Стивън Хокинг: Жените са пълна мистерия | webcafe.bg
Webcafe

Стивън Хокинг: Жените са пълна мистерия

Webcafe.bg , по Newscientist.com
06.01.2012, 15:59 (обновена 16.01.2012, 13:25)
Стивън Хокинг

Снимка: © БГНЕС

Въпрос: За какво мислите най-много през деня? Отговор: За жените. Те са пълна мистерия...

Когато само на 21-годишна възраст му е поставена диагноза "амиотрофична латерална склероза", се е очаквало животът на Стивън Хокинг да продължи само още няколко години. Този месец той навършва 70 - и в ексклузивно интервю поглежда назад към живота и откритията си.

Той е един от най-великите физици на планетата, известен предимно с откритията си в областта на черните дупки. Неговото заболяване означава, че той може да комуникира единствено чрез компютърен синтезатор (от 1986-а насам той използва контролирано от компютър меню, където се осветяват клетките в голяма решетка от букви или думи и когато се покаже желаната от потребителя комбинация, тя се избира чрез натискането на бутон).

Когато вече не е способен да движи в достатъчна степен ръцете си, за да се възползва от бутона, той започва да си служи с инфрачервена система върху очилата му, откриваща движения на лицевите мускули. Отговорите му на въпросите по-долу са последвани от кратки пояснения на концепциите, които той описва.

Кое е най-вълнуващото откритие на физиката за времето на вашата кариера?

Откритието от COBE на незначителните вариации на температурата на космическия микровълнов фон и последвалото потвърждение от WMAP, че те напълно съответстват на предсказанията за инфлационния модел на Вселената. Спътникът "Планк" може да открие отпечатъка от гравитационните вълни, предсказани от гравитационната теория и това би означавало квантова гравитация, изписана с големи букви в небето.

Спътниците COBE и WMAP отчитат космическия микровълнов фон (CMB), остатъчните отблясъци от големия взрив, който прониква в целия космос. Температурата му е почти напълно еднаква, което е сериозна подкрепа на теорията за инфлационния модел, което предсказва, че вселената е преминала през период на ударна експанзия скоро след големия взрив, който е „изгладил бръчките й".

Ако този модел е валиден, той би предизвикал вълни през пространството и времето - гравитационни вълни - които биха породили вариации в CMB твърде скромни по мащаб, за да бъдат регистрирани до този момент. Спътникът "Планк" на Европейската космическа агенция има за цел да изучи дори още по-прецизно CMB и би могъл да ги открие.

Айнщайн смята космологичната константа за своята "най-голяма грешка". Коя беше вашата?

Някога мислех, че информацията се разрушава в черните дупки. Но конформно-полевото съответствие ме накара да променя мнението си. Това беше най-голямата ми грешка, или поне най-голямата в науката.

Черните дупки поглъщат всичко, включително и информация, която се намира твърде близо до тях. Но през 1975-а, заедно с израелския физик Якоб Бекенщайн, Хокинг демонстрира, че черните дупки бавно излъчват радиация, което води до тяхното смаляване и постепенно изчезване.

Какво се случва с информацията, която те поглъщат? В продължение на десетилетия Хокинг твърди, че тя се унищожава - основно предизвикателство пред идеите за непрекъснатостта, причинно-следствената връзка.

През 1997-а обаче, теоретикът Хуан Малдасена разработва математически метод, наречен „съответствие на анти-де-Ситер пространството и конформната теория на полето", или AdS/CFT. Методът свързва събития в изкривена пространствено-времева геометрия, каквато е черната дупка, с по-простата физика на границата на това пространство.

През 2004 г. Хокинг използва това, за да покаже как информацията в черната дупка изтича обратно в нашата вселена през квантово-механични пертурбации на нейната граница - т.нар. хоризонт на събитията. Това отричане от предишните му идеи му струва облог, направен с колегата му теоретик Джон Прескил десетилетия по-рано.

Кое откритие би допринесло най-много за революционизирането на нашето разбиране за вселената?

Откритието на свръхсиметричните "партньори" на известните базови частици, вероятно в Големия адронен колайдер. Това би било силно доказателство в подкрепа на М-теорията.

Търсенето на суперсиметрични частици е основна цел на Големия адронен колайдер в ЦЕРН. Стандартният модел на физиката на частиците би бил допълнен от Хигс-бозона, но има много проблеми, които биха били решени, ако всички известни елементарни частици имат по-тежък "супер-партньор".

Доказателството на суперсиметрията би подкрепило M-теорията, 11-измерна версия на струнната теория, която е най-добрият опит до момента за "теория на всичко", обединяваща гравитацията с другите природни сили.

- Ако бяхте млад физик, който тепърва започва кариерата си, какво бихте изучавали?

Щях да имам нова идея, която да създаде съвсем нова област.

За какво мислите най-много през деня?

- За жените. Те са пълна мистерия.

Oще: време  живот  космос  наука  открития  пространство  стивън хокинг  физика  церн  черна дупка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

6 lele male | 12.01.201214:30

@ Део,
Това наистина доказва, че за всеки влак си има пътник, а също така, че благата сума те кара наистина да си загубиш ума.... Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 11.01.201222:25

Ей, уебкафе, от цяло интервю с велик физик по въпроси на физиката, адски умело избрахте най-интересното да сложите като заглавие. Поклон, те това е журналистика!

А леле мале, за Хокинг ти не се кахъри - човекът е бил женен два пъти и има три деца. Дали е виждал гола жена, а? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 09.01.201216:34

- За какво мислите най-много през деня?
- За жените. Те са пълна мистерия.

Как няма да мисли за жени. Горкият, сигурно не е виждал на живо гола жена през живота си! уффф да чукам на дърво....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.06.2011, 13:51

3 Pozzi | 09.01.201212:42

Кво стана, бе, ти нали обеща да се разкараш?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2012, 14:10

2 Jude The Obscure | 09.01.201201:20

Няма мистерии, комшу а, не не не!!
Ни жени, нито мъже Ща схрускам

Тоя посерко горе на снимката е на 70.
Атеист, невярващ в нищо, освен само в онези,
измислили и привели в действие поддържащите апаратури,
удължаващи безполезния му отвсякъде животец мижав
в мозъка му поразен и в уродливото му телце Объркан

Радвай се, че не си на мястото му и Бог се е смилил над теб
с това красиво и нормално твое дете в ръцете ти Идея

Тоя свят е от чифути измислен, той нищо не струва и си отива разгневен

пиши, пиши Но за щастие, когато християните и мюсюлманите това разберат,
в мига, в който се скрижалите на Мойсей в тоалетна хартия след сране
на парцали превърнат и само димът от изгорения кенеф в Ерусалем
се разстеле над Мъртво, Червено и Черно море сред мъгла от лайна
и в изпаренията от вонята им се изгубят завинаги и необратимо в
атмосферата на Космическите Закони за Отмъщението и Любовта,
Дълга и Морала, само тогава купчинките от шепички хора, останали
като по чудо живи тук-таме, но навсякъде по света Усмивка ще започнат
да го строят Живота на Бога ДА!

Върху пепелта на суетата и егото... в лъчите на Буда... отново ангелче


http://www.youtube.com/watch?v=8Yh5XYZOKEkУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 20:44

1 Demirel Mustafa | 08.01.201218:44

И все пак хората остават най-голямата мистерия ..
   

оценка

+0 -0