Най-важният имот на църквата | webcafe.bg
Webcafe

Най-важният имот на църквата

Цветана Георгиева
02.10.2014, 17:40 (обновена 04.10.2014, 09:27)

1 от 2 снимки Назад Напред

александър невски

Снимка: © В.Е.

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" става частна държавна собственост с решение на служебното правителство

Исторически акт - така служебният премиер Георги Близнашки нарече изненадващото решение, с което държавата подари на Българската православна църква храм-паметника „Св. Александър Невски". Светската и църковната власт спореха 25 години кой да е стопанин на патриаршеската катедрала, в чието подземие се намира безценна колекция от 1500 произведения на изкуството.

Най-спорна бе именно криптата на храма, където се съхранява най-богатата сбирка от икони по нашите земи, датирани от IV век до Българското Възраждане - т.нар. Музей на християнското изкуство, създаден преди 50 години от комунистическия режим, а днес задължителна спирка за чуждестранни посетители.

Не липсваха идеи и подозрения за бъдещето на „Криптата", предназначена по традиция за траурни ритуали и погребения на висши духовници, но никога неизползвана за тази цел в случая на най-голямата църква в България. Сред тях бяха ВИП-помещение за сватби и погребения, като старинните икони и мозайки бъдат преместени на друго място. Това щеше да означава колекцията да се пръсне из хранилищата на десетина културни институции - собственици на 200 от експонатите.

Компромис или победа за църквата?

В последните месеци раздорът се изостри до степен, в която уредникът на музея доц. Ралица Русева, дъщеря на акад. Светлин Русев, разсейваше репликите „Да си вземат иконите и да се махат" и „Да ходят в Българския Лувър", докато не се появи официалната позиция на Светия синод. И тя дойде през лятото на тази година.

Наскоро бившият министър на културата Петър Стоянович призна пред БНТ, че преговорите са се водили уж добронамерено, но в крайна сметка Светият Синод приема решение с обрат от 180 градуса - претенциите му за собствеността включват и криптата. Сега архиереите обещават да работят заедно с държавата, като се отказват да водят богослужения в криптата. За сметка на това разрешават светски събития, но без алкохол, което по последна информация е отпаднало.

Основните аргументи на висшия клир бяха, че храмът не може да се дели на две, както и че налагайки атеизма, тоталитарната власт създава музей в подземието на „Св. Александър Невски", като изземва десетки икони от други църкви и манастири в цялата страна, които не са били нейна собственост.

Компромисът между църква и държава е, че криптата става собственост на БПЦ, която обаче ще отдаде право на ползване на Министерството на културата за следващите 25 години - колкото един преход време по проф. Близнашки. Уверенията са, че експозицията на икони ще се запази в сегашния си вид, но работещи в музея се съмняват в това, защото няма никакви гаранции, че криптата наистина ще се запази като музей.

"Убедени сме, че в обозримото бъдеще Св. синод ще открие някакво измислено наше нарушение на договора, въз основа на което ще ни изгони. Независимо от вече издадения нотариален акт, ние сме с намерения да го обжалваме пред следващото Народно събрание и кабинет. Какъв ще е резултатът можем само да гадаем", коментира художникът Владо Руменов, който от 35 години работи в музея.

Полуразпад

Докато нямаше стопанин, храмът-символ на София претърпя сериозни поражения, защото нямаше юридически вариант да попадне под защитата на ЮНЕСКО или да бъде издадено разрешение за ремонт.

Няма как да не сте виждали кадри с мрачни стенописи и бели петна по стените й. Реставратори отдавна предупреждават, че стенописите в храма изчезват непоправимо, при това с всеки изминал ден. И още - течове, нескопосан ремонт на прозорците на купола, повреда в климатичната инсталация на „Криптата"...

Нееднократно от църковното настоятелство се оплакваха, че се издържат едва-едва, и то само от продажба на свещи и дарения. Въпросът кой да е собственик отдавна е с належаща нужда от разрешаване, въпреки че такива намигвания идваха периодично от партиите във властта. Практиката е показала до какво водят бързите решения, но в крайна сметка се яви кабинетът „Близнашки" с логиката, както самият той обясни, че ничията собственост е държавна собственост.

Тук въпросът е кой е по-добър стопанин - държавата или църквата

„Блестящи" примери и в двата случая сме виждали много - църковните тапети в Пловдив и шоковите реставрации на антични крепости. Не е тайна, че духовниците трудно се справят сами с поддръжката на храмовете - пловдивският владика Николай дори обяви на търг свой „Ролекс", за да плати тока на църквата „Света Марина".

„Благодаря на служебното правителство, че най-накрая разреши този съществено важен въпрос за храма, който пред годините се забавяше заради партийни пристрастия и бурни различия. Това е един добър компромис с Министерството на културата, така че надяваме на ползотворно сътрудничество с тях", коментира епископ Тихон, председател на църковното настоятелно на храма.

"Неразбираема за нас е амбицията на служебния кабинет, в лицето на Близнашки спешно, панически и на всяка цена да издаде нотариален акт за собственост на БПЦ.Какви висши държавни нужди налагат този въпрос да се реши от служебен кабинет, а не както е редно от редовно Народно събрание...", питат Руменов и неговите колеги.

След като църквата стане негов фактически собственик, спешно ще се пристъпи към проекти за реставрация на стенописите и оценка цялостна на пораженията.

Първият проблем е, че за европейско финансиране отново е нужно посредничеството на държавата. Вторият проблем е свързан с контрола върху средствата, който при БПЦ наистина е в небесното царство, тъй като не плаща данъци и се отчита пред себе си. Третият проблем е, че сагата със „Св. Александър Невски" може да послужи на официалните вероизповедания като жокер в претенциите им за други имоти с национално значение и паметници на културата.

Дали подаръкът на Близнашки няма да се окаже мечешка услуга в крайна сметка? Със сигурност така най-ясно ще проличи дали църквата наистина се променя.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.