PulseModel изчислява кога ще умрете | webcafe.bg
Webcafe

PulseModel изчислява кога ще умрете

Webcafe, Business Insider
04.04.2016, 17:22 (обновена 05.04.2016, 19:28)
смърт

Снимка: © Getty Images

Застрахователи измислиха нов модел, който изчислява с голяма точност вероятността да умрете, според вашето медицинско състояние

Една от най-големите консултантски групи в света Willis Towers Watson създаде нов технологичен продукт, който има за цел да предложи най-прецизното изчисление на точната вероятност за вашата смърт.

Технологията се нарича PulseМоdel и е измислена от Willis Towers Watson с определена цел - да предостави на застрахователните компании най-точния инструмент, който да покаже колко ще е продължителността на живота на съответния клиент, за да може да бъде предложена най-подходящата застраховка.

От компанията Willis Towers Watson коментираха пред Business Insider, че техният модел е абсолютно първият подобен, който се позовава основно на наличните медицински знания.

По думите на директора в сектор "животозастраховане" в Willis Towers Watson Матю Едуардс, досегашните разработвани модели за изчисляване на продължителността на живота не използват в такава степен медицинската история на съответния индивид, ами залагат по-скоро на изчисления, базирани на "лайфстайла" на клиента: неговите навици като тютюнопушене и единствено основни медицински маркери.

Обикновено, когато попълваш бланка за застраховка "живот" или за "здраве", отговаряш на елементарен въпросник относно начина си на живот и в най-общи линии заявяваш за предишни заболявания.

Въпросите обикновено се въртят около навиците и застрахователите основно гледат дали човекът пие или пуши. При пушачите и хората с рисково поведение застрахователната полица е различна.

При използването на технологията PulseModel обаче се набляга на заболяванията, като например диабет тип 2 и, в зависимост от болестта, се пресмята какви различни последствия биха могли да доведат до евентуална смърт.

Според Willis Towers Watson, моделът е разработен, за да помага на застрахователните компании и пенсионните фондове да пресмятат правилно застрахователната полица, да изчисляват задълженията и да контролират риска.

Консултанската компания привежда пример за новата по-прецизна калкулация на момента на смъртта, чрез използването на онова, което наричат "епидемия от диабет във Великобритания".

За да илюстрират как работи модела, от Willis Towers Watson цитират извадка, според която 16% от съответната група (в случая 50 годишни мъже) ще развие диабет втори тип през следващите 20 години.

Вероятността от развитие на болестта скача с почти 50% (на 23%) за групата на 50-годишните мъже, които са затлъстели и са пушачи.

Според модела, "здравите" диабетици във възрастовата група 50 - 70 години (тоест онези, които имат диабет, но не пушат и не са затлъстели), ще живеят обикновено шест години по-малко от онези, които изобщо нямат диабет. А диабетиците, които пушат и са затлъстели, ще живеят около четири години по-малко изобщо от всички.

В допълнение, графиката показва, че при затлъстелите пушачи е двойно по-голям рискът да починат през споменатия 20-годишен период, отколкото при 50-годишните здрави мъже.

Графика: Business Insider

Едуардс подчертава, че точното предвиждане на продължителността на живота е от ключово значение и за клиентите, защото застрахователните или пенсионните компании няма да се налага да вдигат цените на продуктите си, за да компенсират потенциалния риск.

"Онова, което е ясно от нашето проучване и от развитието на този нов модел е, че не можем да продължаваме да разчитаме само на "екстраполативно" (базирано на опита) отношение към продължителността на живота, което да игнорира чистата медицинска практика", добавя той.

"Такъв подход може да даде резултати, които са отдалечени от медицинската и биологичната реалност и да добави надценка, която всеки средностатистически човек плаща", смята Едуардс.

Предстои да видим дали PulseModel ще е наистина толкова ефективен, колкото обещават от Willis Towers Watson и дали действително ще революционизира сферата на застраховането и пенсионното осигуряване, както обещават от консултантската компания.

Oще: willis towers watson  банки  болест  животозастраховане  животозастрахователи  застраховане  застраховка  клиенти  консултантска група  осигуровки  пенсионни дружества  пенсия  смърт  смъртност  умирам  умиране 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 05.04.201611:11

Значи, преди 5-6 години посред нощ попаднах в нета на някакъв тъп калкулатор, нещо като "Коя ще е датата на смъртта ви" или от тоя сорт. Подпийнал, реших да го направя на бъзик. Имаше двайсетина въпроса, на които отговорих добросъвестно. Колко пуша, колко пия, колко малко спортувам, колко ядове имам и т.н. След две валидации в сайт и една със СМС на екрана на компа светна нещо от рода на "ВЗЕМЕТЕ НЕЗАбАВНО МЕРКИ! ВАШЕТО ПОЛОЖЕНИЕ Е КРИТИЧНО!!! Кликнах на него и замалко да се задавя с уискито от смях. Беше изцвъкана някаква дата, според която при целия ми сравнително нередовен начин на живот съм щял да живея до 74-75 години. Иначе казано - 10-15 години повече, отколкото самият аз се надявам. Толкова по въпроса с този тип "изчисления"..... на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 05.04.201610:57

Ако умра ил загина
немой да ме жалите,
напийте се с руйно вино,
скършейте ги чашите.
Е е.... верни другари!
Песна запейте, мене спомняйте.....................
   

оценка

+2 -0