Една либийка проговаря за заразените със СПИН деца в Бенгази | webcafe.bg
Webcafe

Една либийка проговаря...

Майк Елкин , Сп. Newsweek/БТА
14.03.2011, 10:22 (обновена 15.03.2011, 10:42)
Муамар Кадафи

Снимка: © Getty Images

Закия Салтани: "Вече не вярвам на нищо, казано от Кадафи. 13 години мълчах и ми омръзна. Искам да се боря"

Закия Салтани е била предупредена да не разговаря с журналисти. Не я интересува. Чакала е 13 години да разкаже историята си. И сега заплахите на либийското правителство не могат да я спрат. "Загърбих страха", казва тя. "След случилото се със семейството ми, какво повече могат да ми направят?

Синът й е починал на 8 години

В дома на неин приятел в Бенгази, докато гордо е обвила раменете си с червено-черно-зеленото знаме на революцията против Кадафи, тя показва снимка в рамка на сина си Ашур.

Той е починал от свързани със СПИН усложнения на здравето през май 2005 г. на 8 години. Бил е едно от над 400-те либийски деца, приети в педиатричната болница "Ал Фатех" в Бенгази преди 13 години с обичайни оплаквания като настинка и болки в ушите.

Оттам си тръгват с вируса на СПИН - ХИВ. Подобно на Ашур, около 60 от тях са починали впоследствие. Другите са на оцеляване.

До освобождаването на Бенгази от протестиращите срещу Кадафи на 20 февруари, режимът бе в състояние да сплашва хората като Салтани и да ги принуждава да мълчат.

Междувременно правителството обвини за епидемията пет български медицински сестри и един палестински лекар в болницата. Лъжливо ги обвини, че целенасочено са заразили малките си пациенти, осъждайки ги на смърт.

Медиците в крайна сметка бяха освободени през 2007 г., но не и преди режимът да изтръгне от Източна Европа пакетна сделка за опрощаване на външния дълг и около 750 милиона долара в предполагаеми обезщетения и здравна помощ, както и сделка за развитие на гражданска ядрена енергетика и "много добро военно споразумение" (по думите на получилия образование във Великобритания син на Кадафи - Сейф ал Ислам) с френското правителство "и други поверителни неща, които не бива да обсъждаме официално", каза усмихнато Сейф на "Нюзуик" навремето.

Сега Салтани и други либийци най-сетне проговарят

Тя казва, че това е първото интервю, което изобщо е давала - и гневът й срещу Муамар Кадафи и 41-годишната му диктатура започва да се излива.

"На 2 февруари 1998 г. отидохме в болницата, защото Ашур имаше температура и кашлица. Беше на 4 месеца. Останахме два дни. Две седмици по-късно пак отидохме със същите проблеми."

Малко след това тя е завела и 5-годишната си дъщеричка Муна в същата болница с висока температура. Муна също се е върнала у дома с ХИВ, макар че навремето Салтани е нямало как да знае, че децата й са се заразили.

Истината започнала да се разкрива няколко месеца по-късно. "През октомври научихме, че лекарите крият нещо. Казаха, че в кръвта му има нещо, което не могат да разпознаят. Директорът на болницата ни каза да не казваме нищо. Когато разбрахме, че е ХИВ, правителството ни каза, че заразата дошла извън Либия и че засегнала само 10 деца. Друг доктор дори се опита да ни убеди, че не било ХИВ, а туберкулоза. "

Когато семействата в крайна сметка узнават колко деца са заразени, режимът изпратил голяма част от пациентите в Италия за прегледи и лечение.

Кадафи ни каза, че ще ни даде каквото поискаме, но трябва да мълчим...

Мохамед Ел Агили, 20 години, казва, че е бил 8-годишен, когато родителите му го завели в "Ал Фатех" за очна операция през март 1998 година. Три дни по-късно се върнал в къщи, още замаян от процедурата. Когато слуховете за СПИН плъзнали из града, той бил тестван за ХИВ заедно с всички други деца, които са били приети в болницата в началото на 1998 г. Резултатът бил позитивен.

"Когато научих, се разтичах из улиците и крещях като побъркан", казва баща му Махмуд. "Постарахме се правителството да ни чуе. Кадафи покани всички семейства в шатра в пустинята при Сирт. Каза ни, че ще ни даде каквото поискаме, но трябва да мълчим. 'Не искаме чужденци да се намесват. Не искаме това да излиза извън Либия', ни каза Кадафи. Предупреди ни, че роднините ни извън Либия ще са в опасност ако проговорим. Бяхме уплашени. Трябваше да мълчим."

Кадафи унищожи бъдещето ни

Потулването на новината може и да е обслужило целите на Кадафи, но не помага на младия Мохамед да се справи с безсърдечните си съученици. Те го тормозят докато накрая той спира да ходи на училище на 12-годишна възраст. Ревностен фен на футболния отбор "Реал Мадрид", сега той помага на брат си в магазин за мобилни телефони близо до дома им.

Запитан за бъдещето си, болният от ХИВ се усмихва на наивността на въпроса. "Моето поколение не мисли за бъдещето. И да не беше тая болест, Кадафи унищожи бъдещето на всички ни", казва той.

Всички обвиняваха българите, така че повярвахме...

Макар и причината за избухването на епидемията да остава загадка, външни проучвания я обясняват с лошите хигиенни условия в болницата вместо с ширещите се из Либия теории на конспирацията. Според доклад на италианска медицинска анкетна комисия от 2002 г., всички заразени деца са получавали интравенозно течности, антибиотици, стероиди или бронходилататори, но не и кръв или кръвни продукти.

Салтани казва, че й е било трудно да приеме твърденията на режима, отправени срещу чуждестранните медици в болницата. "Отначало не вярвах, че са те. Палестинският доктор и българките винаги се бяха грижили добре за децата, но всички обвиняваха тях, така че повярвахме. Искахме да застанем пред тях лице в лице, но правителството не ни разреши", казва тя.

Чуждестранните медици обаче стават полезни изкупителни жертви - и доходоносни заложници. Откупът, който Кадафи получава, за да ги освободи му позволява да плати на семействата на жертвите по около 1 милион долара, с което си купува още малко мълчание.

Насилие, сплашване и стратегически парични плащания

В продължение на 41 години Кадафи контролира страната чрез комбинация от насилие, сплашване и стратегически парични плащания.

Да проверяваш докъде се простират наложените от режима ограничения над свободата на словото означавало да рискуваш да бъдеш хвърлен в затвора, изтезаван и убит.

А старите навици се запазват, дори в освободения Бенгази, където всекидневно се провеждат митинги против Кадафи. Сегашният директор на болницата "Ал Фатех", който е бил лекар там при избухването на епидемията, отказва да говори по въпроса докато Кадафи държи Триполи.

Проговарянето може да е смъртна присъда за Салтани

Точно преди Салтани да започне интервюто си, телефонът й звъни. Обажда се Ибрахим Ел Орайби, посредникът на семействата на болните от ХИВ с режима. Тя включва високоговорителя, за да може репортерът да чува разговора. Той се развиква на Салтани, че е нарушила наложената от правителството заповед за неразкриване на информация.

"Ако Триполи разбере, ще се ядосат и ще спрат да пращат лекарства за СПИН в Бенгази!", крещи Орайби. Това може да е смъртна присъда за Салтани: самата тя се е заразила със СПИН като е кърмила Ашур. Според лекари това се случва рядко, но е възможно. Тя взима антиретровирусни лекарства от една година и й остават само за още два месеца.

Тя обаче отказва да отстъпи. "Вече не вярвам на нищо, казано от Кадафи. 13 години мълчах и ми омръзна. Искам да се боря", казва Салтани на Орайби.

Посредникът я умолява: "Не проговаряй докато не получим лекарствата." Салтани е непреклонна. "Кадафи трябва да си върви - а ти можеш да си вървиш заедно с него. Чаках 13 години и повече няма да чакам. Той е лъжец и ще говоря с когото си искам", казва тя.

Салтани затваря телефона и започва да дава интервюто си.

Oще: бенгази  зараза  кадафи  медици  режим  спин  хив 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.08.2010, 11:12

5 Korneli | 19.03.201114:39

Мисля, че Ицо е абсолютно прав. Престанете да им вярвате и да ги съжалявате, защото твърдят, че са се разболели от СПИН и защото събитията съвпадат. Ако САЩ не бяха наложили ембарго над Либия, в болниците нямаше да липсват медикаменти и мед.инструменти от първа необходимост.Какво им е виновен някой, че медиците са използвали едни и същи спринцовки, а онова с кръвната плазма беше постановка, за да рекетират България с външния ни дълг и както Ицо правилно посочи, да си осигурят $ за обезщетение на роднините.Тя тази като е толкова смела, защо не върне сега милионите и да се изправи вече да осъжда ? Истината е много добре замаскирана сред хилядите версии и крясъци на "жертви" (а да ви е мнавало през ум, че вирусът също има инкубационен период и така - тя вероятно си е била болна от СПИН, заразявайки бебето си при раждането, а не то нея при кърмене, което е почти не възможно?).Никой от тези маймуни не може да ме убеди, че не си е бил болен отпреди да постътпи в болницата, там хигиената поначало е нулева...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 17:31

4 Bai Shmatka | 19.03.201104:55

Ицето е една зловредна паразитна безсърдечна комунистическа гад. Гад която обожава да злорадства на страданието на хората.

Но като му се излупа по голямо страдание на празаната комунистическа каска, наречена грешно глава, тогава всеки му е длъжен на този идиотизиран изверг да му съчувства.

Така че на такива като ицето, болни шизофренични мозъци, каквото и зло да им се случи в живота, винаги им е малко, и може още по голямо зло да им се случи, и пак ще им е малко.

Заслужават си я съдбата отрепките комунистически.

Към подобни червени дегенерати, нямам и елементарно уважение. Всяка дума казана от мен по негов адрес, си я е заслужил. Да мре и да не се обажда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 18:10

3 Tetimov | 16.03.201106:20

Ице,

много са ти объркани представите за справедливост и отговорност, а най-вече за морал. Кадафи изтъргувал по "най-добрия" начин? Най-добър начин ли е да пратиш в затвора шест невинни човека и да изнудваш останалия свят за пари? Целта му била да помогне на семействата? Ами да им беше помогнал с пари от държавата, както е редно в такъв случай.

По другата глупост, която каза - тези хора не са отишли да реформират медицинската система на Либия, а да работят в нея. Към кого точно трябва да се обърнат с искане за подобряване на хигиената? Освен това, вероятно си млад, но когато имаш семейство и деца е малко по-трудно да напуснеш "в знак на протест" и да останеш без работа.

И последно, може би е редно от чисто човешка хуманност да се въздържиш да наричаш "малоумна" една жена, чиито две деца и самата тя са заразени инцидентно с ХИВ и чийто живот е почернен без тя да има никаква вина. Дори и да не си съгласен с нея, можеш да проявиш малко уважение към болката и. В крайна сметка тя е дала просто едно интервю - нищо повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

2 Ицо | 15.03.201110:05

Всеки нещо говори ... плюе, проклиня и т.н. Както и в България.
Кадафи не им е виновен за заразяването. Той наистина просто изтъргува по най-добрия начин положението и с това все пак помогна на пострадалите.
Те така или иначе са пострадали. Защо се оплакват че впоследствие той поне им е помогнал финансово. А тея са от тъпи по-тъпи и затова не могат да разберат ситуацията.
Наистина медиците не са виновни за умишлено заразяване.
ОБАЧЕ ... те като медици, би трябвало да разберат че има липса на хигиена. Хайде ония тъпите - не разбират, ама медиците би трябвало да са наясно с проблема. Да ама нали им плащат тлъсти заплатки и ... продължават да участват в това "здравеопазване", вместо да напуснат например в знак на протест. Е ТОВА им е вината на медиците. Разбира се не говоря за българските медици, а за всички дето са били там. Така че виновни има и да не хвърлят сега вината на Кадафи. Но журналистите винаги търсят сензация и ... дават думата на някакви малоумници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 17:31

1 Bai Shmatka | 15.03.201103:38

И нека след това фанатичните комунистически пръчове, още да искат на власт детеубеца Кадафи.

Това бясно камиларско куче, трябва да мре от жестока смърт. А вместо това, този ми е тръгнал на велик да ми се прави. Но вярно е, че змията като умира, най-отровна става, и най-смъртоносно хапе.

Наистина да имам възможност, не врата ще му извия, а главата му ще отрежа, и ще я подаря като подарък възмездие, на потърпевшите Медицински сестри.

Аз самият съм Мюсюлманин, но искренно се отвърщавам от това омразно нищожество, убиващо собственият си народ.

И какво ли ме учудва? Защо Кадафи го подкрепят комунистическите животни! И те са същите терористи и убийци, завзели власта в българия след 09.09.1944 г. с много кръв и насиле. Така че терористи терорист ще подкрепят.

Трябва наистина тази шибана опозиция в Либия да се вземе сериозно в ръце, и да изрине тази подчовешка Кадафова тор в морето. И да го смаже като съсел в пясъка. А не да ми се свива пред тиранина и детеубиец страхливо. Защото инак в противен случай, още подобни гаври и унижения ще търпят.

Бил се борил с тероризма Кадафи! А най-големият терорист е самият той, и това трябва да го осъзнаят тези държави който са срещу удари по Либия, че стават съучастници в престъпленията му срещу човечеството. А не да си мислят за интересите жалките европейски гадове, и да си затварят лицемерно очите за престъпленията му, който са достойни за бесилото незабавно.

Деца са починали от СПИН. Нашите сестри станаха изкупителните жертви на това мерзко изчадие. Изнуди цяла европа за пари. Какво повече искат като доказателства? разни либерални европейски тлъсти задници.

Сега вилнее в Либия, и те пак го подържат негласно. За това час по скоро трябва да елеменират Кадафи.

Хайде сега и от уеб кафето да ме блокират. Че ми завира кръвта, как този негодник бива оставян за да си разиграва конете необезпокояван, и да прави на шматки цял свят, и че не мога по културно да се изразя за геноцидера Кадафи.

СМЪРТ ЗА КАДАФИ, СВОБОДА ЗА ЛИБИЙСКИЯТ НАРОД. И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА НЕВИННИТЕ НИ СЕСТРИ. СТАНАЛИ ЖЕРТВА НА АЛЧНОСТА И БЕЗКРАЙНАТА НАГЛОСТ И ЦИНИЗЪМ, НА ТОВА ПОДЧОВЕШКО КОМУНИСТИЧЕСКО ИЗЧАДИЕ АДОВО, И ПРИМИТИВНО НИЩОЖЕСТВО! МУАМАР КАДАФИ.
ядосан ядосан ядосан ядосан ядосан ядосан ядосан
   

оценка

+0 -0