Да караш пиян и без книжка e национален спорт | webcafe.bg
Webcafe

Да караш пиян и без книжка e национален спорт

Мила Христова
27.07.2014, 18:35 (обновена 31.07.2014, 08:20)
катастрофа

Снимка: © БГНЕС

Била съм в почти всички европейски страни. Е, няма такова чудо!

България загуби още двама младежи - на 17 и 18 години. Те загинаха в поредната зверска катастрофа. Ден по-рано историята се повтори на друго място в страната. Жертвите - четири. Между 16 и 18 години. Няколко седмици по-рано - пак същото. И пак. И пак.

Правят ли ви впечатления тези новини? Какво правите, като прочетете или чуете подобно нещо? Аз лично казвам: "Пази боже".. Сърцето ми се свива, защото имам дъщеря на 19 години. Не искам да мисля какво е на майките, които изпращат децата си завинаги. Бързам да превключа канала, да обърна другата страница от вестника. После забравям за историята.

След последната касапница по пътищата обаче се замислих. Има нещо, по което подобни инциденти много си приличат и като че ли всеки път сюжетът е един и същ, само броят на загиналите се променя. Младежите се връщат от дискотека, обикновено пътувайки между две села или от града към селото. Пияни са и най-често шофьорите са без книжки. Пътуват с колата на някой от родителите си.

Не мога да не си задавам въпроси

Що за проблем в главата трябва да имаш, за да се качиш да караш след 2-3-5 водки. Колко може да носи едно момче на 16-18 години. Да, в собствените си очи той е мъжкар от класа. И е голяма работа, щото "носи като змей"... И ... "Кво бе, знаеш ли как карам бе, брато? Много важно, като нямам книжка!".

Колата е мощна, яка, набира за секунди. Обикновено в колата има момиче. Още един повод се направиш на велик. Аверите са пили не по-малко. Не им дреме, че сядат да ги вози друг пиян, защото и те са "мно-о-о-о-го добри драйвъри!".

В колата дъни музика до дупка. До удара. И тъмнината...

После - рязане на ламарини, кървища, писъци на близки, коментари, дни на траур. И пак въпроси.

Родителите на тези деца знаели ли са къде са те? Къде са колите им, къде са ключовете от колите им? Бащите говорили ли са някога със синовете си по мъжки, че да караш пил е най-голямата простотия на света. Или са дрънвали по две ракии пред тях и са се мятали в колите си? Майките набивали ли са в мозъците на дъщерите си, че да се качиш през нощта в кола с пиян шофьор е самоубийство? Или са вдигнали примиренчески ръце: "Аз и да говоря, кой ли ме слуша?".

На някой от законотворците пука ли му и вижда ли, че страната ни дава жертви като при истинска война. Че в България да караш пиян и без книжка е нещо като национален спорт?

Била съм в почти всички европейски страни. Е, няма такова чудо! Законът си е закон и то такъв, че още преди да направиш някоя изцепка на пътя, вече сам си се озаптил. Да, навсякъде стават катастрофи. Но моля ви, нека някой да ми извади статистика колко младежи гинат пияни и без книжки зад воланите в една Германия, Австрия, Франция или Италия. И въобще, мъчили ли сте се да обяснявате на хората зад граница, че в България е съвсем нормално хората да карат пияни? Аз се опитах няколко пъти. Гледат ме като изкопаемо.

Да, вярно е и друго, че пътищата им не са лунни пейзажи, като нашите (наскоро го видях и в Румъния, дето й се смеехме до преди 15-на години). Но дали това е единствената и удобна причина да си заровим главите в пясъка.

По никакъв начин не искам да обиждам младежите, живеещи в българските села. Но е факт, че повечето от кървавите катастрофи с тинейджъри се случват най-често по междуселските пътища. Наблюдавала съм живота на младите хора по селата.

Те са обречени

Единственото им забавление е селската кръчма. Или барът и дискотеката в съседното селище. Да се напиеш е начин да избягаш от скуката, от немотията, от липсата на работа, от отчаянието, от завистта, че някъде в големите градове връстниците ти се кефят на модерния живот. (Не че тези, последните, не правят още по-големи глупости...).

Гадно ни е да си го признаем, но българското село е като блато за младите хора. Там можеш само да затъваш и да затъпяваш. Склонна съм да мисля, че мятането зад волана на пет водки е и начин на избиване на жестоки комплекси именно от това.

Ще спре ли някой кървавата война по пътищата в България? Вероятно да. Някога, когато имаме на власт умни политици, които да изковат умни закони, чието неспазване да води до люти наказания. Някога, когато в страната ни има равни, асфалтирани и широки пътища без дупки. Някога, когато младежите имат цели, преследват ги, имат работа и се чувстват значими. Някога, когато българските села станат китни, подредени, населени с млади семейства, които да имат работа...

На фона на всичко, което се случва в държавата ни, аз не вярвам, че това някога ще се случи. Дано да съм единият песимист сред 7-те милиона оптимисти.

Oще: автомобили  алкохол  война по пътищата  депресия  дискотека  катастрофа  мвр  младежи  пътища  села  трафик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

16 asdfsd | 28.07.201421:10

"Да се напиеш е начин да избягаш от .. завистта, че някъде в големите градове връстниците ти се кефят на модерния живот.

Доста гнусно, направи впечатление и че бързаш да метнеш вината върху родителите, въпреки че ти самата си такава, и би трябвало да знаеш, че твоите инструкции не са точно библия за един млад човек. Също, не знам защо си въобразяваш, че гражданите в провинцията имат по-отговорно поведение на пътя. Точно обратното, с тази разлика, че не карат атв-та и мотори от невръстно детство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

15 pepe | 28.07.201420:25

Всъщност под "селяния" нямах предвид хора, родени или живеещи на село.
Селянията е въпрос повече на манталитет, отколкото на географско положение.
Апък и по мои лични /не особено обхватни/ наблюдения в селата напоследък има по-малко селяни, особено пък млади, отколкото в някой градове и градчета. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

14 Божидар Гюлмезов | 28.07.201419:11

Правят ли ви впечатления тези новини? Какво правите, като прочетете или чуете подобно нещо?
----------------------------
Какво казвам ли? Да мрат, всичките. Само да не вземат други невинни хора със себе си. Дано се избият всичките - и тези дето карат, и тези малоумници дето се качват с тях и ги оставят да карат. особено ако са пияни.

И е крайно време за всеки пиян или без книжка шофьор участвал в инцидент със смъртен случай да има задължителен затвор от минимум 1 година, без право на условна присъда!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

13 Бегущий Волк | 28.07.201418:30

Статията условно е добра - посочва типичен манталитет на хора, израстнали в постсъветското пространство, хора, които не ценят човешкия живот, хора, често дори без правоспособност за шофьор.

Все пак, нека не си въобразяваме, че единствено у нас се кара безразсъдно и след употреба на алкохол - например във Франция е задължителен алкохолен тестер, без наличието на когото в аптечката се слага неприятна глоба! Явно не е, защото французите не близват и капка, преди да се качат в кола...

А манталитетът ни като нация е шибан - много български граждани са ми разправяли:"Ма, книжката ли ти кара колата?! К'о кат не'ам?!""Ти можеш и без документ, нали?!"

В Европа не че не се кара бързо. В повечето страни максималната скорост е 120-130 км/час. А полицията всеки ден представя хроника на хванати пияни, без книжка шофьори или под влиянието на наркотици, на хора с отнета правоспособност. Никак не са малко европейците, извършващи пътни нарушения и ПТП под влияние на упойващи вещества...

Навеждате ме на идея да издиря сравнителна таблица по брой пътни нарушения в европейските страни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2014, 09:36

12 Henry Lamotte | 28.07.201417:48

Политиците са виновни за всичко лошо в тази държава!
А, да не забравим и филанкишията...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2013, 16:18

11 Пламен Бакърджиев | 28.07.201417:31

Както политиците са безотговорни, такива са и нашите младежи. Децата вземат пример от възрастните. Безнаказаните действия на управляващите е в основата на проблема в статията. Извода е. Не се ли оправят политиците децата ще продължат да умират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

10 Camellia Stefanova | 28.07.201415:35

Реалната пътна обстановка не е филм, в който можеш да изиграеш някаква роля. Не е и компютърна игра, в която имаш 100 живота. Да натиснеш save и готово... Жалко е, че много млади хора с бъдеще не го осъзнават и си отиват без време. На пътя няма безсмъртни, за съжаление почти всички млади хора се мислят за такива...
Имаше предложение в един от поредните проектозакони за промяна на Закона за движение по пътищата, което беше, шофьорите новобранци да нямат право да возят хора докато не натрупат три години стаж (не цитирам дословно). Не се прие... А е масова практика 18-годишни "шофьори" да беснеят по улиците с коли пълни с приятели.... Тъжен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

9 Veselina Jecheva | 28.07.201415:29

аз имам наблюдения, че в селата не само не ограничават тийновете, но дори се счита за гордост, че детето ти на 12-14 г. може да кара кола, а на 16 е направо Себастиан Фетел. като прибавиш липсата на контрол (в града все пак има КАТ, камери и риск да те хванат), липсата на алтернативен транспорт (в града можеш да хванеш такси), както и юнашкото пиене, нещата стават трагични...
къде ти някой ще ги контролира... чак като стане белята, всички реват за държавата, пътищата и какво ли не. да, пътищата са допълнителен фактор, но едно е да кара пиян тийн, който няма никакъв опит и се мисли за господ, друго е да кара трезвен правоспособен шофьор. пак има риск, но шансовете за злополука са други.
за жалост обаче наистина тук действа естественият подбор...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

8 Citizen X | 28.07.201414:58

Скотове демонстрират на подрастващи скотове, как кошарата удобно мое се префасонира на скотобойна... Енд афтър дет ко праим?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2014, 09:36

7 Henry Lamotte | 28.07.201410:56

Контрол по спазването. Това е.
   

оценка

+0 -0