Човекът на 2012 тъкмо проходи, време е да проговори | webcafe.bg
Webcafe

Човекът на 2012 тъкмо проходи, време е да проговори

Полина Паунова, от блога й Системна грешка
14.01.2013, 12:45 (обновена 14.01.2013, 13:09)
Орлетата

Снимка: © Sofia photo agency

Не стойте във Facebook, елате на Попа

14 януари... Помните ли онзи 14 януари с побоите, с футболните агитки и разбитите физиономии на ваши приятели? Помните ли Орлов мост - налудните полицаи с хриптящи коне в лицата ви? Помните ли лятото - стоповете между Иракли и дерето, прашния път и пясъка в косите?

Помните ли пържолките за кучето, които Борисов обеща за намереното мъртво момиче, за което неговият паж Цветанов твърдеше, че емигрирала от скука (отвлечената и убита още същия ден Мирослава от Перник - бел.р.)? Помните ли уволнението на Мирослава Тодорова? Помните ли героичния Росен Плевнелиев с Марковска и изпълнителния президент с Цацаров?

Помните ли, че "Ние сме държавата"? Помните ли разпъването на палатка в 5 часа следобед и първото слънчево изгаряне на плажа, веднага след като сте напуснали прашния град? Помните ли тълпите руснаци в Слънчев бряг? Помните ли огъня и китарите? Помните ли чалгата и мутрите?

Ако помните всичко това, няма как да не сте на протеста днес. И не, каузата не е безсмислена. Каузата не се изчерпва само с виртуалната ви подкрепа във Facebook, защото ако е така ще ходите на виртуална почивка. И без това живеем във виртуална демокрация, с виртуални управници и още по-виртуални закони.

Всичко зависи от нас. От нас зависи дали ще заравяме жаравата на Иракли с пясък, точно преди лягане, или ще се ровим в конски фъшкии от импровизирани каляски в Слънчев бряг.

Помните ли подписката "Да спасим Иракли". Подписахте ли се тогава? А го направих. И държа на подписа си. Защото беше върху намачкан лист хартия, върху синя папка. Едно момиченце в Билката го взе, после приседна да пие бира. Точно като на Иракли, без да се познаваме.

Именно затова не стойте във Facebook. Елате на Попа.

Днес е ромската Нова година. Да я отпразнуваме с усмивка към циганите и с потрес към мангалските номера на "Строителите на съвременна България".

Протестиращият на Орлов мост стана Човек на годината. Човекът на 2012 тъкмо проходи. Във втората си година трябва да проговори....

Oще: власт  иракли  попа  протест 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

4 Зелен Бетон | 14.01.201323:59

Безусловно вярно е едно: че не бива да забравяме датата 14 януари. Не можем да си позволим да я забравяме. Защото тя е едно от малкото неща, случили се през последните 23 години, от които се разнася полъх на надежда за България.

Съвсем отделен е въпросът, че в съзнанието на тогавашните тийнейджъри тя остава по-скоро с някакви повърхностни детайли. Или с букета от емоции, който още не им е избледнял. Но пък те имат пълното право да я помнят така. И не е проблемът в това, че я споменават точно по такъв начин.

Проблемът е, че ние, по възрастните, умниците, дето ужким можем да гледаме достатъчно навътре във, над и отвъд простите факти и събития, ние, които схванахме важността и символиката на 14 януари още докато се случваше, изглежда забравяме тази дата по-бързо (и по-безотговорно, бих казал) от тези, които я помнят с шаренията на младежкия протестен купон.

Ами, след като никой от нас не написа нещо по-дълбокомислено, за да я отбележи, няма защо да се мръщим на по-младото поколение, че не я забрави. Даже трябва да им благодарим. Защото ако и те не се бяха сетили, щеше наистина да е зле.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2011, 01:43

3 farabundo marti | 14.01.201321:12

Аз пък съм Учуден как някой си позволява да дава "компетентно мнение" от името на всички в кафето, г-н макарон!? какво общо има възрастта с демокрацията, природата и протестите срещу ограбването на човешките права!? И въпросът ми не е риторичен! И още нещо - стига с тази логика - щом на мен не ми харесва, значи е тъпо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 14.01.201316:41

Този призив е насочен, може би, към 14-годишните. Или пък към циганите?
Очудвам се, че такъв призив е публикуван в Уебкафето, т.к. профила на посетителите тук е далеч от тези групи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 14.01.201313:53

"...Днес е ромската Нова година. Да я отпразнуваме с усмивка..."

Последно протест или купон?
Щото ако пак ще играете хора и ще рисувате карикатури, май резултата отсега е ясен....
   

оценка

+1 -0