Варненци го направиха отново | webcafe.bg
Webcafe

Варненци го направиха отново

Стоян Николов
04.08.2012, 17:36 (обновена 07.08.2012, 08:43)
Най-добрият град за живеене - Варна

Снимка: © Бояна Атанасова

Варненци победиха - никакви коли в Морската градина

Браво на Варна - доказа, че има гражданско общество. След като успяха да спрат незаконното, но продължаващо повече от десетилетие застрояване в Морската градина, сега се пребориха срещу още един символ на срастването между олигархия и местна власт - движението и паркирането на автомобили в същия този парк.

Варненци осъществиха справедливите си искания по начин, в чиято ефективност всички се убедихме. Направиха гражданска блокада и след като хората, в чиито ръце е властта да прекратят произвола, се убедиха, че няма да се уплашат, бяха принудени да отстъпят.

От утре, 6 август, свободното влизане на автомобили в Морската градина остава в историята. Кметът Кирил Йорданов, който години наред измисляше какви ли не извинения, най-после "клекна". Уверенията на градската управа са, че контролът и евентуалното санкциониране на нарушителите на новата наредба ще бъде осъществяван съвместно от общинските служители и полицията. Варненци обаче са гърмяни зайци и също дадоха свое обещание - че ще упражняват граждански контрол.

Недоволството им бе провокирано от неспазването на каквито и да било правила. В последните години мястото се бе превърнала в паркинг и удобен маршрут за движение на разни персонажи, ползващи се с протекцията на местните власти или просто разчитащи на пасивността им. Така паркът загуби притегателната способност на място за почивка и приятно прекарване за варненци и гостите на града.

Според новите разпоредби Морската градина ще бъде защитена от бариери, които ще пропускат само колите на полицията, службата по противопожарна охрана, Бърза помощ и поддръжката на парка. Бариерата, която в момента "спира" достъпа в района на басейна, ще бъде премахната и на нейно място ще бъдат поставени солидни заграждения, които ще направят невъзможно влизането на автомобили.

Колите ще бъдат изтласкани и от историческата част на Морската градина. На другото място, което досега бе използвано за нерегламентиран достъп - входът пред Спортната зала, ще се позволява влизането само на членове на клуба по тенис, но и те ще могат да използват автомобилите си само до паркинга.

Подобни са уверенията и за бариерата на Летния театър, която ще пропуска само специализирани автомобили. Входът откъм "Почивка" пък ще може да бъде използван само от живеещите в района. Другото изключение се прави за колите, които зареждат заведенията, които обаче ще трябва да вършат работата си в часовия интервал от 4 до 9 сутринта.

Варненци заслужават поздравления поради две причини: накараха управниците си да проумеят какво означава "парк" и какво не може да се прави на такова място; опазиха Морската градина не само за себе си, но и за туристите, които също като тях искат да се докоснат до позабравените й красота и спокойствие. И последно, но не по важност. Другите градове имат светъл пример как да се справят със своеволията на управниците си. Щом във Варна гражданите успяха да спечелят няколко победи, значи всички можем.

Борбата за създаване на нормална държава минава през битките за спазване на елементарните правила. И когато хората се надигнат и покажат решимост, се вижда не само че дяволът не е толкова черен, но е доста страхлив. Своеволията на местните (а и националните) дерибеи минават само когато хората си мълчат. Е, изглежда все повече българи отказват да си затворят устата и да се кротнат.

Oще: варна  граждани  кмет  морска градина  паркиране  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2012, 21:43

5 Yuliyan Mihaylov | 05.08.201221:50

Възможно най-глупавото решение е да се затвори с бетонни заграждения входа от към басейна, като от там е най-лесен достъпа до алеята на каквито и да е специализирани автомобили.Недай си боже да стане пожар или голям инцидент в района на ролбата линейките и пожарните докато стигнат ще е вече късно....За толкова години неможаха да сложат един полицай, а не някои нает охранител от частна фирма, който да си пуска шефовете и разни там автомобили с стикер от общината.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 05.08.201215:28

Браво на варненци!
Софиянци също протестираха. Против закона за Витоша (за горите).
Закона за Витоша мина в Парламента.
Софиянци забравиха, че са протестирали.
Даже не забелязаха че мина и не се чу да протестират пак....може би защото са във Варна muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

3 iii_krv | 05.08.201213:42

Oops!... I Did It Again - както казва и самият Austin Powers
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

2 Божидар Гюлмезов | 05.08.201212:18

Браво браво, само така! Това е начина! Още и още! Пляскане
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 05.08.201209:45

Браво!!!
   

оценка

+1 -1