Нека им играем по свирката | webcafe.bg
Webcafe

Нека им играем по свирката

Webcafe.bg
06.05.2013, 22:01 (обновена 09.05.2013, 12:03)
Мислете

Мислете му - 3 или Пари срещу резултати

Новината, че през следващия програмен период 2014-2020 Брюксел ще дава пари на България само срещу изпълнени реформи би трябвало да гали ухото на всеки българин почти като "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Погледнато през призмата на предстоящите след пет дни избори - да ни накара да се замислим кой от политиците, опаковани в партийните оферти, може да носи на реформи, т.е. правил е и поема отговорността за тях.

Това е истинска добра новина, която дава надежда - отвъд тунела, в който се движим вече близо четвърт век. Надеждата е, че колкото и да избягват реформите, за да харчат публични средства в своя угода - и изгода на обръчите си, управляващите партии този път ще трябва да ги осъществят. На принципа: "Пари има - действайте".

При това Европейската комисия иска писмени гаранции от София. Същите уверения поискаха европейските финансови министри от Гърция в началото на 2012 г. - за да бъдат убедени, че икономиите, предвидени срещу отпусканите милиарди, ще се случат.

Мярката може да изглежда обидна за такъв отличник по финансова дисциплина като България, която ще трябва да подготви пътна карта на реформите по различните предприсъединителни програми.

Това означава, че ако от предвидените за България 15 милиарда евро за периода, някой ветеринарен лекар, превъплътил се, по волята на партията, в цял министър, иска да даде пачка на някое обещаващо Криси - госпожица от пресцентъра, стъпката трябва да е защитена предварително.

А пред ЕК 25 000 евро за... Фейсбук страница и акаунт в Туитър е цел, трудна за отбраняване. У нас бяха сервирани като луксозно подаръче през обществена поръчка.

Или че няма как шеф на държавна агенция, пак през обществени поръчки, да позлати фирми на братята си с над 120 млн. лева. Макар че заради аферата "Батко и Братко" през 2008-а ЕК спря парите от предприсъединителните фондове ИСПА и ФАР - над 165 милиона евро, за България, Веселин Георгиев още не е осъден. (По неслучайно стечение на обстоятелствата - и неслучайно разпределение на дела - няколкото фалстарта на делото дължим на съдии като Георги Колев и Петя Крънчева.)

Ако стъпките за реформи бяха разписани, 1.4 милиона лева за нещо, определено като лого на България, определено почти еднозначно като голямо недоразумение, също не биха били защитими. (Скоро ще ви покажем представената от творческото обединение по създаването му документация!)

Програмно бюджетиране

Седем месеца преди министърът по европейските въпроси Илияна Цанова да съобщи изискването на Брюксел, го обяви, някакси между другото, предшественикът й Томислав Дончев. През октомври м.г. той каза още, че подготовката за реформите даже е започнала - още през лятото на 2012-а.

Преди ден Цанова съобщи пред bTV, че условието е записано в проектоспоразумение между България и Европейската комисия, което трябва да бъде подписано до есента. Дори вече протичало съгласуване между неправителствените организации и правителствените експерти, както и научни среди по съгласуването на документа.

Но защо информацията не е публично достъпна и общоизвестна? Документът ще определи посоката на развитие на България - и гражданите й, в период, по-голям от редовен мандат, чак до 2020 г. Няма причина, която да налага споменатото "съгласуване" да не бъде огласено, сякаш реформите засягат незначителен брой хора - колкото успяха да се облагодетелстват и от европейските пари.

Парите от Европа у нас се усвояват през оперативните програми. За всяка програма ще се залагат конкретни реформи и индикатори. Иначе няма да бъде отпуснато и едно евро. Акцентът е върху реформите в здравеопазването, ефективна работа на съдебната система и най-сетне сбъдване на електронното правителство.

Изискванията на Брюксел може да вкарат ред и в подготовката на следващите бюджети на България. Обещаваното ни от над 10 години програмно бюджетиране - пари срещу резултати, има шанс да се случи. Какво значи това? Ами ако вземем над едномилиардния бюджет на МВР, значи, че няма да се дават пари на калпак - или по волята на Цв. Цветанов, а защото ще бъде записана цел/цели. Да речем - намаляване на битовата престъпност с 3,5,7 процента...

Къде попиват парите

До края на годината трябва да усвоим 2 млрд. евро, което почти колкото отпуснатите средства за последните близо три години, стана ясно неотдавна. Томислав Дончев се самооцени с "петица" за свършената през мандата работа по усвояване на средствата от ЕС. Не си писа шест, за да не изглежда прекалено самодоволен, а и защото, както е ясно на всички, шестица се полага само на Началника Борисов.

Спрямо наследството на тройната коалиция, Дончев наистина е отличник. През 2009-а България е усвоила малко над 2% от полагащите й се средства, през 2011-а - 30%, а през 2012 г. - около 37 на сто. Но дори и с тези темпове, страната ни е пак е на дъното на таблицата - в обичайната компания на Румъния.

Само че екипът на вицепремиера без портфейл в служебното правителство Илияна Цанова има една доста по-важна задача от споразумението, чието одобрение ще остане за не-служебния кабинет.

Става въпрос за т.нар. реалокация - преместване, или пренасочване на пари, които не могат да бъдат усвоени, от една губеща мярка в друга. Както в рамките на една програма, така и от програма в програма. В противен случай можем да се простим със стотици милиони евро по ОП "Конкурентоспособност", "Програма за развитие на селските райони" и "Околна среда".

Това е работа на Комитетите по наблюдение, каквито има по оперативните програми у нас. А оперативните програми са "подвластни" на отделните министри, тъй като именно те със своя заповед определят състава на Комитетите за наблюдение.

Подменени ли са или не съставите им предвид новите служебни министри или още работят назначените от ГЕРБ чиновници? Питаме, за да знаем през май кому да "благодарим" за изгубените средства.

Консенсус за реформи

Вицепремиерът Цанова обясни, че първият преглед, който Европейската комисия ще направи за изпълнението на тези предварителни условия, ще е през 2017 г. В случай че имаме правителство, което ще изкара целия си мандат, прегледът ще е в последната година от властта му.

Ако не са изпълнени някои от тези условия, и Комисията прецени, че има съществен риск за нефективно използване на този ресурс, имат правото да спрат парите по съответната програма или конкретен приоритет, заяви тя. Тоест - 2017-а ще е заплаха или победа за управлявалите дотогава.

Макар да няма категорично изискване за ратификация на споразумението за реформите с ЕК от парламента, независими експерти препоръчват да бъде гласувано от 42-ото НС, за да има консенсус.

Това означава, че партиите, които ще влязат в бъдещия парламент, имат исторически шанс да бъдат запомнени като реформатори, а някои - и да поизмият срама от предишните си нечисти и престъпнидействия спрямо обществените интереси.

Големият въпрос е кой може - и му стиска, да извърши реформите, от които всички досега се побояха? Помислете за този отговор поне в деня на размисъл.

Oще: брюксел  българия  еврофондове  ек  ес 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

8 Astarot | 11.05.201312:41

Изброените реформи, за мен са по-скоро козметика... Много медиен шум за нищо и никакви реални резултати.
За да влезе едно нещо в графата "Реформи" (с главна буква), трябва да е от ранга на:
- Промяна на избирателния закон, за да не влизат никому неизвестни партийни мижатурки (роботи с карти за гласуване) в НС. Сериозни мерки срещу пазаруването на гласове в циганските гета...
- Въвеждане на единна софтуерна система в администрацията и обучени кадри за нея. Не да висиш по 2 дни на 3 поредни опашки примерно и да те премятат от ведомство към ведомство, щото не могат да се чуят по телефона и да се разберат помежду си (А агенциите ги дели един подлез примерно...)
- Радикално намаляване на бюрократичните спънки спрямо дребния бизнес. Не може мой приятел примерно, който сам си работи в собствен сервиз да е натоварен с толкова много бюрокрация. Че накрая му бият глоби от по 1-2 хиляди лева, защото администрацията не си е свършила работата... Че на него ще му излезе много по-евтино и изгодно да си работи на черно. Без регистрирана фирма, без касов апарат, без деклариране на доходи... Всичко на ръка. С произтичащите глоби от това, ако го хванат... Парадоксът е пълен Чуди се
- Мерки за защита на родното производство? Ограничения за търговските вериги и стоките, които предлагат?
- Система за контрол върху концесионерите! Той пише, че изнася камъни, пък си изнася рудата със златото, че на всичко отгоре с един куп "паразитни" редки метали, които се намират около златните жилки и са основни елементи в много индустрии...
- Строеж на второ петролно пристанище с възможност да се доставят през него директно горива от други държави, ако са по-изгодни от руските. Нямаме алтернатива на нещо толкова стратегическо за държавата и икономиката ни.

Няма смисъл да продължавам просто. И няма какво да си говорим за реформи. Да се озъбиш 2 пъти на Путин, само защото САЩ и Израел ти пазят гърба не е някакво колосално геройство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

7 Tralala Tralalav | 09.05.201307:09

И да добавя, че не съм от или за герб, просто те са по-малкото зло от всички. Може да е тежко положението, но то е по-скоро следвствие от световната криза (все пак живеем в този свят) а не толкова от управлението на герб. Аз лично няма да гласувам, защото никой не от кандидатите не заслужава моя глас. Но когато плюете някой сетете се тия преди него кви са ги правели и кви са били условията в света. Помня как биеха и гонеха студентите по кафенетата по време на протеста зимата срещу БСП а световна криза нямаше, хората имаха пари и работа. Сещайте се!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

6 Tralala Tralalav | 09.05.201307:02

Елицо първо не съм гербаджия, това боко и бате бойко което написах би трябвало да ти подскажат.
Европарите не са само за магистрали драга. Много хора си накупиха машини (в сферата съм) и ги използват реално да създават изделия за износ (което осигурява пари за детенцето ти). А не като Марио Николов и къв беше там другият дето чак от ЕС нададоха вой. Как така данъка в БГ е секира за средната класа а за средната класа в ЕС не е? А и тоя данък е няколко лева на ГОДИНА. Ебах я тази средна класа дето е за няколко лева на ГОДИНА. Как така тия няколко лева ще ти скапят живота? Те щот хората голи боси и гладни за това чалготеките пълни. Пък ако имат чак толкова много пари да вземат да ги инвестират в нещо, не да ги държат в банките.
Относно стара планина. Поне е някаква гаранция за качество не като преди 15 лв сирене а то от сухо мляко. А и май производителите се оплакваха че нямало стандарт за това всеки правел както му паднело. Сега със стара планина нещата са в полето на производителите и сътветните държавни органи.
Сетих се още една реформа, която гербавите имаха воля да направят. Закона за тютюнопушенето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 16:16

5 Eliza Nitova | 08.05.201315:20

4 Tralala Tralalav | 08.05.201307:39
Елицо моме червено, а данъка върху лихвата на депозитите (която я има ако не във всички то в повечето страни от ЕС) какво е бре? Нали ревете че народа трябвало да има глас в управлението. Колко пъти боко и компания като подеме нещо и излизат едни хорица да блокират нещо си и бате бойко ги слуша а не прави квото си знае. Това не е отмятане. А въвеждането на стандарта стара планина? Сиренето от мляко, киселото мляко от мляко? Сега няма да коментираме до колко се следи и се спазват тия неща но поне направиха нещо по въпроса. За европарите да не споменаваме, че според станишев било мит спирането им по негово време.

Ами данъка върху лихвите по депозитите драги ми момчо сино-гербав е поредния удар по хората, защото те фирмите депозити почти нямат, само разплащателни сметки, а пък депозитите са или на големите мутри, ама те пък масово са им сметките в швейцарски банки или това са белите пари за черни дни на малкото останала средна класа в БГ. Да, има такъв данък в Европа, но при нас нямаше, нововъвеждането му е секира за средната класа, евала. Европарите са си европари, там да се фука някой, че бил усвоил еди си кво, ама то отишло за магистрали, пък предишните нищо не усвоили, но магистралите им били с 30 км повече, ми смешно е. Стандарта за храните е един хубав кьорфишек. Не че не е добра идея, но наскоро обявиха, че и в месните продукти "стара планина" имало соя, а пък потреблението им е катастрофално ниско, единствено кашкавала и сиренето бележат лек ръст. Но това не е защото нещо покупателната ни способност се е вдигнала, населението масово си купува евтинките нестандартни нещица, аз лично се възползвам, че има и този стандарт да си купувам нещо по-качествено само за бебенцето един път на месец сирене за 15лв/кг иначе не ми стига кесията, сещай се. А и начините да си навредя на здравето са толкова много освен чрез храната, че предпочитам да си не затормозявам портфейла и мислите с подобни гъзарии - стара планина, ако ще и хималай-фуудс да е, все ми е тая. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

4 Tralala Tralalav | 08.05.201307:39

Елицо моме червено, а данъка върху лихвата на депозитите (която я има ако не във всички то в повечето страни от ЕС) какво е бре? Нали ревете че народа трябвало да има глас в управлението. Колко пъти боко и компания като подеме нещо и излизат едни хорица да блокират нещо си и бате бойко ги слуша а не прави квото си знае. Това не е отмятане. А въвеждането на стандарта стара планина? Сиренето от мляко, киселото мляко от мляко? Сега няма да коментираме до колко се следи и се спазват тия неща но поне направиха нещо по въпроса. За европарите да не споменаваме, че според станишев било мит спирането им по негово време Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

3 Venko Grigorov | 07.05.201318:27

@ Елица, моме, ти наясно ли си както означава реформа? Да не говорим че въвеждането на плоския данък и минималните осигурителни прагове е именно АЛА-БАЛА въведено от правителството, като единствен начин да повиши събираемостта на данъците, като това се случи само и единствено на гърба на най-бедната част от населението.

Еми благодаря за такива реформи.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.04.2013, 16:16

2 Eliza Nitova | 07.05.201312:51

Аз не помня нито една значима реформа при Бойковото правителство. Ама нито една. При предишните имаше въваждане на плосък данък, минимални осигурителни прагове и ала бала. Борисов само си приписваше на себе си заслугите затова, че определял векторите /разбирай близките на властта фирми/, по които да текат едни европейски пари. Ще го запомним също така и с многото неизпълнени обещания, отмятане от позиции, в здравеопазването смени 4-5 министъра, в образованието не направи нищо, даже закон за училищното образование не приеха. Пенсионната реформа беше скалъпена на принципа, да си помогнат на и без това издишащия бюджет на НОИ, но не и как реално да го напълнят. Посягаха на най-уязвимите слоеве от населението, за да спестяват за бонуси на администрацията, предоволно раздавани, макар да нямаше никаква ефективна промяна там, нито заработило електронно правителство. Реформи ли?! Единствената съществена реформа беше в сектора с подслушванията, заради което сега станахме за смях.
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 07.05.201309:26

Екстра, сега да ни изпратят и екип за управление и ще се отървем от псевдо демокрацията си.
   

оценка

+4 -2