали да ви обърнем внимание, върху следното: Отношенията адвокат - клиент са конфиденциални и неприкосновени!

Нищо от онова, което си говорят клиентите с адвоката си, не може да послужи, като доказателство! Адвокатските книжа, компютри, досиета, файлове и т.н. са неприкосновени! Не подлежат на изземване, копиране, преглеждане и каквото и да било друго! Така наречената „адвокатска тайна" е възпроизведена в чл. 30 ал.5 на Конституцията на Република България, Закона за адвокатурата, НПК, Европейската конвенция за защита правата на човека.

Въведеното задължение за адвокатите за станат доносници на ДАНС, разбирай на властта е неправилно и незаконосъобразно! Нещо повече, директно противоречи не само на изброените по-горе нормативни актове, но и на цялата идея за правосъдие, независима, свободна и самоуправляваща се адвокатура, разделение на властите, демокрация и правата на човека.

Въвеждането на задължение на адвокатите да докладват за клиентите си, грубо нарушава едно от най-важните права на човека - правото на защита! Никъде по света адвокатите не разкриват адвокатската тайна! Никъде!

Е, може би освен в Северна Корея? Всъщност, не сме съвсем сигурни, но там май нямат изобщо адвокати? Баси, "1984" на Оруел пасти ще яде пред въведения от милиционерското правителство "ред" за доносничене. С огромно съжаление ще констатираме за пореден път, че подобно нещо не е имало дори по соца, когато всеки трети беше доносник!

Едва ли някой поддържа илюзията, че подобни мерки са насочени към реална борба с престъпността? Както многократно сме споменавали ефективността на МВР в борбата с престъпността е равна на нула! Така че, единственият възможен извод е, че това е поредната голяма крачка към тоталитаризма на режима Борисов.

P.S.от Webcafe: Както стана ясно, в обхвата на задължителните "доносници" попадат и 3500 читалища в България - и те трябва да приемат вътрешни мерки и правила срещу прането на мръсни пари и приемането на дарения от терористични и мафиотски организации, което да бъде одобрено от ДАНС.

Законът за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) ги задължава до 12 декември да изготвят специален план как да разкриват всяка книга, дарена от фундаменталисти или пък от физически и юридически лица, попаднали в списъка с необслужвани банкови кредити.

Да не би в ДАНС да има някакъв план за ДЛ-та - докладчици, или поради пенсионирането на служители и нежелание към агентурна работа има дефицит от данни за "информационните масиви", ползвани от неколцина хора от държавата?

Ако толкова ги вълнуваше темата за прането на пари, да бяха проследили как се купуваха имоти по Черноморието и другите курорти. Горещите пари се охладиха там. Къде бяха тогава?

 

Oще: адвокати  данс  доносници  клиенти  критерии  професии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

9 joro7 | 17.05.201222:34

Тоя адвокат май си е зафантазирал че адвокатите са нещо богопомазано Типично за нашите юристи - малко интелект и много надуване Адвокатите трябва да спазват всички ама всички закони около тези 2-3 закона дето са цитирани което значи че ако видят престъпление няма как да си траят А за САЩ въпросния адвокат е гледал само филми сигурно - адвокат който се съмнява че защитава лице което пере пари там веднага трява да докладва хонорара си от него - за знаещите англииски
lawyers of corruption case suspects must report the payment for their service that they received from their client to the anti money laundering authorities

Само у нас адвокатите се разкарват и плямпат че имат само права а за по-големи боклуци от тях не знам
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 18:23

8 no_sense | 30.11.201116:42

един цитат от николай слатински...
" В България има мнозинство от хора (аз отдавна в този сайт го определям като ставащо квалифицирано), в което влизат:
--- ограничените интелектуално;
--- заблудените;
--- безотговорните;
--- агресивно користните;
--- безпринципните;
--- маргинализираните социално;
--- неспособните да разберат какво е полезно за България, за да стане тя модерна, демократична и европейска държава;
--- припозналите себе си в завзелите по "демократичен" път властта недоучени, недообразовани, недоограмотени и недовъзпитани управляващи;
--- двукраките дегенерати.
Всички те – някои от тях опасно низки и ниски, някои добри и свестни – определят какво ще се прави, как да се прави и кой да го прави в управлението на страната. Защото демокрацията е прост механизъм за вземане на решения, при който прави са тези, които са повече.
А това мнозинство хора – те у нас са повече.
Демокрацията, когато се превърне във формална процедура на броене на гласове става контрапродуктивна, тя отрича себе си. Тоталитаризмът на мнозинството е вреден, а тоталитаризмът на посредственото мнозинство става опасен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

7 LaForce | 30.11.201110:25

И още нещо, войната се води навсякъде по света, така че няма смисъл да бягате! Войната е тайна, врагът разчита Вие да махнете с ръка и да кажете още един луд... това е условието за победа. Врагът е страхлив и слаб, отворете очи и го погледнете и той ще загуби битката и войната!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

6 LaForce | 30.11.201110:21

Не ги слушайте тези които Ви съветват да бягате! Това е война! Война не се печели с бягане! Войната е на всички фронтове и е срещу Вас! ЛИЧНО И ТОЧНО СРЕЩУ ВАС! Тровят Ви с въздуха с водата с храната през кожата и с лекарствата! Лъжат Ви чрез образи чрез реч чрез звуци и чрез авторитети. Крадат Ви чрез подмяна на държавата с престъпен синдикат чрез легализацията на банките чрез т.н. мед помощ и по всички други начини. Държат Ви в подчинение чрез ВАШЕТО СЪГЛАСИЕ! Води се война и та е война ЗА ВАШЕТО СЪЗНАНИЕ! Отвоювайте съзнанието си и ще спечелите войната... и ще спечелим всички заедно! Просто кажете НЕ! Майната ти няма да ти плащам вече няма да ти вярвам вече няма да се подчинявам, Аз съм човек и имам собствен път! Има война и тя е за съзнанието Ви! Спечелете я!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

5 Калоянчо | 30.11.201109:43

Преди време направих прогноза, че в БГ ще останат само трафиканти, ку...(кли) и бай мангау.

Вече се случва.

Щом в една държава премиер може да е Бойко, президент Гоце, министър Цецко, еб... държавата..

...Какво повече има за казване...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

4 Люба6а | 29.11.201122:37

пичове,бягайте...оставете червените свини да се самоизядат.Бягайте в Канада-място колко щеш,помощ се дава,няма расизъм,няма преследвания...чащо им живеете в червеносвинчувската кочина?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 15:15

3 Antoniya Spasova | 29.11.201115:27

По принцип, съм съгласна - абсурдно е. Но май текстът в ЗМИП относно лицата, предоставящи правни консултации е от 2003, тук-таме от 2006 г. С измененията от 2011 са добавени счетоводителите и частните съдебни изпълнители (което е някакъв пълен абсурд). Иначе съм съгласна, че целта е да ни превърнат в нещатни сътдруници на новото ДС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 29.11.201115:05

http://www.dans.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=47&Itemid=51&lang=bg

Това е страницата на ДАНС за критериите /на ДАНС/ според които трябва да се докладва...
Наистина напускам тази държава!! То не се издържа вече! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 29.11.201114:56

И не само адвокатите... и счетоводителите са включени в този кюп.
И още доста други професии и лица... Можете да ги видите в ЗАКОН за мерките срещу изпирането на пари.
   

оценка

+0 -0