(Не)дадените | webcafe.bg
Webcafe

(Не)дадените

Петър Калпакчиев*
28.02.2013, 11:48 (обновена 01.03.2013, 17:06)
евреи

Посочването на виновниците за дадените на смърт 11 000 македонски евреи е закъсняла необходимост

В навечерието сме на тържественото отбелязване на 70 г. от спасяването на българските евреи от сигурна смърт в нацистките лагери.

Провеждането на няколко научни конференции по темата, нови публикации и филмови продукции за събитията от 1943 г. недвусмисленно показват, че темата е все още актуална и дискусионна.

Новото в случая е не само отбелязването на факта на спасението, но и насочване на вниманието към трагичната съдба на неспасените евреи от Македония, Беломорието и Пиротско. Въпросът за вината на България придобива актуалност и има поне няколко измерения.

На първо място, участта на македонските и на тези от Беломорието и Пиростко евреи е болезнена за техните сънародници от България и целия свят. Пращането на над 11 000 човешки създания на сигурна смърт в нацистките лагери е същинска трагедия.

Посочването на виновниците за тези събития е закъсняла необходимост. Никой не бива и не е редно да замита под черджето участта на тези 11 000 мъченици - за сметка на други 49 000 техни сънародници, спасени от българския народ и депутати. Подобно поведение е проява на лош вкус.

Темата трябва сериозно да се разисква както в историческите среди, така и в широката общественост. Важно е тя да бъде третирана с такт и аргументирано за да не се очерня името на България безпричинно и същевременно да не се потулва историческата истина.

При всички случаи обаче е добре България да се разграничи от депортацията на еврейското население. Казвам разграничи, а не извини, по простата причина, че не Република България, а Царство България е съпричастно към трагедията на тези 11 000 души.

Разграничи, а не извини, понеже антисемитската политика на Царство България е плод на външни фактори, а не плод на вътрешни нагласи към евреите в българското общество.

Второто измерение на въпроса за гибелта на македонските евреи е как това трагично събитие бива използвано от редица фактори извън еврейските среди. Стана ясно, че съдбата на загиналите евреи се използва от определени кръгове в Република Македония за антибългарски цели.

Българската администрация в Македония в периода 1941-1944 г. е любима точка за обстрел от македонстващите. Липсата обаче на сериозна съпротива срещу тази администрация лишава македонистката среда от опцията да обяви правдоподобно България за окупатор и насилник.

По друг начин започват да стоят нещата, ако трагедията на евреите от Македония се припише на българските власти. Тази власт автоматично става геноцидна и "България е лоша, защото уби нашите евреи" става удобен лайтмотив на антибългарския македонизъм. Не само за вътрешна консумация, но и по света.

В това отношение филмът "Трето полувреме" може да е първият, но определено няма да е последният ход в тази посока. Създаването на музей на Холокоста в Скопие също е стъпка натам.

Целта на музея не е почит към паметта на загиналите и пресъздаване на история, а формиране на настроения към българите и българското присъствие в Македония по времето на Втората световна война.

Искам да бъда разбран правилно. Не съм против музея на Холокостта, а против използването му за антибългарски цели. Мисля, че мястото на подобна експозиция е и в България по простата причина, че македонските евреи са всъщност част от българските евреи.

Причината е ясна. Към 1943 г. македонска нация няма, а мнозинството от населението там е с все още българско самосъзнание.

На трето място, трагедията на евреите от Македония и държавният антисемитизъм на Царство България бива използван от българската левица в лицето на БСП. В годините след 10 ноември 1989 г. БКП-БСП страда все повече от липса на позитивна история.

Така славеното допреди 23 г. партизанско движение се оказа сравнително скромна по мащаб съпротива, нямаща възможността сама, без чужда външна и вътрешна помощ, да овладее властта.

Не военните успехи на партизаните, а навлизането на Червената армия в страната и превратаджийското ноу-хау на офицерите около кръга "Звено" осигуряват властта на БКП. Става явно, че мотивът на партизанското движение не е връщане към демокрацията или дори изграждане на народна демокрация, а създаване на съветска власт в страната.

Твърде нелицеприятен е фактът, че в редиците на партизаните виждаме имената на обикновени криминални престъпници (Стою Неделчев-Чочоолу) и главорези (Мирчо Спасов). Българските комунисти, сега социалисти, изпаднаха в положение, в което или трябва да се разделят с дълго създавания мит за партизаните като борци за свобода или да го защитят с нови средства.

Повдигането на въпроса за македонските евреи им дава уникалния шанс да запеят старата песен на нов глас. Вече по-европейска и по-модерна. Скоро на всички нас ще ни се обяснява, че комунистическите действия отпреди 70 г. са действия срещу една антисемитска фашистка държава.

Причината за тези действия няма да е повелята на Москва, а държавният антисемитизъм на Царство България. Другарите от "Позитано" 20 обаче забравят, че България става сателит на Германия на 1 март 1941 г., ЗЗН е приет в края на предходната 1940 г., а първият повик за начало на въоръжена съпротива срещу Германия и нейните съюзници е даден едва след нападението над СССР.

Явно не антиеврейските мерки и орязаните права на българските граждани, а войната на СССР с Германия е мотивирала БКП да започне съпротивата. Всичко друго е жалка фалшификация на историята с цел извличане на политически дивидент.

*Авторът е историк.

Oще: евреи  спасяване  чествания 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 14.05.201423:06

Янаки, абе ти да не си Янаки Стоилов , бе? Само, че, как съчетаяваш омразата си към цар Борис с възхищението со от демократичните държави, които през 1944 бомбардираха София, а през 1999 Белград?
А за Фридка, почвам да се съмнявам в произхода й от избраните, такъв български дух показва. По здрав Фридке!
А авторът, който се пише историк, да иде да си вземе парите от професора по история, щом разграничава Царство България от република България. Ей, аланкоолу, няма Царство България, няма Народна Република България, няма Република България, има БЪЛГАРИЯ.
А за македонските изгъзици не се притеснявайте. Световната демократична общност толкова ни обича, че ако не са македонските евреи ще се хванат за папата, за Георги Марков, за дискриминацията на циганите, все ще намерят нещо.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИчКО
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 02.03.201321:08

истината, драги янаки е, че 30 хиляди млади българи загинаха по бойните полета именно от страната на демократичните победители и докато те се биеха, евентуалните противници на сталинизма в беге биваха ликвидирани с етикет -фашисти-. Димитър Пешев - фашист с 15 годишна присъда Въпрос Удивителна абсурдно.
е, защо македонците да не си строят митичните истории, преписвайки от вас? какво им пречи?
тъй че, ако сте бленували българи да са проливали кръвта си - ето, проливали са, но защо са забравени, защо българи с коминтерновско съзнание са забравили жертвата им на страната на антифашизма?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

14 янаки | 02.03.201319:14

От всичко казано, къде е истината?

По време на тоталитаризма, когато СССР владееше Източна Европа, германците от ГДР, унгарците, чехите, поляците се бунтуваха и дадоха многочислени жертви. Трябва ли да сме благодарни на Тодор Живков и тези преди него, че ни спасиха от жертви, като най-плътно ни бяха привързали към СССР?

По времето на цар Борис, бяхме привързани към Германия, срещу която се обявиха всички демократични държави (в защита на Полша първо се обявиха Великобритания и Франция) . Дори САЩ, които бяха толкова далече от Европа се включиха във войната в защита на свободата на народите и дадоха стотици хиляди жертви. Тези народи, народи от глупаци ли са, та изпратиха синовете си да умират по бойните полета?

И Борис ни спести жертвите, но ни постави на скамейката на победените и презираните, платихме репарации, платихме с територии, които ни бяха отнети. Платихме с това, че няма с какво да се гордеем, а има от какво да се срамуваме.....

Е да,”преклонената главица остра сабя не сече........”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

13 Абе | 02.03.201318:29

Чета, чета и не вярвам на очите си!
Еврейка, от Израел:
- Българите са направили каквото са могли и са спасили евреите си!
Българин ??? от България:
- Не е вярно, те са ги оставили за после, може би за да могат лично да ги заколят, и освен това са изпратили на заколение евреите от Македония.
Еврейка от Израел:
- Царят е направил възможното в онази ситуация, за да спаси част от народа си.
Българин ??? от България:
- Не е вярно, царят е фашист, и всички българи са маскари.
Ох, нещо май не ми се връзва. Трябваше да напиша "българка, с еврейски произход от Израел" и "безродник, с комунистически произход от България". Така нещата ще си дойдат на мястото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 14:58

12 oldschool | 02.03.201316:19

и е крайно време да се разбере, че твоа не е въпрос между Република България и БРЮМ.
Това е въпрос между Република Бъглария и еврейските общности в Гърция, Македония, Сърбия, България.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.11.2010, 14:58

11 oldschool | 02.03.201316:15

Авторът прави опит за манипулация от най-гнусен тип. Признавайки фактите ги изопачава до стене отрицание на Холкоста.
1. Антисемитизмът през 40-те години е издигнато в ранг на национална политика за третото българско царство, за това виновни са Борис 3 и политическите сили формирали проправителственото мнозинство в НС.
2. Българското праителство ( което и да е то, днес или утре) трябва да се извини за провеждането на тази политика.
С това ИЗВИНЕНИЕ всички причини да се води "антибългарска" политика се обезсилват.
3. Нужно е да се преустанови чистеенто на мундира на Борис от кафявите н петна на антисемитизма и пронацизма.
4. Действията на този режим трябва отново да бъдат осъдени - категорично - и това да бъде ясно обяснено в учебниците поистория, за да могат децата да не пишат глупостите, изписани от Фрида.
5. В учебен предмет гражданско образование трябва да се изучава, че отговорното поведение не е преклонена глава сабя не я сече - доказателство, за което е позицията на БПЦ и на всички дръзнали да се изправят срещу властта тогава и да я спрат да извърши предвидения геноцид и над евреите от старите предели.
6. Музеят на Холкоста в Скопие е нещо, с което всяка държава би се гордяла. Направен е от водешите световни специалисти по темата и плюенето срещу него, което в България се прави от страна на царистите, наследниците на нацистите и тъпите националисти, показава колко е далеч обществото ни не само от модерността, но и от исконните принципи на хуманизма.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

10 Frida | 02.03.201313:28

янаки, по петте ти точки, назовани факти, почвам отзад-напред.
значи, много българи щяха да загинат, но щеше да е по-добре, въпрос - колко по-добре? като в бввша югославия ли - да, там загинаха милион и половина и тито ангажираше 7 дивизии, но това не промени следвоенното им бъдеще на кой знае колко по-добро.
въпреки голямата борба на омразния ви чърчъл из техеран и ялта.
а съдбата на евреите там бе предрешена.
2депортирането било отложено за по-удобно време, през което те чукали чакъл и били интернирани.
какво по-удобно време? нямаше свободни легла в треблинка ли? или достатъчно влакчета? или бюджета нямаше нужда от попълване с германски марки на глава? би ли уточнил, като не забравяш, 43 има вече обрат на фронта. обаче примерът с избиването на унгарските евреи под носа на съвецката армия в унгария е достатъчен, за да отпаде и това ти твърдение. сталин е върл антисемит и само смъртта му предотврати съвецки холокост.
тук е мястото да вметна, че в период на световен разпад, монархията проявява възхитително завидна държавност. за разлика от съвременните управници.
3. по трета точка, признавам информацията е доста противоречива. ако има полиция българска в македония, означава, че има българска администрация, т.е. регистрация на населението и пр. доколкото знам, има военно, но не административно присъствие. вероятно някакво съдействие е имало, но ръковдството е германско. тук наистина трябва да се уточни внимателно документално ситуацията. но все пак има какво да се каже, а то е, че местното население не е оказало кой знае каква съпротива, нито на това присъствие, нито на депортацията на съседите им, евреи. а сега музей им правят - смях! достатъчно е да се каже, че в условията на най-жестоко избиване на евреи в традиционно антисемитска среда е имало, както ги наричаме -праведници-, рискуващи своя и на семействата си живот, за да укрият някое еврейско дете. очаквам македонците да изнамерят такива праведници постфактум.
по втора точка - формалността на законовите разпоредби и тяхното изпълнение - ами, янаки, антиеврейското законодателство и действия в германия са още от 33 година и въпреки това, хитлер се е приемал, като миротворец, уважаван политик и държавник от всички без изключение европейски и световни сили, вкл. сесесере. в този смисъл българите май са закъснели да се проявят като съмишленици, но под натиска на обстоятелствата, със съжление и с характерен балкански шмекерлък го правят-разбира се, не липсват исобено ентусиазирани личности, отличници на чуждата политика, които все пак написват и вариант -б- интерниране в провинцията и лагери, но в беге.
и последно и отново за избора на монарха - принудителен, следствие на невъзможността да се избегне. това е.
що се отнася до еврейството, то е проба за съвестта на човека. в този смисъл, България спаси 50 хиляди евреи, а сега, при наличието на 2-3 хиляди има парламентарно представена откровено антисемитска партия. нещо по въпроса, янаки? в същото време гузността при македонските обвинения отново опират до чистотата на историческите търсения на доказателства, до самонабутване в антинационална коминтерновска линия. с всички последствия върху държавността, която е в напреднал стадий на разпад.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

9 янаки | 02.03.201308:00

Каква теза ма Фридо, аз само излагам фактите,

1. Съюзници станахме на нацистите, виж цар Борис на видеоклипа как се мазни на Хитлер http://www.youtube.com/watch?v=YH2Ko5s-vw4 .Дори нацисткия поздрав е научил.

2. Антиеврейско законодателство прието от Народното събрание и утвърдено царя. Освен другото мъжете от 18 до 50 години, вярно, че бяха в провинцията, но в лагери, където чукаха чакъл за шосетата.

3. Евреите от новите земи бяха депортирани от българската полиция.

4. Евреите не бяха спасени, тяхното депортиране беше отложено за „по удобно време”. Ако не беше дошла Червената армия и бяха минали още няколко години, това щеше да стане и ти ако си еврейка, в което се съмнявам, сега нямаше да развихряш злобата си по блоговете.

5. Ако не бяха ни присъединили към Германия, сега много от нас българите нямаше да сме живи, но това щеше да бъде за доброто на България.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 02.03.201300:06

тезата на македонците е нелогична - щом не са депортирали своите си евреи, за какво им е на българите да го правят с чуждите. ама имало зезеде, еми имало, то и сталин и хитлер бяха съюзници, пък чембърлейн смяташе хитлер за миролюбец, докато си поделяха чехословакия. а и сталин бе приготвил за съвецките евреи една крайна екскурзия до безкрайните сибирски полета, но евреинът берия го изпреварва - виж заговора на лекарите и антисемитската кампания 53 г. тъй че тезата на янаки също издиша.
царят, лавирайки спасява българските евреи, с авторитетното участие на българската църква, български депутати и интелектуалци. това е. носели са жълти звезди, преследвани са, уволнявани са, изключвани са от университети, интернирвани са в провинцията - да не се шматкат пред носа на бекерле и пр., но са спасени. шест милиона нямаха този късмет.
ролята на българската монарх се замазва непочтено и също тъй нелогично.
сроден с италианската монархия, самата тя жертва на фашизма, да не говорим тука за принцеса Мафалда, загинала в концлагер и пр. за преврата на ген бадолио, който май съвпада хронологически със смъртта на царя и пр. и пр. ще видите, че българската монархия е тази, която съхранява достойнството и честта на българския народ, предпазвайки го от гнусното съучастие в детеубиства и мародерства.
това, че македонците си позволяват да крякат, не е случайно. страхът на беге да признае ролята на монархията в достойния акт за спасяването на евреите си е една от големите причини за кампанията им.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 01.03.201304:42

Напълно съм съгласен с г-н Петър Калпакчиев, че „Никой не бива и не е редно да замита под черджето участта на тези 11 000 мъченици - за сметка на други 49 000 техни сънародници, спасени от българския народ и депутати. Подобно поведение е проява на лош вкус......”

Затова ми се иска, изпитвайки гордост, че поколенията преди нас, буквално са свалили от товарните вагони обречените на сигурна смърт наши сънародници от еврейски произход, но ми се иска да се отдаде признание и на крайната победа на съюзниците от антифашистката коалиция над нацизма, защото гибелта на нашите сънародници е била отложена, но, докато България е била между съюзниците на Германия, животът на евреите в страната ни е висял на косъм.
   

оценка

+1 -1