Българската бомба | webcafe.bg
Webcafe

Българската бомба

Петър Николов
15.04.2013, 15:29 (обновена 19.04.2013, 10:49)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Питайте ги за цената на тока

Най-добре да зарежете илюзиите, ако имате такива, че следващото правителство ще осигури "живот в розово", бленуван след последните години на затегнати колани.

Никоя от политическите сили, които ни се умилкват, не биха могли да се справят, поради причината, че всяка една от тях е (съ)участник в поставянето на бомбите, които цъкат под т.нар. финансова стабилност.

Затова разчитайте на себе си, семейството и приятелите си, правете умни планове, не разхищавайте парите си, не вземайте заеми, работете.

А сега нека си представим, че 12 май е минал. Новото правителство, което и да е то, в каквато и конфигурация да е, се изправя пред няколко големи, ама наистина много големи проблема.

За един от тях решенията не търпят отлагане.

НЕК фалира - или токът поскъпва

Как да бъде спасена НЕК от фалит? Това е въпросът. Като се повиши цената на тока, като се изключат мощности, за да не се изкупува твърде скъпия ток или...

Държавната компания, която управлява големите ВЕЦ и язовири, и е собственик на мрежата високо напрежение, е декапитализирана поради три причини: проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" - и заемите за тях, скъпият зелен ток, вкаран в микса, и неефективният мениджмънт (и корупция).

По заема за "Белене" от 250 млн. евро в БНП Париба (срещу залог - мрежата за високо напрежение) бяха отчетени нанесени вреди на НЕК. Но не само този заем, разсрочен до май т.г., за който още не е намерено решение, е проблемът. Проблемът са още много други заеми към много други банки, опериращи на българския пазар.

Националната електрическа компания (НЕК) премина 2 милиарда лева задължения още в средата на 2012 г. и сега, макар финансовият й отчет за 2012 г. да липсва, върви към 2.4 милиарда, което е близо 60 на сто от активите й.

Повишените с 13% от 1 юли м.г. цени на тока така и не помогнаха да се преодолее кризата. Неизбежно е ново двуцифрено повишение на тока от 1 юли т.г. Въпросите са: с колко и кой ще поеме отговорността.

А и за първи път от 1 юли т.г. в цената на тока ще се начисляват и емисиите въглероден двуокис на тецовете за цяла година, след като досега беше за 6 месеца. Това е неизбежно и този разход няма как да остане непризнат.

И в момента НЕК продължава практиката от последните години, откакто скъпият зелен ток беше вкаран в микса, да не се разплаща с производителите, по-специално ВЕИ-ата. Средно неразплатени на месец остават задължения за близо половин милиард лева. В същото време НЕК изисква да й бъде платена такса пренос (17.52 евро за киловатчас) от производителите по една проста причина - нуждае се от кеш.

Износът не е панацея

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски заяви вчера пред БГНЕС, че потреблението на електроенергия в региона се е сринало с над 30%, а износът също е намалял с над 30%.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев вече каза, че не е в правомощията му да намали такса пренос, за да се отпуши поне малко износът ни, но очаква ДКЕВР да направи това с промени в тарифата.

Регулаторът бездруго е длъжник на НЕК, тъй като "благодарение" на натиска оттам държавната компания купува скъпа електроенергия - и така субсидира тецове и зелените централи чрез високи изкупни цени, а е принудена да я продава евтино.

БЕХ, шапката на държавната енергетика, отчаяно се опитва да намери кредит, за да стабилизира НЕК. Другият обсъждан вариант беше да пусне емисия облигации, но заради страха, че може да не бъдат пласирани, холдингът се въздържа. Засега само лондонският клон на Дойче банк е готов да отпусне заем за 250 млн. евро на БЕХ, съобщи "Труд" наскоро.

Крайното решение още не е намерено, но падежът на заема към БНП Париба е в края на май.

Цената на тока трябва да бъде включена в предизборните платформи на партиите, които избягват темата за енергетиката, предпочитайки да говорят утопии за хиляди работни места, сигурност, работа, благоденствие и всички останали клишета. Сякаш досега са ни ги осигурили.

Питайте ги за цената на тока

Типично за България, говорилнята преди избори е лишена от актуалност и конкретика, сякаш се провежда на друго време и в друго място и вместо цената на тока и състоянието на енергетиката да са ако не първия, то втория от всички въпроси към втурналите се на избори, подмененият дневен ред започва със СРС.

Естествено, всеки, който говори за повишение на цени, си дава сметка, че може да предизвикат повторни протести. За това вече предупредиха, естествено, синдикалистите.

Тепърва държавата в лицето на МИЕТ като принципал на "Мини Марица Изток" ще трябва да определи изкупна цена на въглищата, тъй като това става на годишна индексация, а такава не е правена в последните години. Предвид ниското потребление на ток, икономическата логика диктува, че ще бъдат намалени и количествата въглища, които мините добиват.

Това означава, че ще се генерира напрежение в Старозагорския район, където е съсредоточен добивът на въглища и централите, които добиват ток от тях, както и в Пернишко. Освен държавните компании, това ще засегне и тези на Христо Ковачки.

Държавата не разполага с механизми за осигуряване на алтернативна заетост - в случай че се наложи да бъдат освобождавани миньори. Колкото помогна оная държава на освободените от ГОРУБСО след постановленията на кабинета на Ф. Димитров през 1992-а, толкова ще помогне и тази.

Предвид мрачните прогнози на МВФ, че безработицата у нас ще продължи да расте до 2015-а, достигайки 15% при днешни малко под 13%, сривът в енергетиката само би допринесъл за повишаване на този показател.

Но наред с НЕК, осигуряването на свежи пари и цената на еленергията, бъдещият кабинет ще трябва да помисли и върху нов механизъм на ценообразуване на цената на тока, а паралелно с това да разшири групата на българите, които се нуждаят от енергийно подпомагане. Крайно наложително в страна с бедност като българската. Някои експерти препоръчват дори диференциация при подпомагането на енергийно бедните българи.

Всичко това очаква решенията на следващите управляващи след по-малко от месец. Така че не питайте на предизборните сбирки за работните места - те без това не зависят от тях, питайте ги какво ще правят с цената на тока.

Oще: електроенергия  задължения  заеми  избори  кампания  нек  правителство  ток  фалит  цена 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

47 Harry | 17.04.201323:25

И все пак, никакви значими икономически проекти не са по силите и на интелекта на частниците, и в Америка и у нас. Специално за Америка огромно количество държавни разработки от военната и космическата област са подарени на частниците, да печелят, а обществото е наляло ресурсите за разработка. Например лепенките на маратонките ни. А да не говорим какви ресурси налива държавата за образовани млади хора, които после бачкат за някой, който си крие данъците в офшорки, като прима-патриота Слави Трифонов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

46 Harry | 17.04.201323:18

Така, държавата нищо не очаква от частниците, бюджета го пълним ние с ДДС и акцизи, можеш да провериш процента. Частниците само взимат,както казал Уорън Бъфет: аз плащам по-малко данъци от моята секретарка.
Твърдението ти че държавата сама си е виновна че я ограбват е несериозно и наивно, защото нещата стоят така: "честните" частници са комунистическия елит назначен ни насила, и крепен от Червената армия (прочети за Троцки), същите западния елит ги припозна за свои и ги крепи с други средства, не по-малко ефективни от терора на Червената армия.
Българите никой нито ни пита, нито ни разрешава сами да решаваме съдбините си.
Тия честни частници от гробокопачи на капитализма, за една нощ пораснаха до най-алчните капиталисти-кожодери, познати в новата човешка история.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 18:56

45 CK | 17.04.201322:10

44 Harry | 17.04.201320:13
----------------------

Хари, ти очевидно бъркаш следствието с причината.
За всичко това, което описваш, на първо място е виновна държавата и ти, щом се смяташ за такава. Като се поставят тук и там врати, все се намира някой, който да ги отвори. Доста наивно е да твърди, че лошият ЧАСТЕН БИЗНЕС си взема от държавата това, което му харесва, без вината на собственика, в случая държавата!

Това все пак не е отговор на въпроса ми, какво друго освен данъци очаква държавата от частните собственици и какво е всичко това, което вие плащате на собствениците!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 17.04.201321:55

Така е, Harry.
А мармотите-илюминати завиват флуорид и chemtrails в станиол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

43 Harry | 17.04.201320:13

"Еми, там е малката разлика - след като едно предприятие е приватизирано, държавата не е съсобственик"
Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Да, там е малката разлика, защо великият и можещ всичко ЧАСТЕН БИЗНЕС токова се натиска да приватизира държавното, а като е токова можещ не си инвестира на чисто? Защо се набутва да оправя бакиите на държавата - лош стопанин?! Не на нас тия, частния бизнес не приватизира, а граби държавното, което е изградено от целия народ, за жълти стотинки, за 1 $, понякога и без, придобива националното богатство за да прибира дивидентите. Прави го с невиждана корупция, на тъмно, с помощта на тайни, неформални организации.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

42 Bichkiiata | 17.04.201319:14

Оня
Чукни ми на никнейма и ми преброй постовете после преброй твоите дърдорко.
Аз каквото съм го казал, който иска го е разбрал, т'ва че си се заинатил си е за твоя сметка, а че вече няма смисъл дори и от един реактор ми е пределно ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

41 Оня Дето Го Трият | 17.04.201317:48

Е като няма нужда от нищо, за кво ревеш че били затворени някакви блокове в АЕЦ?
Реви че са затворени фабрики и фирми.
Даже и да се отворят всичките блокове на Козлодуй, в момента това ще създаде проблем, а няма да е решение на проблем.
Или просто ти е кеф да си дърдориш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

40 Bichkiiata | 17.04.201316:56

Оня

В момента България няма нужда от нищо, достатъчно ли е пояснително. Чувам, че народа си купувал по 10 литра бензин в туба да има за зор за ман ако не дай си Боже пририта на умрело и се наложи да се ходи по спешност до болница. Като пририта няма да има нужда и от Нефтохима...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

39 Оня Дето Го Трият | 17.04.201316:41

Това не отговаря на въпроса какво щеше да правиш сега ако имаше шест работещи реактора на Козлодуй.
Пазара си е пазар и това кой се бил преориентирал е глупав довод, защото никой не е абониран да купува от теб доживот. В момента никой в региона не ще да купува и от половин реактор, а ти ми говориш че проблема бил с неработещите 5 и половина реактори луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

38 Bichkiiata | 17.04.201315:54

Оня

Ти на заухав ли се правиш или си си естествен? В момента, когато България имаше въпросните спрени реактори имаше и пазари за да си пласира електриката. След като бяха спрени, пазарите се преориентираха толкова ли е сложно?
   

оценка

+0 -0